Fodor Zsóka: A bátyámnak honvágya van, de nem hiszem, hogy valaha még hazajöhet

AC News 2016.11.25. Profil

Fodor Zsóka: A bátyámnak honvágya van, de nem hiszem, hogy valaha még hazajöhet

Fodor Zsóka jól van, tele munkával és életkedvvel. A színésznő sűrű időszakot él át, öt nap alatt öt helyszínen lép fel, de jut ideje pihenni és a venezuelai mindennapokról, vagy akár az 1956-os forradalomról beszélgetni Skype-on a bátyjával, Bélával. Akinek honvágya van, de valószínűleg nem jöhet többet Magyarországra.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

- Úgy hallani, Önt elönti a munka, fellépés-fellépés hátán. Hogy néz ki a munkanaptára egy hétre előre?

- Elmesélem az elkövetkező hetemet: harmincadikán tévéfelvétel, elsején tévéfelvétel, másodikán egy darab, a Négy férfi gatyában című Camoletti-vígjáték Muzsán, 3-án Szlovákia, Marica grófnő, 4-én Pécs, ahol dupla előadásom van. Öt nap alatt öt helyszín három városban. Januárban pedig Békéscsaba, ahol a Macskajáték című darabban 20 előadást játszom, ami egyszer már lement 20-szor szeptemberben is, nagy sikerrel. A januári sorozatra már aranyért sem lehet jegyet kapni. Balázs Péter pedig nemrég meghívott Szolnokra, a Naftalin című vígjáték egyik szerepére. És ami a legnagyobb ajándék: meghívtak a szolnoki színházból szilveszterkor közvetítendő gálaműsorba is.

- Mikor piheni ki ezt a hajtást?

- December 20-tól 27-ig Tunéziába megyek karácsonyozni. Ott ilyenkor 18-20 fok van, koratavaszi időjárás. Nem lesznek nagy lubickolások a tengerben, de legalább le tudok barnulni a szilveszteri gálára.

- Jobban szereti a melegebb időt, mint a telet?

- A tavaszt igen. A nyári kánikulát megintcsak nem szeretem. Amióta Örvényesen van nyaralóm, egy mobilház közel a szabadstrandhoz, azóta jobban viselem az itthoni nyarakat. De például Venezuelában, ahol a bátyám él, képtelen lennék meglenni, mert árnyékban is 30-35 fok körül van.

- A bátyjának a legutóbbi hírek szerint a nyáron megrendült az egészségi állapota, hogy van most, felépült?

- Jobban van. Minden munkát kivettek a kezéből a fiai, nem engedik sztresszelni. Bélának Caracas-ban krómozó üzeme van egy 1300 négyszetméteres területen, 40 éve ezzel foglalkozik, ez az élete. A krómgőz az elmúlt évtizedekben tönkretette a tüdejét, és ezért a szíve nem kap elég oxigént. Ahogyan ő mondja, bármelyik pillanatban szétdurranhat a szíve. Emiatt az egész család – akik imádják a 80 éves bátyámat – összefogott érte. A múlt héten beszéltem vele Skype-on, jó színben volt.

- Mikor szoktak Skype-olni? A hatórás időeltolódás gondolom bezavar.

- Nekem itthon olyan világórám van, ami mutatja a caracas-i időt, mindig tudom, hány óra van Venezuelában. Amikor én egész délelőtt fent vagyok, akkor ott éjszaka van, amikor Béla ébred, én éppen ebéd után alszom, amikor felébredek délután 4-kor, nála 11 óra van. Akkor tudunk beszélni, ha épp ráérünk.

- Miről beszélgettek a bátyjával a legutóbb?

- A vízről. Tudja, Venezuelában válság van, jegyrendszer, hiánygazdaság, a közszükségleti cikkeket sem lehet beszerezni. Mivel gyakran nincs áram, így aztán a bátyáméknál a lift nem működik. Béla a szívével nem tudna 13 emeletet lépcsőzni, úgyhogy eszkábált egy csörlőt, a kötél végére pedig rögzített egy kosarat. Amibe a szintén 80 éves, de még mozgékony felesége bevásárlás után a földszinten belepakolja az árut, a bátyám pedig fölhúzza azt a lakásba. A legnagyobb gond most az, hogy nincs víz, csak a közösségi helyiségekben. A bátyám az üzembe jár fürdeni. Vizet magánhasználatra – vagyis ivásra és mosdásra – hatalmas gallonokban lehet jó pénzért vásárolni.

- Pedig Venezuelában gazdag olajkincs van a föld alatt...

- Hugo Chavez korábbi venezuelai elnök halála óta minden csak rosszabb lett, pedig az sem volt egy nászút. Felemelték a benzin árát, a boltok polcai üresek, a saját olajukat eladják Amerikának, a befolyt pénzek eltűnnek. Eközben a nyomor egyre terjed. A főváros, Caracas egy katlanban fekszik. A várost körülvevő domboldalban bádognegyed épült, oda rendőr már jó ideje nem megy be. A nyomornegyedekben lakó milliók a nekik sokat ígérő szocialista elnökre szavaznak, miközben nem élnek sokkal jobban és a középosztály is egyre süllyed lefelé. A bátyámnak gyakran van honvágya, négy éve járt utoljára itthon. Akkor volt utoljára és gondolom, már nem is jöhet többet. Beszéljünk inkább vidámabb témákról!

- Beszélgessünk a szerelemről.

- Milliószor voltam szerelmes életemben, de ez ma már nem téma. Sajnos huszonsok éve elkerül az igaz szerelem érzése. És már nem is igazán hiányzik, borzasztó jól élek, rengeteg barátom van.

- Az első igazi szerelme Dávid Kiss Ferenc volt, akivel együtt töltötte 1956. október 23-át, a forradalom kitörésének a napját. Hogyan élte meg a forradalom napjait?

- A bátyámmal nemrég pont ezekről a napokról beszélgettünk. Felelevenítettük, ahogyan anyuval álltak az ablakban, és nézték a közeledő szovjet tankot. A 18 éves bátyámat érdekelte ez a hatalmas gép, de anyu bevonszolta őt a konyhába. Szerencsére, mert a tank néhány perc múlva belőtt a lakás ablakán. Én akkor Albertfalván éltem, mert a szüleim válásakor a bíróság apámnak ítélt, míg a bátyámat anyámnál hagyta. 1954-ben anyám nagyon beteg volt, a bátyám meg ipari tanulóként támogatta, én pedig 9 évesen a postaműszaki főellenőr apámhoz kerültem. Anyám és apám 24 évig voltak házasok, utána apám elvette a második feleségét, akivel 40 évig élt. Édesanyám és édesapám mindketten közel 100 évig éltek, a génjeimben hordozom a hosszú életet.

- Valahol nyilatkozta, hogy ha majd öregnek érzi magát, leköltözik Békéscsabára.

- Igen, 3 éve vettem ott egy lakást. Meg Örvényesen is van egy Angliából hozott mobilházam. Ezek tökéletes helyszínei lesznek a nyugdíjas éveknek, ha egyszer megöregszem, majd 100 év múlva.

 

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT