Galgóczy Zoltán: Jó volt részese lenni az elmúlt öt évnek

Pataki József 2020.01.24. Profil

Galgóczy Zoltán: Jó volt részese lenni az elmúlt öt évnek

Büszke apa, szerető férj, és tekintélyes tanár. Mindemellett, pedig imádott kerülete élharcosa. Galgóczy Zoltán hosszú éveken keresztül volt Pestszentlőrinc polgármester helyettese, jelenleg önkormányzati képviselő, és mindent megtesz azért, hogy a változások ellenére a környező emberek a lehető legjobbat kapják továbbra is.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

– Elsősorban tanárnak vagy politikusnak tartja magát?

– Ezen még nem igazán gondolkoztam. Is-is. A pedagógus pályát nyilvánvalóan nem tudom, és nem is akarom elfelejteni. Úgy gondolom ez az egyik legszebb hivatás, de ezt több, mint öt éve gyakoroltam utoljára. Az elmúlt öt év a 18. kerületi politikai tevékenységemről szólt és ez van most bennem élénkebben. De nem zárom ki hogy egyszer még visszatérek a pedagógus pályához.

– A kettő mennyire zárja ki egymást?

– Nem zárja ki egymást, de ha valaki főállású politikusi státuszban van, akkor az nehezebben összeegyeztethető a tanári pályával.  Én annak vagyok a híve, hogy egy fenékkel egy lovat lovagoljunk meg, ezért az elmúlt öt évben nem tanítottam, hanem teljes odaadással a kerületre koncentráltam. Végzettségem szerint én egy középiskolai történelemtanár vagyok, az ELTE bölcsészkarán végeztem először történelem, majd politológiai szakon a 90-es években. Az első munkahelyem az az iskola volt, ahol érettségiztem is, a Steinmecz Miklós Gimnáziumban, mely mikor visszatértem, már Hunyadi Mátyás Gimnázium volt (azóta Sztehlo Gábor evangélikus Gimnázium- a szerk.). 12 évig voltam ott tanár, de 2014-ben elszólított a politika. Az önkormányzati választások után szólítottak fel az alpolgármesteri pozícióra. De még egyszer mondom; még lehet, visszatérek ehhez a csodálatos hivatáshoz, amikor az ember a tanítványai gondolkodását tudja formálni, és ez által a jellemét alakítani. Abban hiszek, hogy egy jó pedagógus mintát tud adni a fiatalságnak, amit később hasznosítani tudnak az életben.

– A legutóbbi választásokon, Pestszentlőrincen a Fideszes Ughy Attila polgármester helyett ezúttal, a szocialista Szaniszló Sándor került a vezetői székbe. Hogyan értékeli az elmúlt éveket, illetve mi miatt lehetett a váltás?

– Nagyon mozgalmas volt az elmúlt öt év. Sokat fejlődött a kerületünk. Több milliárdos fejlesztések történtek, számos közintézmény, általános iskola, óvoda, bölcsőde, orvosi rendelő, játszóterek lettek felújítva. Látványos volt a változás, és jó volt ennek a részese lenni. A politika ugye a közjóért való foglalatoskodás, ezt pedig maradéktalanul próbáltuk képviselni. Sajnos a választók többsége legutóbb, akik el is mentek szavazni, ezt nem így látták. Lelkileg ezt nagyon nehéz feldolgozni, hogy nem tudjuk tovább folytatni így a kerületépítő- szépítő munkánkat. De azt látjuk, hogy a 2019-es önkormányzati választás Budapesten mindenképpen nem a helyi ügyekről való véleményformálás volt, hanem egy országos szempontot vettek figyelembe.  Másfelől biztos, hogy a kampányban is csináltunk olyan hibákat, amit ha nem követünk el, akkor győzni tudunk. Sokan mondják a Borkai ügyet is kiváltó okként. Sok összetevője van a vereségnek. Az ellenzék kampánya agresszívabb volt, sok csúsztatással, rágalommal, amit nem kellőképp reagáltunk le.

– Mennyivel lesz most nehezebb folytatni a munkát?

– A felelősség most már nem rajtunk van, hanem a jelenleg kormányzó „szivárvány koalíció” képviselőin. Ők készítik az előterjesztéseket, de nekünk is nagyon fontos szerepünk van a továbbiakban. Egy olyan kontrollt kell tudjunk mutatni a választók felé, amiben egy konstruktív ellenzéki szerepet fogunk megjeleníteni. Minden olyan előterjesztést, ami jó a kerületieknek támogatni fogunk, ami viszont kártékony és előnytelen, nem az emberek érdekét szolgálja, azt nem fogjuk megszavazni. És sajnos erre már vannak előjelek. Nagyon nehéz lesz az új szerepkör, mert azt látjuk a jelenlegi koalíció tagjai adóemeléssel kezdték az újévet, holott ennek az ellenkezőjével kampányoltak. Megemelték a telek-és az építményadót, de ami még ennél is súlyosabb dolog, és erre a rendszerváltás óta nem volt példa, hogy nemrég, az egyik képviselőtársunk felszólalását, megszakították az ülésen. Beléfojtotta a szót a jelenlegi polgármester. Ez olyan példátlan eset, hogy nem volt más lehetőségünk, mint hogy kivonuljunk a testületi ülésről. A véleménynyilvánítás, szólásszabadság joga sérült ekkor.

– Ha már a szólásszabadságnál tartunk, mi lesz az önkormányzati lapnak a sorsa?

– Ezt a lapot az adófizetők pénzéből finanszírozza az önkormányzat. Nálunk ez a Városkép. Nyilván ott is személyi változások történnek a szerkesztőségben, de ez általában így szokott lenni a kormányváltáskor. A győztes erők hozzák a bizalmi emberüket. Az újságírásnak viszont vannak etikai normái, de most azt tapasztaljuk, hogy például ennél az előbb említett adóemelésnél, úgy jelent meg a lap, hogy „Csökkenő adók”, és egy sort sem írtak arról, hogy valójában semmit nem csökkentettek. A lap megmarad hiszen az embereket tájékoztatni kell, de nem biztos, hogy ezentúl tényszerűen fogják ezt tenni. Nem lenne jó, ha átalakulna a Városkép egy olyan manipulatív fake news lappá, mint a Lőrinci Magazin.

– Amikor átadták a kerületet az új vezetésnek, 5 milliárd 423 millió forint volt az önkormányzat folyószámla-egyenlege, ami lényegesen nagyobb többletet jelent a jó gazdálkodásnak köszönhetően.

– Amikor átvettük a kormányzást, több, mint 11 milliárd forintos hiány volt. Ehhez képest nagyon jó költségvetési kondícióban adtuk át a kerületet. Eredményesek voltunk és ezt senki nem vitathatja. Örülök, hogy a részese lehettem a munkának.

 

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT