A gasztroszakértővel és hotel managerrel lapunk most arról beszélgetett, mi várható a mostani világjárvány miatt a vendéglátós piacon, illetve lesz-e gazdasági fellendülés ebben a szektorban, ha véget ér ez az egész. Gendur András ezen kívül beszámolt arról is, mi a mostani „gasztrodivat” és mi lesz a szállodaiparral a későbbiekben.
– Milyen út vezetett odáig, hogy hotel manager lett?
Nem szeretnék sablonos lenni, de kb. 4 évesen döntöttem el, hogy szállodai recepciós szeretnék lenni. Úgyhogy a pályaválasztás adott volt, és persze az éjszakai portásságtól indult az út…. Mivel a szálloda is egy folyamatosan üzemelő egység, így napi 24 óra és évi 365 nap készenlét szükséges ahhoz, hogy lelkiismeretesen kijelenthessük, hogy próbáltunk minden feladatot megoldani. Utólag nézve nem tűnik hosszúnak, de azért sokszor volt úgy, hogy pillanatok befolyásolták a következő éveket. Mint például a mostani járványhelyzet, amely 72 óra alatt térdre kényszerítette a turizmust, és évekig fogunk a visszaépítésén dolgozni.
– Hogyan lesz valaki gasztroszakértő?
A válasz pont olyan megfoghatatlan, mint maga a fogalom. Onnan kezdeném, hogy a nemzetek gasztronómiáját pontosan úgy kell kezelni, mint bármilyen művészeti, önkifejezési kulturális formát. Magába foglalja a történelmet, a társadalom ízlését, a régió természeti adottságait és sok-sok más tényezőt. Ha ebből a megközelítésből nézzük, mondhatjuk, hogy az számít a téma szakértőjének, aki ismeri ezeket kifejezési módokat, lehetőleg még különbséget is tud tenni köztük. Aztán ehhez persze társul az is, hogy profitorientált vállalkozások menedzselésében képes ezeket az irányvonalakat meghatározni, és tartani azokat a fontos keretek, amelyek megadják az adott gasztrokultúra identitását.
– Létezik olyan hogy gasztrodivat?
Természetesen igen. Sőt léteznek nemzetközi gasztrotrendek, és hazai divathullámok.
– Mi a mostani divat?
Ebben a pillanatban, elsősorban a világjárvány miatt, az egyszerűbb gasztronómia felé irányul az érdeklődés nemzetközi fronton és itthon – az előzőekkel egyébként összefüggve – a házhozszállítás ugrott nagyot, és ebben az is rendkívül izgalmas, hogy olyan éttermek próbálkoznak meg az ételek kiszállításával, melyeknél abszolút hangsúlyos volt az étterem berendezése, a felszolgálás magas színvonala, vagy akár az eszközök eleganciája.
– Van helye 2020-ban még a "kockásterítős" éttermeknek?
A fentiekből eredően van, de hazánkban a legszélesebb réteg egyértelműen ezt a szegmenst keresi, és ebben nem számítok jelentős változásra.
- Mi várható a szállodaiparban és az éttermek életében a jelenlegi helyzet elcsendesedése után?
Részben optimista vagyok, részben nem. Az optimizmusom azon alapszik, hogy ahogy a járvány kirobbant és 3 nap alatt megállt a világ, az újraindulás is ilyen rapid lesz. Az első vendégek nagyon gyorsan meg fognak jelenni, ahogy ismét mozgásba lendülünk, viszont nagyon hosszú idő lesz a visszaépülés.