Krizbai Teca: Szeretném bebizonyítani, hogy vakként is lehet valaki jó pszichológus

Kiss Nóra 2021.02.20. Profil

Krizbai Teca: Szeretném bebizonyítani, hogy vakként is lehet valaki jó pszichológus

Krizbai Tecát 2011-ben, a Csillag Születik versenyzőjeként zárta szívébe az ország, ahol egészen a döntőig jutott. A látássérült énekes azóta 25 éves felnőtt nő lett, nemrég megházasodott és ma már pszichológusként dolgozik. Az egykori kiscsillag interjút adott az AcNewsnak, ahol az elmúlt tíz évéről és új hivatásáról is mesélt.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

- Énekesnőként ismerhettünk meg. Hogy lett belőled mégis pszichológus?

- Nagyon szerettem a Csillag Születiket és akkor azt gondoltam, hogy a zenében van a jövőm. Az idő előrehaladtával azonban rájöttem, hogy látássérültként nehéz ebben a szakmában érvényesülni. Tizedikes voltam, mikor elkezdtem azon gondolkodni, hogy lehet másban kellene karriert építenem. Mindig is jó „lelki szemetesláda” voltam, érdekeltek az emberek gondolatai, érzései, problémái, és szívesen adtam tanácsokat is, amik ténylegesen segítettek is rajtuk. Többen is javasolták nekem, hogy kössem össze a kettőt és legyek zeneterapeuta. Megtetszett az ötlet, el is kezdtem utána olvasni a dolgoknak, elvégeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem alap és mesterszakát is, ez idő alatt pedig teljesen beleszerettem a pszichológiába, és már nem volt kérdés, hogy ezzel szeretnék a jövőben is foglalkozni.

- A zene akkor teljesen el is tűnt az életedből?

- Nem és nem is fog. A szobámban ugyanúgy ott áll a zongora, ahová gyakran leülök játszani és énekelni. Ha pedig kedvem támad, saját dalokat is szoktam írni. A szeptemberi esküvőmön például egy saját szerzeménnyel mondtam el a férjemnek a fogadalmamat. A zene nekem igazából egy hobbi, kikapcsolódás, ami segít kiszakadni a dolgos hétköznapokból. Fellépni a műsor óta hívnak, én pedig mindig szívesen mondok igent a felkérésekre. Egyszer talán majd tudom mindezt a pszichológiával ötvözni, és így gyógyítani az emberek lelkét.

- Lassan két éve dolgozol iskolapszichológusként a volt gimnáziumodban. Mennyire értesz könnyen szót a mai kamaszokkal?

- Az elején kicsit tartottam ettől, de mivel fiatal vagyok és élénken emlékszem arra, hogy milyen problémákkal küzdöttem ennyi idősen, nagyon hamar sikerült egy hullámhosszra kerülnöm velük. Jómagam is meglepődtem, hogy már ilyen fiatalon mennyi mentális problémával, illetve traumával kell megküzdeniük a kamaszoknak. Gondolok itt a legegyszerűbb szorongáson vagy önbizalomhiánytól kezdve egészen a szexuális zaklatásra. Fontos, hogy már ilyen korban kezeljék ezeket, hiszen minden kihathat a felnőtt korukra is. Rengeteg gyerek jelentkezik hozzám a suliból, ami azt mutatja, hogy valóban szükség van a munkámra és a segítségre.

- A járvány alatt is rendelsz?

- Igen, de most a személyes órák helyett online tartom a foglalkozásokat. A kamaszokban a digitális oktatás és a bezártság miatt még inkább előjönnek a problémák, és jobban igénylik a beszélgetéseinket. Emellett több külföldi lelkisegély szolgálatnál is dolgozom szintén online, mert a helyzet miatt ott is egyre több a páciens. Kint azt veszem észre, hogy az emberek sokkal nagyobb hangsúlyt fordítanak a mentális egészségükre és a megelőzésre, itthon viszont egyelőre csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már súlyosabb a helyzet. Ebben az időszakban pedig még inkább előjön az emberekből a szorongás és a félelem, de talán a párkapcsolatokra van leginkább hatással a bezártság.

- Igen tapasztalható, hogy a pandémia alatt megnőtt a szakítások és a válások száma. Mit tanácsolsz, hogyan lehet ezt a pároknak elkerülni?

- Mindenképpen érdemes napirendet készíteni, és ezt betartani, így nem folyik szét az idő. Ebbe pedig iktassunk bele otthoni randikat. Lehet ez egy közös filmnézés, társasjátékozás vagy egy gyertyafényes vacsora. Ezekre az alkalmakra pedig ugyanúgy készüljünk, öltözzünk ki. A bezártság miatt jobban kijönnek az ellentétek, feszültségek is, ezeket mindenképp beszéljük ki, most van rá bőven időnk. A folyamatos együttlét is lehet zavaró, érdemes énidőt is tartani, amikor elvonulunk az otthonunk két különböző pontjára, és azt csinálunk, amit csak akarunk. Ezeket én is alkalmazom a saját kapcsolatomban, mert mint minden párnál, még nálunk is vannak súrlódások, hiába vagyunk együtt hat éve. Mindennek a megfelelő kommunikáció az alapja.

- Mik a jövőbeli terveid?

- Szeretném bebizonyítani, hogy vakként is lehet valaki jó pszichológus, mert még mindig vannak kétkedők. Úgy érzem, jó úton haladok efelé. A helyzet miatt az online rendelésben látom a jövőt, ezért inkább ez irányba tervezek tovább fejlődni itthon és külföldön egyaránt. A folyamatos képzés is nagyon fontos számomra, elvégeztem már számos tréninget és tanfolyamot, ezt is folytatom. A magánéletem terén pedig a férjemmel szeretnénk néhány éven belül szülőkké válni.

Medytop Hiperiol
 B-3 TÉRINFORMATIKA ÉS IT INFRASRUKTÚRA
poggyasz-slider

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

Rivalda

Árpa Attila: Évek óta készítem magam arra, hogy az én kislányom is felnő

Kiss Nóra 2021.03.08.
Árpa Attila életét is megnehezíti a járvány miatt kialakult helyzet, de minden intézkedést szükségesnek gondol és igyekszik ebből a legjobbat kihozni. A tavaszi időszakban időseknek segített bevásároln...

Szomorú idén a Dj-k világnapja - Lotfi Begi: Nagyságrendileg több millió forinttól estem el!

AC News 2021.03.05.
Ma van a DJ-k világnapja. Az AcNews a jeles nap alkalmából három lemezlovast kérdezett arról, hogyan élik meg a járvány okozta új helyzetet.

Németh Lajos is megkapta az oltást – Már egy éve nem láthatta lányát és unokáit

Kiss Nóra 2021.03.04.
Németh Lajos és felesége tegnap délután megkapták a koronavírus elleni kínai vakcinát. Az időjós semmilyen mellékhatást nem észlelt magán. Az AcNewsnak elárulta: már több mint egy &e...

Huppsz

Így éli meg a koronavírust Pataki Zita – „Volt, hogy 11 órán át aludtam”

AC News 2021.03.08.
A műsorvezető az AcNewsnak elmondta, hogy most már szerencsére jobban van, és viszonylag enyhébbek voltak a tünetei.

Gergely Robi: Pár perce virágot is vittem egy nőnek a rendelt lángosa mellé!

Pataki József 2021.03.08.
Igazi amorózó az énekes-színész még lángos-futárkodás közben is. Gergely Robi az AcNewsnak mesélt, hogyan ünnepli a nemzetközi nőnapot.

Sebestyén Balázs visszatér régi hobbijához! – „Megszülettek a gyerekek és abbahagytam”

Kiss Nóra 2021.03.05.
A Rádió1 műsorvezetője egyre nehezebben viseli a járvány miatti bezártságot. Balázs most visszatért régi hobbijához, amivel gyermekei születése után hagyott fel.
Video1
Medytop Hiperiol
video jobb 2
video jobb 3

AC News

Mától életbe léptek a szigorítások!

AC News 2021.03.08.
A Magyar Közlönyben megjelentek a korlátozó intézkedések, melyek a következő két hétben, azaz március 22-éig lesznek érvényben.

Rakonczay Gábor újra megpróbál rekordot dönteni

AC News 2021.03.08.
Az extrém sportoló legutóbb 6 nap után adta fel, most pedig harmadjára is nekivág az 5200 kilométeres távnak, hogy felállítsa a világrekordot az Atlanti- óceánon.

Primus egyesület: Önköltségi áron készek bekapcsolódni a közellátásba magánegészségügyi szolgáltatók

Pataki József 2021.03.08.
Önköltségi áron, haladéktalanul készek bekapcsolódni a közellátásba a meghatározó magánegészségügyi szolgáltatók az ellátórendszer tehermentesítése &eacut...
Legnézettebb

  Sziréna

  Megölte élettársát egy nő Tiszavárkonyban

  Pataki József 2021.03.08.
  Több késszúrással megölte élettársát egy 43 éves nő Tiszavárkonyban - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel.

  Több mint háromszáz határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

  Pataki József 2021.03.08.
  Több mint háromszáz  határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

  Megkezdődött a fokozott ellenőrzés az utakon!

  Pataki József 2021.03.08.
  Megkezdődött és egész héten tart a fokozott ellenőrzés az utakon - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.
  bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
  video jobb 2
  video jobb 4
  Medytop Hiperiol

  Itthon

  Már egymillió embert oltottak be Magyarországon!

  Pataki József 2021.03.08.
  Megjöttek a legfrissebb adatok a fertőzöttekről, új halálozásokról, és oltottakról.

  Varga Judit: A nemzeti jogrendszer ismerete nélkül lehetetlen jogállamisági vitákat folytatni

  Pataki József 2021.03.08.
  A nemzeti jogrendszer és a jogi kultúra alapos ismerete nélkül lehetetlen jogállamisági vitákat folytatni - írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán vasárnap annak kapcsán, hogy egy francia magazin ...

  Kásler Miklós: A járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek!

  Pataki József 2021.03.08.
  A járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek, fegyelmezettnek kell maradni - erről írt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Facebook-bejegyzésében vasárnap.

  Világ

  Az afgán békefolyamat felgyorsítását javasolja az amerikai külügyminiszter

  Pataki József 2021.03.08.
  Az afgán kormány és a tálib lázadók között megrekedt békefolyamat újraindítására tett javaslatokat Asraf Gáni afgán elnöknek küldött levelében Antony Blinken amerikai kül&u...

  Tavaly nyár óta nem mért mélyponton a halálozások száma Nagy-Britanniában

  Pataki József 2021.03.08.
  A vasárnap ismertetett adatok szerint tavaly nyár óta nem mért mélypontra csökkent a Covid-19 betegség okozta halálozások száma Nagy-Britanniában.

  Új rendeletet írt alá Joe Biden

  Pataki József 2021.03.08.
  Rendeletet írt alá a szavazati jog gyakorlásának megkönnyítéséről vasárnap Joe Biden amerikai elnök, a véres vasárnap néven elhíresült tragikus esemény 56. évfordulójának a...
  php slider
  Video1
  HUBA
  Medytop Hiperiol

  Profil

  Magyarok készítik az európai királyi paloták lobogóit

  AC News 2021.03.06.
  Különleges vállalkozást üzemeltet Papp János már a rendszerváltás óta. Zászlókat készítenek, mégpedig nem is akármilyeneket. Az általuk készített lobogókat lát...

  Dr. Tóth Frank: Fel kell vértezni az immunrendszerünket

  Pataki József 2021.02.28.
  Lapunk ezúttal a kétszeres Európa-bajnok , világbajnoki ezüst- és bronzérmes és olimpiai 4. helyezett keletnémet születésű magyar vízilabdázóval beszélgetett, aki jelenleg gyógyszer&eacu...

  Krizbai Teca: Szeretném bebizonyítani, hogy vakként is lehet valaki jó pszichológus

  Kiss Nóra 2021.02.20.
  Krizbai Tecát 2011-ben, a Csillag Születik versenyzőjeként zárta szívébe az ország, ahol egészen a döntőig jutott. A látássérült énekes azóta 25 éves felnőtt nő lett, nemrég megh&aacu...

  Amiről beszélnek

  Lebénult Cinthya Dictator bal keze

  AC News 2021.03.08.
  A népszerű fotós a LifeTV-n Joshi Bharatnak mesélte el a szörnyű történetet.

  Ezért kérlelték 10 éven keresztül Erős Antóniát a gyerekei

  Pataki József 2021.03.08.
  A híradóst gyermekei rendkívül kitartóan ostromolták azzal, hogy egy kutyával is bővüljön a család. Erős Antónia és férje tavaly májusban tettek eleget gyermekeik kérésének, melyet egy ...

  Lebuktatták Wolf Katit

  Kiss Nóra 2021.03.08.
  Az énekesnő 2019 augusztusában jelentette be, hogy 20 év után külön utakon folytatják gyermekei édesapjával. Azóta nem nyilatkozott magánéletéről, most azonban kiderült: újra rátalált a...
  Proba
  Video1
  video jobb 4
  video jobb 2