Egymillió forintra is rúghat egy katonai egyenruha ára

2017.08.15. Profil

Egymillió forintra is rúghat egy katonai egyenruha ára

Székely Tibor hagyományőrző huszár ezredes a Nemzeti Vágta főkapitánya. Az AcNewsnak többek között a szervezet céljairól, a katonai erényekről, és természetesen a rendezvényen betöltött szerepéről is beszélt.

cba bejegyzeseknél(200x300)

- Ön a Nemzeti Vágta főkapitánya. Mit is takar ez a jól hangzó titulus?

- A tisztséget tíz évvel ezelőtt hozták létre. Ezzel nem a személyemet, hanem a magyar huszárhagyomány-őrzőket tisztelték meg. A rendezvény ugyanis nem csak a lovassport nagyságai, hanem a lovas katonaság dicső múltja és hősei előtt is tiszteleg. Akkor még nem az elnöke, hanem a főtitkára voltam a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek. Az akkori elnök viszont nem szeretett volna főkapitány lenni, én viszont megtiszteltetésnek éreztem a lehetőséget. Az volt a célom, hogy a hagyományaink a Nemzeti Vágtán hitelesen és megfelelő minőségben jelenjenek meg. Az én szerepem ezért tulajdonképpen protokolláris: a személyemen keresztül jelenik meg a huszárság előtti tisztelet. A tisztségem betöltésekor a bajtársaimat képviselem.

- Mi a konkrét feladata?

- Őrködöm a rendezvény tisztasága és a hagyományőrzés minősége felett.

- Hogyan járulhat hozzá a magyarságtudathoz az önök szervezete 2017-ben?

- Nagyon fontos üzenete van annak, amit a szövetség tagjai tesznek! A saját szabadidejükben gyakorolnak és a saját költségükön szerzik be az egyenruhát. Nem csupán hobbinak tekintik a részvételt, hanem egy fontos társadalom- és nemzetépítő tevékenységnek. Az ősi katonai erényekre nem csak a bemutatókon van szükség, hanem a mindenféle modernkori fegyveres szolgálatban, a sportban és a gyermeknevelésben is. Elmondhatjuk, hogy az idén 25 éves szövetség már beépült a magyar kultúrába.

- Mennyibe kerül manapság egy egyenruha?

- Igyekszünk minél pontosabban megjeleníteni az eredeti szabást és anyagválasztást mind az öltözet, mind a díszítő motívumok, a paszományok és zsinórok tekintetében. Egy baj van: Magyarországon szinte teljesen megszűnt a posztógyártás, és a zsinórokat is egyetlen úr készíti, aki egyeduralkodó lett a piacon. Az egyenruha nagyon drága lett, hiszen csizmadiák, rézművesek munkájára is szükség van. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy főtiszti egyenruha a kiegészítőkkel (csákó, dolmány, díszöv) együtt elérheti az egymillió forintot, de akkor még nem számoltam bele a kard, a patrontáska, a tarsoly és a dísznyereg árát. Egy közhuszár egyenruhája egyszerűbb gombolású és zsinórozású, az 5-6 százezerből is kijön.

- Melyek lennének az ön által említett katonai erények?

- Mindenekelőtt a hűség és a becsület.

- Mi kell ahhoz, hogy egy hagyományőrző huszár eredményesen képviselhesse az idén tízéves Nemzeti Vágtán a szövetséget?

- Fontos, hogy a megálmodott csatajeleneteket képesek legyenek végiglovagolni, és legalább alapszinten tudjanak ugratni, illetve ismerjék az egyszerű harcászati elemeket. A kötelékben végrehajtott mozgás is rendkívül jelentős, hiszen az a leglátványosabb.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)