Fördős Attila: Magyar érzésű rockergyerek vagyok

AC News 2016.05.04. Profil

Fördős Attila: Magyar érzésű rockergyerek vagyok

Van ötletem, melyik politikustársam lehetne a váci börtönrádió főszerkesztője – mondta az ACNews-nak Fördős Attila. Vác kormánypárti polgármesterével intézményi és kulturális beruházásokról, elnyert díjakról, holland akrilfa műtárgyakról és a ’70-es évek végének rockzenekarairól is beszélgettünk.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Összefoglalná röviden hol tartott Vác a 2010-es váltás pillanatában és hol tart most?

- Menjünk vissza a kályhához: 2010-ben, amikor lehetőséget kaptam arra, hogy polgármesterként átvegyem a város vezetését, a település kasszájában 400 millió forint volt, miközben egy féléves működéshez kb. 1,5 milliárd forint szükséges. Nagyjából két hónap üzemeltetésre volt pénzünk. A városból távozott a Henkel, a General Electric és az IBM is csökkentette a korábbi befizetéseit, ezzel a 4 milliárdos átlagos adóbevételünk 2 milliárdra csökkent, és a város gyakorlatilag finanszírozhatatlanná vált. Az államhoz fordultunk, illetve hitelt vettünk fel, kötvényt bocsájtottunk ki. Majd 2012-től a reformoknak köszönhetően az állam feladatokat vállalt az oktatásban és az egészségügyben.

- Ezek szerint az Önöké nem az az önkormányzat, amelyik tiltakozna az iskolák és a kórházak állami fenntartásba vétele ellen...

- Nem bizony! Ettől függetlenül azt kell mondjam, hogy a feladatfinanszírozásnak nevezett rendszer, amely a nomatív támogatásokat váltotta fel, nem elégséges a színvonalas intézményi működtetésre. A bölcsődei szolgáltatásokra 30 százalékos a finanszírozás, az óvodákra 60 százalékos, közművelődésre gyakorlatilag nulla forintot kapunk, a hivatal fenntartására és a városüzemeltetésre szintén nulla forintot, a városnak javarészt saját bevételeiből kell a forrásokat előteremteni. Az önkormányzati intézmények 2010-es átadását követően konszolidációra volt szükség, jelenleg nagyon szigorú gazdálkodás valósul meg. És mégis vannak fejlesztések! Amióta én polgármester vagyok, közigazgatási keretein belül a város 30 milliárd forint összegű beruházási értéket aktivált. Ebben volt természetesen állami beruházás, például a MÁV rekonstrukció, amelynek keretében az épületek és a vasútvonal egyaránt újjáépült, északon és délen pedig egy-egy P+R parkolót alakítottak ki. Befejeztük a Főtér-Főutca Programot, a Széchényi utca – Dunapart – Esterházy utca által határolt részen, megvalósult egy 600 milliós közvilágítás-fejlesztés és előkészítés alatt áll a mobilgát-projekt. Kormányzati alapból további infrastrukturális fejlesztésekre is pályázunk – azért nem az unióhoz fordulunk, mert Közép-Magyarországi Régióként elég mostohán részesülünk a pályázati lehetőségekben.

- Pedig még kulturális beruházásokra is jutott.

- A város fenntartásába vette a váci múzeumot, ami azért is érdekes, mert Vácott találták meg a ‘90-es évek közepén a Fehérek templomában azt a 220 mumifikálódott holttestet, amelyekből tavaly interaktív kiállítást nyílt. Birtokba vettük a Pannónia Házat. Olyan, korábban a pincékben porosodó közgyűjteményeink váltak közkinccsé, mint például Gádor István kerámiaművész és Hincz Gyula képzőművész teljes hagyatéka, vagy Közép-Európa legjelentősebb öntöttvas-gyűjteménye. Van állandó kiállításunk, sportmúzeumunk, hajómakett-múzeumunk, a kiállított magángyűjtemények között egy Vácról készült Sajdik-képgyűjtemény, vagy Szabó Vlagyimir grafikái, amit egy az egyben horror összegért megvett volna a bécsi Albertina múzeum, de a váci műgyűjtő nem adta el. És ne feledjük: megalapítottuk a Dunakanyar Színházat.

- Mindezt észrevették a Vácon kívül élők is?

- 2013 után a város 8 olyan díjat nyert el, amire igazán büszke lehet. Ebben volt Hild János-díj, Kerékpárosbarát önkormányzat-díj, Családbarát önkormányzat-díj, Idősbarát önkormányzat-díj, Jövő városa-díj, és az összes hazai település közül egyedül mi kaptuk meg a Raul Wallenberg-díjat. /p>

- Sőt, nemrég Befogadó város díjat vehettek át Kövér László házelnöktől.

- Félreértés ne essék: nem migránsok befogadásáért, hanem a fogyatékkal élők mindennapjainak a megkönnyítéséért és a város akadálymentesítéséért kaptuk.

- Befelé jövet, a polgármesteri hivatal folyosóján németaföldi akrilfa műtárgyak fogadtak, hogyan kerültek ezek a modern művészeti produktumok az ódon városházi falak között?

- Nemrég befogadtuk a MADI modern művészeti gyűjteményt, amelyet nagyon sokan támadtak balról, egészen addig, amíg meg nem tudták hogy az alkotóművészek többsége liberális gondolkodó.

- Feltűnő Vácra érkezve az ingyenes parkolási övezet meglepő kiterjedtsége.

- Ez egy kényszerhelyzetből fakadó döntés volt. 2013-ban az eddigi legnagyobb dunai árvizet élte meg a település, a Dunapart, ami észak-déli irányban biztosította az átjárhatóságot, elveszett. Alternatívaként a főtéren áthaladó útvonalat biztosítottuk, ennek zavartalan használatához be kellett vezetni az ingyenes parkolás lehetőségét a belvárosban. Az elődöm 2006-ban elindított egy központi-mélygarázs projektet. A beruházás leállt, jelenleg a tulajdonszerzési folyamat zajlik, illetve inkább húzódik. Amíg nincs mélygarázs, marad az ingyen parkolás.

- Nemrég szlovák és magyar kisvállalkozások találkozójának adtak otthont. Jó a kapcsolat a felvidéki testvérvárosokkal?

- Két szlovákiai testvérvárosunk van, a döntően magyar Ipolyság és a tiszta szlovák Máriatölgyes. Kiváló a kapcsolatunk a szlovákiai testvérekkel, igen szeretetteljesek velünk. Rajtuk keresztül létesítettünk testvérvárosi kapcsolatot a cseh Otrokovicével, ami a régi, ezeréves magyar határtól 60 kilométerre Morvaország felé van Tavaly vettük fel a testvérvárosi kapcsoltot az alsó-sziléziai Zawadzkie városával, így megvalósítottunk egyfajta “mini V4” együttműködést. Idén Otrokovice egyébként miniolimpiát szervez a négy városnak. Mi a magunk szerény eszközeivel igyekszünk békét teremteni azok között a népek között, amelyek viszonyát szétzilálta Trianon. Vácott a trianoni határ közelsége miatt a térképeken kiírjuk szlovákul is a fontosabb tudnivalókat.

- A börtön hogyan befolyásolja a város mindennapjait? Szombaton, a látogatási napon felbolydul a környék?

- Ma ez a fegyház – részben a parancsnokának köszönhetően – kiválóan együtt él a várossal. Befogadott és elismert intézmény. Rendszeresen tartanak nyílt rendezvényeket a börtön területén, ilyenkor a váciak megnézhetik, hogy az elítéltek milyen körülmények között élnek, vagy éppen különböző bemutatókat láthatnak a bűnelkövetők elfogásáról. A kommunizmus éveiben még a börtön alatti rakparton sem szabadott végigmenni.

- A váci börtönrádiót is követendő példaként említik a hozzáértők.

- Lenne is javaslatom, melyik politikustársam lehetne a főszerkesztője a börtönrádiónak.

- Milyen zene szól az autójában hazafelé?

- Rock. Megragadtam a ’70-es éveknél, Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath, Uriah Heep, a magyar együttesek közül P. Mobil, Beatrice, Piramis, Hobo, Bill. Ők hatották át a fiatal felnőttkoromat, személyes barátságban vagyok Feróval, Schuster Lórival, Papp Gyulával, a Dinamit billentyűsével. Nekem ők a mai napig ikonok. És nagyjából a világra való rácsodálkozásunk is hasonló.

- Milyen hanghordozón hallgatja őket, lemezen, kazettán, CD-n?

- Otthon van egy Pioneer hifitornyom, még a hőskorból. Korábban magam is zenéltem, játszottam együttesben, de a családalapítással letettem a hangszert. Persze néha ma is feljön egy-egy barátom, akivel örömzenélünk egy kicsit, csak magunknak. A világ sokat változott, én sok szempontból ugyanott maradtam. Most is egy magyar érzésű rockergyerek vagyok.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT