Kámán Ildikó: A munka nem teher, hanem a kiteljesedésünk része

2021.01.17. Profil

Kámán Ildikó: A munka nem teher, hanem a kiteljesedésünk része

Édesanya, közben művészek, kulturális események PR-ese, mellette újabb feladat érkezett az életébe, a jövőben a Kodolányi János Egyetem külsős kommunikációs és PR szakértőjeként dolgozik. Kámán Ildikó az AcNewsnak mesélt új munkájáról, lelkes csapatáról, hogyan látja a PR munka alakulását, és nem utolsósorban arról, hogyan tudja összeegyeztetni elfoglaltságait szülői teendőivel.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Örömmel osztottad meg a minap a hírt, hogy a Kodolányi János Egyetem külsős kommunikációs és PR szakértőjeként dolgozol a jövőben. Milyen feladatok várnak rád?

- Nagyon izgalmas ez a munkám, mert itt a klasszikus PR feladatokon túl kommunikációs szakértőként vagyok jelen, így részt veszek a stratégiai tervezésben és a kreatívok kialakításában is. Nagyon régen szerettem volna a kultúra szektor mellett valami másban is kipróbálni magamat, ami azért legalább annyira közel áll hozzám, mint például a zeneipar.

 

- Egy teljesen új csapat áll össze az egyetemen. Kikkel dolgozol? És milyen feltételeknek kellett megfelelnie a kollégáidnak?

- Mits Gergely vezeti a csapatot. Őt még az EMI lemezkiadónál ismertem meg, mint a United basszusgitárosát. 2016. óta dolgozunk együtt a székesfehérvári Alba Regia Fesztiválon, amelynek egyik főszervezője, illetve a Kodolányi Művészeti Tanszékének tanszékvezetője is egyben. Gyakorlatilag az ő kezdeményezése nyomán jött létre a magánegyetemek sorában egyedülálló könnyűzenei és jazz zenei képzés itt. Mellette Angelus Barbara az intézmény PR és marketing igazgatója, aki korábban a Gundel marketing vezetője volt. Nagyon egyfelé gondolkodunk, mégis - már csak a személyiségünkből adódóan is - remekül kiegészítjük egymást, szeretek velük dolgozni. Bár még nagyon az elején vagyunk, de annyi biztos, hogy egy inspiráló, kreatív munkába csöppentem, ami igazán nekem való. A teljes csapat ennél jóval tágabb, további külsős és belsős munkatársaink vannak: a tevékenységünket minden téren segítő marketing titkár, social média szakértő, operatőr, grafikus, infografikus és online marketing szakember. Mindannyian a szakma legjobbjai, és nagyon szerethető emberek. A szempont kettős volt a csapat összeállításánál, a profizmus és az emberi tényező. Számomra alapvető, hogy jó közösségben dolgozzak, ezt a szabadságot megteremtettem magamnak. Nem véletlen kerültem ide: a Kodolányi az egyik legbarátságosabb felsőoktatási intézmény, amit valaha ismertem, a tekintélyelvűségnek nyomát se tapasztalom.

 

- Az újságírók és a "sztárok" körében nem ismeretlen a neved, hiszen a NAP Médiánál töltött időd alatt sokszor dolgoztunk mi is együtt. A zeneipar és a kultúra szektorban is találkozhatunk veled a jövőben?

- Természetesen hű maradok a gyökereimhez. 2016 óta állandó ügyfelem hazánk legnagyobb magyar tulajdonban lévő menedzsment cége, a GOLD RECORD, ahol olyan együtteseket képviselek, mint a Honeybeast, a Margaret Island, a New Level Empire vagy a Blahalouisina… Nagyon büszke vagyok, hogy a zeneszakma egyik meghatározó emberével, a céget vezető Molnár Gáborral dolgozhatok együtt. Ez is egy valóra vált álom számomra, hiszen itt is az a helyzet, hogy a profizmus mellett fajsúlyos az emberi tényező. A GOLD valójában egy baráti közösség is, ahol a kollégáimmal teljesen egy hullámhosszon vagyok, és alkalomadtán szívesen töltöm velük kevéske szabadidőmet is. A mostani helyzet jól mutatja, hogy ez az emberi kapcsolódásból adódó belső erő mindenre képessé teszi a cégeket. Egy ilyen helyzetben is – amikor nincsenek koncertek – képesek voltak megújulni és új lehetőségeket találni. Emellett sok más ügyfelem is van: fesztiválok, egyéb rendezvények, művészek. A Magyar Nemzeti Cirkusz, az Urban Verbunk, a Bőköz Fesztivál, a Pedagógus Expo, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, a Legfittebb Munkahely… és még sokan mások.

 

- Te, mint édesanya, hogyan tudod összeegyeztetni a sok elfoglaltságot, munkát a szülői feladatok mellett?

- Nehezen, de egyre jobban. Meg kellett tanulnom megbocsátani magamnak azt, hogy az én teljesítőképességem is véges. Ebben nagyon sokat segített a gyermekem, hiszen van olyan, aminek a rovására a munka se mehet, és az ő. Valójában kreatívabb, szabadabb és boldogabb lettem az anyaság miatt a munkámban is. Ez egy folyamat nálam, mostanában kezdem megérteni sejtszinten is, hogy nem rajtam múlik minden, és egyáltalán nem kell nekem mindent egyedül megoldanom. Ebben a felismerésben sokat segít a fent említett két közösség is, amelyekben dolgozom.

 

- Hogyan látod a PR alakulását most, az eddigi tapasztalataidhoz képest?

- Ez a kérdés egy igazán hosszú választ is megérne, de megpróbálom röviden összefoglalni. Én úgy érzem, hogy bár eddig se volt ez egy könnyű szakma, de mára a kommunikáció egésze rendkívül bonyolulttá és többcsatornássá vált, és teljes mértékben az online térbe tevődött át a hangsúly. Egy-két ember már kevés, komplett csapatra van szükség ahhoz, hogy profi munkát végezhessünk. Új műfajok, szakmák és fogalmak tömkelege jelent meg, ami folyamatos tanulásra, és a változások lekövetésére késztet bennünket. Én igyekszem túlnyúlni az eredeti PR szakterületemen, és folyamatosan tanulok annak az érdekében, hogy rálássak az egészre. Ez nem azt jelenti, hogy például Google Ads szakértővé is válok, de azt igen, hogy meg tudom mondani, kinek mire van szüksége a kommunikáció területén, és képes vagyok stratégiai tervezésre, valamint egy profi összeszokott csapatot bármilyen kampányhoz össze tudok rakni.

 

- Az új feladatod kihívást jelent számodra, lendületet ad a 2021-es évhez?

- A lendület abszolút megvan. Tavaly év végére én is nagyon elfáradtam, de az ünnepek alatt a családom és a pihenés feltöltött. Most ismét lelkes vagyok és hálás azokért az emberekért, akikkel együtt dolgozhatok. Szerencsés vagyok, de tény, hogy sokat küzdöttem a múltban. 2021-ben nem a kihívás érdekel, ez alap a mi szakmánkban. Egy ilyen folyamatos változásban lévő és információval elárasztott világban minden nap egy újabb kihívás, és igen, az új feladatom is az, ez természetes. Ami viszont igazán inspirál, az a közeg, amelyben a tevékenységemet végzem. A csapat, amelyben mindenki megtalálja a helyét, és közösen gondolkodunk. Az az életérzés, hogy a munka nem teher, hanem a kiteljesedésünk része, a legtöbb mi átélhető szerintem egy karrier során.

poggyasz slider 2
Video1
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Rivalda

Betegségei miatt retteg a vírustól Rózsa Gyuri! – „Az unokám miatt 200 évig szeretnék élni”

Kiss Nóra 2021.03.09.
Rózsa Gyuri nagyon boldog, hogy végre nagypapa lehet, a járvány miatt kialakult helyzet azonban az ő örömét is beárnyékolja. Életkora és krónikus betegségei miatt fokozott veszélyben van, ezért mind...

Árpa Attila: Évek óta készítem magam arra, hogy az én kislányom is felnő

Kiss Nóra 2021.03.08.
Árpa Attila életét is megnehezíti a járvány miatt kialakult helyzet, de minden intézkedést szükségesnek gondol és igyekszik ebből a legjobbat kihozni. A tavaszi időszakban időseknek segített bevásároln...

Szomorú idén a Dj-k világnapja - Lotfi Begi: Nagyságrendileg több millió forinttól estem el!

AC News 2021.03.05.
Ma van a DJ-k világnapja. Az AcNews a jeles nap alkalmából három lemezlovast kérdezett arról, hogyan élik meg a járvány okozta új helyzetet.

Huppsz

Tápai Szabina: Nagyon pozitív vagyok a távoktatással kapcsolatban

AC News 2021.03.09.
A kétgyermekes magyar kézilabdázó az AcNewsnak elárulta, hogyan éli meg az online oktatásra való áttérést.

Így éli meg a koronavírust Pataki Zita – „Volt, hogy 11 órán át aludtam”

AC News 2021.03.08.
A műsorvezető az AcNewsnak elmondta, hogy most már szerencsére jobban van, és viszonylag enyhébbek voltak a tünetei.

Gergely Robi: Pár perce virágot is vittem egy nőnek a rendelt lángosa mellé!

Pataki József 2021.03.08.
Igazi amorózó az énekes-színész még lángos-futárkodás közben is. Gergely Robi az AcNewsnak mesélt, hogyan ünnepli a nemzetközi nőnapot.
Medytop Hiperiol
Video1
video jobb 3
Medytop Hiperiol

AC News

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

AC News 2021.03.09.
Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását Bács-Kiskun megyében is - k...

MOKK: A legtöbb közjegyzői ügyet továbbra is el lehet intézni

AC News 2021.03.09.
A szigorított védekezés időtartama alatt, március 8-tól április 5-ig a közjegyzői ügyek túlnyomó többsége elintézhető - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) kedden az MTI-vel....

Az átlagnál 2,5 Celsius-fokkal melegebb volt az elmúlt tél

AC News 2021.03.09.
Az átlagnál 2,5 Celsius-fokkal melegebb volt az elmúlt tél - állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat. 
Legnézettebb

  Sziréna

  Prostitúciós tevékenységre kényszerítették a 17 éves lányt     

  AC News 2021.03.09.
  Egy hónap után szökött el fogvatartóitól - írja a police.hu. 

  9 éves kisfiútól rabolta el a kerékpárját

  AC News 2021.03.09.
  A Békéscsabai Járási Ügyészség rablás bűntette, 2 rendbeli lopás vétsége, garázdaság vétsége és összesen 7 rendbeli becsületsértés vétsége miatt emelt ...

  Beismerte tettét a kislángi kettős gyilkossággal gyanúsított férfi

  AC News 2021.03.09.
  Részletes beismerő vallomást tett a nyomozóknak az a 26 éves férfi, akit a vasárnapi, kislángi kettős gyilkossággal gyanúsítanak - közölte kedden a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n...
  b3 jobb(400x300)
  video jobb 3
  Video1
  video jobb 4

  Itthon

  Ismét nagyot ugrott a fertőzöttek száma

  Pataki József 2021.03.09.
  A koronavírus ellen beoltottak száma 1 047 045 Magyarországon, és 314 485-en már a második oltást is megkapták - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

  Nagy István: A piacokon nyitva lehetnek a virágárusok

  Pataki József 2021.03.09.
  A virágboltoknak ugyan be kellett zárniuk a védelmi intézkedések szigorítása miatt, de a piaci virágos standok továbbra is nyitva tarthatnak - közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldal&aa...

  Maruzsa: Bírnia kell a Krétának a rohamot

  Pataki József 2021.03.09.
  A köznevelésesért felelős államtitkár felszólította az E-Kréta Zrt.-t a hibák kijavítására azt követően, hogy túlterhelés miatt hétfőn leállt a digitális Kréta rendszer...

  Világ

  A beoltottak maszk nélkül is találkozhatnak beltéren az Egyesült Államokban

  Pataki József 2021.03.09.
  Enyhítettek bizonyos korlátozásokon az Egyesült Államokban, mostantól kis csoportokban beltéren, maszk viselése nélkül is találkozhatnak egymással azok, akik megkapták minden szükséges oltásukat...

  Matteo Salvini a magyar főkonzullal egyeztetett Milánóban

  Pataki József 2021.03.09.
  Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője a milánói magyar főkonzullal, Csiszár Jenővel egyeztetett, egyebek mellett a koronavírus elleni oltási kampányról és az idegenforgalom újraindításáról - közö...

  Bank of England-kormányzó: Súlyos károkat okozott a koronavírus-járvány a brit gazdaságban

  Pataki József 2021.03.09.
  Nagyon nagy károkat okozott a brit gazdaságban a koronavírus-járvány, de az oltási kampány sikere nyomán most már látszik a fény az alagút végén - mondta hétfőn a Bank of England kormányz...
  Medytop Hiperiol
  video jobb 2
  spaverin jobb(400x300)
  video jobb 4

  Profil

  Magyarok készítik az európai királyi paloták lobogóit

  AC News 2021.03.06.
  Különleges vállalkozást üzemeltet Papp János már a rendszerváltás óta. Zászlókat készítenek, mégpedig nem is akármilyeneket. Az általuk készített lobogókat lát...

  Dr. Tóth Frank: Fel kell vértezni az immunrendszerünket

  Pataki József 2021.02.28.
  Lapunk ezúttal a kétszeres Európa-bajnok , világbajnoki ezüst- és bronzérmes és olimpiai 4. helyezett keletnémet születésű magyar vízilabdázóval beszélgetett, aki jelenleg gyógyszer&eacu...

  Krizbai Teca: Szeretném bebizonyítani, hogy vakként is lehet valaki jó pszichológus

  Kiss Nóra 2021.02.20.
  Krizbai Tecát 2011-ben, a Csillag Születik versenyzőjeként zárta szívébe az ország, ahol egészen a döntőig jutott. A látássérült énekes azóta 25 éves felnőtt nő lett, nemrég megh&aacu...

  Amiről beszélnek

  Keresztes Ildikót a világjárvány döbbentette rá, hogy mennyire szerencsés

  AC News 2021.03.09.
  Az énekesnő korábban nyíltan beszélt depressziójáról, ám most úgy tűnik, végre megtalálta a boldogságot. 

  Ma lenne 64 éves Bajor Imre – Így emlékeznek rá a barátai

  Kiss Nóra 2021.03.09.
  Bajor Imre elvesztése ma is felfoghatatlan barátai számára, akik szerint különleges tehetséggel és humorral bírt az ország Kicsihuszárja.

  Már 20 kilótól szabadult meg Gáspár Virág! – Ez a titka

  Kiss Nóra 2021.03.09.
  Gáspár Virág főként szerelme, Krisztián miatt kezdett bele a fogyókúrába. Eddig 20 kilótól szabadult meg, de még egy tizest szeretne leadni.
  Medytop Hiperiol
  Medytop Hiperiol
  video jobb 3
  Video1