Ferenczi István: Megszenvedtem a 490 kilométeres Phidippidest, de idén megint nekivágok!

AC News 2022.02.26. Profil

Ferenczi István: Megszenvedtem a 490 kilométeres Phidippidest, de idén megint nekivágok!

A korábbi válogatott futballista, a Zalaegerszeg jelenlegi másodedzője, Ferenczi István mára az ultamaratoni futás megszállottja lett. Tavaly novemberben teljesítette az Athén-Spárta-Athén 490 km-es távot, aminek idén újra nekivág.

Csanyi cikk

– Mielőtt fanatikus futó lettél, egy egész szép labdarúgó-pályafutást zártál le. Van esetleg a focista karriered szempontjából hiányérzeted?

– Ha azt nézem, hogy az NB III-as Győri Dózsából indult a pályafutásom, ahonnan később stabil NB I-es játékos lettem, légióskodtam Bulgáriában, Németországban, Törökországban, Szlovákiában és Angliában is, bolgár és magyar bajnok vagyok, valamint a magyar válogatottban is pályára léptem, akkor szerintem nem lehetek elégedetlen. Talán annyi hiányérzetem van, hogy jó lett volna kilencnél többször magamra ölteni a nemzeti dresszt.

– Honnan jött a hosszútávfutás iránti szereteted?

– Amikor még a válogatottal Dunavarsányban edzőtáboroztunk, mindig csodálattal figyeltem olimpikon kajak-kenusaink felkészülését, azt, hogy milyen keményen dolgoznak. Ott barátkoztam össze Kammerer Zoltánnal és Kolonics Györggyel. Aztán, amikor az aktív labdarúgó-pályafutásom végéhez közeledtem, tudtam, hogy nem akarok egyik pillanatról a másikra felhagyni a mozgással. Ekkor szerveztek egy emlékfutást a fiatalon, szívelégtelenségben elhunyt Kolonics Gyuri tiszteletére, amin én is részt vettem. A félmaratoni távot sok sportolóval együtt futottam le, az esemény felemelő hangulata pedig magával ragadott. Ekkor döntöttem el, hogy a jövőben több versenyen, hosszabb távokon is kipróbálom magam.

– Mennyire segítette a futás, hogy még 43 évesen is pályára léptél az NB II-ben két bajnokin?

– Összességében a hosszútávfutás nem összeegyeztethető a profi futballal. Én is sok izmot veszítettem, sokkal vékonyabb vagyok, és átalakult a mozgáskultúrám is, mióta ultratávokat teljesítek, így pedig sérülésveszélyes lenne focizni. Az állóképességem, a fizikai állapotom, és a körülmények – koronavírus és sérülés miatt nem volt elég hadra fogható cserejátékosunk – mindazonáltal lehetővé tették, hogy a Siófok erőnléti edzőjeként, és igazolt futballistájaként a Vasas és a Kaposvár ellen is pályára lépjek. Jó érzés a tudat, hogy most 44 évesen is simán focizhatnék még az alacsonyabb osztályban, mert erővel bírnám.

– Egy félmaraton, maraton még rendben van, de hogy jutottál el odáig, hogy lefusd a 490 kilométeres Authentic Phidippides Run-t tavaly novemberben?

– Egy idő után a félmaratonok, maratonok esetében az idő lefaragására koncentráltam, aztán nekiveselkedtem a Balaton Szupermaratonnak, ami egy családbarát, négynapos rendezvény, ahol már 50 kilométerre nyújtottam a távot. Aztán a futás révén igazi jó barátság alakult ki köztem és Blaskó Mihály ultrafutó között, akivel már bevállaltam egy VérKört, egy privát 80 kilométeres terepfutást is. Ezután következtek az Ultra Balatonok. Először hármas váltóban, ami egyénenként 75-80 kilométert jelentett, majd egy fehérvári barátommal párban, akkor már 120-130 kilométer teljesítettem, tavalyelőtt és tavaly pedig egyedül futottam le a 220 kilométeres távot. Ezután viszont tovább akartam feszegetni a határaimat, Misi pedig rávett a Phidippidesre. Először általában a Spartathlont (Athén-Spárta 245 km) szokták bevállalni a futók, de ott nagyon szigorúak a szabályok, s habár nekem is megvolt rá a szintidőm, arra annyira sokan jelentkeznek, hogy a szervezők sorsolják a résztvevőket, és attól tartottunk, hogy lemaradunk, így jött a kétszer hosszabb táv.

– Élmény volt, vagy inkább szenvedés. Bevállalnád még egyszer?

– Őszintén bevallom, annyira sosem szenvedtem még, mint amikor féltávhoz érkeztünk, Spártába. Át voltam fagyva, fáradt voltam, le voltam gyengülve, minden bajom volt. Misivel eldöntöttük, hogy pihenünk egy kicsit, de a verseny nevéhez hűen nagyon nomádok voltak a körülmények, egy 12 négyzetméteres területen két vaságy volt elhelyezve, normális takarót sem biztosítottak, csak valami nejlont húzhattunk magunkra. Közben a szervezők ott járkáltak, kávét főztek, szóval lehetetlen volt elaludni, így 40-50 perc után eldöntöttük, hogy inkább továbbmegyünk, mert ha nem indulunk el, akkor ott ragadunk. Végül egy eltévedés miatt 500 kilométert futottunk 95 óra 16 alatt. Végtelenül kimerítő volt, de egyben elképesztő érzés, amikor az ember teljesít egy ekkora távot, úgyhogy eldöntöttem, hogy idén ismét megcsinálom. Jelenleg is heti hat edzéssel készülök, immáron Maráz Zsuzsi ultrafutó-kiválóság edzésterve alapján. A pulzuskontrollos tréningek mellett – amiket sokszor a ZTE napi foci edzéseinek levezénylése előtt, hajnalban teljesítek – múlt hét pénteken futottam egy ötvenest, szombaton pedig egy harmincöt kilométeres távot. Szóval tolom, ami a csövön kifér, mert áprilisban újabb Ultra Balaton vár rám, novemberben meg jöhet ismét a gyilkos Athén-Spárta-Athén kihívás. 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Mulatós zene biznisz: mindenki szeretne profitot termelni

Farkas Márió 2022.05.19.
A lakodalmas zenészek legkedvezőbb időszaka érkezik: itt a nyár, jönnek a haknik és két év után először megkötések nélkül lehet fellépni. Előkerült egy lista, miszerint a műfaj legkeresettebb előad&o...

Reviczky Gábor megerősítette: Jöhet az új Üvegtigris

Farkas Márió 2022.05.18.
Az Üvegtigris az elmúlt 20 év popkultúrájának meghatározó mozifilmje, a mai napig idéznek belőle, emlegetik a jeleneteket. Az egyik közkedvelt szereplő, Gáspár Sándor tett egy sejtelmes kijelentést, misze...

Férjhez megy Yvonne Dederick – Évek óta tart a szerelem!

Pataki József 2022.05.17.
Egy ortopéd-sebész főorvos rabolta el a luxusfeleség szívét.

Huppsz

Ma lenne 56 éves Ambrus Zoltán – Egykor ilyen bulikkal köszöntötték

Pataki József 2022.05.19.
Az Irigy Hónaljmirigy egykori tagja sosem vetette meg a jó bulikat, és bizonyára, ha még ma is köztünk lenne, kapva kapna az alkalmon, hogy szeretteivel megünnepelje születését.

Curtis Újpestért tényleg minden őrültségre képes

Farkas Márió 2022.05.19.
Az Újpest FC egykori játékosa, Curtis lilára festette a haját! A rapper néhány nappal ezelőtt a közösségi oldalán indított egy szavazást, a hajszínét illetően, rajongói pedig a lilát ...

Járai Mátét felfüggesztette az RTL Klub

AC News 2022.05.19.
A műsorvezető az RTL Klub reggeli műsorának titkait fecsegte ki Istenes Bence internetes műsorában, ezzel büntették érte.   
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

AC News

Elkezdődött a jegyértékesítés: már 1500 forintért bejuthatsz a vizes világbajnokságra

AC News 2022.05.19.
Egy hónappal a rajt előtt elindult a jegyértékesítés a magyarországi vizes világbajnokságra.

Balul sült el az ünneplés - szembe lőtte a pezsgősdugó a kerékpárost

AC News 2022.05.19.
Hiába írt történelmet az eritreai Biniam Girmay a Giro d'Italián, nevét nem ezért fogják még sokáig emlegetni a verseny szerelmesei.    

Nyitnak a fővárosi vízparti strandok

AC News 2022.05.19.
Két fővárosi, vízparti strand is megnyitja a kapuit a hétvégén. Május 20-tól nyit Budapest tengerpartja, a Lupa, mely 2017 óta új minőséget hozott a hazai strandkultúrában.  Az Újbud&aa...

Sziréna

Ecettel büntette a körmüket rágó diákokat az edzőnő

AC News 2022.05.19.
A pusztazámori általános iskolában megengedhetetlen módszerekkel büntette diákjait az edzőnő.

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emeltek vádat

AC News 2022.05.19.
A húszas éveik elején járó két rendőr Mohács belterületén, járőrszolgálatuk során kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan embereket bántalmazott és alázott meg.  

Nem aprózta el a mezőtúri sofőr, egy nap 14 pontot gyűjtött be szabbályszegésért

AC News 2022.05.19.
A mezőtúri férfi egy délután 14 pontot gyűjtött be az elkövetett szabályszegésekért. Szabálytalanul előzött és a piroson is áthaladt.
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Pintér: Jó kezekbe kerül az egészségügy

Pataki József 2022.05.19.
Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt szerint azzal, hogy az egészségügy a tárcája irányítása alá kerül, jó kezekben lesz az ágazat.

Bakondi: A migráció továbbra is kihívást jelent

Pataki József 2022.05.19.
A migráció a következő években is biztonsági kihívást fog jelenteni - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Rogán: A háború ellenére is rekordévre számítunk az elmúlt két esztendőhöz képest a turizmusban

Pataki József 2022.05.19.
Az ukrajnai háború ellenére is rekordévre számítunk az elmúlt két esztendőhöz képest a turizmusban - jelentette ki Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülés&eacu...

Világ

Moldovai elnök: Moldova az Európai Unióhoz tartozik

Pataki József 2022.05.19.
Moldova a szabad világ része kíván maradni, Európa részeként képzeli el a jövőjét, az unió értékeit sajátjaként vallja, Moldova az Európai Unióhoz tartozik - jelentette ki Maia Sandu...

Uniós biztos: Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság védelme érdekében

Pataki József 2022.05.19.
Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság és az európai értékek védelme érdekében, minden eszközt felhasznál a tagállamokkal szemben, ha megsértik az európai jogot - jelentette ki ...

Biden a védelmi termelési törvény segítségével orvosolná az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer hiányt

Pataki József 2022.05.19.
Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt - jelentette b...
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Profil

Haddad Henrik: Minden annyira sorsszerűen jött össze

Farkas Márió 2022.04.30.
Haddad Henrik, azaz Ricky, az egykori fiúcsapat, a Picasso Branch énekese volt a 90’s évek végén. Az azóta eltelt időben sem tétlenkedett, beindította szólókarrierjét, született négy gyermeke és ak...

Gajdos Attila: Most a háború elől menekülteknek van szükségük a segítségre

AC News 2022.03.06.
Gajdos Attila különleges gospel csapatot alapított, akikkel mélyszegénységben élő gyermekeket támogatnak és most a háború elől menekülteknek is megpróbálnak segíteni. Mint mondja, ez a műfaj, a gosp...

Ferenczi István: Megszenvedtem a 490 kilométeres Phidippidest, de idén megint nekivágok!

AC News 2022.02.26.
A korábbi válogatott futballista, a Zalaegerszeg jelenlegi másodedzője, Ferenczi István mára az ultamaratoni futás megszállottja lett. Tavaly novemberben teljesítette az Athén-Spárta-Athén 490 km-es távot, aminek id...

Amiről beszélnek

Nem akárkivel randizgat Charlize Theron

Pataki József 2022.05.19.
Állítólag Halle Berry exével kavar a színésznő.

Fresh Andi a botoxról: úgy néztem ki, mint egy viaszbábú

Farkas Márió 2022.05.19.
Villányi Andrea, azaz Fresh Andi életének utóbbi időszaka igencsak küzdelmesre sikeredett: mellrákot diagnosztizáltak nála, ráadásul sokakban csalódott, miután kiderült a betegsége. Az énekesnő sze...

Horgas Eszter 25 éves traumával küzd: fiatalkori szerelmei kezet emeltek rá

Farkas Márió 2022.05.19.
Manapság már nem fordulhat elő ilyen a fuvolaművész életében, de ha szóváltásba kerül egy partnerével, összehúzza magát, mert számít az ütésre.
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro