Láng Zsolt: Polgármesterként is csapatjátékos vagyok

AC News 2016.06.16. Profil

Láng Zsolt: Polgármesterként is csapatjátékos vagyok

Tíz éve vezeti a 87 ezer lakosú, legzöldebbnek mondott budai kerületet dr. Láng Zsolt, aki állítja, polgármesterként élete egyik legmeghatóbb bókját egy kedves, idős hölgytől kapta. A II. kerület első embere gyerekkorról, családról és kamaszkori pajtásáról, Lédiről, a farkaskutyáról is mesélt.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Születése óta, negyvenhárom éve él a II. kerületben. Mit tart a városrész legnagyobb értékének?

- Rengeteg szépség és érték megtalálható nálunk, nincs elég hely arra, hogy valamennyit felsoroljam. Lüktető és színes ez a kerület, gondoljunk csak, a világvárosok hangulatát idéző sétálóutcára, a barlangokra, a parkokra, az erdőkre, a sziklákra. Én itt érzem  magam otthon; a meredek utcák, a gyönyörű terek elválaszthatatlanul a szívemhez nőttek. Gyerekkoromban bicajos barátaimmal fedeztük fel a környéket. Tizenéves voltam, amikor  a szomszéd kislány beállított egy németjuhász kölyökkel, és megkérdezte: befogadjuk-e. A szüleim és a szomszédok rábólintottak. Lédi kutya azonnal családtaggá vált. Távolabbi helyekre is gyakran kirándultam vele, az Apáthy-szikla például gyakori úticélunk volt.

- Meddig volt kutyatulajdonos?

- Már képviselőként dolgoztam, amikor egy napon megcsörrent a telefonom. Édesapám hívott, hogy siessek haza, mert Lédi utolsó óráit éli. Még el tudtam búcsúzni tőle. Azóta sokszor megfordult a fejemben, hogy jó lenne befogadni egy új kedvencet. Polgármesterként is igyekszem szem előtt tartani a kutyatulajdonosok  érdekeit, ugyanakkor – mint ahogy minden területen – egyensúlyra törekszem. Szeretném, szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy a kulturált állattartás nagy felelősséggel jár.

- Ha kerületben sétál, gyakran felismerik?

- Több mint húsz éve dolgozom a kerületben, tíz éve vagyok polgármester. Jártamban-keltemben gyakran megismernek, és sűrűn előfordul, hogy felhívják a figyelmemet egy-egy közösségi problémára. Mindig szeretettel, segítő szándékkal teszik. A fogadóóráimon is sokan  felkeresnek a gondjaikkal, és ez azt jelzi, hogy tudják: van kihez fordulni. Mindenre igyekszem megoldást  találni, persze nem minden tartozik a hatáskörömbe. Ha nem tudok segíteni, nem titkolom, de utánajárok annak, hogy az illető kihez fordulhat. 2006 őszéig az üzleti szférában dolgoztam, és megtapasztaltam: csak úgy lehet sikeres és előremutató minden munka, ha az ember őszinte választ keres és ad a felmerülő kérdésekre.

- Polgármestersége alatt melyik volt a legfelemelőbb pillanat, amelyre máig szívesen emlékszik vissza?

- Néhány éve, az Idősek hónapja alkalmából szervezett hajókiránduláson történt. A mikrofonhoz lépett egy hölgy, aki elmondta: ő már elmúlt kilencven éves, mindig a II.kerületben élt, de még sohasem jegyezte meg egyetlen tanácselnök, egyetlen polgármester nevét sem. Én vagyok az első, akinek a nevét tudja, és ez nem véletlen: úgy látja, sokat fejlődött a városrész az elmúlt években. Ez végtelenül jól esett. Nagyra becsülöm az idősebb generáció tagjait, mert nehéz időket éltek át, mégis talpon maradtak, és becsületre, helytállásra nevelték a későbbi korosztályokat. Jómagam is nagyon sokat köszönhetek a nagyszüleimnek, a szüleimnek. Anyai nagymamám például vidéken élt, de amikor szükség volt rá, mint egy jótündér, azonnal nálunk termett. Egy alkalommal reggelre belázasodtam, a szüleimnek pedig dolgozni kellett menniük. Egyszer csak csengettek, és nagymamám állt az ajtóban. Megérezte, hogy megbetegedtem, ezért felült a hajnali vonatra, és Budapestre utazott. Ez többször is megtörtént, amíg felcseperedtem. Hát ilyen, már-már misztikus volt a mi kapcsolatunk. Ráadásul nagymamám pacalpörköltje utolérhetetlen volt. Megőriztük a családi reepteket, hétvégente nálunk igen fontos családi program a sütés-főzés. A feleségemmel közösen készítjük a vasárnapi ebédet, és a kisfiunk is csatlakozik ehhez az izgalmas eseményhez.

- Milyen ételeket készítenek?

- Általában a piac kínálata alapján döntünk. Szükségesnek tartjuk, hogy sok zöldség kerüljön az asztalra, gyakran látogatjuk a Fény utcai piacot. Polgármesterként is azt tartom fontosnak, hogy a gyerekek megfelelően táplálkozzanak, ezért támogattuk például az iskolai Egészséges büfé programot. De legalább ennyire jelentős a sok mozgás, a sportos életmód. Azt gondolom, törekedni kell arra, hogy a kicsik gyermekkora ne csak a számítógép és a televízió bűvöletében teljen, hanem minél több szabadidőt töltsenek el a jó levegőn, a játszótereken, a focipályákon. Emellett olvassanak sokat, és  vegyenek részt minőségi gyermekprogramokon a Marczibányi Téri Művelődési Központban, a Klebelsberg Kultúrkúriában vagy másutt.

- Önnek marad ideje a sportra?

- Kevés. Jó lenne, ha több lenne. Sok éven át versenyszerűen teniszeztem, de manapság csak futni szoktam. Természetesen nagy rajongója vagyok a csapatsportoknak, mindig is szerettem például focizni. Polgármesterként is csapatjátékos vagyok. Az a teljesítmény, amit a választásokon a II. kerületi szavazók értékelni tudnak, nem pusztán az én érdemem, hanem mindazoké, akikkel együtt dolgozom: az alpolgármesteré, a képviselőké és a hivatali dolgozóké is. Csak ilyen összetartó csapattal lehetett a költségvetést egyensúlyban tartani, a milliárdos fejlesztéseket hitelfelvétel nélkül megvalósítani, valamint helytállni a mindennapi feladatok legkülönbözőbb területein.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT