Kakasy Dóra: A versek megfelelő sorrendje kiad egy női életutat

AC News 2017.03.07. Profil

Kakasy Dóra: A versek megfelelő sorrendje kiad egy női életutat

Bár a Jóban Rosszban történetében egy ideje már nem látható, a színpadon annál aktívabb. Kakasy Dóra két pici gyermeke mellett ezerrel pörög, de ügyesen megszervezi a napirendjét. Sőt, nagy álmát is sikerült megvalósítania: Nőnapkor jelenik meg első lemeze, amin megzenésített verseket énekel. Kakasy Dórával „prüntyögésről”, női életútról, gyermekekről és a tökéletes napról is beszélgettünk.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

- Visszatérsz a Jóban rosszban sorozatba? Amikor tavaly nyáron kiszálltál, nyitva hagytad ezt a kérdést, hiszen a karakteredet nem írták ki, csak szüneteltetik.

- Titokzatos választ adok most is, mert a kérdés továbbra is nyitott. Egyelőre nem forgatok, nem hívtak vissza, de ez bármikor megtörténhet.

- Színházi szerepeid mennyire terhelnek meg? Úgy tudom, most egyszerre játszol Dunaújvárosban és Pécsett is, nem visel meg az ingázás?

- Korábban csak budapesti színházi munkáim voltak, ez most egy új helyzet. Az elmúlt 1-2 hónap hozta ezt a két vidéki szereplési lehetőséget, az egyik egy szerepátvétel volt Pécsett. Karácsony előtt felhívott Anger Zsolt kollégám, aki az Addikt nevű darab rendezője. Kiváló előadás egyébként, nagy sikerrel fut, alig lehet rá jegyet kapni… A darab egyik főszereplőnője babát vár, az ő karakterét veszem át. Egyelőre kettőzve csináljuk, de a kolléganő hamarosan elmegy szülni, és onnantól egyedül viszem ezt a szerepet.

- Van olyan, hogy reggel elindulsz Pécsre, és estére otthon vagy a gyerekeknél?

- Ez nem mindig sikerül, de szerencsére a férjem szabadúszó, otthon tud lenni a gyerekekkel. Én amúgy sem szeretek éjszaka vezetni, van úgy, hogy lent maradok Pécsett éjszakára is. Dunaújváros már közelebb van, oda és onnan gyakrabban ingázom. Az ottani előadást az elejétől kezdve én próbáltam, múlt pénteken volt a bemutatónk. A Kuplékirály egy könnyed zenés darab. Érdekes, hogy noha korábban nem csináltam zenés darabokat, most egyszerre több irányból is megtalált a muzsika. Itt is és Budapesten is: holnap, vagyis Nőnapon jelenik meg a Nap, Hold, Nő című CD-m, amin Szabó T. Anna megzenésített verseit adom elő.

- De mindig is zenéltél, nem? Gyermekkorodban zongoráztál, kamaszként rocker voltál, a kétezres évek elején a Duentében énekeltél.

- Igen, sokáig zongoráztam. Ma már csak a gyerekeknek szoktam otthon „prüntyögni”, mert látom, hogy ez nekik is fontos. Már amikor a pocakomban voltak, akkor megkezdtem a zenei nevelésüket, nagyon sokféle muzsikát hallgattunk. Igen muzikális gyerekek.

- Van olyan zenei stílus, zenei világ, amiről kijelenthető, hogy ez áll hozzád a legközelebb?

- Minden életszakaszban más és más, nem tudom kategorizálni magam, a hangulatom függvénye. Időnként a klasszikus, időnként a könnyű, az etno, a rock.

- A holnap megjelenő CD-den egy egészen különleges műfajt mutatsz be. Nem is akarnám kategorizálni, nekem ezekről a zeneszámokról, ezekről a megzenésített versekről a ’20-as évek végének hangulata jut az eszembe….még mindenki dolgozik, él, családot alapít, jövő felé tekint, de már a levegőben van a közelgő világválság hangulata, amikor a polgári hétköznapok elmúlnak.

- Érdekes, hogy ez jut eszedbe. Szeretem ezeket a dalokat, a magaménak érzem őket. A ’20-as évek hangulata még nem jutott eszembe, inkább az volt a szempont a dalok, illetve a versek kiválasztásánál, hogy megfelelő sorrendbe rakva őket kiadjanak egy női életutat. Van benne férfi és nő, kapcsolat, terhesség, szülés, nevelés, változás, megöregedés és halál. A Siralomház című számban benne van a betegség, a halál, amikor ezt a dalt előadtam az önálló estjeimen, ez volt a kísérődala a gyermekszülés-jelenetnek. Jól sikerült önellentmondás.

- Mint a víztükör-dalban, ahol a nap süt, de már az első zongoradallamoknál érezzük, hogy jön a vihar.

- Pontosan.

- A CD-n téged kísérő zongora végig borzongató. Szeretsz borzongani?

- Igen.   

- Hol és hogyan ismerkedtél meg a dalok szerzőjével, Szabó T. Anna költővel?

- Részt vettem egy képzésen, amelynek a végén diplomamunkaként egy önálló estet kellett kitalálni és színpadra állítani. Ehhez pedig kellett találni egy költőt, akinek a szerzeményeit közelinek érzem magamhoz, meg tudom zenésíteni….a szempontjaim egyszerűek voltak, legyen a szerző magyar, kortárs és lehetőleg nő. Ekkor botlottam bele Anna verseibe, amikből végül felépítettem egy önálló produkciót, ez lett a diplomamunkám. Onnantól fészkelte be magát a fejembe a gondolat, hogy előbb-utóbb szeretnék egy hanganyagot. Ebből az álomból lett a CD. A zenét Kovács Adrián barátom írta, gyakorlatilag önállóan, vagyis nem szóltam bele az alkotás folyamatába. A szövegeket sem írtuk át.

- A „szakmázás” után a magánéletedről röviden kérdeznélek: hogy néz ki számodra egy ideális nap a gyerekekkel?

- Az ideális nap, amikor egész nap megmaradok türelmes anyukának. A két ovis gyerek egyszerre ért a dackorszakba, de nagyon nyitott és kreatív gyerekek, az önfejűségük pedig néha önállóságba csap át. Az ideális nap olyan, amikor nem kell nézni az órát, nem kell időre rohanni az oviba. Bár az óvoda segítség is, hiszen amíg a gyerkőcök odavannak, tudok koncentrálni a munkára, például a szereptanulásra. Az ideális nap olyan, amikor reggel hancúrozunk, bohóckodunk aztán szép kényelmesen eszünk, rajzolunk, zenét hallgatunk, sétálunk. Persze, az ideális naphoz hozzátartozik – mégiscsak színésznő vagyok – a munka is, az, hogy legyen, ahol foglalkoztatnak. Kihagytam öt évet a színpadból, vágytam már vissza. Úgyhogy azt kell mondjam, hogy egy ideális nap végén próbám, vagy előadásom van valahol, egy színházban, ahol számítanak rám.  

 

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT