dr. Tandi Flora: Az, hogy jogászként végeztem, sok esetben előny az énekesi pályámon is

2021.02.06. Profil

dr. Tandi Flora: Az, hogy jogászként végeztem, sok esetben előny az énekesi pályámon is

Tandi Flora nevét már Európa-szerte ismerik. Azt azonban nem mindenki tudja, az énekesnő a hétköznapokon jogászként dolgozik. Az AcNewsnak adott interjúban elárulta, miért volt fontos számára, hogy mindkét szakmájában karriert építsen, illetve azt is megtudtuk, milyen hosszú utat járt be a sikerig. A nők helyzete kiemelten foglalkoztatja, különböző kampányokat szervez, és megmozdulásokban vesz részt, melyhez hasznosítani tudja jogász végzettségét is.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Hol tanultad ki a jogász mesterséget, és miért ezt a szakmát céloztad meg?

- A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán szereztem jogász diplomát. Gimnázium után nem volt kérdés, amellett, hogy énekesi pályát képzelek magamnak, szerezzek diplomát egy másik területen. Akkoriban lettek népszerűek a „helyszínelős” sorozatok, amiket nagyon szerettem nézni. Onnan merítettem ötletet, hogy az orvosira készüljek és kriminál patológus legyek. A jogi tanulmányokat csak második helyen jelöltem meg, és leginkább szülői befolyás miatt. A nagymamám jogász volt, és szerették volna, ha valaki a családból továbbviszi ezt a szálat. Aztán odafent ezt elrendezték, mert két ponttal lemaradtam az orvosiról és bekerültem a jogra.

- Tudtad az egyetemmel párhuzamosan a zenei karriered is építeni?

- Nehezen, ezért két év után nappaliról levelező tagozatra át is kellett mennem, hogy össze tudjam egyeztetni a bemutatkozó lemezem készítését és az egyetemi kötelezettségeimet.

- Több mint tíz éve vagy az énekesi pályán, könnyen össze tudod egyeztetni a két szakmát?

- Az a helyzet, hogy amennyire én tapasztaltam, csak az éneklésből kevesen élnek meg Magyarországon. A piac telített, a lehetőségek pedig onnantól korlátozottak, ha már pozícionáltad magad és a produkciód, mert sok mindent nem vállalsz már el, amit korábban igen. Ez együtt jár azzal, hogy érik a személyiségünk, kialakul a zeneiségünk, a közönségünk, épül a brandünk. Én is végigjártam a ranglétrát és szeretném hinni, hogy lépkedhetek felfelé tovább. De ahhoz, hogy olyan felkéréseket már ne kelljen elvállalnom, ami nem illik bele a produkció arculatába, fontos, hogy legyen egy civil állásom, ami biztonságot ad. A cég, ahol dolgozom, nagyon rugalmas, ezért az énekesi teendőim mindig elsőbbséget élvezhetnek.

- Hogy tekintesz az elmúlt tíz évre?

- Megszületett a Tandi Flora Produkció, ezzel párhuzamosan pedig dr. Tandi Flóra. Mindkettőben nagyon sok munka van, és mindkettő hozzátesz ahhoz, aki vagyok. Az, hogy jogászként végeztem, sok esetben előny az énekesi pályámon is. Nem csak a praktikus oldala miatt, mint például, ha szerződünk egy turnéra vagy egy kiadóval, hanem komolyabban vesznek mindenhol, ha azt a két betűt a nevem elé mondom. De énekesnőként határozom meg magam, nekem ez a hivatásom, amellyel túlzással ugyan, de bejártam a világot, és átélhetem azt a csodát, amelyről kisgyerekként álmodtam. Ezt jogászként sosem kapnám meg.

- A nők helyzete kiemelten foglalkoztat téged, különböző kampányokat szervezel, és megmozdulásokban veszel részt. Mi ebben a motivációd?

- Szociálisan (is) eléggé érzékeny vagyok, és úgy gondolom, hogy közszereplőként feladatunk társadalmi ügyekre rávilágítani. A zene ehhez nagyon hasznos eszköz. Az emberi jogok, különösen a nők jogai és az ezzel összefüggésben felmerülő aránytalanságok érdekelnek, és bár egy személyben megoldást nem nyújthatok, de fókuszba helyezhetek fontos témákat. Most egy olyan lemezen dolgozom, ahol a diszkrimináció egyes formáit dolgozzuk fel a dalokkal. Izgalmas anyag készül.

- Jogászként jobban bele tudod ásni magad egy ilyen kampányba?

- Abszolút. És talán hitelt is ad annak, amit közölni szeretnék.

- 2016-ban jelent meg Miklósa Erikával egy dalod, ami a párkapcsolati erőszakról szól. Miért volt fontos számodra, hogy erről dalban is beszélj?

- Nem volt személyes kötődésem, de egy filmélményem igen, ami elindította bennem, hogy foglalkozzam a témával. Eközben pedig sajnos kiderült, hogy a baráti társaságomban sem ismeretlen fogalom a kapcsolati erőszak. Csak eddig nem beszéltünk róla…

- Amerikai közönség előtt is énekeltél. Milyen célból jártál Amerikában?

- Eredetileg egy turnéra mentem, amelyhez aztán a dátumok egybeesése miatt kapcsolódott, hogy részt vettem az ENSZ női jogi konferenciáján New Yorkban és a Hofstra University-n előadást tarthattam a fiataloknak a kapcsolati erőszakról. Ez egy nívós egyetem, ahonnan elnöki vitákat is közvetítettek. Aztán mindezt a komolyságot feloldottuk a koncertekkel ott New Yorkban, aztán Washingtonban.

- Már nem csak Magyarországon, hanem külföldön is ismerik a neved. Fontos volt számodra, hogy nemzetközi vonalon is megismerjenek?

- Én sosem tudtam magam definiálni a hazai zenei közegben. Popzenének lírai, komolyzenének túl pop. Egy kicsit ez, egy kicsit az, de nem lehet címkézni. Igényes könnyűzenének hívom, ha kérdezik. De külföldön nem kérdezik, csak hallgatják. Mert nem lóg ki abból a merítésből, ahogyan a piacukat alakítják. Bátrabban vállalnak be a rádiók is ismeretlen zenéket, kíváncsiak, nyitottak és befogadóak. Még a franciák is, pedig róluk aztán nem gondolnád! Mindemellett igazán hálás vagyok azoknak, akiket a közönségemnek nevezhetek itthon, és igyekszem őket is (ki)szolgálni.

- Mesélsz a zenei karriered kezdetéről? Hogyan is indultál el?

- Az első fontos állomás, hogy én tanultam a zenét. Nagyon jó alapokat kaptam a mestereimtől. Aztán a szülői támogatást azt hozta meg, amikor Miklósa Erika felfedezett egy meghallgatáson. Majd sorban készültek a lemezeim, zenei közreműködésekben vettem részt itthon és külföldön, így aztán kinyílt a világ. De, amikor a ranglétráról beszéltem, az valóban megvolt: falunap, háttérzene, esküvők… Aztán egy nap azon kaptam magam, hogy India egyik rangos nemzetközi fesztiválján énekelek, vagy Prágába tartok fellépni egy legendás koncerthelyszínre a zenekarommal. Hogy egy spanyol rádióműsor foglalkozik a munkásságommal, vagy hogy volt lehetőségem labdába rúgni a francia Eurovíziós válogatón. De ide el kellett jutni a falunappal, a háttérzenével, az esküvőkön énekléssel.

 

poggyasz slider 3
poggyasz-slider
llanden footer

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Rivalda

Árpa Attila: Évek óta készítem magam arra, hogy az én kislányom is felnő

Kiss Nóra 2021.03.08.
Árpa Attila életét is megnehezíti a járvány miatt kialakult helyzet, de minden intézkedést szükségesnek gondol és igyekszik ebből a legjobbat kihozni. A tavaszi időszakban időseknek segített bevásároln...

Szomorú idén a Dj-k világnapja - Lotfi Begi: Nagyságrendileg több millió forinttól estem el!

AC News 2021.03.05.
Ma van a DJ-k világnapja. Az AcNews a jeles nap alkalmából három lemezlovast kérdezett arról, hogyan élik meg a járvány okozta új helyzetet.

Németh Lajos is megkapta az oltást – Már egy éve nem láthatta lányát és unokáit

Kiss Nóra 2021.03.04.
Németh Lajos és felesége tegnap délután megkapták a koronavírus elleni kínai vakcinát. Az időjós semmilyen mellékhatást nem észlelt magán. Az AcNewsnak elárulta: már több mint egy &e...

Huppsz

Így éli meg a koronavírust Pataki Zita – „Volt, hogy 11 órán át aludtam”

AC News 2021.03.08.
A műsorvezető az AcNewsnak elmondta, hogy most már szerencsére jobban van, és viszonylag enyhébbek voltak a tünetei.

Gergely Robi: Pár perce virágot is vittem egy nőnek a rendelt lángosa mellé!

Pataki József 2021.03.08.
Igazi amorózó az énekes-színész még lángos-futárkodás közben is. Gergely Robi az AcNewsnak mesélt, hogyan ünnepli a nemzetközi nőnapot.

Sebestyén Balázs visszatér régi hobbijához! – „Megszülettek a gyerekek és abbahagytam”

Kiss Nóra 2021.03.05.
A Rádió1 műsorvezetője egyre nehezebben viseli a járvány miatti bezártságot. Balázs most visszatért régi hobbijához, amivel gyermekei születése után hagyott fel.
Proba
spaverin jobb(400x300)
Video1
HUBA

AC News

Örülhetnek a virágosok: Kígyózó sorokban mérhető az idei nőnap is

AC News 2021.03.08.
A korlátozó intézkedések alól mentesülnek a virágboltok, így ma nyitva lehetnek, és minden bizonnyal sikerrel zárják a nemzetközi nőnapot, hiszen a virágot árusító üzletek vonalai folyam...

Mától életbe léptek a szigorítások!

AC News 2021.03.08.
A Magyar Közlönyben megjelentek a korlátozó intézkedések, melyek a következő két hétben, azaz március 22-éig lesznek érvényben.

Rakonczay Gábor újra megpróbál rekordot dönteni

AC News 2021.03.08.
Az extrém sportoló legutóbb 6 nap után adta fel, most pedig harmadjára is nekivág az 5200 kilométeres távnak, hogy felállítsa a világrekordot az Atlanti- óceánon.
Legnézettebb

  Sziréna

  Megölte élettársát egy nő Tiszavárkonyban

  Pataki József 2021.03.08.
  Több késszúrással megölte élettársát egy 43 éves nő Tiszavárkonyban - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel.

  Több mint háromszáz határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

  Pataki József 2021.03.08.
  Több mint háromszáz  határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

  Megkezdődött a fokozott ellenőrzés az utakon!

  Pataki József 2021.03.08.
  Megkezdődött és egész héten tart a fokozott ellenőrzés az utakon - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.
  bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
  spaverin jobb(400x300)
  video jobb 4
  HUBA

  Itthon

  Már egymillió embert oltottak be Magyarországon!

  Pataki József 2021.03.08.
  Megjöttek a legfrissebb adatok a fertőzöttekről, új halálozásokról, és oltottakról.

  Varga Judit: A nemzeti jogrendszer ismerete nélkül lehetetlen jogállamisági vitákat folytatni

  Pataki József 2021.03.08.
  A nemzeti jogrendszer és a jogi kultúra alapos ismerete nélkül lehetetlen jogállamisági vitákat folytatni - írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán vasárnap annak kapcsán, hogy egy francia magazin ...

  Kásler Miklós: A járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek!

  Pataki József 2021.03.08.
  A járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek, fegyelmezettnek kell maradni - erről írt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-bejegyzésében vasárnap.

  Világ

  Az afgán békefolyamat felgyorsítását javasolja az amerikai külügyminiszter

  Pataki József 2021.03.08.
  Az afgán kormány és a tálib lázadók között megrekedt békefolyamat újraindítására tett javaslatokat Asraf Gáni afgán elnöknek küldött levelében Antony Blinken amerikai kül&u...

  Tavaly nyár óta nem mért mélyponton a halálozások száma Nagy-Britanniában

  Pataki József 2021.03.08.
  A vasárnap ismertetett adatok szerint tavaly nyár óta nem mért mélypontra csökkent a Covid-19 betegség okozta halálozások száma Nagy-Britanniában.

  Új rendeletet írt alá Joe Biden

  Pataki József 2021.03.08.
  Rendeletet írt alá a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítéséről vasárnap Joe Biden amerikai elnök, a véres vasárnap néven elhíresült tragikus esemény 56. évfordulójának a...
  golden slider
  Medytop Hiperiol
  video jobb 4
  video jobb 3

  Profil

  Magyarok készítik az európai királyi paloták lobogóit

  AC News 2021.03.06.
  Különleges vállalkozást üzemeltet Papp János már a rendszerváltás óta. Zászlókat készítenek, mégpedig nem is akármilyeneket. Az általuk készített lobogókat lát...

  Dr. Tóth Frank: Fel kell vértezni az immunrendszerünket

  Pataki József 2021.02.28.
  Lapunk ezúttal a kétszeres Európa-bajnok , világbajnoki ezüst- és bronzérmes és olimpiai 4. helyezett keletnémet születésű magyar vízilabdázóval beszélgetett, aki jelenleg gyógyszer&eacu...

  Krizbai Teca: Szeretném bebizonyítani, hogy vakként is lehet valaki jó pszichológus

  Kiss Nóra 2021.02.20.
  Krizbai Tecát 2011-ben, a Csillag Születik versenyzőjeként zárta szívébe az ország, ahol egészen a döntőig jutott. A látássérült énekes azóta 25 éves felnőtt nő lett, nemrég megh&aacu...

  Amiről beszélnek

  Lebénult Cinthya Dictator bal keze

  AC News 2021.03.08.
  A népszerű fotós a LifeTV-n Joshi Bharatnak mesélte el a szörnyű történetet.

  Ezért kérlelték 10 éven keresztül Erős Antóniát a gyerekei

  Pataki József 2021.03.08.
  A híradóst gyermekei rendkívül kitartóan ostromolták azzal, hogy egy kutyával is bővüljön a család. Erős Antónia és férje tavaly májusban tettek eleget gyermekeik kérésének, melyet egy ...

  Lebuktatták Wolf Katit

  Kiss Nóra 2021.03.08.
  Az énekesnő 2019 augusztusában jelentette be, hogy 20 év után külön utakon folytatják gyermekei édesapjával. Azóta nem nyilatkozott magánéletéről, most azonban kiderült: újra rátalált a...
  Video1
  HUBA
  Video1
  video jobb 4