Kárász Róbert a maci aukció történetéről: A legmeghatóbb pillanat Andy Vajnához kötődik!

Dózsa Gabriella 2019.11.14. Profil

Kárász Róbert a maci aukció történetéről: A legmeghatóbb pillanat Andy Vajnához kötődik!

Egy újságcikk elolvasása döbbentette rá 2012-ben az ATV műsorvezetőjét, hogy fel kell hívni az emberek figyelmét a megváltozott munkaképességűek helyzetére. Kárász Róbert először megszervezett egy jótékonysági aukciót, ahol ismert színészek, zenészek, sportolók, közéleti személyiségek plüss medvéjére lehetett licitálni. Majd Törőcsik Mari művésznővel megalapították a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt. Kárász Róberttel a kezdetekről, a célokról, és az eddigi aukciók megható pillanatairól beszélgettünk.

 

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

– Honnan jött a kezdeményezés ötlete?

– Ez először csak egy program volt, aminek az volt a lényege, hogy a társadalom figyelmét felhívjuk arra, hogy Magyarországon milyen kevés megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak. Az volt a célkitűzés, hogy erről beszéljünk. Az egész úgy kezdődött, hogy olvastam egy nemzetközi összehasonlító cikket, hogy míg az unió más országaiban 50-60 százalék a foglalkoztatási arány, addig itthon mindössze 10-12 százalék. Mivel ez hatalmas különbség, arra gondoltam, hogy el kellene indítani egy kampányt , ahol erre felhívjuk a figyelmet, és arra, hogy minél többen alkalmazzanak fogyatékkal élőket, megváltozott képességűeket.

 

– Miért éppen a maci aukciót láttad erre megoldásnak?

– Gondolkoztam, hogy milyen üggyel lehetne ezt párhuzamba hozni, és akkor kitaláltam, hogy jó lenne, ha ismert embereket úgy kérnénk fel, hogy ne beszéljenek erről, hanem ajánlják fel a mackójukat. Azokat mi elárverezzük, mert arról biztosan beszámol minden média, és ha a befolyt pénz majd lehetővé teszi, nyitunk egy helyet, ahol fogyatékkal élő emberek fognak dolgozni. Azóta kinőtte magát a kezdeményezés, komoly sok munka, és sok komoly támogató segítsége kellett hozzá.

– Hogyan lett Törőcsik mari az alapítvány elnöke?

– A legelső árverésen, ami 2012 márciusában volt, Marit is felkértem arra, hogy ha van macija, azt ajánlja fel. És volt egy olyan plüss mackója, amit Makk Károlytól, a filmrendezőtől kapott, amikor egyszer kórházban volt. Ezt adta oda, és abban az évben az kelt el a legdrágábban. 750 ezer forintért vette meg Mága Zoltán hegedűművész.  Akkor Törőcsik Mari azt mondta, hogy ez annyira szép kezdeményezés, hogy ha később bármiben tud segíteni, keressem meg. Fél év múlva meg is tettem, akkor már az alapítvány ötletével, úgy hogy ő a nevét adja, legyen alapító, a munka részét én megcsinálom, hogy ne terheljem. Óriási megtiszteltetés, hogy ő erre azonnal igent mondott.

– A folytatásban mások is segítettek?

– Igen, abban az évben csináltunk még egy árverést, és onnantól kezdve, minden évben, december 3-hoz közeli időpontban megtartottuk a jótékonysági maci aukciót. Azért ahhoz a naphoz közel, mert akkor van a fogyatékkal élők világnapja. Idén már a kilencedik lesz november 26-án. Érdekes utat jártunk be, mert a maciknak a száma, és a maciknak az ára, értéke fordított arányt mutat a nyolc év alatt. Egyre kevesebb mackót árverezünk el, és egyre több pénz folyik be. Az első évben 65 macink volt, összesen 4, 5 millió forintért keltek el, ez átlagban 70 ezer forint. Tavaly 44 millió forint gyűlt össze 15 maciból. Vagyis egyenként itt már egy medve átlagára 2, 9 millió forint… Ehhez persze kellett sok szerencse, és kellett Andy Vajna. Ő is egyetértett a kezdeményezéssel, és mindig nagyon mélyen a pénztárcájába nyúlt, hogy segítsen. És nem mellesleg sok világsztár maciját hozta el nekünk, amik mindig sokat értek. Amióta megismerte az alapítványt, ez lesz az első aukció nélküle, az ő emlékének ajánljuk!

– Mi volt az eddigi árverések legmeghatóbb pillanata?

– Ez is Andyhez kötődik! Két évvel ezelőtt, megkerestem Horváth Charlie-t, nem tudna-e egy macit adni. Én mindig találkozom azokkal, akiktől kérek mackót. Egy szép őszi napon találkoztam vele, mondta, hogy felajánlja az egyik dedikált koncert DVD-jét, és a felesége, Katika játék medvéjét. Ők ugye több évtizedig éltek hatalmas boldogságban, és amikor Katikát elvesztette, egy világ omlott össze. Nagyon szép gesztus volt tőle, hogy nekünk adja a maciját. Nem is akartam elfogadni, de ragaszkodott hozzá, hogy a felesége is így szerette volna. Charlie szeretettel, de könnyeivel birkózva adta ide. Az árverésen én elmeséltem a maci történetét, Andy kétmillió forintot fizetett érte. Aztán odament az énekeshez, és visszaadta neki, mondván nála lesz a legjobb helyen.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT