Lázár Vilmos: Veszélyes hátradőlni

2017.09.16. Profil

Lázár Vilmos: Veszélyes hátradőlni

Tizedszerre rendezik meg a Nemzeti Vágtát. Lázár Vilmossal, a Vágta elnökével arról beszélgettünk, mi a titka a már hagyománynak is nevezhető rendezvénysorozat sikerének.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Minek köszönhető, hogy idén már tizedszerre rendezhetik meg a Nemzeti Vágtát?

 

Alapvetően mindenkinek hatalmas igénye van a közösségi eseményekre, a Nemzeti Vágta olyan élményt képes nyújtani, amire az emberek rászoktak az elmúlt 10 év alatt. Ez gyakorlatilag „egy szenvedélybetegség”. Személyes tapasztalat, hogy a Nemzeti Vágta hatására egyre többen döntenek úgy, hogy elkezdenek lovagolni, így évről évre egyre szélesebb az a réteg, akik nem csak a kulturális, gasztronómiai kínálat miatt, hanem a lovak iránti szenvedély miatt is kilátogatnak az eseményre. Folyton törekszünk arra, hogy a jól működő, állandó elemek mellett megújuljon a rendezvény minden évben. Ez az újító, modern szemlélet elengedhetetlen ahhoz, hogy az állandó értékekkel újabb és újabb embereket tudjunk megszólítani.

 

 

Milyen különlegességekkel készülnek a jeles évfordulóra?

 

Fontos év az idei, hiszen most lesz a Nemzeti Vágta 10 éves, ehhez méltóan különleges programokkal készülünk az ünneplésre. Kiemelt szerepet kap a huszárság ünneplő műfaja, a verbunkos, így idén a Vágta Lavotta János és Bihari János, a műfaj két kiemelkedő képviselője előtt is tiszteleg. Egy különleges lovas bemutatóra is sor kerül: 100 hagyományőrző huszár mutat be, korábban még soha nem látott lovas carousselt, azaz formációs gyakorlatot a Nemzeti Vágta körpályáján. Szeretnénk megajándékozni mindenkit egy nagyszabású, ingyenes, esti gálaprogrammal is, melynek a lovak és lovasok mellett főszereplője a tűz és a tánc lesz. Fáklyákkal felvonuló lovas huszárok, tüzes nyílvesszők, trükklovasok, tűzoszlopok körül gyakorlatozó dámalovasok és egy látványos, lángoló épületekkel teli csatajelenet is megelevenedik majd a Nemzeti Vágta kivilágított versenypályáján. Ezen túl profi táncosok irányításával megrendezzük a Hősök terén az ország legnagyobb szabadtéri táncházát is, melyhez bárki csatlakozhat majd.

 

Mit kell tenni annak érdekében, hogy a kezdeményezésből generációkon átívelő hagyomány szülessen?

 

A hagyományok átörökítésében nagyon sokat jelent az, hogy kialakítottuk az országhatáron is átívelő Elővágta rendszert. Ennek köszönhetően idén már négy határon túli vidéken is rendezhettünk Elővágtát: Muravidéken, Székelyföldön, Felvidéken és a Vajdaságban is. Ennek a rendszernek köszönhetően gyakorlatilag mostmár ott tartunk, hogyha kimondom azt, hogy Nemzeti Vágta, az ország bármely kis falujában tudják, miről van szó. Az emberek maguk előtt látják a Hősök terét, a huszárokat, a korzó kulturális kavalkádját.

 

 

Mit nyerhet Magyarország a Nemzeti Vágtán?

 

A Nemzeti Vágta, üzenetét tekintve nem csupán egy lóverseny, hanem a magyarság önmagába vetett hitének, erejének, összetartozásának, eleven múltjának reprezentánsa. A Nemzeti Vágtának küldetése van. Sokat hallani róla hogy Európa veszélyben van. Ennek oka, hogy elkényelmesedett a társadalom, régóta él békében, jólétben. Ha valaki elkényelmesedik és hátradől, akkor kezd igazán veszélyben lenni.  Ezért kellenek az olyan közösségi élmények, mint a Nemzeti Vágta, mert ezek erősítik hazaszeretetünket, önbecsülésünket, nemzeti összetartozásunkat, ezek a túlélés zálogai.

 

Gyakran mondják, hogy, mi magyarok lovas nemzet vagyunk. Ennek ellenére kevesen ismerik a hátasállatokat. Mennyiben segíthet a Nemzeti Vágta annak érdekében, hogy ez megváltozzon?

 

A Vágta ma már behálózza az egész országot, több száz lovast és települést köt össze a fővárossal, az anyaországiakat a határon túliakkal. A Kárpát-medence legnagyobb lovas fesztiváljává nőtte ki magát. A Nemzeti Vágta missziója, hogy közel hozza az emberekhez a mélyen bennünk gyökerező lovas élet minden szegmensét. Egyre többen kezdenek lovagolni, egyre több a lovasiskola, sokan készülnek tudatosan a Nemzeti Vágtára, olyan lovat vesznek, hogy azzal el tudjanak indulni a versenyen. Ezeket látva, azt kell mondjam, ebben a Nemzeti Vágtának, az azt működtető embereknek, a mindennapi hősöknek, akik elindulnak a versenyen, nagy érdeme van.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT