Hársházi Szabolcs: Imádok maradandót alkotni!

AC News 2022.02.05. Profil

Hársházi Szabolcs: Imádok maradandót alkotni!

Hársházi Szabolcs zenei producerként dolgozik, de nem volt ez mindig így. Vendéglátós zenész múltját sem tagadja, de azt is elárulta, hogy művelődésszervezőként, sőt operatőrként és vágóként is dolgozott korábban. Mára azonban úgy érzi, megtalálta önmagát, és a zene lett az állandó az életében, ami reméli, már így is marad.

Csanyi cikk

- Elég sokrétű vagy. Mondhatni egy igazi polihisztor. Mégis melyik irány áll hozzád legközelebb?

- A zene. Ez az, ami úgymond állandó az életemben. Gyakorlatilag kisgyermek korom óta végig kísérte az életemet. 7-8 éve pedig már ez a fő megélhetési forrásom és remélem, hogy most már ez így is marad; hisz imádok dalokat írni és maradandót alkotni ezzel. Valamint imádom a színpadot is. Az együttrezgés, ami a közönség és köztünk van – egy-egy koncert alkalmával – az egy olyan érzés, ami szavakkal kimondhatatlan. Én a flow-t szokom rá használni, de még talán attól is több.

- Művelődésszervező szakon diplomáztál. Dolgoztál valaha ezen a területen?

- Igen dolgoztam. Levelező tagozaton végeztem a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Főiskolai Karán. Közvetlenül az érettségi után 2004 és 2007 között jártam ide és ezzel párhuzamosan az első két évben dolgoztam közösségszervezőként a Marcali Városi Kulturális Központban. Majd kicsivel később 2011 tavaszától 2014 nyaráig kulturális szervezőként a helyi önkormányzatnál, ahol lakom. Ez mondjuk komplexebb munka volt. Itt jött be például az életembe a pályázatírás, amit még mostanság is csinálok, de már csak a kulturális (főként zenei) pályázatokra összpontosítok.  

- Honnan a zene szeretete?

- A zene szeretete apai ágról jön. Édesapám muzsikált hétvégeken, a környék egyik legfelkapottabb zenekarában játszott gitárosként. Ők amolyan „helyi sztárok” voltak, úgy fogalmaznék. Nagyon sok bulit játszottak (lakodalmak, bálok), rajongtak értük, tele volt a naptárjuk. Volt úgy, hogy péntek, szombat, vasárnap zenéltek. Tehát elkerülhetetlen volt számomra, hogy találkozzak már korán a zenével és a hangszerekkel. Idővel aztán amíg a kortársaimat a foci érdekelte, addig engem már akkor is a zene kapcsolt ki. Zeneiskolába is jártam.

- Több ismert énekessel is együtt dolgozol. Milyen projektjeid futnak most?

- Mindig vannak ugyebár publikus és nem publikus munkák. Amiről beszélhetek, mert már olyan fázisban van, az Kertész Iván második albuma. Idén ősszel tervezzük megjelentetni. Azon dolgozunk most. Még van 2 dal, amit nem vettünk fel stúdióban. Kotsy Kriszti kolléganőm még most készíti hozzá a dalszövegeket. Iván első albumához hasonlóan ennek a lemeznek is én vagyok a zenei producere illetve az összes dal zeneszerzője. Tervben van egy lemezbemutató koncert is, aminek a zenei rendezője szintén én leszek (illetve ebből adódóan a zenészeket is én hozom, illetve jómagam is billentyűsként helyet foglalok majd a kísérő zenekarban). Emellett készülnek Gór-Nagy Erának is új dalok, illetve gőzerővel dolgozunk a saját bemutatkozó anyagomat is. Még pár dal és összeáll az albumom. Ami szintén idén jelenik meg terveim szerint.

- Egy ideje te is a színpad élére álltál. Hogy jött az ötlet, hogy a zongora mögül a mikrofonállványhoz lépj?

- Amikor vendéglátóztam, akkor mondjuk úgy, hogy félig frontba voltam. Volt olyan is, hogy jó pár dalba kimentem énekelni a közönséghez, illetve velük együtt. Amikor abbahagytam a vendéglátós muzsikálást, akkor ugyebár ez megszakadt. Maradt a háttérben zenélés. Idővel azonban ez elkezdett valahol hiányozni. Plusz jött ez a pandémiás időszak, amiben volt időm még jobban önmagamra figyelni, kicsit magamba fordulni a jó értelemben véve és ez a hiányérzet felerősödött bennem. A dalszerzői munkáim során pedig az utóbbi 1-2 évben végig bennem volt az érzés, hogy saját magamnak is kellene készítenem dalt, de ezt próbáltam elnyomni magamban. Mint látjátok, csak ideig-óráig ment... Most már nem bánom viszont, hogy felszínre tört a dolog, hisz játsszák tv-k, rádiók a saját dalaimat is. Működik a projekt. S bár még gyerekcipőben jár, tehát előadóként meg kell ismerjenek még sokan, de szépen haladok előre, kicsi, ám stabil léptekben. Így érzem.

- A mindennapokban honlapokkal és pályázatírással is foglalkozol. Ez az, ami kikapcsol?

- Ez az, ami kilendít a zenéből, igen. Amire szükség is van. Mértékkel vállalok azonban ilyen jellegű munkákat, mert azért ezekhez is kell kreativitás. Arra törekszem, hogy a zenei energiáimból, kreativitásomból ne vegyen el még véletlenül sem más munka. Eddig sikerült is megtalálnom az egyensúlyt.

- Dolgoztál operatőr-vágóként is több évig. Miért hagytad abba?

- Elvitte az energiáimat, és ráadásul nem is volt megfizetve annyira a dolog, mint amennyire vártam volna. Szóval hamar rájöttem, hogy ez abban a formában, amiben akkoriban csináltam, nem az én világom. Viszont sokat tanultam itt is. Amiket most kamatoztatok a produceri munkámban.

- Van egyáltalán szabadidőd? Ha igen, azt mivel töltöd legszívesebben?

- Van. Néha még sok is. (nevet) Főleg az elmúlt másfél-évben, mióta kevés a zenélés. De amikor sok meló gyűlik össze, akkor is csinálok magamnak szabadidőt és kikapcsolódást. Az enyém erőteljes szellemi munka, és ha nem frissíted fel magad, akkor nem is tudod csinálni szerintem hosszútávon. Jól semmiképp sem. Inspirációkat kell gyűjteni. Azt meg olyankor lehet, ha találkozol emberekkel, megnézel mondjuk egy filmet moziban…stb. Szabadidőmet legszívesebben a családtagjaimmal és a barátaimmal töltöm amúgy, illetve imádom a filmeket, tehát a mozizás az, ami még kikapcsol.

- Milyen célokat tűztél ki a 2022-es évre?

- A bemutatkozó albumom készüljön el és jelenjen meg. Ennek mindenképp meg kell történnie idén. Ez nagy boldogsággal töltene el és adna egy hatalmas löketet a továbbiakhoz. A többi meg majd adja magát.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Hihetetlen, de már nyugdíjas korba lépett Bíró Ica

Farkas Márió 2022.07.05.
A 80’és 90’s években nem volt ember, aki ne kapta volna fel a fejét Bíró Icára. Férfiak tömegei dugdosták zsebnaptárjait, magazinokból kitépett képeit feleségeik elől, illetve nem léte...

Járai Máté: újra a helyére került minden a kis életemben

Farkas Márió 2022.07.04.
A Jászai Mari-díjas színész hazatért nyaralásából és ma reggel már az RTL Klub Reggeli című műsorában ébresztette a nézőket a tőle megszokott lendülettel.

Zimány Linda covid parával fesztiválozik

AC News 2022.07.02.
Zimány Linda péntek este tiszteletét tette a Balaton Sound VIP szekciójában. Bár körülzsongták a férfiak, mosolya nem volt az igazi. Az AcNews-nak elárulta, miért feszült be egy kicsit.

Huppsz

Dundika megtalálta a hasonmását

AC News 2022.07.05.
Dundika Instagram posztjában leplezte le ikertestvérét. Természetesen nem szó szerint, de tény, hogy megdöbbentő hasonlóság van a képen szereplő hölgy és az egykori playmate között.  

Before/After: Így néz ki Horváth Éva fiatalon és anyaként

Farkas Márió 2022.07.05.
Éva Instagramján mutatta meg jelenlegi és egykori önmagát, és bár az évek elteltek, tényleg nincs miért szégyenkeznie.

Kiss Endi kalandba bonyolódott

AC News 2022.07.05.
A rock nem futó kaland, egy életre szól, ezt tudja jól a Hooligans dobosa is. Kiss Endi hiába van túl az ötvenen, a kalandok továbbra is  vonzzák.
video2a - Kategóriák között
min-mano
Video4a - Kategóriák között

AC News

Kedvezményt kért, majd lecsapta az autókereskedőt

AC News 2022.07.05.
Nem így képzeli el egyetlenegy autókereskedő sem a gépjármű eladásához vezető utat. Mentőt kellett hívni a kereskedőhöz.

Alaposan megbüntette a versenyhivatal a Casio termékek hazai nagykereskedőjét

AC News 2022.07.05.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, mert meghatározták termékeik internetes viszo...

Nincs vége - 10 414-en érkeztek Ukrajnából hétfőn

AC News 2022.07.05.
Az ukrán-magyar határszakaszon 5511 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4903-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Sziréna

Szívszorító felvételek - megkezdődött a harc az utolsó csepp vízért az erdőkben

AC News 2022.07.05.
A nagyobb patakok kivételével szinte az összes kis és közepes vízfolyás kiszáradt a Bükk erdeiben, közölte a napokban a Facebook-oldalán a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület.

Jogosítvány nélkül, ittasan vezetett, és a közlekedési szabályokra is fittyet hányt a román sofőr

AC News 2022.07.05.
A kecskeméti rendőrök őrizetbe vettek egy sofőrt, akinek vezetői engedélye sem volt, és segítségnyújtás helyett elment a helyszínről.  

Vádat emeltek a siklóernyőst rosszul mentő parancsnok ellen

AC News 2022.07.04.
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja az állami légi jármű parancsnokát, egy...
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

AC News 2022.07.05.
Idén tizedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) a sertéshús fogyasztását ösztönző k...

A forint történelmi mélypontra került

AC News 2022.07.05.
Történelmi mélypontra került a forint az euróval, a dollárral és a frankkal szemben kedden 10 óra körül.    

A mentőből posztolt képet magáról Hoppál Péter kulturális államtitkár

AC News 2022.07.05.
Valószínűleg már túlesett a vakbélműtéten Hoppál Péter kulturális államtitkár, akit mentő vitt el a parlamentből.

Világ

Justin Bieber babázik

AC News 2022.07.05.
Feleségével közösen, egy kedves fotón mutatta meg rajongóinak csöpp unokaöccsét.  

Az EP jóváhagyta az euró horvátországi bevezetését

AC News 2022.07.05.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós parlament kedden.  ...

Kis híján 80 % az infláció Törökországban

AC News 2022.07.05.
Törökországban 24 éves rekordokat döntöget az infláció.
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Profil

Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

Farkas Márió 2022.06.30.
Ignácz Judit egy Tolna megyei falucskából indult, s lett mára a magyarországi cigány értelmiség egy meghatározó alakja, aki amellett, hogy társadalmi ügyekben szólal fel, Európa több ország&aa...

Bródy János dalszövegét választotta legújabb kampányához az UNICEF

AC News 2022.06.26.
Bródy-dalszövege jelenik meg az UNICEF gyerekvédelmi szervezet legújabb termékein. A jótékony célú webshop legújabb kampányának elindításában számos népszerű zenész vesz r&eac...

Dr. Szende László: A múzeumok a páratlan kulturális örökségünket őrzik

Pataki József 2022.06.24.
Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, idén június 25-én rendezik, immár huszadik alkalo...

Amiről beszélnek

Gáspár Virág leérettségizett - így ünnepelte a családja

Farkas Márió 2022.07.05.
Nem akármilyen módon ünnepelte családja Gáspár Virágot, aki sikeres érettségit tett.

Újra Budapestre jön John Malkovich

Farkas Márió 2022.07.05.
Október 2-án zenés stand-up esttel érkezik Budapestre, pontosabban az Erkel Színházba az amerikai színész.

Emlékszik még VV Nócira? Már 17 éves a fia az egykori reality sztárnak

AC News 2022.07.05.
A Való Világ első évadában még csak szereplőként, a másodikban már műsorvezetőként vált a tévénézők kedvencévé Cifra Noémi. A cserfes, rövid hajú szőkeség ezut&aac...
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro