Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01. Profil

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, hogy egy szemernyit se veszítsen hitelességéből. Az AcNews Vágó Bálintot, A HON Alapítvány kuratóriumi elnökét kérdezte arról, hogy milyen hagyományőrző projekteken dolgoznak, hogyan lehet a Covid alatt fesztivált rendezni, és mégis milyen kreatív módon próbálják megfogni a fiatal generációt. Az interjú során végig érezhető volt, hogy a szakember milyen szeretettel beszél a hagyományőrző tevékenységről, percről perce át lehetett venni azt a fajta lelkesedést, ami a kuratóriumi elnök beszédéből áradt, majd bejárta az egész interjú hangulatát. Szavait hallva megjön az ember kedve a néptánchoz, de legalább a népzene hallgatáshoz biztosan. Lényeges tehát minden olvasó figyelmét felhívni az interjú olvasás előtt arra, hogy vigyázzon, mert a népművészet könnyen beszippanthatja!

Vágó Bálint végzettségét tekintve újságíró, népművelő. A tapasztalatai igazán széles skálán mozognak, gyakorlatilag a helyi terméktől, a turizmuson át, egészen a kultúraszervező tevékenységig tartó széles spektrumot lefedik. Jelenleg A HON Alapítvány kuratóriumi elnöke, már több mint egy évtizede dolgozik ezen a pályán.
 
– Mikor alakult A HON Alapítvány és pontosan mivel foglalkozik?
 
– A HON Alapítvány a 90-es években alakult és már akkor is célkitűzése a magyar kultúra támogatása volt, úgy a színházi világ támogatása, mint a határokon átnyúló kultúra segítése. Jelenleg két futó programunk van az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázataink révén, az egyik a RegnumFest a másik pedig a Régen és Ma, mindkettő természetesen hagyományőrzéssel foglalkozik, csak különböző megközelítéssel.
 
– Kezdjük a RegnumFesttel, a nevéből következtetek, hogy egy fesztiválról van szó.
 
– Igen, a RegnumFest Hagyományőrző, Összművészeti Fesztivál és Program a Magyar Királyság Árpád-kori fénykorát kívánja élményszerűen bemutatni, a Kárpát-medencei magyarság és a Közép-európai nemzetek történelmi összetartozása jegyében, Szent László király örökében. Sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt az élő fesztivál, de így is kitaláltuk, hogyan lehetne mégis megjeleníteni az eseményt.


 Részlet a RegnumFesthez készült filmből

– Hogyan tudják megtartani a rendezvényt a Covid alatt?
 
– Most éppen filmet forgatunk a fesztivál résztvevőivel, azaz megjelennek a filmben azok a katonai hagyományőrzéssel foglalkozó csoportok, amelyek a rendezvényen is részt vettek volna. A csapat, elsősorban Szigeti Réka dramaturg, Mestellér János rendező és a filmötletet eredetileg jegyző Nagy Géza munkája nyomán a történet központi alakja Nóra, aki mivel nem tudott részt venni a fesztiválon, hiszen az elmaradt, úgy dönt lóra pattan. Végiglátogatja Magyarország különböző pontjait, találkozik azokkal a hagyományőrző csoportokkal, melyek eredetileg az élő fesztiválon is szerepeltek volna. Nóra célja pedig nem más, minthogy megtudja, mivel foglalkoznak ezek a különleges emberek.
 
– Ez egy nagyon kreatív módja az elmaradt fesztivál pótlásának. A történetet hallva pedig felmerül a kérdés, hogy ki lehet Nóra, azaz ki a célközönsége a hagyományőrző tevékenységeknek?
 
– A mi célközönségünk 9 hónapostól 99 éves korig tart, de mindenképpen kiemelném, hogy a fiatalokat hangsúllyal szeretnénk megszólítani, ez érződik a filmben is, hiszen abban Nórán kívül más fiatalok is megjelennek, ezáltal  próbálunk olyan azonosulási lehetőségeket nyújtani, hogy az a fiatal, aki majd látja, ráismerjen arra, hogy akár ő is lehetne ott, és lehetne egy a fiatal srácok s lányok közül. Nem utolsósorban pedig – hála operatőreinknek – nagyon jó minőségű képekkel jelenítjük meg ezt a világot. Természetesen ez a műfaj nem engedi meg, hogy lazák legyünk, hiszen nagyon szigorúan próbálunk törekedni arra, hogy hitelesek legyünk,  az öltözetek, a zene, a viselkedés, mindennek stimmelnie kell, nem lóghat ki abból a korból, amit megjelenítünk.

Részlet a RegnumFesthez készült filmből
 
– Van olyan programjuk, ami viszont megengedi a lazaságot, egyáltalán milyen csatornán próbálják elérni a fiatalokat?
 
– Igen, erre jó példa a másik programunk a Régen és Ma, amely népzenével, néptánccal, népviselettel foglalkozik. A program keretein belül a meglévő és jól feldolgozott népművészeti kincsestárat próbáljuk meg a mai korba átemelni, és olyan beállításokban megmutatni, amivel azt próbáljuk sugallni, hogy ez a néprajzi kincsestár a mai napig érvényes. Itt például kimondottan TikTokra készítünk videókat, így próbáljuk azt a kört is elérni, akik ezen a felületen kommunikálnak egymással. Nem tudjuk ez mennyire lesz sikeres, de kísérletet teszünk rá!
 
– Lehet csak én gondolom, de nekem úgy tűnik, a népzene reneszánszát éli és egyre több hibrid sláger születik, ami vegyíti a hagyományos dallamvilágot a mai zenei trendekkel.
 
– Igen, ha a népzenét nézzük, az elmúlt egy-másfél évtizedben láthatjuk, hogy milyen nagy mértékben került be a hazai popkultúrába. Érdemes megvizsgálnunk, hogy hány előadó nyúlt népzenei motívumokhoz. Nagyon sok zenészt lehetne említeni, de a legjobb példa erre a Csík Zenekar, akik talán leginkább törték a jeget a népzene előtt azzal, hogy bevitték a Sziget Nagyszínpadára, ez óriási teljesítmény.
 
– Emlékszem, hogy sokáig szólt a rádiókból, csak az nem ismerte meg azt a dalt, aki bedugta a fülét. Egy ország szerette meg újfent a népzenét, akkor önök is ezt szeretnék elérni, kicsit lelazítani a népművészetet, és ezáltal befogadhatóbbá tenni?

– Természetesen erre vannak törekvéseink. Az előbb említett Régen és Ma projekt keretein belül készült el a FRICSKA együttes Túlélő című klipje, ami például a Mad Max hangulatát idézi, és nagyon ütősre sikerült.

– Kimondhatom, hogy kul? Úgy érzem, távolodunk a formális kötöttségektől, ez pedig megint adja a párhuzamot a népművészet újhullámos megközelítéséhez.

– Igen, mindenképpen úgy véljük, szükség van rá, hogy kicsit lazábban mutassuk be a népművészetet, kevesebb szigorral nyúljunk ahhoz a mérhetetlen kincsestárhoz, amit a magyar népművészet jelent. Azzal a hátsó szándékkal, hogyha a fiatalok elkezdenek foglalkozni vele, akkor majd beszippantja őket ez a világ. Nem azt mondom, hogy az emelkedett pillanatokra nincs szükség, arra nagyon is van, de nem azzal fogjuk megszerettetni egy átlagos fiatallal ezt a típusú tevékenységet. Mutassuk meg természetes módon, hogy kicsattanó örömmel jól érezheti magát ebben a környezetben.

– Kívánom, hogy nagyon sok fiatalhoz jusson el az üzenetük, és sarkallja őket a hagyományőrző tevékenységekre. Úgy tűnik, ha révbe ér az üzenet, hamar megszereti az ember ezt a fajta miliőt.
 

– Igen, szerencsére könnyen magával ragadja a fiatalokat. A mi célunk tehát az, hogy a lehető legszélesebb körét elérjük a fiatal generációknak. Az első lépés ehhez, hogy keltsük fel az érdeklődésüket, lássák, hogy ez menő, hogy el tudják magukat képzelni ezekben a tevékenységben. Aztán még tegyen egy lépést és utána már nagy valószínűséggel magával ragadja ez a világ és boldogan fog hagyományőrzéssel foglalkozni.
 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Tóth Andi: Nem fog érdekelni ki mit gondol!

Pataki József 2021.05.14.
Elképesztő sikernek örvend Tóth Andi új dala, mely hamar a legnézettebb videók közé került. Az énekesnő most az AcNewsnak mesélt az Állj című dalának hátteréről, és a szerzemén...

Beleznay Endre rendezői szerepben - „Hatódjunk meg és futkossanak a hangyák a hátunkon!”

AC News 2021.05.13.
Itt tényleg minden teljesen őrületes, a Kinizsi Pál című rockoperát a Siklósi Vár kapitánya írta, Beleznay Endre rendezi, akitől már megszokhattuk a rendbontást, így például az sem lehet meglepő, hogy...

Kulcsár Edina elárulta a titkát! – „Így fogytam le 2 hónap alatt 12 kilót”

AC News 2021.05.12.
Ahogy közeledik a nyár, sokan próbálják elérni az áhított nyári alakot, így volt ezzel Kulcsár Edina is, aki egy fürdőruhás poszttal mutatta meg közösségi oldalán, hogy állt rajta a...

Huppsz

Kárpáti Rebeka szíve Balira húz

AC News 2021.05.14.
Az influenszer nemrég egy bikinis képet tett közzé közösségi oldalán, a nyarat idéző kép láttán az AcNews arra volt kíváncsi, hol fogja tölteni az idei nyarat a gyönyörű vállalkoz&oacu...

Megszületett a magyar rádiós kisfia!

Pataki József 2021.05.13.
Apuka lett Viktorin Tamás, a Sláger FM műsorvezetője! A rádiós most elárulta, hogy kisfia, Andris, miként látta meg a napvilágot.

Liptai Claudia számára örökre pokoli élmény marad élete első élő show-ja

Pataki József 2021.05.12.
A műsorvezető fejből, rögtönözve vezette le élete első élő adását, a Big Brothert. A mélyvíz, amelybe akkor került, amikor elromlott a súgógép, örökre meghatározó emlék marad sz&aac...
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

AC News

Már letölthető a védettséget igazoló mobilos alkalmazás

AC News 2021.05.14.
Mutatjuk pár lépésben, hogyan tudjuk a telefonunkra varázsolni a programot, illetve azt, hogy milyen adatokra lesz szükségünk ahhoz, hogy használjuk.

Szijjártó: Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok

AC News 2021.05.14.
Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország köz&o...

A hétvégén is borúsabb idő várható

AC News 2021.05.14.
Jellemzően a hétvégén is borúsabb, csapadékosabb lesz az időjárás. Egyelőre nem tér vissza a héten tapasztalt nyárias meleg, 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók - derül ki az Országos Me...

Sziréna

Nem kapott cserébe semmit a locsolkodásért, ezért megverte az ismerősét

AC News 2021.05.14.
A Kazincbarcikai Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki a vád szerint locsolkodásért italt és cigarettát várt cserébe, de mivel nem kap...

Átfestette a lopott kerékpárt  

AC News 2021.05.14.
A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a férfit.

Lövés dördült egy kisteleki kerthelyiségben

AC News 2021.05.14.
A rendőrök őrizetbe vettek egy ópusztaszeri férfit, aki egy gáz- és riasztó fegyverrel lőtt egy kisteleki szórakozóhelyen.
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Meghalt 73 beteg, 1039 fővel nőtt az új fertőzöttek száma

AC News 2021.05.15.
Elhunyt 73 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 114 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 618 608 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 149 707 főre csökkent. 2453 korona...

Meghalt 71 beteg, 1190 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.05.14.
Meghalt 71, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1190 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 4 483 598 embert oltotta...

Már a szakképzésben tanulókat is oltják

Pataki József 2021.05.14.
Már a 16-18 évesek is felvehetik az oltást, ezzel a lehetőséggel mintegy 90 ezer, technikumban vagy szakképző iskolában tanuló diák is élhet. Első körben azok a fiatalok kapnak a Pfizer-vakcinából, akik koráb...

Világ

Villám csapott egy indiai erdőbe, 18 elefánt pusztult el

Pataki József 2021.05.14.
Egy 18 elefántból álló csorda tetemeit találták meg az északkelet-indiai Asszam államban, miután a Kandoli védett erdőbe villám csapott.

Bloomberg: Csaknem ötmillió dollárt fizetett a hackereknek a Colonial Pipeline

Pataki József 2021.05.14.
Csaknem ötmillió dollárt fizetett kelet-európai hackereknek az Egyesült Államok keleti partvidékének felét üzemanyaggal ellátó Colonial Pipeline vállalat, hogy feloldják letiltott számító...

Rakétákat lőttek Libanonból Izrael irányába

Pataki József 2021.05.14.
Három rakétát lőttek ki Libanonból Izrael irányába, mindhárom a tengerbe esett - jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtök este az izraeli hadsereg szóvivőjére hivatkozva. A t&...
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08.
Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project &...

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01.
A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, ho...

Középkori selymekkel tört be a világpiacra egy magyar vállalkozó

AC News 2021.04.25.
Mestellér János, a Kazár Bazár webshop vezetője nem akármilyen termékek gyártásával foglalkozik, ugyanis a vállalkozó középkori selyemmintákat kelt életre. Az AcNews az üzletembert többe...

Amiről beszélnek

Mihalik Enikőt annyira megviselte a Magyarországon maradt Pulcsi, hogy sírva fakadt

AC News 2021.05.14.
A várandós modell Pulcsi névre hallgató háziállatát nem vihette végül New Yorkba.

MTV Movie & TV Awards: Scarlett Johansson és Sacha Baron Cohen is különdíjban részesül

Pataki József 2021.05.14.
Egyéves kihagyás után, magyar idő szerint május 17-én és 18-án visszatér az MTV Movie & TV Awards, hogy együtt ünnepeljük az év kedvenc filmjeit, sorozatait és valóságshow-it. A hétvé...

Megszólalt a Dér Henit kórházba szállító rendőr

AC News 2021.05.14.
Az énekesnő az utóbbi napokban mindent megtett, hogy beindítsa a szülését, még a negatív kommenteket is sorra vette a közösségi oldalán, hátha annyira megemelkedik a stressz-szintje, hogy az majd megadja a lök...
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között