Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01. Profil

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, hogy egy szemernyit se veszítsen hitelességéből. Az AcNews Vágó Bálintot, A HON Alapítvány kuratóriumi elnökét kérdezte arról, hogy milyen hagyományőrző projekteken dolgoznak, hogyan lehet a Covid alatt fesztivált rendezni, és mégis milyen kreatív módon próbálják megfogni a fiatal generációt. Az interjú során végig érezhető volt, hogy a szakember milyen szeretettel beszél a hagyományőrző tevékenységről, percről perce át lehetett venni azt a fajta lelkesedést, ami a kuratóriumi elnök beszédéből áradt, majd bejárta az egész interjú hangulatát. Szavait hallva megjön az ember kedve a néptánchoz, de legalább a népzene hallgatáshoz biztosan. Lényeges tehát minden olvasó figyelmét felhívni az interjú olvasás előtt arra, hogy vigyázzon, mert a népművészet könnyen beszippanthatja!

Vágó Bálint végzettségét tekintve újságíró, népművelő. A tapasztalatai igazán széles skálán mozognak, gyakorlatilag a helyi terméktől, a turizmuson át, egészen a kultúraszervező tevékenységig tartó széles spektrumot lefedik. Jelenleg A HON Alapítvány kuratóriumi elnöke, már több mint egy évtizede dolgozik ezen a pályán.
 
– Mikor alakult A HON Alapítvány és pontosan mivel foglalkozik?
 
– A HON Alapítvány a 90-es években alakult és már akkor is célkitűzése a magyar kultúra támogatása volt, úgy a színházi világ támogatása, mint a határokon átnyúló kultúra segítése. Jelenleg két futó programunk van az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázataink révén, az egyik a RegnumFest a másik pedig a Régen és Ma, mindkettő természetesen hagyományőrzéssel foglalkozik, csak különböző megközelítéssel.
 
– Kezdjük a RegnumFesttel, a nevéből következtetek, hogy egy fesztiválról van szó.
 
– Igen, a RegnumFest Hagyományőrző, Összművészeti Fesztivál és Program a Magyar Királyság Árpád-kori fénykorát kívánja élményszerűen bemutatni, a Kárpát-medencei magyarság és a Közép-európai nemzetek történelmi összetartozása jegyében, Szent László király örökében. Sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt az élő fesztivál, de így is kitaláltuk, hogyan lehetne mégis megjeleníteni az eseményt.


 Részlet a RegnumFesthez készült filmből

– Hogyan tudják megtartani a rendezvényt a Covid alatt?
 
– Most éppen filmet forgatunk a fesztivál résztvevőivel, azaz megjelennek a filmben azok a katonai hagyományőrzéssel foglalkozó csoportok, amelyek a rendezvényen is részt vettek volna. A csapat, elsősorban Szigeti Réka dramaturg, Mestellér János rendező és a filmötletet eredetileg jegyző Nagy Géza munkája nyomán a történet központi alakja Nóra, aki mivel nem tudott részt venni a fesztiválon, hiszen az elmaradt, úgy dönt lóra pattan. Végiglátogatja Magyarország különböző pontjait, találkozik azokkal a hagyományőrző csoportokkal, melyek eredetileg az élő fesztiválon is szerepeltek volna. Nóra célja pedig nem más, minthogy megtudja, mivel foglalkoznak ezek a különleges emberek.
 
– Ez egy nagyon kreatív módja az elmaradt fesztivál pótlásának. A történetet hallva pedig felmerül a kérdés, hogy ki lehet Nóra, azaz ki a célközönsége a hagyományőrző tevékenységeknek?
 
– A mi célközönségünk 9 hónapostól 99 éves korig tart, de mindenképpen kiemelném, hogy a fiatalokat hangsúllyal szeretnénk megszólítani, ez érződik a filmben is, hiszen abban Nórán kívül más fiatalok is megjelennek, ezáltal  próbálunk olyan azonosulási lehetőségeket nyújtani, hogy az a fiatal, aki majd látja, ráismerjen arra, hogy akár ő is lehetne ott, és lehetne egy a fiatal srácok s lányok közül. Nem utolsósorban pedig – hála operatőreinknek – nagyon jó minőségű képekkel jelenítjük meg ezt a világot. Természetesen ez a műfaj nem engedi meg, hogy lazák legyünk, hiszen nagyon szigorúan próbálunk törekedni arra, hogy hitelesek legyünk,  az öltözetek, a zene, a viselkedés, mindennek stimmelnie kell, nem lóghat ki abból a korból, amit megjelenítünk.

Részlet a RegnumFesthez készült filmből
 
– Van olyan programjuk, ami viszont megengedi a lazaságot, egyáltalán milyen csatornán próbálják elérni a fiatalokat?
 
– Igen, erre jó példa a másik programunk a Régen és Ma, amely népzenével, néptánccal, népviselettel foglalkozik. A program keretein belül a meglévő és jól feldolgozott népművészeti kincsestárat próbáljuk meg a mai korba átemelni, és olyan beállításokban megmutatni, amivel azt próbáljuk sugallni, hogy ez a néprajzi kincsestár a mai napig érvényes. Itt például kimondottan TikTokra készítünk videókat, így próbáljuk azt a kört is elérni, akik ezen a felületen kommunikálnak egymással. Nem tudjuk ez mennyire lesz sikeres, de kísérletet teszünk rá!
 
– Lehet csak én gondolom, de nekem úgy tűnik, a népzene reneszánszát éli és egyre több hibrid sláger születik, ami vegyíti a hagyományos dallamvilágot a mai zenei trendekkel.
 
– Igen, ha a népzenét nézzük, az elmúlt egy-másfél évtizedben láthatjuk, hogy milyen nagy mértékben került be a hazai popkultúrába. Érdemes megvizsgálnunk, hogy hány előadó nyúlt népzenei motívumokhoz. Nagyon sok zenészt lehetne említeni, de a legjobb példa erre a Csík Zenekar, akik talán leginkább törték a jeget a népzene előtt azzal, hogy bevitték a Sziget Nagyszínpadára, ez óriási teljesítmény.
 
– Emlékszem, hogy sokáig szólt a rádiókból, csak az nem ismerte meg azt a dalt, aki bedugta a fülét. Egy ország szerette meg újfent a népzenét, akkor önök is ezt szeretnék elérni, kicsit lelazítani a népművészetet, és ezáltal befogadhatóbbá tenni?

– Természetesen erre vannak törekvéseink. Az előbb említett Régen és Ma projekt keretein belül készült el a FRICSKA együttes Túlélő című klipje, ami például a Mad Max hangulatát idézi, és nagyon ütősre sikerült.

– Kimondhatom, hogy kul? Úgy érzem, távolodunk a formális kötöttségektől, ez pedig megint adja a párhuzamot a népművészet újhullámos megközelítéséhez.

– Igen, mindenképpen úgy véljük, szükség van rá, hogy kicsit lazábban mutassuk be a népművészetet, kevesebb szigorral nyúljunk ahhoz a mérhetetlen kincsestárhoz, amit a magyar népművészet jelent. Azzal a hátsó szándékkal, hogyha a fiatalok elkezdenek foglalkozni vele, akkor majd beszippantja őket ez a világ. Nem azt mondom, hogy az emelkedett pillanatokra nincs szükség, arra nagyon is van, de nem azzal fogjuk megszerettetni egy átlagos fiatallal ezt a típusú tevékenységet. Mutassuk meg természetes módon, hogy kicsattanó örömmel jól érezheti magát ebben a környezetben.

– Kívánom, hogy nagyon sok fiatalhoz jusson el az üzenetük, és sarkallja őket a hagyományőrző tevékenységekre. Úgy tűnik, ha révbe ér az üzenet, hamar megszereti az ember ezt a fajta miliőt.
 

– Igen, szerencsére könnyen magával ragadja a fiatalokat. A mi célunk tehát az, hogy a lehető legszélesebb körét elérjük a fiatal generációknak. Az első lépés ehhez, hogy keltsük fel az érdeklődésüket, lássák, hogy ez menő, hogy el tudják magukat képzelni ezekben a tevékenységben. Aztán még tegyen egy lépést és utána már nagy valószínűséggel magával ragadja ez a világ és boldogan fog hagyományőrzéssel foglalkozni.
 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kóbor János: Lehet, hogy a jövő év lesz az Omega búcsúja

AC News 2021.09.28.
Az Omega frontembere szerint hatvan év után véget érhet a legendás zenekar diadalmenete. Eddigi utolsó lemezük most jelenik meg, amin még a tavaly novemberben elhunyt Benkő László az orvosai tanácsai ellenére is dolgo...

Harmadik gyermekéről mesélt Dobó Ági – „Pandi az életünk része”

Pataki József 2021.09.27.
Sokan nem tudják, de egy igazi költő veszett el a hírességben. Ági most minden bátorságát összeszedte, és egy csokorba gyűjtötte eddigi verseit, hogy aztán kiadja azokat. De nem akármilyen kötetre kell sz&aac...

BREAKING! Elértük DJ Dominique-t – „Agyérgörcsöm volt”

Pataki József 2021.09.24.
DJ Dominique tegnap került kórházba, de eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt.

Huppsz

Poszt-feszt! – Depresszióval küzd Pumped Gabo

Pataki József 2021.09.28.
Sokan viccnek tartják, de tényleg létezik a fesztivál utáni depresszió.

Azta! Így szexizik a szakítás után Tolvai Reni

AC News 2021.09.28.
Az énekesnő egy igazán merész fotót osztott meg magáról az Instagramon.

Kajdi Csaba fiatalságának titka a közösségi oldalakban rejlik

Pataki József 2021.09.28.
A modellügynökség tulajdonosa néhány éve még értetlenül állt az Instagram működése előtt. Ma már az ilyen és ehhez hasonló új platformok használatában látja a fiatalsá...
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

AC News

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik hétvégén a Nemzeti Vágtát

AC News 2021.09.28.
Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató k...

Megállt a tanyán élők számának csökkenése

AC News 2021.09.28.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit - mondta az Agrárminisztérium (AM)...

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban, de további áremelkedés várható

AC News 2021.09.28.
Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként...

Sziréna

Eredményes volt az ellenőrzés

AC News 2021.09.28.
Az Oroszlányi Rendőrkapitányság területén tartott akció ideje alatt három körözött személyt fogtak el a rendőrök.  

Harmincegy migránssal hajtott fának egy embercsempész

AC News 2021.09.28.
Menekülés közben fának hajtott autójával egy 31 migránst szállító embercsempész hétfőn este Abda külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a rend...

Csónakot lopott egy hamis rendszámú teherautóval     

AC News 2021.09.28.
A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei lopás közben érték tetten a férfit.
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Itthon

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Pataki József 2021.09.28.
Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a...

Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Pataki József 2021.09.28.
A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben - hívta fel a figyelmet Varga Judit hétfői Facebook bejegyzésében.

Nagy István: Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet

Pataki József 2021.09.28.
Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Világ

Biden kamerák előtt vette fel a harmadik, emlékeztető oltását

Pataki József 2021.09.28.
Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Pataki József 2021.09.28.
Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyh...

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését

Pataki József 2021.09.28.
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn...
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

Profil

Pozsgai Brigitte: Amikor éppen elegem van a startup-ból, akkor jön a forgatókönyv

AC News 2021.09.26.
Egy igazi feltörekvő polihisztorral olvashatnak interjút a következő percekben. 

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Amiről beszélnek

Kiderült, hányszor kell oltakoznunk a jövőben

AC News 2021.09.28.
A Pfizer vezetője azt is elárulta, mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Dugódíjat követlenek Budapesten

AC News 2021.09.28.
A Levegő Munkacsoport szerint 500 forintért lehetne behajtani Budapest belvárosába.

Brutális drágulás: Ennyibe kerül az üzemanyag holnaptól

AC News 2021.09.28.
Szerdától a benzin literenkénti átlagára 4, míg a gázolajé 9 forinttal nő.
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között