Kővári Erika: Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza

Pataki József 2022.01.22. Profil

Kővári Erika: Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza

A pénzügyi tanácsadó már nagy múltat tudhat maga mögött. Feladatának tekinti, hogy mindenkinek személyre szabott ajánlatokat rakjon össze és csakis az ügyfelei érdekét képviselje mindentől függetlenül. Pár évvel ezelőtt egy pénzügyi plázát is létrehozott, de hogy ez pontosan mit jelent és hogyan jutott el idáig, arról az AcNewsnak adott interjújában mesélt.

Csanyi cikk

– Miért választotta ezt a szakmát?

– Az első diplomám vendéglátó főiskola szálloda vezetői szak volt. Mivel sajnos akkor senki sem kért meg szállodát vezetni, így kicsit magamba tekintettem és elgondolkodtam, hogy mi is az, ami igazából érdekel. Szerettem volna jó döntést hozni, hogy a munkám a hobbim is legyen, mert csak abban tudsz igazán sikeres lenni.

Aztán azon vettem észre magam, hogy nőként sosem női magazinokat olvastam, hanem gazdasági lapokat, rájöttem, hogy ez egy nagyon érdekes világ, - érdekeltek a részvények, a gazdasági folyamatok, a pénz világa. A családi kasszával elkezdtem tőzsdézni, amely kapcsán bebizonyosodott, hogy van hozzá érzékem. Minden mindennel összefügg, ha ezt jól tudjuk olvasni, és abból pedig következtetéseket levonni, az nagyban meghatározza az irányunkat, -így az enyémet is, hogy mikor milyen instrumentumban, területben érdemes gondolkodni. Hiszek abban, hogy semmi sem véletlen szüleménye és a számok mindig önmagukért beszélnek.

Aztán szép lassan azon vettem észre magam, hogy tényleg a munkám a hobbim. Sosem ragadtam le egy-egy iránynál. Így újabb és újabb ötletekkel jövök elő, talán ez vált a védjegyemmé is, de a klasszikus értelemben vett tanácsadóktól, biztosan ez különböztet meg. Máshogy látom a világot, mert én megoldásokat keresek az ügyféligényekre és nem egy terméket akarok eladni nekik. Ez olyan mint a szobrászat, személyre, igényre formálom a lehetőségeket. Számomra ez is egy művészet, csak kicsit máshogy. Azt hiszem, szeretem azt, amikor meg tudom indokolni, hogy miért pont engem válasszanak!

– 2008-ban alapította meg a cégét, a globális krízis idején. Milyen hasonlóság van az akkori, és a mostani pénzügyi helyzet között?

– Egyesek szemében a pénzügyi válság idején elkezdeni vállalkozni, főleg a pénzügyi területen, őrültség és egyenlő a bukással. Hiszen innen, aki csak tud, menekül. Én a lehetőséget láttam a válságban, - a jó vételi lehetőségeket. A pénz pszichológiáját kellett jól megfogalmaznom az ügyfeleimnek. Értem ez alatt, hogy meg kellett tudni értetni azt, hogy a gazdaság ezen pillanatában, a meglévő portfóliókat nem visszavásárolni kell, hanem még hozzá vásárolni, vagy ha még nem fektetett be, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. A részvények lefeleződtek. Az ellentétes, higgadt gondolkodás sokat tudott/tud keresni nekünk abban az időben. Az ügyfeleim azóta is nálam vannak.

A mostani pénzügyi helyzetben a vírus jelenléte miatt inkább ágazatok részvényeit, kötvényeit érintette a nagy árfolyamcsökkenés. A turizmusra épülő ágazatok, - szállodák, hajózás, légitársaságok, az olaj ágazatok adták a jó vételi pozíciókat, ami pénzt tudott hozni.

A mostani helyzet az emberek sebezhetőségét mutatta meg, ahol a félelem volt, mint erős érzés, jelen. A munkahelyek elvesztése, az online világba való belépés a home office működtetése.

Egy biztos, hogy ebben a helyzetben az emberek rájöttek, hogy szükségük van tartalékra, biztosításokra,- amellyel a családi életüket teheti biztonságosabbá. Most sokkal könnyebb olyanokról beszélni, mint a saját pénzügyi védelmük kialakítása, vagy éppen a vállalatok munkavállalóiról való gondoskodás.

– Mit kell érteni pontosan egy pénzügyi pláza alatt?

– Gondoljunk csak bele, miből van a legkevesebb mindenki számára az élete során? A helyes válasz erre, hogy az idejéből. Ha egy helyen meg tudják tervezni a hitelemet, a gyermekem jövőjét, vagy a nyugdíjamat, de még a vagyonom védelmét is, és így nem kell elmenni ehhez egyetlen bankba vagy biztosítókba sem, az önmagában már egy főnyeremény! Mert itt megkaphatom a legjobb ajánlatokat a piacról, és csak ki kell választanom, hogy melyik kell.

Az én pénzügyi plázám 2016-ban egyedülállóan épült fel, és építettem ez idáig, amelyben minden pénzügyi szolgáltatás megtalálható. Amelybe besétálhat akár magánszemély, akár cég és minden megoldást megtalál egy helyen, személyre szabottan.

Személyes ügyintézés esetén többnyire hiába megy, mert egészen biztos, hogy nem fognak foglalkozni vele körültekintően, ugyanis sajnos egyik pénzintézet sem tud annyi időt szakítani egy ügyfélre, hogy órákig tervezgessenek vele. Egyszerűen ez nem életszerű! Vagy nem éppen a megfelelő szolgáltatást adják, drága költségeket fizetek érte, pedig ugyanezt a szolgáltatást megkaphatta volna jóval olcsóbban máshol, de ugye ott az ügyfélpultnál ülve erre nincs rálátása.

Ma Magyarországon több mint 6000 pénzügyi megoldás van jelen. A plázánkban az összes biztosító, bank, intézményi vagyonkezelés, privátbank, fizikai aranybank, pályázat, adótanácsadás, pénztárak, határon átnyúló szolgáltatások, egyedi pénzügyi motivációs rendszerek, dolgozói tréningek megtalálhatók. Az Extrema Hungary virtuálisan kézen fogja az ügyfelet és el tudja vinni a pénzügyi szolgáltatások piacára és a megoldásokat az ügyfél igényei szerint együtt összeválogatja. Mi az ügyfél érdekét képviseljük, nem a pénzintézetekét. Nem tudok ilyen cégről, aki így működne. Általában mindenki egy vagy csak pár irányt képvisel. Egyedül az ingatlan portfolió nincs a szolgáltatásink között.

– A pandémia alatt pro bono tanácsokat adott vállalkozásoknak. Miért?

– Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza. Ha segítesz és látják, hogy tényleg igazi segítséget tudsz adni és az nem is akármilyen eredménnyel zárul, akkor az a vállalkozás mindig engem fog választani, legyen az bármilyen pénzügyi megoldás. Mert a bizalom és ez a fajta hozzáállás mindig mindenki számára kifizetődő. Persze segíteni is csak annak tudsz, aki nyitott arra, és persze mer befogadni építő és segítő tanácsokat. Az ilyen felfogással pedig az is, aki éppen megszorult, piacképes marad.

– A szakmai életében mi volt a legemlékezetesebb momentuma?

– Hát az biztos, hogy egyszer könyvet fogok írni, a sok storyról, amely garantáltan bestseller lesz! Persze név nélkül… A témája pedig a tanácsadásaimra, a tapasztalataimra és az emberek szokásaira fog épülni. Talán a legmeghökkentőbb eset azt volt, amikor egy kutyaól alatt 40 millió forint volt egyik ügyfelemnél. 2010-et írunk és persze tudatosan euróban volt, mondván az ügyfél szavait idézve: „Euróban gyűjtöttem, nehogy megromoljon”! Ez tényleg még nekem is abszurd volt, pedig már addig is nagyon sokat láttam.

Ha választanom kéne a legemlékezetesebb pillanatot az pedig az volt, amikor egy addig nagyon jó anyagi háttérrel rendelkező ügyfelem a válásával szinte mindent elvesztett és elhívott magához, hogy találjuk ki, hogyan tovább? Akkor azt ajánlottam neki, hogy az egyetlen megmaradt Balatonon lévő sokat érő családi nyaralóját adjuk el, és az összes összegen vegyen részvényeket. Ami akkor a válság miatt úgyis padlón lévő lefeleződött árfolyamokon lehetett hozzájutni. Ez egy rizikós befektetésnek tűnt neki. Sokat hezitált rajta, mert eddig ez a forma/terület nem igazán volt ismert hazánkban. Inkább ingatlanba fektetnek az emberek, mert az a biztos. De az, hogy valaki eladja a tehermentes ingatlanját és 100%-ban részvényt vegyen... ez nem szokványos. Majd egy hetet rágódott rajta majd felhívott, hogy belevág. Én tudom, hogy akkor azért ment bele, mert úgy érezte neki már minden mindegy. De nem csalódott! Azóta új családja van és a befektetés megalapozta a családi vállalkozását, ami azóta is biztos alapokon áll.

– Nemrég elvitték az 5-ös, és a 6-os lottó főnyereményét. Mit tanácsolna egy olyan embernek, akinek hirtelen a nyakába szakad rengeteg pénz?

– Az egyik legfontosabb tanácsom, hogy ne a család vagy esetleg a rokonok mondják meg, hogy mit csináljon a hirtelen nagy összeggel, amit nyert. Ahogy az élet minden más területén, a pénzügyi területen is szakemberek dolgoznak, tehát erősen javaslom egy szakember jelenlétét, aki kívülről higgadtan tudja megtervezni a biztonságos jövőt, amely a család vagy egyén élethelyzetéhez passzol. Értem ezalatt azt, hogy a nagy pénz előtti életet hirtelen nem lehet átírni, feladni, meghazudtolni. Tervezni kell rövid, közép és hosszútávra, melyhez elengedhetetlen egy szakember segítsége. A lottó nyertesek 90% lenullázza magát idővel, vagy jobb esetben hasonló élethelyzetbe tér vissza mint, ahonnan indult. Ez pedig annak köszönhető, hogy azt gondolják, hogy ennyi pénz sosem fogy el. Nincs mellettük egy pénzhez értő ember, aki megmondaná neki, mit tegyen. Ilyen egyszerű oknál fogva, ezek a nagy nyeremények többségében szó szerint elúsznak. Már egy kisebb nyereményből is olyan dolgokat tudnának egy életre megoldani, mint pl. a gyerekek iskoláztatását, biztosítani tudnák az első lakásukat vagy egy nyugdíjalapba befizetve gond nélkül élhetne idős korában. Felújíthatná, korszerűsíteni tudná a házát, amit a jelen ingatlanárakkal többszörös haszonnal értékesíthetne…

De egy ekkora nyeremény már nem ilyen egyszerű, az nagyobb tervezést igényel. Közgazdaságtanilag így célszerű tervezni: 1/3 rész ingatlan befektetés, azaz azok megvétele, bérbeadása, amely kapcsán fontos a jó hely megválasztása, továbbá az ingatlan profil iránya (ipari, vagy csak lakások v, házak vétele). 1/3 rész közép és hosszú távú részvények, befektetési alapok. 1/3 részben pedig legyenek kötvények, továbbá - az életet meghatározó és megalapozó – költések. Ide tartoznak még az edukáció, a család jövője szempontjából fontos és így a család egzisztenciájának fejlesztése. Vagy egy esetleges vállalkozás, saját ingatlanunk fejlesztése értéknövelése, feltöltődés, egészségünk bebiztosítása, a gyermekek minőségi oktatása és jövőjének megalapozása neves iskolaválasztás, mely későbbi kapcsolatait is tudja alakítani abban a közegben.

– Mit tart a legfontosabb céljának?

– Az elit ügynökségem a piacon egyediségével meghatározó szerepet töltsön be. Hiszen az egyedisége, a 2018-as applikációnk, a könyvünk a Budapesti Gazdasági Egyetemen lévő tantárgyunk, mind arra ad visszaigazolást, hogy jól haladok a kitűzött célom felé. Céljaim között még az is szerepel, hogy szeretném, ha Magyarországon is egyre pénzügyileg tudatosabbak legyenek az emberek. A tréningjeim egyedisége is erre épül. Itt azt gondolom, hogy ez a munkáltatóknak is nagyon nagy felelőssége. Ezért egy meghatározó szerepkört tölt be az életemben ennek úttörője, éllovasa akarok lenni.  A leglényegesebb, hogy mind ezt úgy, hogy függetlenül semelyik szolgáltató megbízásából. Mert nekem egy megbízóm van, akinek az érdekét képviselem, az pedig nem más, mint az ügyfél!

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Mulatós zene biznisz: mindenki szeretne profitot termelni

Farkas Márió 2022.05.19.
A lakodalmas zenészek legkedvezőbb időszaka érkezik: itt a nyár, jönnek a haknik és két év után először megkötések nélkül lehet fellépni. Előkerült egy lista, miszerint a műfaj legkeresettebb előad&o...

Reviczky Gábor megerősítette: Jöhet az új Üvegtigris

Farkas Márió 2022.05.18.
Az Üvegtigris az elmúlt 20 év popkultúrájának meghatározó mozifilmje, a mai napig idéznek belőle, emlegetik a jeleneteket. Az egyik közkedvelt szereplő, Gáspár Sándor tett egy sejtelmes kijelentést, misze...

Férjhez megy Yvonne Dederick – Évek óta tart a szerelem!

Pataki József 2022.05.17.
Egy ortopéd-sebész főorvos rabolta el a luxusfeleség szívét.

Huppsz

Ma lenne 56 éves Ambrus Zoltán – Egykor ilyen bulikkal köszöntötték

Pataki József 2022.05.19.
Az Irigy Hónaljmirigy egykori tagja sosem vetette meg a jó bulikat, és bizonyára, ha még ma is köztünk lenne, kapva kapna az alkalmon, hogy szeretteivel megünnepelje születését.

Curtis Újpestért tényleg minden őrültségre képes

Farkas Márió 2022.05.19.
Az Újpest FC egykori játékosa, Curtis lilára festette a haját! A rapper néhány nappal ezelőtt a közösségi oldalán indított egy szavazást, a hajszínét illetően, rajongói pedig a lilát ...

Járai Mátét felfüggesztette az RTL Klub

AC News 2022.05.19.
A műsorvezető az RTL Klub reggeli műsorának titkait fecsegte ki Istenes Bence internetes műsorában, ezzel büntették érte.   
video4 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

AC News

Elkezdődött a jegyértékesítés: már 1500 forintért bejuthatsz a vizes világbajnokságra

AC News 2022.05.19.
Egy hónappal a rajt előtt elindult a jegyértékesítés a magyarországi vizes világbajnokságra.

Balul sült el az ünneplés - szembe lőtte a pezsgősdugó a kerékpárost

AC News 2022.05.19.
Hiába írt történelmet az eritreai Biniam Girmay a Giro d'Italián, nevét nem ezért fogják még sokáig emlegetni a verseny szerelmesei.    

Nyitnak a fővárosi vízparti strandok

AC News 2022.05.19.
Két fővárosi, vízparti strand is megnyitja a kapuit a hétvégén. Május 20-tól nyit Budapest tengerpartja, a Lupa, mely 2017 óta új minőséget hozott a hazai strandkultúrában.  Az Újbud&aa...

Sziréna

Ecettel büntette a körmüket rágó diákokat az edzőnő

AC News 2022.05.19.
A pusztazámori általános iskolában megengedhetetlen módszerekkel büntette diákjait az edzőnő.

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emeltek vádat

AC News 2022.05.19.
A húszas éveik elején járó két rendőr Mohács belterületén, járőrszolgálatuk során kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan embereket bántalmazott és alázott meg.  

Nem aprózta el a mezőtúri sofőr, egy nap 14 pontot gyűjtött be szabbályszegésért

AC News 2022.05.19.
A mezőtúri férfi egy délután 14 pontot gyűjtött be az elkövetett szabályszegésekért. Szabálytalanul előzött és a piroson is áthaladt.
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Pintér: Jó kezekbe kerül az egészségügy

Pataki József 2022.05.19.
Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt szerint azzal, hogy az egészségügy a tárcája irányítása alá kerül, jó kezekben lesz az ágazat.

Bakondi: A migráció továbbra is kihívást jelent

Pataki József 2022.05.19.
A migráció a következő években is biztonsági kihívást fog jelenteni - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Rogán: A háború ellenére is rekordévre számítunk az elmúlt két esztendőhöz képest a turizmusban

Pataki József 2022.05.19.
Az ukrajnai háború ellenére is rekordévre számítunk az elmúlt két esztendőhöz képest a turizmusban - jelentette ki Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülés&eacu...

Világ

Moldovai elnök: Moldova az Európai Unióhoz tartozik

Pataki József 2022.05.19.
Moldova a szabad világ része kíván maradni, Európa részeként képzeli el a jövőjét, az unió értékeit sajátjaként vallja, Moldova az Európai Unióhoz tartozik - jelentette ki Maia Sandu...

Uniós biztos: Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság védelme érdekében

Pataki József 2022.05.19.
Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság és az európai értékek védelme érdekében, minden eszközt felhasznál a tagállamokkal szemben, ha megsértik az európai jogot - jelentette ki ...

Biden a védelmi termelési törvény segítségével orvosolná az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer hiányt

Pataki József 2022.05.19.
Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt - jelentette b...
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

Profil

Haddad Henrik: Minden annyira sorsszerűen jött össze

Farkas Márió 2022.04.30.
Haddad Henrik, azaz Ricky, az egykori fiúcsapat, a Picasso Branch énekese volt a 90’s évek végén. Az azóta eltelt időben sem tétlenkedett, beindította szólókarrierjét, született négy gyermeke és ak...

Gajdos Attila: Most a háború elől menekülteknek van szükségük a segítségre

AC News 2022.03.06.
Gajdos Attila különleges gospel csapatot alapított, akikkel mélyszegénységben élő gyermekeket támogatnak és most a háború elől menekülteknek is megpróbálnak segíteni. Mint mondja, ez a műfaj, a gosp...

Ferenczi István: Megszenvedtem a 490 kilométeres Phidippidest, de idén megint nekivágok!

AC News 2022.02.26.
A korábbi válogatott futballista, a Zalaegerszeg jelenlegi másodedzője, Ferenczi István mára az ultamaratoni futás megszállottja lett. Tavaly novemberben teljesítette az Athén-Spárta-Athén 490 km-es távot, aminek id...

Amiről beszélnek

Nem akárkivel randizgat Charlize Theron

Pataki József 2022.05.19.
Állítólag Halle Berry exével kavar a színésznő.

Fresh Andi a botoxról: úgy néztem ki, mint egy viaszbábú

Farkas Márió 2022.05.19.
Villányi Andrea, azaz Fresh Andi életének utóbbi időszaka igencsak küzdelmesre sikeredett: mellrákot diagnosztizáltak nála, ráadásul sokakban csalódott, miután kiderült a betegsége. Az énekesnő sze...

Horgas Eszter 25 éves traumával küzd: fiatalkori szerelmei kezet emeltek rá

Farkas Márió 2022.05.19.
Manapság már nem fordulhat elő ilyen a fuvolaművész életében, de ha szóváltásba kerül egy partnerével, összehúzza magát, mert számít az ütésre.
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro