Illés Gabriella: Hiszek az álmaimban és meg is valósítom őket!

2019.09.13. Profil

Illés Gabriella: Hiszek az álmaimban és meg is valósítom őket!

Illés Gabriella nevét már nemzetközi szinten is jegyzik producerként. A még mindig csak 40 éves hölgy 20 évig televíziózott. Gyakornokként kezdte, de végigjárva a ranglétrát főszerkesztő, producer lett. Hisz az álmaiban, amiket rendre meg is valósít. Létrehozta saját produkciós irodáját, ahol olyan nagyszabású előadásokat hoztak létre, mint A Játékkészítő, és az Álomutazó. Televíziós munkáijával – nemzetközi formátumok hazai megvalósításáért és saját fejlesztésű műsorok létrehozójaként –, minden magyar szakmai- és közönségdíjat megnyert. Illés Gabriellát a sikerekről, álmokról, célokról kérdeztük.

 

 

 

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Újságíró-kommunikáció szakon végeztél az egyetemen, hogyan lettél producer?

- Gyerekszínészként kezdtem, de nem tartottam magam elég tehetségesnek az előadóművészeti pályához. Viszont így gyerekként megismerkedtem a szórakoztatóipar minden elemével, a háttérmunkát különösen nagyon érdekesnek találtam. Amikor nyolcadikos koromban önéletrajzot kellett írni, akkor már meg tudtam fogalmazni, hogy rendező, vagy riporter szeretnék lenni. Végülis kicsit bőlére eresztve benne volt abban a pár soros megfogalmazásomban már akkor, ami lettem. Csak még nem tudtam, hogy a producer szó mit jelent, és hogy ez az, ami lefedi a hivatást, amit választok majd magamnak.

 

- Hogyan kerültél a televízióba?

- Az általános iskola végével a gyerekszínészetet is magam mögött hagytam, de jó visszagondolni azokra az évekre, együtt szerepeltem Lengyel Tomival, Bodó Viktorral, akik ugye azóta a színházi szakma ismert kiválóságai lettek. Ekkoriban már nagyon érdekelt a rendezés. Mivel a családban senki nem volt korábban ezen a pályán a szüleim kutatómunkába kezdetek és kinyomozták, hogy ahhoz, hogy esélyem legyen arra, hogy az akkori Színház- és Filművészeti  Főiksolára felvételt nyerjek jó lenne elsőként az ELTE magyar szakát elvégezni. Akkor gyors fejszámolással konstatáltam, hogy ez azt jelentené: 28-29 éves koromig nem keresnék egy kanyi forintot sem, csak tanulnék. Ez már annyira nem tetszett. Mivel a másik dolog, ami érdekelt, az újságírás volt, ezért jelentkeztem a Szegedi Egyetem Budapestre kihelyezett képzésére, a Havas Henrik-féle iskolába. Elsős egyetemistaként Kertész Zsuzsa figyelmembe ajánlotta a Magyart Televízió Riporter kerestetik! tehetségkutató versenyét, ez az az év volt, amikor Krizsó Szilvi lett a győztes,és én is jó sok fordulón jutottam túl sikeresen. Így kezdődött minden, onnan kaptam egy lehetőséget az akkor induló RTL Klubnál, gyakornoki pozícióban.

 

- Onnan egyenes volt az út a producerséghez?

- Szépen megmásztam a ranglétrát, kitartó voltam. Gyakornokból riporter lettem, abból szerkesztő, majd felelős, és főszerkesztő. Ha jól belegondolok, szinte az akkori összes csatornánál voltam, mindig egy-egy nagy projekt felelőse. De végül a TV2-nél lett belőlem producer. Lehetőséget kaptam rá, hogy nagy, szombat esti produkciók anyukája legyek, jött az Uri Geller show, a Megasztár, A Nagy Duett, majd kreatív vezető lettem a TV2 csoportnál. Korábban rendeztem videoklipeket, például a NOX együttesnek, de készítettem koncert intrókat is például a TNT-nek, de én jegyzem több Hooligans koncert háttér animációját is.

- De aztán lett egy álmod…

- Igen, volt egy nagy álmom, ami akkor már szép lassan, kockáról-kockára kezdett körvonalazódni, miközben a multinál dolgoztam. És végül megalakult 2013-ban a TulipánTündér Produkció azzal a céllal, hogy minőségi színvonalú, nagy közösnéget megszólító színpadi showműsorokat hozzunk létre. Valószínű azért is mozdultam ebbe az irányba, mert a televíziózásban a nagy élő showműsorokat szerettem a legjobban, mindig fontos volt számomra a színház, és a mese, ami nem csak a kicsiket, hanem a felnőtteket is elvarázsolja. Olyan előadást szerettünk volna létrehozni a színházban, mint a Disney, a filmvásznon. Ennek első mérföldköve volt A Játékkészítő, amit 2014 decemberében mutattunk be, ami a következő évi előadásokkal közel 100 ezer embert tudott megszólítani, majd moziban is vetítették. Majd jött az Álomutazó, a következő mesemusicalünk.

 

- Ezek a projektek rengeteg munkával járnak, miközben mással is foglalkozol.

- Igen, kiállításokat is szervezünk, és kiállítások licenceinek magyarországi bemutatásával kezdtünk foglalkozni. De lett saját fejlesztésű kiállításunk is, ami nemrégen Athénban vendégszerepelt.

 

- Mindezek mellett, hogyan lettél filmproducer?

- Az Álomutazónak a főszereplője volt Szabó Győző barátom, aki megkeresett három évvel ezelőtt, hogy mi lenne, ha az önéletrajzi regényéből, a Toxikomából filmet készítenénk közösen, és én lennék a producere. Ez most már azóta megvalósult, a film dobozban van, ő volt az exetucive producere, Herendi Gábor a rendező. Ez nekem egy teljesen új kihívás volt, minden percét élveztem. Közben pedig egy újabb dologba is belekezdtünk, többek között állandó üzlettársammal Molcsányi Györggyel, és egy VR Vidámparkot nyitunk hamarosan.

 

- Ennyi feladat profi csapatot is igényel. Milyen főnök vagy?

- Szerencsés vagyok, mert mindig én választhattam meg a kollégáimat. Én nagy csapatjátékosnak tartom magam, de persze vezetőként diktálni kell a ritmust, mutatni kell az irányt. A TulipánTündér produkciónál már-már meseszerű a csapatom. Fontos, hogy az alapértékek azonosak legyenek, és csapatként tudjuk segíteni egymást, hiszünk magunkban, emiatt bátrak is vagyunk. Nálunk nagyon ritka a hangos szó, ritkán emelem föl a hangomat, de akkor is megbocsátást tud nyerni, mert annak mindig oka van és mindig igazságosságra törekszem. Hiszek abban, hogy nem a konfliktus visz előre. Mi szeretettel kommunikálunk, és ezt keressük a partneri kapcsolatainkban is.  

 

- Rengeteget dolgozol, mindig tele vagy tervekkel. Hogy találod meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között?

- Hosszú párkapcsolataim voltak, szerencsére sosem volt ebből problémám. Olyan férfiak voltak mellettem, akik látták a fejlődésemet, velem együtt fejlődtek. Én egy erős, határozott személyiség vagyok, ezáltal egy még erősebb személyiség az, aki le tud hengerel. Az eddigi társaim mellett is mindig megengedhettem magamnak, hogy otthon már „csak” nő legyek, vagy olykor akár egy kis bolondos fruska. A napközbeni üzletasszonyi üzemmód után fontos számomra, hogy egy férfi mellett az egyéniségem lágyabb oldala tudjon dominálni és belesimulhassak a klasszikus női szerepkörbe. Sajnos azt tapasztalom, hogy a mai világban egyre kevesebb olyan ember van, aki az én életemben meghatározó tud lenni. De örök optimista vagyok és hiszem, hogy csak azért nem látom még a nagy szerelmet, mert félúton van felém, éppen a kanyarban. De nem adom fel, és így hogy a vállalkozásaim felépültek, már nem lesz akadálya annak sem, hogy az anyaszerepet főszerepként vállaljam az életemben, ami természetesen szintén szerepel az álmaimban!

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT