Dr. Prodán Zsolt gyermek-szívsebész: Szívvel lélekkel

Pataki József 2022.09.03. Profil

Dr. Prodán Zsolt gyermek-szívsebész: Szívvel lélekkel

Dr. Prodán Zsolt szívsebész, a gyermekszívek specialistája, aki minden szülői lebeszélés ellenére mégiscsak az orvosi pályát választotta az építészet helyett, megannyi kisgyermek szerencséjére. Munkásságának három évtizede alatt nemcsak a szakmájának egyik legelismertebb képviselőjévé vált, hanem az orvoslás igazi világpolgárává is, akinek gyógyítói tevékenysége sosem fejeződik be azzal, hogy bezárja maga mögött a műtő ajtaját. Karrierje során számos elismerésben részesült, 2018-ban megkapta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Életműdíját, 2020-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tűntették ki.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy Prodán doktorral nem kell személyesen találkozni ahhoz, hogy valaki megismerje az életútját. Megannyi sajtómegjelenés, interjú olvasható róla, amikben nemcsak a személyiségét és orvosi tevékenyégét méltató szuperlatívuszok keretezik történetét, a sorok között megjelenik az a mérhetetlen alázata és empátiája, ami jellemző az egész munkásságára. Az interjú készítésekor a doktor fél lábbal már a szabadságát töltötte, csak még ügyelt egy telefonbehívósat – tudtuk meg később. Talán ennek köszönhető, hogy a fesztelenség és anekdoták sora kísérte végig a beszélgetést, aminek okán a kórházi zöld szín is egy egészen más árnyalatot kapott.

Cba - cikk közötti

– A pályája kezdetén végül is miért fordult a gyerekorvoslás felé?

– Három gyökere is van ennek a dolognak. Az egyik dr. Péterffy Árpád professzorhoz köthető - akit a Debreceni Orvostudományi Egyetemen ismertem meg és tanárom is volt -, ő mondta nekem a tanulmányaim vége felé közeledve, hogy forduljak a gyermek-szívsebészet felé, mert abban az időben indult ez a terület fejlődésnek. A másik elég erős hatással az édesapám volt rám, aki orr-fül-gégészként dolgozott. Ha ki akart kapcsolni, mindig lement a gyerekkórterembe, mert az ott egy „igazi banda” – bármilyen furcsán is hangzik -, ahol mindig minden tele volt élettel. A harmadik meghatározó személy dr. Szabó Miklós neonatológus volt, aki ma a koraszülött-gyógyászat egyik kiemelkedő szaktekintélye. Tulajdonképpen neki köszönhetően kerültem fel Budapestre azzal, hogy egy neki felajánlott státuszba maga helyett engem javasolt. Ebben az időben egyébként én éppen álláskeresésben voltam. Megkeresésének idején a szegedi klinika gyerekkardiológiáján kopogtattam státuszért, és azért éppen ott, mert ott volt Magyarország első és egyetlen színes ultrahangja, ami nélkül nincsen modern kardiológia.

– Az átkötés talán nagyot ugrik időben, de azóta eltelt három évtized. A pályája kezdetén még önnek mutatták az irányt, most viszont ön lehet hatással a jövőre. Foglalkoztatja ez a gondolat?

– Igen, mostanság sokat gondolkoztam ezen, mert az utóbbi időben két velem egyidős német kollégám - mind a ketten kitűnő gyermekszívsebész professzorok voltak - (C. Schreiber és F Haas), ment el mellőlem a pályája csúcsán és a nagy tanítóim közül Péterffy Árpád és Lozsádi Károly professzorok is az elmúlt év óta nincsenek már velünk. Amikor az ember rájön arra, hogy a fölötte lévő generációban alig van már valaki, akkor óhatatlanul is összegez és megpróbál valami módon előre nézni. Horvátországban tartottam egy előadást a „Gyermek-szívsebészet fejlődése Magyarországon” címmel. Az előadásra készülve átnéztem a gyermek-szívsebészet teljes honi történetét, ami a ’40-es évek elejéig nyúlik vissza. Ekkor szembesültem azzal, hogy ez mennyire internacionális terület, aminek hosszú és színes története van, amíg elér napjainkig, a jövője pedig az orvostudomány fejlődésével egyre nagyobb perspektívákat nyit meg.

– A mesterek, tanítók az ön szakmai és nem szakmai életében példaképpé is váltak az évek során?

– Mindenképpen. A szakorvos jelölteknek bizonyára unalmas már, de mindig a középkori mesterlegényeket vagy a buddhista szerzeteseket hozom például. A szakvizsga megszerzése nem egy automatikus futószalag, hanem egy saját indíttatásból vezérelt zarándokút olyan tanítókhoz, ahonnan el lehet “csenni” a fortélyokat, az előrevivő tudást.

Az egészségügy fejlesztése szerintem még nagyon-nagyon sokáig téma lesz, de végül is azzal, hogy történtek lépések az elmúlt években, valamiféle fény megjelent az alagút végén.

Mindenekelőtt jegyezzük meg, ahhoz, hogy fizetésemelést kaptak az orvosok kellett egy COVID is, ami mögött ott volt a szférában dolgozó minden érintett extra teljesítménye. Nem vagyok biztos abban, hogy ez az emelés akkor is megtörténik, ha nincs járvány. Egy pillanatig valóban „benézett az ablakon” a pénz, ugyanakkor az inflációs rátával senki nem számol, ami ma már mindenkinek kétszámjegyű. A másik megjegyzés: a béremelés nem differenciált volt, hanem “ömlesztett”, így sok esetben nem azok kapták, akik jól dolgoztak. És ebből aztán az is kiderült, hol van a “gazdasági vízvonal’, hogy hol vannak azok a szakmák, amik már a „fizetésrendezés” előtt eleve ennek a többszörösét hozták, ezért az intézkedés őket negatívan érintette - ezért ma urológust, nőgyógyászt, ortopédsebészt az állami egészségügyben szinte alig találni.

Ennél is tragikusabb a helyzet az intenzív osztályos nővérek esetében, de nem csak nálunk, hanem Európában, de még az Egyesült Államokban is. Azt látni kell, hogy amikor csapatban dolgozunk, akkor majdnem mindegy, hogy mellettem egy professzor áll vagy egy műtősnő, hiszen mindenki ezer százalékkal a feladatra koncentrál. (Csak amíg egy német klinikán a professzor 80 000, addig a műtősnő 2500 euró tiszteletdíjat kap, ami valljuk be, hogy elég demoralizáló, szóval – és azért hoztam a német példát, hogy lássuk - a probléma nem lokális.) De legyen az Nyugat-Európa vagy Magyarország, a rendszer nem jó, amit szerintem a jövőben át kell profilírozni. És amíg ezt nem fogjuk fel, addig ez a terület mindig egy válságágazat lesz.

– Az élet honnan számít az ön olvasatában?

– Nagyon szigorú vagyok ebben a kérdésben. Azt gondolom, hogy az igazán nagy különbség nem az abortusz és a nem abortusz között, hanem az abortusz és az abortusz között van. Ugyanis, ha valaki elmegy a diszkóba és teherbe esik, mert nem védekezik, azon nagyon sokáig el lehet vitatkozni, hogy legyen-e abortusza vagy sem. Azzal viszont, ha például egy gyereknek nincsen feje és ezt a terhességet ennek ellenére végig ki kell hordani – vannak erősen katolikus országok, ahol ez törvény - és ezt a gyereket meg kell szülni, aki azután, hogy világra jön, azonnal meghal, azzal nem lehet mit kezdeni. Ezzel az extrém példával csak arra akartam rávilágítani, hogy egy olyan komoly kérdést, mint az abortusz, nem lehet nem differenciáltan kezelni.

A születési rendellenségek megelőzésének, a betegszám csökkentésének az is egy módja lehet, hogyha megnézünk mindenkit ultrahanggal és ezeket a terhességeket nem engedjük tovább. De ma nagyon kevés itthon az olyan szakember, aki olyan alapos magzati ultrahangot tud csinálni, ami megmondja, hogy lesz-e baja a születendő gyermeknek vagy sem. És ezután jöhet majd a legnagyobb dilemma, hogy a gyermek megszülethet-e vagy sem, de ez már egyfelől súlyos etikai  és politikai kérdés, másfelől társadalmi döntés is. Én a magam részéről továbbra is azt tudom mondani azoknak az embereknek, akik a méhen belüli túlélés nagy harcosai, hogy az előbb elmondottakon túl nézzék meg az óvodákat, iskolákat és nézzék meg a nők helyzetét is, mert csak így alakulhat ki a teljes és jó összkép ebben a kérdésben. Jó döntést csak differenciáltan, mindent megvizsgálva lehet hozni.

– Emlékszik az első önálló műtétjére?

– Igen, egy “Botall vezeték” lekötés volt. A szívsebészet történetében is ez volt az első műtét, mert ez egy egyszerű operáció. Az akkori professzorom hívott be erre az emlékezetes feladatra. Ekkor már voltam olyan felkészült, hogy jól meg tudjam csinálni. Mindazonáltal voltak olyan kollégáim is, akiket túl hamar, túl mély vízbe dobtak. Úgy gondolom, látva ezt, hogyha valaki sebészeket tanít, képez ki, csak olyan feladatba engedje be, amit el is tud látni, de akkor is legyen ott mellette, ha segíteni kell.

– Létezik megítélésbéli különbség a felnőtt- és gyerek-szívsebészet között?

– Most egy érdekes helyzet van, amikor  a figyelem az intervencionális kardiológia – ami koszorúér és az ereken keresztüli vizsgálattal és beavatkozásokkal foglalkozik - felé fordult, ami nagyon klassz dolog. Ebben mi nagyon jól állunk, Európa élvonalába tartozunk. Ugyanakkor ezen beavatkozások utánkövetése nagyon munkaigényes, amiben viszont közel sem vagyunk már olyan jók. Egyébként nemcsak a gyermek, hanem a felnőtt szívsebészet is kicsit szétcsúszott az utóbbi évek átszervezései és összevonásai miatt. A statisztikák jól mutatják, hogy ma abban az intézményben, ahol egy évben 1200 műtétet is meg tudtak csinálni, ott most a kétharmadát sem csinálják meg, hova tovább vannak olyan centrumok is, ahol a három műtőből csak egyet használnak. Szóval ezt a helyzetet jelentősen újra kell fogalmazni a döntéshozóknak, ami viszont már egyáltalán nem az orvostudományról, orvosokról vagy a nővérekről szól. Mi ebben a történetben azért vagyunk, hogy ha valakinek baja van, akkor állítsuk fel a diagnózisát, és ha tudunk, akkor segítsünk rajta, ha pedig nem tudunk, akkor legalább a szenvedéseit csökkentsük - és ehhez szükséges a döntéshozói segítség.

– Van anyagi, van mindennapi és van szakmai elismerés, melyek mindegyike egy-egy fontos visszajelzés az orvostársadalom számára. Néhány évvel ezelőtt Ön kapta meg a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány által létrehozott Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Goodwill Pharma Életműdíját.

– Szerintem egy zseniális koncepció áll a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj mögött, hiszen a létrehozó Goodwill Pharma egy folyamatot indított be, de a döntést a nagyközönség hozta meg. Jó ügy mellé álltak egy olyan pillanatban, amikor még nem volt tudható, hogy a társadalom mennyire lesz érzékeny, közreműködő, és nem utolsó sorban, aktív ebben a folyamatban. Korszerű kezdeményezésnek tartom a mai napig, és sokszor elgondolkozom azon, hogy például az “iskolaszergyártók” miért nem hoznak létre ehhez hasonló módon ilyen díjat, mondjuk a – pedagógusok részére?

– Az ember lelkére mindenképpen jó hatással van az erkölcsi elismerés, de mekkora súllyal bír egy ilyen dolog?

– Meg kell látni ebben az erőt és a kommunikációs lehetőséget, mert ennek kapcsán meg tudjuk széles körben mutatni magunkat és hatással lenni az emberekre. A tömegek véleménye elég summás és általuk válunk, válhatunk – bármilyen furcsán is hangzik – láthatóvá. Tehát szükségszerű erről beszélnünk, ha nem tesszük, akkor szinte nem is létezünk. Egy díj, elismerés mindig teker a hangerő gombján. Ide kapcsolható a már korábban említett horvát előadásom egy gondolata is. Az orvoslásban a gyermek-szívsebészetnél huszonöt éves ciklicitás mutatkozik meg, de sajnos a periódusok végén ez terület „valahogy, valamiért behal”. Az újraindításához pedig nemcsak hatalmas empátia és belátás kell, hanem nagyon erős politikai akarat is, ugyanis csak ez képes a folyamatokat újraéleszteni.

Erre jó például a mi intézményünk is, ami még csak huszonkét éves, de hiába egy szépen elkészített és jó kubaturájú épület, ha a mai elvárások szerint korszerűtlen. Szigeteletlen egy olyan érában, amiben a rezsiérzékenység megsokszorozódott. A Tűzoltó utcához képest persze a mostani intézményünk óriási minőségi ugrás, a maga hiányosságaival együtt is, de szükséges lesz továbbfejleszteni. Az orvoslás hihetetlen tempóban fejlődött és fejlődik, amit a körülményeknek is le kell követni. Ez persze borzasztóan nehéz és költséges, de közelítenie kell az igényekhez. Ma, akár a felnőtt, akár a gyermek orvoslást nézem, nincs olyan terület, ami olcsó, mert ami modern és korszerű, az drága. Tudom, tudjuk, hogy mindennél van jobb, de mi nem feltétlenül “jobbat”, hanem egyszerűen csak jó kórházat szeretnénk.

– Hova képzeli a szakmát és legfőképpen magát öt év múlva?

– Egy lakóhajóra, ami valamelyik kis adriai sziget csendes kikötőjében horgonyoz (nevet). Ez idilli vízió, ami egyben azt is jelenti, hogy vannak olyan utódok, akik minden tekintetben és teljes egészében el tudják látni feladatukat.

A legfőbb kívánságom az lenne, hogy az intenzíves nővér-kérdést valamilyen szinten sikerüljön rendezni – nemcsak Magyarországon, hanem a környékbeli országokban is. Ez nemcsak pénzkérdés, hanem egy szakmai pályának a biztosítása, ahol az ebben dolgozók azt érzik, hogy tartalmas karriert futhatnak be, olyat, amiben van biztonság, emberi méltóság és van jó fizetés is. Ez a három dolog pillanatok alatt elindítaná a folyamat rendezését, ami ugyan évekbe fog kerülni, de legalább tudjuk, hogy jó irányba fordultunk. Sajnos azt is látom, hogy addig, amíg ezen a területen “meg nem áll az élet”, jó pár európai országban nem lesz változás, mert ismerem a rendszereket.

– Említette az utódlást, ezek szerint ez megoldott?

–  Szerencsére ezen a területen jól állunk, ebben a pillanatban heten vagyunk gyerek-szívsebészek, orvosok, illetve szakorvos jelöltek. A mi területünk nagyon törékeny kis ág az orvosláson belül, de ma már nem kell azt mondanunk, hogy ha a rendszerből kiesik valaki, akkor megáll az élet. Ma már ez professzionális szakma, ahol nem egy varázsló van, hanem olyan csapat, amelyik a bonyolult szakmai kérdéseket is – például: szívtranszplantáció, keringési elégtelenség – meg tud oldani olyan helyzetben is, amikor például órákon belül műszívre kell tenni a csecsemőt.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kiderült, hogyan jött össze Koltai Róbert a párjával

AC News 2022.09.30.
Egy színdarabnak, a Kreutzer szonátának köszönheti Gaál Ildikó rendező Koltai Róberttel való kapcsolatát.  

Sáfrány Emese félti a gyermekét

AC News 2022.09.29.
Sáfrány Emese rendkívül élvezi az anyaságot, és szinte minden apró pillanatot megörökít, amit az egyéves kisfiával együtt élnek meg. Ezeket a felvételeket a közösségi m&eacut...

Zalatnay Sarolta a gyásztól megtörten nyilatkozott: Teljesen berekedt a hangom az idegeskedéstől

AC News 2022.09.28.
Az énekesnő a közösségi oldalán osztotta meg mindenkivel a hírt, miszerint kedden elhunyt 13 éves magyar vizslája, Sára. Cini megtörten nyilatkozott lapunknak.

Huppsz

Ragyogott a sztárpár a gálán - George Clooney felesége, Amal arany estélyiben pompázott

AC News 2022.09.30.
George Clooney és felesége, Amal Clooney csütörtökön este jelentek meg a Clooney Alapítvány első Justice Albie Awards átadásán a New York-i Közkönyvtárban.

Ételpazarlás a Séfek Séfében? Krausz Gábor megszólalt

AC News 2022.09.29.
Rengeteg étel készül el a Séfek Séfe című TV2-ös gasztrovetélkedőben, amelyre a felvételek után már nincs szükség. A titkot, hogy mi lesz ezekkel, az egyik zsűritag, Krausz Gábor árul...

15 kilótól szabadult meg Völgyi Zsuzsi!

Pataki József 2022.09.29.
Az énekesnőre a pandémiás időszak alatt felszaladt több mint húsz kiló, amely már az egészségét fenyegette, és úgy érzi, ez lehetett az egyik oka annak is, hogy tönkrement a házassága. A plu...
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

AC News

Hat év börtönt kapott meztelen képei miatt egy modell

AC News 2022.10.01.
A korábban orvosként dolgozó mianmari származású nő a meztelen képeivel megsértette hazája kultúráját.

Interneten lehet szavazni az év lepkéjére

AC News 2022.09.30.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya jövőre indítja el az Év lepkéje programot, amelynek keretében idén december 22-ig lehet szavazni, hogy a fecskefarkú pillang...

Második világháborús lőszerutánpótlás-konténerek kerültek elő a Dunából

AC News 2022.09.30.
Második világháborús lőszerutánpótlás-konténereket emeltek ki a tűzszerészek a Dunából az 1945-ben felrobbantott Lánchíd eredeti, folyómederbe esett elemeinek romeltakarítása sorá...

Sziréna

Wc-be vagy a kamrába zárta az óbudai sorozatbetörő az áldozatait

AC News 2022.10.01.
Volt, hogy a férfi megfenyegette és bezárta a lakót, aki tetten érte. A III. kerületi rendőrök elfogták a feltételezett elkövetőt.

Indul a fűtési szezon - máris meghalt egy ember szén-monoxid mérgezésben

AC News 2022.09.30.
Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben egy bajai családi házban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t.

Sokat fizető, pornós karrierrel kecsegtetve csapták be az idős traktorost

AC News 2022.09.29.
Egy hiszékeny Csongrád-Csanád megyei férfit több százezer forinttal károsítottak meg a raffinált csaló nők. A pornó karrierből pedig nem lett semmi.
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Agrárminisztérium: hamarosan kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

AC News 2022.09.30.
Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára - jelentette be pénteken az Agrármini...

AM: több mint 6 milliárd forint rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskocatartók

Pataki József 2022.09.29.
Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására - az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendk&iacu...

Szijjártó: a globális biztonság forog kockán

Pataki József 2022.09.29.
Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gaz...

Világ

Az Ian-hurrikán legkevesebb 42 halálos áldozatot hagyott maga után Floridában

AC News 2022.09.30.
Floridában már legkevesebb 42 halálos áldozatot találtak meg az Ian-hurrikán után a mentőegységek - közölték az állam hatóságai pénteken az esti órákban.

Rakusan: nem irányul Szlovákia ellen a cseh határellenőrzések felújítása

Pataki József 2022.09.29.
Nem Szlovákia elleni lépés, hogy szerda éjféltől Csehország ideiglenesen rendőri ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határátkelőhelyen - jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter s...

Florida minden idők egyik legpusztítóbb hurrikánjára készül, 620 ezer háztartás áram nélkül, ezreket telepítettek ki

Pataki József 2022.09.29.
Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán, a vele járó áradásokra és jelentős károkra, 250 kilométer/óra k&...
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Profil

Vegán Vera: Nem lehetek állatbarát, ha szelektálom, kit eszek meg, kit zárok ketrecbe, vagy kiből csinálok lábbelit

AC News 2022.10.01.
Nyomós oka volt Vegán Verának, hogy ezt az életmódot válassza. Idővel a téma szakértőjévé vált, blogot vezet, és elhivatottan segíti mindazokat, akik vele tartanak ezen az úto...

Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

AC News 2022.09.23.
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László radiológusok 2007-ben hozták létre a magyar Ikerregisztert. Az iker ikerkutatók egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával...

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

AC News 2022.09.10.
2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a re...

Amiről beszélnek

Halotti bizonylat: idős kora okozta az uralkodó halálát

Pataki József 2022.10.01.
"Idős kor" okozta II. Erzsébet királynő halálát a csütörtökön nyilvánosságra hozott halotti bizonyítvány szerint.

Titok a múltból: ugyanazt a férfit szerette Kamilla királyné és Anna hercegnő

AC News 2022.09.30.
Kamilla királyné és III. Károly kapcsolata hosszú évtizedek óta tartja lázban a közvéleményt, mert bár már 2005-ben összekötötték az életüket, a magánéletük m...

Jáksó László előkerült és ismét botrány van körülötte

AC News 2022.09.30.
Az egykori műsorvezető ismét hallatott magáról, pedig már jó ideje kivonult a médiából és informatikusként dolgozik. Felbukkanása nem nevezhető kellemesnek, beleállt egykori kollégáiba.
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro