Major Mária 44 évesen lett Európa-bajnok Lady Sport Modell kategóriában

Dózsa Gabriella 2020.01.30. Profil

Major Mária 44 évesen lett Európa-bajnok Lady Sport Modell kategóriában

Hatévesen kezdett sportolni, először atletizált, majd hosszútávfutóként ért el sikereket. A sport mindig is az élete része volt, imádja az edzéseket, mégis elmúlt már 40 éves, amikor kétgyermekes anyukaként fitnesz versenyen elindult. Major Máriával beszélgettünk arról, hogy sosem késő, érhet el valaki nemzetközi sikereket a negyedik X-en túl is.

 

 

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Hogyan kezdtél el sportolni?

„Nagyon rossz gyerek voltam, a tanáraim javasolták a szüleimnek, hogy menjek atlétikázni, ott vezessem le az energiát. Így kerültem be egy jó csapatba, ahol aztán 12 éven keresztül versenyeztem, megyei és országos bajnokságokat nyertünk. Ezzel kompenzáltam kicsit a rosszaságomat, vittem az érmeket.”

 

Győzni szerettél, vagy maga a testmozgás vitt mindig újabb célok felé?

„A sportolás, mert valamivel tényleg le kell vezetni az energiát, mert abból nálam sosem volt, sosincs hiány. A mozgás a lételemem, több sportágat is kipróbáltam, de amikor édesanya lettem, akkor is mindig csináltam valamit.”

 

Hogy lettél a fitnesz szerelmese?

„Volt egy nagy törés az életemben, váltam a nagylányom édesapjától, meg közben az orvosok szklerózis multiplexet és epilepsziát állapítottak meg nálam. Akkor életmódváltásba kezdtem, lementem az edzőterembe és drasztikusan változtattam a táplálkozásomon. Beleszerettem a súlyzós edzésekbe, akkor voltam 28 éves. Éreztem és élveztem a sport jótékony hatásait, nőtt a teherbírásom, és sokkal nyugodtabb lettem.”

 

Elmúltál 40, amikor versenyezni kezdtél. Hiányzott a győzelem érzése?

„Személy és vagyonvédelemmel foglalkoztam, a munkám miatt is jártam edzőterembe. Gyakran mondogatták, hogy milyen jól nézek ki, milyen kidolgozottak az izmaim, miért nem próbálom ki magam versenyeken. Persze akkor már követtem a nagyokat, Toldi Zsuzsit, meg Oláh Vivient, aki példaképem is volt. Így amikor magasabb beosztásba kerültem, többet kerestem, akkor jött az érzés, miért ne. Nagyon megtetszett az a világ, ott is ragadtam.”

Rögtön jöttek a jó eredmények?

„Érdekes, hogy itthon eddig nem nyertem, mindig második, harmadik voltam. Aztán bíztattak, hogy lépjek nemzetközi porondra is. Külföldön sikeres vagyok, NBBUI Amatőr Olimpián kétszer nyertem, először 40+, majd 45+ korosztályban, és tavaly WBPF Európa Bajnokságon sportmodell kategóriában győztem. Az itthoni eredményekkel sosem elégedtem meg, úgy gondolom, ezen a pályán a nemzetközi versenyek számítanak igazán.”

Közben iskolába is jártál. Mi hajtott?

„Szeretném minél több emberrel megszerettetni ezt a sportot, hiszen ha sportolunk, akkor a hétköznapi stresszes életmódot is könnyebben elviseljük. Célom, hogy minél többen mozogjanak rendszeresen. Emiatt lettem szakedző, és táplálkozási tanácsadói, és táplálékkiegészítés tanácsadói iskolát is végeztem. Így szakmát váltottam, és mondhatom, most a munkám a hivatásom!”

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT