Kakasy Dóra: A versek megfelelő sorrendje kiad egy női életutat

AC News 2017.03.07. Profil

Kakasy Dóra: A versek megfelelő sorrendje kiad egy női életutat

Bár a Jóban Rosszban történetében egy ideje már nem látható, a színpadon annál aktívabb. Kakasy Dóra két pici gyermeke mellett ezerrel pörög, de ügyesen megszervezi a napirendjét. Sőt, nagy álmát is sikerült megvalósítania: Nőnapkor jelenik meg első lemeze, amin megzenésített verseket énekel. Kakasy Dórával „prüntyögésről”, női életútról, gyermekekről és a tökéletes napról is beszélgettünk.

- Visszatérsz a Jóban rosszban sorozatba? Amikor tavaly nyáron kiszálltál, nyitva hagytad ezt a kérdést, hiszen a karakteredet nem írták ki, csak szüneteltetik.

- Titokzatos választ adok most is, mert a kérdés továbbra is nyitott. Egyelőre nem forgatok, nem hívtak vissza, de ez bármikor megtörténhet.

- Színházi szerepeid mennyire terhelnek meg? Úgy tudom, most egyszerre játszol Dunaújvárosban és Pécsett is, nem visel meg az ingázás?

- Korábban csak budapesti színházi munkáim voltak, ez most egy új helyzet. Az elmúlt 1-2 hónap hozta ezt a két vidéki szereplési lehetőséget, az egyik egy szerepátvétel volt Pécsett. Karácsony előtt felhívott Anger Zsolt kollégám, aki az Addikt nevű darab rendezője. Kiváló előadás egyébként, nagy sikerrel fut, alig lehet rá jegyet kapni… A darab egyik főszereplőnője babát vár, az ő karakterét veszem át. Egyelőre kettőzve csináljuk, de a kolléganő hamarosan elmegy szülni, és onnantól egyedül viszem ezt a szerepet.

- Van olyan, hogy reggel elindulsz Pécsre, és estére otthon vagy a gyerekeknél?

- Ez nem mindig sikerül, de szerencsére a férjem szabadúszó, otthon tud lenni a gyerekekkel. Én amúgy sem szeretek éjszaka vezetni, van úgy, hogy lent maradok Pécsett éjszakára is. Dunaújváros már közelebb van, oda és onnan gyakrabban ingázom. Az ottani előadást az elejétől kezdve én próbáltam, múlt pénteken volt a bemutatónk. A Kuplékirály egy könnyed zenés darab. Érdekes, hogy noha korábban nem csináltam zenés darabokat, most egyszerre több irányból is megtalált a muzsika. Itt is és Budapesten is: holnap, vagyis Nőnapon jelenik meg a Nap, Hold, Nő című CD-m, amin Szabó T. Anna megzenésített verseit adom elő.

- De mindig is zenéltél, nem? Gyermekkorodban zongoráztál, kamaszként rocker voltál, a kétezres évek elején a Duentében énekeltél.

- Igen, sokáig zongoráztam. Ma már csak a gyerekeknek szoktam otthon „prüntyögni”, mert látom, hogy ez nekik is fontos. Már amikor a pocakomban voltak, akkor megkezdtem a zenei nevelésüket, nagyon sokféle muzsikát hallgattunk. Igen muzikális gyerekek.

- Van olyan zenei stílus, zenei világ, amiről kijelenthető, hogy ez áll hozzád a legközelebb?

- Minden életszakaszban más és más, nem tudom kategorizálni magam, a hangulatom függvénye. Időnként a klasszikus, időnként a könnyű, az etno, a rock.

- A holnap megjelenő CD-den egy egészen különleges műfajt mutatsz be. Nem is akarnám kategorizálni, nekem ezekről a zeneszámokról, ezekről a megzenésített versekről a ’20-as évek végének hangulata jut az eszembe….még mindenki dolgozik, él, családot alapít, jövő felé tekint, de már a levegőben van a közelgő világválság hangulata, amikor a polgári hétköznapok elmúlnak.

- Érdekes, hogy ez jut eszedbe. Szeretem ezeket a dalokat, a magaménak érzem őket. A ’20-as évek hangulata még nem jutott eszembe, inkább az volt a szempont a dalok, illetve a versek kiválasztásánál, hogy megfelelő sorrendbe rakva őket kiadjanak egy női életutat. Van benne férfi és nő, kapcsolat, terhesség, szülés, nevelés, változás, megöregedés és halál. A Siralomház című számban benne van a betegség, a halál, amikor ezt a dalt előadtam az önálló estjeimen, ez volt a kísérődala a gyermekszülés-jelenetnek. Jól sikerült önellentmondás.

- Mint a víztükör-dalban, ahol a nap süt, de már az első zongoradallamoknál érezzük, hogy jön a vihar.

- Pontosan.

- A CD-n téged kísérő zongora végig borzongató. Szeretsz borzongani?

- Igen.   

- Hol és hogyan ismerkedtél meg a dalok szerzőjével, Szabó T. Anna költővel?

- Részt vettem egy képzésen, amelynek a végén diplomamunkaként egy önálló estet kellett kitalálni és színpadra állítani. Ehhez pedig kellett találni egy költőt, akinek a szerzeményeit közelinek érzem magamhoz, meg tudom zenésíteni….a szempontjaim egyszerűek voltak, legyen a szerző magyar, kortárs és lehetőleg nő. Ekkor botlottam bele Anna verseibe, amikből végül felépítettem egy önálló produkciót, ez lett a diplomamunkám. Onnantól fészkelte be magát a fejembe a gondolat, hogy előbb-utóbb szeretnék egy hanganyagot. Ebből az álomból lett a CD. A zenét Kovács Adrián barátom írta, gyakorlatilag önállóan, vagyis nem szóltam bele az alkotás folyamatába. A szövegeket sem írtuk át.

- A „szakmázás” után a magánéletedről röviden kérdeznélek: hogy néz ki számodra egy ideális nap a gyerekekkel?

- Az ideális nap, amikor egész nap megmaradok türelmes anyukának. A két ovis gyerek egyszerre ért a dackorszakba, de nagyon nyitott és kreatív gyerekek, az önfejűségük pedig néha önállóságba csap át. Az ideális nap olyan, amikor nem kell nézni az órát, nem kell időre rohanni az oviba. Bár az óvoda segítség is, hiszen amíg a gyerkőcök odavannak, tudok koncentrálni a munkára, például a szereptanulásra. Az ideális nap olyan, amikor reggel hancúrozunk, bohóckodunk aztán szép kényelmesen eszünk, rajzolunk, zenét hallgatunk, sétálunk. Persze, az ideális naphoz hozzátartozik – mégiscsak színésznő vagyok – a munka is, az, hogy legyen, ahol foglalkoztatnak. Kihagytam öt évet a színpadból, vágytam már vissza. Úgyhogy azt kell mondjam, hogy egy ideális nap végén próbám, vagy előadásom van valahol, egy színházban, ahol számítanak rám.  

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Benkő László fia Kóbor állapotáról: Mecky egy kemény csóka!

Pataki József 2021.11.29.
Nem jó, de nem is tragikus fejleményekről számolt be lapunknak Benkő László fia, aki közeli kapcsolatban áll a kórházban kezelt zenésszel.

Papadimitriu Athina: A flitter és a lótrágya között érzem jól magam

AC News 2021.11.26.
A Farm VIP versenyzője fél évig jurtában élt, traktor vitte a színházi fellépésére és szellemgyógyászként állatok rehabilitációjával is foglalkozik.

Yvonne Dederick: Féltem, hogy megöl a volt férjem

AC News 2021.11.25.
Kegyetlen lánykori emlékei se tántorították el attól az üzletasszonyt, hogy a fegyverek iránti szenvedélyének hódoljon.

Huppsz

Készen áll a komoly kapcsolatra Hien

Pataki József 2021.11.29.
Két év után hazatért Hien. Az énekesnő hat éve Amerikában él, és az elmúlt időszakban nem is látogatott Magyarországra. Az előadó szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől az utóbbi ...

Szakításáról mesélt Schobert Lara

Pataki József 2021.11.26.
Irigylésre méltóan összetartó a Schobert család, a két idősebb gyermekük, Lara és Norbika pedig nagyon jó testvérek. A fiatalok a Palikék Világa by Manna csatornán, a Futtában című műsorban...

Ezt tartja fontosnak egy párkapcsolatban Pintácsi Viki

Pataki József 2021.11.25.
A fotósként is sikeres énekesnő bár nem szeretne részleteket megosztani a magánéletéről, ragyog a boldogságtól. Most azt is elárulta, hogy számára mi a legfontosabb egy kapcsolatban.
min-mano
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Későbbi órakezdést javasol az iskolákban a Magyar Alvás Szövetség

AC News 2021.11.29.
Az alvási mutatók romlása, melyet a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató legutóbbi közös felmérése is megerősített, sajnos az általános- és közé...

Szerdán zárul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány

AC News 2021.11.29.
Szerdáig maradt ideje a csaknem egymillió érintett gépjármű-tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását; a felmondásoknak szerda éjfé...

Elindult az utasokat szállító tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

AC News 2021.11.29.
Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyál...

Sziréna

A rendőrségen ért véget a nagybevásárlás     

AC News 2021.11.29.
Közel 70.000 forint árut pakoltak a kosárba, de csak 2.000 forintot akartak fizetni azokért.  

Szexuális erőszak kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben

AC News 2021.11.29.
Szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád...

Többször meglőtte barátját egy férfi Győr belvárosában

AC News 2021.11.29.
Többször meglőtte barátját gáz- és riasztófegyverrel egy férfi Győrben, egy belvárosi lakásban vasárnap este - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel a police.h...
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Elhunyt 460 beteg, 27 830 új fertőzöttet találtak Magyarországon a hétvégén

Pataki József 2021.11.29.
Meghalt 460, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 27 830 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelv...

Menczer: Brüsszel továbbra is a bevándorlás megszervezésével foglalkozik

Pataki József 2021.11.29.
Nem közeledett Brüsszel és a magyar kormány álláspontja 2015 óta a bevándorlás ügyében: Magyarország továbbra is meg akarja állítani, míg Brüsszel meg akarja szervezni a migráci&oacu...

Schanda Tamás: Közel 6900 elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány

Pataki József 2021.11.29.
Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot - jelentette be Schanda Tamás, az Innov...

Világ

27 orosz diplomatának kellett távoznia az Egyesült Államokból

Pataki József 2021.11.29.
Újabb 27 orosz diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból - közölte Anatolij Antonov orosz nagykövet a hétvégén a Szolovjov Live YouTube-csatornának nyilatkozva.

Franciaország uniós partnereivel egyeztet az embercsempész-hálózatok elleni küzdelemről

Pataki József 2021.11.29.
Megkezdődött vasárnap az észak-franciaországi Calais-ban az európai szintű egyeztetés az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem összehangolásáról a német, a holland, a belga, a francia belügymi...

Ukrajnában csaknem háromezer pedagógust függesztettek fel az állásából a védőoltás hiánya miatt

Pataki József 2021.11.29.
Az általános és középfokú oktatási intézményekben mintegy 2800 pedagógust függesztettek fel az állásából Ukrajnában, amiért nem vette fel a koronavírus elleni védőolt&aac...
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Profil

Malchiner Péter: Közel kell hozni az embereket saját magukhoz

Pataki József 2021.11.20.
Malchiner Péter annak idején egy népszerű sorozat főszereplőjeként országos ismertségre tett szert, de azóta abbahagyta a színészkedést. Volt nagy cégek vezetője, majd külföldre költözött &eacut...

Czank Nelli: Együtt lélegzem a kitalált karaktereimmel

AC News 2021.11.06.
Évekig légiutas-kísérőként dolgozott az írónő, így számtalan helyre eljutott a világban, az ott megszerzett élményeit, tapasztalatait könyveiben is hasznosítani tudja. 2012-ben váltott pál...

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

Amiről beszélnek

Eljegyezték a világsztárt

Pataki József 2021.11.29.
Lindsey Lohan most már jegyben jár!

Hálószoba titkairól vallott Liptai Claudia

AC News 2021.11.29.
A cupiknak köszönheti a csodálatos alakját.

Tiszta vizet öntött a pohárba Árpa Attila

AC News 2021.11.29.
Azt pletykálták, miatta ért véget táncpartnere házassága.
min-mano
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között