Így él most Kerényi Miklós Gábor – „Akik igazán hozzám tartoztak, azok mind mellettem maradtak”

Pataki József 2019.05.08. Profil

Így él most Kerényi Miklós Gábor – „Akik igazán hozzám tartoztak, azok mind mellettem maradtak”

Az utóbbi időben elsősorban oroszországi sikerek, és a magyarországi újrakezdés kapcsán lehet hallani róla. Felhívtuk, ő pedig szívesen fogadta kérdéseinket. Azt viszont már az interjú előtt kikötötte, hogy nem óhajt azzal foglalkozni, hogy egy évvel ezelőtt kik mit nyilatkoztak, csupán azzal, merre tart most a szekere.

Mi volt az utóbbi idők legérdekesebb eseménye?

A nehézségek ellenére életem egyik legkreatívabb szakaszában járok. Igazolja ezt az is, hogy a Monte Cristo rendezésem Szentpétervárott az év zenés előadása lett, és utána most, áprilisban, Moszkvából elhoztunk az Arany Medvét is, a legjobb színésznő díját, a legrangosabb orosz színházi fesztiválon.

Hogyan töltötte az elmúlt hónapokat?

A Monte Cristo bemutatója 2017. novemberben történt és nagyon sokat segített abban, hogy túléljek. Azóta 2018 októberében volt egy újabb rendezésem Szentpétervárott. Cole Porter: Can-Can c. musicaljét nagy sikerrel, egy boldog társulattal állítottuk színpadra magyar alkotótársaimmal. Nyáron a Marica grófnőt rendezem ezúttal szabadtéren abban a színházban, ahova már tíz éve járok vissza szintén Szentpétervárott, a következő évben pedig a Frasquita c. Lehár operett színpadra állítása vár rám. Közben idén áprilisban Strauss: Denevér c. operettjét rendeztem Minszkben, a Bjelorusz Nagyoperában – igen jó kritikai visszhang mellett.

Mire készül a közeljövőben?

Miközben ezek történtek, természetesen készültem két év szünet után a magyarországi visszatérésemre. Szeptember 13-án a Szabadság vándorai c. Demjén musical lesz az első nagy esemény – és rögtön utána, a Papp László Budapest Sportarénában a Rómeó és Júlia óriás térbe álmodása. Novemberben egy igen jó amerikai musical következik, ami valóban a szívem csücske – és már itt is van 2020 tavasza…

Tervez valamilyen vezető szerepet megpályázni?

Eszem ágában sincs. Semmilyen vezetői posztra nem vágyom! Rendezni szeretnék, mert ahhoz értek a legjobban.

Miért nem akar már igazgatni? Tavaly augusztusban Ön is megpályázta az Operettszínház vezetői posztját.

Ennek sok oka volt, elsősorban az, hogy találkozhassak a társulattal, és leírhassam, milyen színházat képzelek. Nagyon sok időt töltöttem a vezetéssel és rettenetesen nagy felelősség. A vezetői poszt bennem az emberekkel való foglalkozást és az emberek iránti felelősséget helyezi központi helyre. Engem ez mindig nagyon érdekelt, nagyon sok művészt sikerült igazi állócsillaggá segítenem, sztárkategóriába futtatnom. A színházban a színészekre vesznek jegyet a nézők, és azt gondolom, a munkahelyem nem panaszkodhatott arra, hogy nem lettek olyan sztárjai, akikre nem lehet büszke.

És a színészek is büszkék arra, hogy Ön volt a mentoruk?

Az erősen befolyásolt közhangulat igen csak szabályozza az emberek nyilvános mondatait. Másfél év elteltével már egészen másképp nyilatkozik a többség, és újra a valóságos helyzetet figyelhetjük majd meg. De persze tény, hogy azoknak a színészeknek, akik velem dolgoznak, soha sincs könnyű dolguk. Híres vagyok arról, hogy a hétköznapi megoldásokat nem szeretem. Az eredmény mindig siker és a befektetett energia kamatostul visszatérül. Egyébként soha nem érdekelt, hogy mit mondanak rólam a hátam mögött. Ma sem ezzel foglalkozom. Engem most csak a művészet érdekel, a színház és az írás. Érzem, hogy a lényeges, fontos dolgokat meg kell írnom.

Könyv készül?

Igen, két könyvem is készül jelenleg. A közösségi profilomon, már rendszeresen írom a „Keddi KERO” bejegyzéseimet. Az egyik könyvem ahhoz hasonló lesz, a másik a színházi szakmáról fog szólni.

Marton László elvonult egy időre miután megvádolták, és rápihent a dologra. Ön viszont tovább folytatta a munkáját.

Tartottam akkor egy önvizsgálatot, és csak azt tudom mondani, hogy semmi olyan dolgot nem követtem el, ami miatt ne akarnék dolgozni. Természetesen követtem el hibákat, voltak negatív dolgok, amiket ma már máshogy csinálnék, de egyiknek sincs köze a magyarországi „metoo” botrányhoz.

A legutóbbi interjúnkat ott fejeztük be, hogy azt mondta „Az is felmerült, hogy ne rendezzek többet. Tényleg azt szeretnék az emberek, hogy ne tudjam meglepni őket gyönyörű előadásokkal?” (Bors, 2017.11.09.) Azóta mit tapasztalt? Szeretnék az emberek?

Igen. Az utcán számtalanszor állítanak meg, sokan felkeresnek a közösségi oldalamon is. Számos művész akar velem dolgozni. Semmilyen indok nincs arra, hogy valakit örökre eltiltsanak a szakmájától, és mint művész, ne próbálkozzon izgalmas előadásokkal. Egyébként nekem jót tett az, hogy nem kell egy társulatért felelősséget éreznem, hanem csak a művészettel foglalkozhatok. Nem titok, hogy izgat az alternatív színház, a sok, őrült, nagy darab után a kisebb forma… Érdekelnek a kísérleti előadások, és a próza. Van is jó néhány meghívásom.

Ezek szerint rengeteg támogatója maradt. Bizonyára olyanok is voltak, akik Ön ellen fordultak. Melyik oldalon vannak többen?

Akik igazán hozzám tartoztak velem dolgoztak, koreográfusok, tervezők, asszisztensek, zeneszerzők, karmesterek, írók, azoknak nagy többsége mind mellettem maradt. A színészek, énekesek azonban olyan módon függnek mindig a szereposztóktól, rendezőktől, igazgatóktól, hogy az esetleges „pálfordulásuk” más kategóriába tartozik. A színészektől nem várható el állásfoglalás. A #metoo kampány felfokozott őrületében megjelenő reakciók pedig egyáltalán nem számítanak ma. Nem mondhatok senkire semmi rosszat, mert ez egy helyzetnek volt az eredménye. Az egész történet az egyik oldalról jót tett a színházi életnek, a másik oldalról viszont szörnyű volt. Sok gyanakvást és feszültséget szült. Bárkit meg lehet vádolni. És mondjuk ki, tavaly november-decemberben jó néhány név forgott ugyanúgy közszájon, mint az előzőek, csak aztán (szerintem nagyon helyesen) a dolog nem folytatódott tovább.

Volt felesége, Frankó Tünde egy éve egyedülállóra változtatta a kapcsolati státuszát. Akkor azt mondta, ez egy örökös játék kettőjük között. Most milyen viszonyban vannak?

Igazából véve mi örökké össze fogunk tartozni, csak nem mindig olyan szorosan. Decemberben együtt voltunk megnézni a Monte Cristót. Együtt nyaralunk, sok közös programunk van, és Tücsi tudja: nincsen olyan dolog, amiben ne számíthatna rám!

Az egészsége hogy szolgál? Milyen gyakran kell járnia a szívével orvoshoz?

Túléltem a dolgokat, és jó erőben vagyok. Rendszeresen járok kontrollra, két éve ültették be a szívembe a harmadik rugót (koszorúér-tágítás). Nemrég a csuklómat kellett operálni Alagút-szindróma miatt. Mind a két csípőmben protézis van, derekam fölött pedig a gerincemet műtötték. Lassan megnyílik a cyber-világ…

Szépen össze van rakva.

Igen, a lendületemen, a mozgékonyságomon szerencsére nem látszanak ezek a beavatkozások. A két fiamat ismeri? Mátét és Dávidot?

Igen hallottam már róluk.

Hát az két életképtelen gyerek! Mindkettőt egy hónapos korában operálták gyomorkapu szűkülettel. Ennek az első műtétje csupán 100 évvel ezelőtt volt. Ha születésük előtt 70 évvel születtek volna, akkor nem élnének. Mostanra mindkét fiú kitűnő sportember típusú művész. Ezért én hiszek abban, hogy fantasztikus, ahol most az orvostudomány tart.

Akkor most elégedett a helyzetével?

Azt soha nem mondanám… De abban a korban, amiben én most vagyok, ahol mások éppen befejezik a dolgokat, ott újrakezdeni – nos, ez egy ajándék. Én lettem az, akinek bizonyítani kell, szinte újra kell indulni. Így hát indulok. Fordítok, írok, dramaturgi munkát végzek, rendezek, utazok, nyelvet tanulok, tanítok – és tanulok folyamatosan, akitől csak lehet. És a ma itt élő, gondolkodó fiataloktól lehet.

Nem lett volna egyszerűbb nyugdíjasként, csendben leélni a hátramaradt éveket?

Ameddig élek, dolgozni fogok. A rendező és a karmester pályája már csak ilyen. Ha úgy döntöttem volna, hogy visszavonulok, akkor már nem lennék a Földön.

Ezek szerint nem lesz olyan pont az életében, amikor visszanéz az eddigi pályájára, és elégedetten hátradől a székében megpihenni?

Soha.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Molnár Anikó kiakadt – „Nem igaz, hogy elszegényedtem!”

AC News 2021.08.04.
Amióta kitett néhány eladásra kínált értékesebb holmit az interneten, mindenki Anikó zsebeiben turkál. Az AcNews megkereste az egykori Nagy Ő-t, aki tiszta vizet öntött a pohárba.

Détár Enikő: Nőként, én is találkozom hátrányos megkülönböztetéssel!

AC News 2021.08.03.
A színésznő Sztárek Andreával közösen játssza A nő Akinek csak megszületni volt könnyű… című zenés színházi darabot, ami a nevéből adódóan a nőkről szól, de nemcsak nőknek. A...

Dancing with the Stars! Metzker Viki: Még nem érzem a versenyszellemet

AC News 2021.08.02.
A gyönyörű DJ-nek nemrég kérték meg a kezét, most pedig újabb örömhírt kapott, hiszen felkérték a Dancig with the Stars című műsorba. Érdekes fordulat, hogy ezúttal nem ő fogja a közöns&eac...

Huppsz

Teljesen új pályán próbálja ki magát Völgyesi Gabi

Pataki József 2021.08.04.
A Unique énekesnője önismereti workshopot indít.

Pótnagyi lett Bay Éva

Pataki József 2021.08.03.
A 68 éves tévés legenda testileg és szellemileg is kirobbanó formában van. Amióta egy gyógynövénykeverék segítségével 18 kilótól megszabadult, azóta energikusabb mint korábban,...

Kárpáti Rebeka: Nem tudtam kifizetni az albérletemet

AC News 2021.08.02.
A színésznő az Instagram-oldalán mesélt arról, hogy volt idő, amikor plusz munkát kellett vállalnia, hogy fenn tudja tartani magát. Ennek az időszaknak a hátteréről hosszan írt legfrissebb posztjában a méd...
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Koronavírus - Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is

AC News 2021.08.04.
Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

ITM: újabb keretemelés a már 30 ezer fiatal nyári munkavégzését támogató programban

AC News 2021.08.04.
Jelenleg közel 30 ezer nappali tagozatos diák dolgozik a Nyári diákmunka program támogatásával - mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitiká&e...

Felújítják a papdi kápolnát Tolnában

AC News 2021.08.04.
Felújítják a Tolna megyei Lengyel-Annafürdő közelében álló papdi kápolnát, a korábban népszerű zarándokhelyet egy 150 millió forintos turisztikai fejlesztés részeként.

Sziréna

Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki egy budapesti kórház főnővérét

Pataki József 2021.08.04.
Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki a rendőrök egy budapesti kórház 45 éves főnővérét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

Kényszergyógykezelés vár a feleségét megfojtó férfira

Pataki József 2021.08.04.
A Baranya Megyei Főügyészség emberölés bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki megfojtotta feleségét, azonban kóros elmeállapota miatt nem büntethető.

Késsel szúrta meg az apját

Pataki József 2021.08.04.
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja a nem indokolt a büntetés enyhítése azokkal az elkövetőkkel szemben, akik az idős férfi életére törtek.
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Bakondi: Idén már több mint 54 ezer embert fogtak el a határon

Pataki József 2021.08.04.
Az idén eddig már több mint 54 ezer embert fogtak el a határon, és több mint ötszáz embercsempész ellen indult eljárás - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorn...

Elhunyt három beteg, 59 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.08.04.
Három beteg meghalt, és újabb 59 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 632 428 embert oltottak be Magyarországon, közülü...

Kovács Zoltán: Elfogadták a biztosítási tervet

Pataki József 2021.08.04.
Elfogadta az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztosítási tervét a rendezvény biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsol...

Világ

Demokrata párti politikusok is a New York-i kormányzó lemondását követelik, miután több nőt is szexuálisan zaklatott

Pataki József 2021.08.04.
Demokrata párti politikusok is Andrew Cuomo New York-i kormányzó lemondását követelték kedden, miután New York állam főügyésze bejelentette, hogy hónapok óta tartó vizsgálataik igazolták a po...

Borrell: Az EU sürgeti a libanoni hatóságokat, hogy vizsgálják ki a bejrúti kikötői robbanás körülményeit

Pataki József 2021.08.04.
Az Európai Unió továbbra is sürgeti a libanoni hatóságokat, hogy vizsgálják ki a 2020 augusztus 4-én a bejrúti kikötőben történt robbanás körülményeit, és késedelem nélk...

Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista

Pataki József 2021.08.04.
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
video3a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Ördög Nóra: Ez volt életem legdurvább forgatása

AC News 2021.08.04.
A műsorvezetők élete nemcsak játék és mese. A kétgyermekes anyukában szó szerint belefagytak a szavak a Totem forgatásán, ahol az orkán erejű hideg széltől még a könnye is folyt.

Pásztor Anna diétázik: Gumicukor, nasi, sör és bezinkutas kaja

AC News 2021.08.04.
Az Anna and the Barbies énekesnője elmondása szerint, annyit mozog, hogy simán beleférnek a tiltólistás dolgok is, de most úgy tűnik mégis cserélnie kell a nehéz húsokat salátára, hiszen már csak n&ea...

Bizonyítani akar Fésűs Nelly lánya! – Ki akar lépni az anyja árnyékából

Pataki József 2021.08.04.
A Totem versenyzője meg akarja mutatni az embereknek, hogy saját jogon is el tud érni valamit, ehhez pedig nem kell a híres édesanyja nevével villognia.
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között