Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

AC News 2022.08.06. Profil

Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

Sok nonprofit szervezet akadályokkal néz szembe, amikor váratlan problémák jelennek meg. Számos vállalat és jóakaratú ember szívesen segít ilyenkor, de ha a támogatást rosszul kezelik, akkor lehet, hogy nem adományoznak többet. A CoGoodwill egy nonprofit társadalmi vállalkozás, amely áthidalja a szakadékot az olyan emberek, cégek között, akik segíteni akarnak. 

Cba - cikk közötti

Tapasztalataik szerint, ha pontosan kommunikálják, mire szükség van, kinek van segítségre szüksége, és mi történik az emberekkel, akkor a segíteni akaró civilek és vállalatok jobban odafigyelnek, és ez az átlátható adományozási módszer vonzóbbá válik. Bálint Mártával, a CoGoodwill operatív vezetőjével beszélgettük az adományozás fontosságáról.


A weboldala, cogoodwill.com bemutatkozó szövegében már az elején kiemeli a kommunikáció fontosságát, hiszen sokan - még ha meg is van az adakozókedv- mégis bizonytalanok, hogy milyen szervezetekhez kellene fordulniuk annak érdekében, hogy biztos helyre kerüljön az adományuk. Mi az, ami meggyőzően hat egy magánemberre vagy vállalkozóra?


- Azt gondolom, hogy a mai világban a transzparencia. Ha pontosan van kommunikálva, hogy kinek és mire van szüksége, és az is jól látható, hogy a segítség valóban megérkezik, akkor szívesen segítenek az emberek.

Vegyük például Japánt, ahol pár hónapig éltem is. Például Tokióban a plakátokon számos alapítvány úgy hirdeti magát, hogy „támogass minket: adományod 50 százalékával segíthetsz a rászorulókon, és a másik 50 százalékból pedig a ránk eső adóterheket tudjuk finanszírozni”.

Ez is arról árulkodik, hogy kevesen tudnak arról, hogy amikor pénzbeli adományukkal egy nonprofit szervezetet támogatnak, akkor abból a pénzből nemcsak rászorulókon fognak segíteni, hanem a szervezet működtetését is biztosítani kell belőle. Ezáltal nem a teljes összeg fordítódik arra, amire az adományozók elvileg adják a támogatást.

Az adományok hány százaléka megy valós segítségnyújtásra?

- Nálunk a pénzbeli támogatások 80 százaléka fordítódik az adott segítségnyújtásra, és 20 %-a az, amiből finanszírozzuk az adományok elszállítását, könyvelői és egyéb költségeinket. Azért tud ez mindössze 20 % lenni nálunk Japánhoz képest, mert mi nem veszünk fel fizetést, önkéntes alapon dolgozunk.

Kikhez juttatnak el adományokat?

- Olyan intézményekhez juttatunk el adományokat, mint a gyermekkórházak, árvaházak, hajléktalan gyermekek óvodája, értelmileg sérült, és fogyatékkal élők otthona. Az elmúlt két évben az eddigi működésünk jelentősen átalakult. Korábban szabadon szervezhettük meg az adományok átadását műsorral egybekötve. A világjárvány idején viszont csak a kapuig mehettünk.


Az adományokhoz kötött műsor elmarad, de adományok továbbra is érkeznek megfelelő mennyiségben?

- Ahogy beszűkült az élettér, úgy szűköltek be a lehetőségek is. Nemcsak számunkra, hanem az adományozóink számára is. Voltak, akik olyan nehézségekkel szembesültek, amelyek miatt már nem tudtak adományozni. Voltak olyanok, akik kevesebbet segítettek. Amikor pedig ruhát, játékokat, könyveket, élelmiszert gyűjtöttünk, akkor minden partnerünkkel megoldottuk úgy, hogy ők a saját helyszínükön tudjanak gyűjteni. Aztán mi elvégeztük a szortírozást és az adományok átadását.

A világjárvány átalakította a vállalatok munkavégzési folyamatát is, ehhez ti hogyan tudtatok alkalmazkodni?

- Céges partnereink többségénél állandósult a hibrid munkavégzés, ami nálunk is hibrid adományozást jelent. Ennek köszönhetően a mi feladataink is bővültek kezdve azzal, hogy tájékozódunk arról, hogy az adott munkahelyen milyen szokások alakultak ki és hogyan viszonyulnak a vírushelyzet okozta változásokhoz. Egy-egy ilyen együttműködésnél mi is jobban alkalmazkodunk és személyre, azaz cégre, szabott szolgáltatásokat alakítunk ki.

A Cogoodwill oldalan számos sikertörténetet lehet olvasni, évente szerveznek karácsonyi adománygyűjtést, legutóbb pedig az ukrán háború menekültein segítettek... 

- Ilyen célzott segítségnyújtásaink továbbra is lesznek, mert akármilyen is a világgazdasági helyzet, mindig akadnak jóakaratú emberek, és olyanok is, akiknek szüksége van segítségre. Jó emberek mindenhol vannak. Ezt bizonyítja az is, hogy a Good People Everywhere kezdeményezésével létrejött egy olyan platform, ahol a jó híreké, a pozitív történeteké a főszerep. Magyarországon már letölthető az applikáció, és jövőre angol nyelvterületeken is találkozhatunk vele.

Mi lesz a következő nagyszabású projektjük?

- Korábban, amikor egy svájci cégnek dolgoztam, elképesztőnek találtam, hogy ők hol tartanak az oktatásban és mennyire támogatják a tanáraikat. Köztudott, hogy Svájc fizeti a legmagasabban a tanárait az OECD országok közül. Svájcot követi Hollandia, Németország és Belgium. Az adományozásaink révén nagyon sok iskolába, óvodába vittünk adományokat vagy tanári segédeszközöket is Magyarországon és a környező országokban.

Az oktatásra koncentrálnak ?

-A világjárvány az oktatást is megváltoztatta, a digitális oktatás úgy nyert teret, hogy ebben a régióban szinte fel sem voltunk készülve rá. Munkánk során jól láttuk, hogy újszerű problémákkal, nehézségekkel kell mindenkinek szembesülnie. 5 évvel ezelőtt nem tudtuk elképzelni, hogy vár ránk egy olyan világ, ahol az otthonról dolgozó szülő mellett ott lesz az otthon digitálisan tanuló gyermek is. Összefogásunk révén az applikáción belül egy oktatási platformot hozunk létre, ahol olyan képességeket, készségeket lehet fejleszteni, amelyekkel ilyen nem várt eseménysorozatban is helyt tudunk majd állni.

Még mire használható az applikáció?

- Emellett jóakaratú emberekkel is tudunk kapcsolódni, és online jelenlétünkkel segíthetünk nonprofit szervezeteknek jót tenni a való világban. Ezen az applikáción megtalálható lesz mindenki, aki fejlődni akar, de az is, aki másoktól akar tanulni úgy, hogy közben kiáll általa fontosnak tartott ügyek mellett. Én mindenkit arra bíztatok, hogy töltse le az applikációt és legyen része ennek. Osszuk meg egymással ott, hogy mit teszünk másokért, kik a példaképeink, milyen pozitív történetek által inspirálódunk.

 

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Hatalmasat bulizott Polgár Tünde a Sziget fesztiválon – „A nagy mennyiségű homoktól már szinte fuldokolni lehetett”

AC News 2022.08.15.
Nem csak a tinédzsereké a fesztivál! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Polgár Tünde és férje, Polgár Árpád, akik partiarcokat meghazudtoló energiával vágtak bele az idei Sziget fesztiválozá...

Sáfrány Emese az Intivel közös képükről: Szeretnék véget vetni a találgatásoknak

AC News 2022.08.12.
Sáfrány Emesét és a TNT dobosát júliusban látták először romantikázni, de azon kívül, hogy ismerik egymást, sokáig homály fedte a kapcsolatukat. Emese most egy közös képpel robbanto...

Ideges volt a fellépés előtt Korda György, hét éve nem énekelt a Szigeten

Pataki József 2022.08.11.
Kordáék varázsa nem múlik: megőrülnek értük a fiatalok. Hét év után tért vissza Korda György és Balázs Klári a Sziget Fesztivál színpadára, és olyan bulit csináltak,...

Huppsz

Kapócs Zsóka először mutatta meg gyermekének édesapját

AC News 2022.08.15.
A műsorvezető nem szívesen osztja meg a nyilvánossággal magánéletét, ám most kivételt tett, és először osztott meg egy közös fotót gyermeke édesapjával, Simek Péterrel.

Vastag Csaba nagy lépésre szánta el magát - eljegyezte a barátnőjét - Fotó

AC News 2022.08.12.
Vastag Csaba eljegyezte a párját, Evelint, aki igent mondott  a nők egyik legkedvesebb kérdésére.  

25 éve tűnt el Damon Hill!

Pataki József 2022.08.10.
Palik László híres kérdése napra pontosan 25 éve hangzott el, és azóta is szállóige.
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Bővíti elektromos járműparkját a Magyar Posta

Pataki József 2022.08.15.
A Magyar Posta Zrt. flottaszolgáltatás keretén belül 771 elektromos meghajtású segédmotoros járműre kötött szerződést, amely további 330 darabbal bővíthető - olvasható az állami cég MTI-hez ...

Agrárminisztérium: a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Pataki József 2022.08.15.
Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beindul&oac...

Saját anyját verte agyon, miután a tömegbe hajtott az ámokfutó

AC News 2022.08.15.
Tíz ember meghalt és 17 megsérült, miután egy autó a tömegbe hajtott egy pennsylvaniai rendezvényen.

Sziréna

Nem tudta eladni az aranynak mondott gyűrűt

Pataki József 2022.08.15.
A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 20 éves férfi ellen, aki Győr belvárosában garázdálkodott azért, mert nem tudta eladni az aranynak mondott gyűrűjét.

Több mint kétszázmillió forinttal károsította meg a munkáltatóját

Pataki József 2022.08.15.
Vádat emeltek egy autószalon dolgozója ellen, aki úgy értékesített 24 járművet, hogy a több mint 223 millió forintos vételárát elsikkasztotta, megkárosítva így az értékes&iacu...

NAV: 29 millió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le a zsurki zöldhatárnál

Pataki József 2022.08.15.
Huszonkilencmillió forint értékű, csaknem 14 ezer doboz adózatlan cigarettát foglaltak le az ukrán-magyar zöldhatárnál, Zsurknál - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az...
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

Itthon

Áder János a tiszai műanyagszennyezés problémájáról beszélgetett új podcastjában

Pataki József 2022.08.15.
A tiszai műanyagszennyezés problémájáról beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Ljasuk Dimitry független filmessel, környezetvédelmi aktivistával a Kék bolygó című ...

Augusztus 20. - Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Pataki József 2022.08.15.
Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi M...

TIM: már igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Pataki József 2022.08.15.
Hétfőtől igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek. Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan f...

Világ

Harkiv megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

Pataki József 2022.08.15.
A Harkiv megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Pataki József 2022.08.15.
Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggel frissített ada...

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

Pataki József 2022.08.15.
A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírós&aacu...
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Profil

A fodrászlányból sikeres divattervező lett

AC News 2022.08.13.
Corata Mónika kalandos úton lett ruhatervező és üzletasszony, ő a sors kezének tulajdonítja, hogy sikerült megvalósítania gyerekkori álmát. Az AcNewsnak mesélt az életéről, ruhamárk&aacu...

Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

AC News 2022.08.06.
Sok nonprofit szervezet akadályokkal néz szembe, amikor váratlan problémák jelennek meg. Számos vállalat és jóakaratú ember szívesen segít ilyenkor, de ha a támogatást rosszul kezelik, akkor lehet, hogy...

Jólmenő médiakarrierjét cserélte le a szenvedélyére, ezrek követik játék közben

2022.07.31.
A beltazor néven ismert gamerlány, Kalocsai Márti a képernyőt és a mainstream médiát cserélte le szenvedélyére, a számítógépes játékokra. Továbbra is a hangjából...

Amiről beszélnek

Pap Rita vallomása: Nem félek a haláltól

AC News 2022.08.15.
Pap Rita hosszú ideje eltűnt a nyilvánosság elől, holott férjével, Bodnár Attilával a mai napig szívesen lépnek fel. Az ikonikus énekesnő Ausztriából hazatérve beszélt őszintén az idő m&uacu...

Párja nélkül fesztiválozott Palvin Barbi

AC News 2022.08.15.
A magyar szupermodellnél már szinte hagyománynak számít, hogy kilátogat a Sziget Fesztiválra. Legutóbb amerikai szerelmét is magával hozta, idén mégis egyedül érkezett az eseményre.  

Összeverték és kirabolták Zsazsa Gabor özvegyét a Duna-parton

AC News 2022.08.15.
Leütötték és kirabolták a néhány napja Budapesten tartózkodó Fréderic von Anhalt herceget.
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro