Gajdos Tamás sport sikereivel példát szeretne mutatni a 40 pluszos korosztálynak – Év sportolója díjat nyert a televíziós

Dózsa Gabriella 2020.01.16. Profil

Gajdos Tamás sport sikereivel példát szeretne mutatni a 40 pluszos korosztálynak – Év sportolója díjat nyert a televíziós

A Szerencsekerék műsorvezetőjeként egy pillanat alatt megismerte, megszerette az ország Gajdos Tamást. A televíziós két éve töltötte be a 60. életévét, és nem akármilyen célt tűzött ki arra az évre. Hat évtized, így hat sportágban, hat bajnoki címet szerezni senior kategóriában. És nem csak sikerült neki, de még túl is szárnyalta. Gajdos Tamással beszélgettünk a sport fontosságáról, az újabb célkitűzésekről, és inspirációról. 

 

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

Év sportolója díjat kaptál a Triatlon Szövetségtől. Mit jelentenek számodra a díjak?

„Mindent! Az egész éves munka visszaigazolása. Mi nem profi sportolók vagyunk, mégis sokat edzünk, sok energiát fordítunk arra, hogy felkészüljünk a versenyekre. Persze már az ottani eredmény is visszaigazolása a befektetett munkának. Az év végi, vagy éppen év eleji gálák a kiemelkedő teljesítményeket díjazzák.

 

Milyen volt számodra sport versenyek tekintetében 2019?

„Ha csak a duatlon sportágat nézzük, tavasszal megnyertem a sprint országos bajnokságot. Itt 5 km futás, 20 km bringa, majd még 2, 5 futás volt. Aztán ugyanennek a versenynek az Európa Bajnoksága, ott sajnálatos módon a teljesítményem csak a harmadik helyre volt elég. Szégyelltem is magam, mert szerettem volna nyerni. De aztán egy hónappal később Torinóban a senior olimpián sikerült győznöm ebben a számban. Majd volt még egy terep duatlon Balassagyarmat környékén, iszonyú kemény terepen, ott is a dobogó legmagasabb fokára állhattam. És volt még a szezonzáró rövidtávú duatlon országos bajnokság, ott is nyertem. Háromból három bajnoki cím.

 

Elégedetten zártad az évet?

 „Ez a Triatlon Szövetség gálája volt, a fő sport mégis a triatlon, és idén nem sikerült a korábbi évekhez hasonlóan bajnokságot nyerni. Ennek az az oka, hogy még mindig gyenge az úszásom, ebben az évben erre még több energiát fogok fektetni. Kenesén például, ahol a középtávú triatlon bajnokság volt, nagyon viharos volt az idő, az erős hullámzás a gyenge úszókat még jobban nehezítette. Engem is, így csak második lettem. De nemzetközi bajnokságokon sem szerepeltem fényesen, részben a duatlon, az atlétika, a laser run, és még sok más sportág miatt, amiben indultam tavaly. Én a multi sport jegyében élem az életem. A futás az alap, már fiatalon is atletizáltam, tíz éve a senior korosztályban igyekszem egyre több számban indulni. Összességében az év elején a célkitűzés az volt, hogy duplázzuk meg a 2018-as eredményt.”

 

Abban az évben lettél 60 éves.

„Igen, és akkor azt mondtam hat évtized, akkor irány hat sportág, hat bajnoki cím! Ezt végül sikerült túlteljesíteni, nyolcat nyertem. Így a következő évre mi mást lehetett volna kitűzni célnak? Duplázzuk meg! Annál is inkább, mert a 16. kerületben lakom, így adott volt, hogy 16 bajnoki cím megszerzése a cél. Ezzel szerettem volna a kerület támogatását is meghálálni. Így a duatlon győzelmek mellett sikerült még nyolc számban bajnokságot nyerni, emellé becsúszott még a laser run, amiben az európa- és a világbajnokságot is sikerült megnyernem.

 

Indult egy Facebook-oldalad is Gajdos 60 címmel.

„Igen, mert szeretnék példát mutatni negyven felettieknek, inspirálni őket. Nem magamutogatás volt a cél, hanem az, hogy az élményeimet, a felkészüléseimet megosztva lássák mások is, hogy 40-50-60 fölött is van élet, sportélet, sőt verseny sportélet is. Ha nem is olyan intenzíven, de igenis a mozgás, a sport elengedhetetlen a jó közérzethez és egészséghez. Mert mindenki hajt, hogy minél több legyen, ott a sok stressz, aztán egyszer csak idő előtt vége… Ha áldozunk a sportra az időnkből, anyagilag is, azzal nem csak meghosszabbítjuk az életünket, hanem élménygazdagabbá is tesszük.”

 

Hogy telik egy napod? Van, hogy kimarad a futás?

„Nem, szinte soha. Változóak a napjaim, mert egyik héten a reggeli híradós műszakban vagyok, másik héten estiben. Ennek fejében, ha kora reggel nem tudok edzeni, akkor a reggeli és déli híradó között elmegyek egyet futni. Aztán a déli adás után egy jó kis ebéd, egy kis alvás, utána a kisfiammal megyünk általában sportolni valami, vagy futni, vagy focizni, de megyünk vívni, atletizálni is. De a lányommal is szoktam edzeni, aki 17 éves és 800 méteren már az ifi európa bajnokságra készül, segítek neki a felkészülésben. Ezen a távon gyakorlatilag most már jobb eredményt ér el, mint én, büszke is vagyok rá. Egyébként szerettem volna mindig megélni, hogy együtt sportolok, készülök a gyermekeimmel, fantasztikus érzés, a sport összekovácsolja a családokat is.”

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT