Kegye János még Pavarottival is dolgozott - Lovag lett a híres pánsípművész 

AC News 2020.01.21. Profil

Kegye János még Pavarottival is dolgozott - Lovag lett a híres pánsípművész 

A Kultúra Lovagjává ütötték szombaton Kegye János pánsípművészt a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepi gálán a budapesti Honvéd Kulturális Központban. Minden évben olyan kiváló művészek kapják ezt a különleges elismerést, akik évtizedekig dolgoztak a magyar kultúráért és a közösségért.

 

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

Az immár huszonnegyedik alkalommal megrendezett kulturális gálára nyolc országból harminchat lovag érkezett. A Kultúra Lovagja elismerést minden éveben azok kapják, akik áldozatos munkával, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát. Az elismerésben részesülők a lovaggá avatás után oklevelet, kitűzőt és nyakdíszt kaptak, nevüket pedig bevésték a Kultúra Lovagjainak aranykönyvébe. Az ünnepi avatás a történelmi díszőrség által őrzött Szent Korona másolatának jelenlétében történt.

– Nagyon megtisztelő, hogy egykori tanárom, Jókai Anna Kossuth-díjas írónő után, én is átvehettem ezt a különleges elismerést. Úgy gondolom, hogy ez a díj nemcsak nekem, hanem a hangszeremnek is szól. A pánsíp ugyanis a magyar népzenében és kultúrában mindig kiemelkedő helyet foglalt el – mondta a díj átvétele után a művész, hozzátéve, hogy mindenkinek szeretne köszönnetet mondani az elismerésért, de főleg, édesanyájának, akit tavaly októberben veszített el és párjának Pilisi Erikának, aki mindenben mellette áll.      

Kegyes János neve nemcsak Európában, hanem világszerte ismert. Harminc évvel ezelőtt jelent meg első komoly lemeze Németországban, ezt követően évtizedeket töltött el Amerikában, Európában és Ázsiában. Számtalan albumon közreműködött, számszerűen huszonnyolc pánsípos korongját a világon mindenhol ismerik.

– Annyi csoda történt velem a pályám során, amiért rettentően hálás vagyok a sorsnak – meséli a művész. Egyszer Horvátországban koncerteztem egy templomban, a közönség soraiban pedig felfedeztem Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművészt, amivel az est végén jól elbeszélgettünk, majd a Mária kegyhelynél eljátszottam neki Pavarotti kedvenc dalát, a Time to say Goodbye-t. Egyébként nagyon büszke vagyok arra, hogy négy évig együtt dolgozhattam a világhírű olasz operaénekessel, akivel hasonlóan gondolkoztunk a világ dolgairól és művészi szempontból is megértettük egymást- tette hozzá.

A híres pánsípművész a fellépései mellett egyébként zeneszerzéssel és tanítással is foglalkozik. Böjte Csaba meghívására Erdélyben zenét oktatott, majd nyolcvan templomi koncertet adott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megsegítésére. Tavaly jelent meg Református zsoltárok és dalokból álló, szimfonikus zenekarral készült legújabb lemeze. Az idei évre is bőven tartogat meglepetéseket, hiszen közös koncerteket tervez Roby Lakatos világhírű hegedűművésszel, valamint tervei között szerepel, hogy fellép Kéri György skót dudással, Tarján Pál operaénekessel.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT