Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

AC News 2022.09.23. Profil

Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László radiológusok 2007-ben hozták létre a magyar Ikerregisztert. Az iker ikerkutatók egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával többek között azt vizsgálják, hogy egyes betegségek vagy függőségek kialakulásában milyen mértékben felelősek a genetikai tényezők, illetve a környezeti hatások. Kutatásaik során egyedülálló felfedezéseket tettek, idén tavasszal pedig megjelent a világ első, angol nyelvű ikerkutatás szakkönyve is, amelyben szerkesztőként közreműködve, a szakma legelismertebb képviselőivel összegzik a vizsgálatok eredményeit.

Cba - cikk közötti

- Az ikreket önmagában csodálják az emberek, arra meg pláne felkapják a fejüket, ha iker ikerkutatókról beszélünk. Önök miként élik meg ezt a nagy figyelmet?

 - Nagy ritkaság a világon iker ikerkutatónak lenni. Az ISTS (International Society for Twin Studies) alapítói a Keith ikrek, akik nagyon örültek a 2012 évben történt találkozásunkkor, amikor kiderült, hogy nincsenek egyedül. Azóta sajnos egyikük már nem él, de biztosan örömükre szolgál, hogy az ISTS elnöke és titkára újra iker a mi személyünkben. Azért is különleges ez a helyzet, mivel a kutatásban résztvevő ikrekkel könnyebben szót tudunk érteni és ezzel rávenni őket, hogy vegyenek részt a vizsgálaton.

-Az ikrek személyisége - főként egypetéjű ikreknél - sok esetben hasonló, illetve közös az érdeklődési körük is. Ennek köszönhető, hogy mindketten a radiológusi pályát választották?

- Igen, vélhetően ez is befolyásolta. Édesanyánk is orvos (háziorvos, üzemorvos), így az orvosi hivatás rajta keresztül tetszett meg. Mivel mindkettőnknek sikerült a felvételi az orvos egyetemre, ezért egyértelmű volt, hogy ezt a pályát választjuk, és azóta sem bántuk meg. A radiológus pályát pedig Houstonban (USA) dolgozó radiológus barátunk, Dr. Garami Zsolt szerettette meg velünk.

- 2007-ben önkéntes alapon élesztették újra a magyar ikerregiszter programot. Mesélnének a kezdetekről?

- 2006-ban kerestük fel dr. Métneki Júliát, aki Dr. Czeizel Endre munkatársaként világhírűvé tette a magyar ikerkutatásokat az 1970-es és 80-as években. Nagy örömmel fogadott minket és segített a régi adatbázist újjáéleszteni, és felvenni az ikrekkel a kapcsolatot. Ezt követően az USA-ban részt vettünk a twinsburgi ikertalálkozón 2006-ban, amelyen az első kérdőíves ikervizsgálatunkat végeztük. Majd csatlakozott a csapathoz Littvay Levente ikerstatisztikus, és egyre több vizsgálat indult, sok megkeresést kaptunk. Az önkéntes ikerregiszter adatbázis ezt követően ezres nagyságrendre bővült, és az ikrek többsége lelkesen vett részt több ikerkutatásban is az elmúlt évtized során.

- A radiológia fontos szerepet játszik abban, hogy bizonyos betegségeket felfedezzenek. Az ikerregiszteren begyűjtött adatok milyen információkat tartalmaznak, amelyek egy kutatás szempontjából fontosak lehetnek?

- Az elmúlt évtized során számos kutatási területet vizsgáltunk:
 2006: Twinsburgi ikervizsgálat („Twins Study”)
 2007-2008: Frontérzékenység
 2008-2009: Bajcsy Kórház - metabolikus szindróma (Prof. Dr. Jermendy György)
 2009-2010: Nemzetközi ikervizsgálat
 2010-2011: Bőrgyógyászati ikervizsgálat
 2012: Társadalmi nézetek ikervizsgálat
 2012: Írásanalitikai ikervizsgálat
 2013: Városmajori GLOBAL ikervizsgálat
 2014-2017: Alvás és MR ikervizsgálat
 2020- Bólyai neurológiai ikervizsgálat
 
Ezek során számos képalkotó (pl. agyi MR, nyaki ütőér - carotis érelmeszesedés, zsírkompartmentek, alvási légzészavarokkal összefüggő arci anatómiai képletek méretei nyaki MR során stb.) vizsgálat történt, amelyek eredményeit feldolgoztuk. Emellett többek között vérnyomás, testösszetétel, érrugalmasság mérés, légzésfunkció, vérvétel, írásanalítika is történt, amelyeket az adott kutatás hipotézise szempontjából, megadott, etikailag engedélyezett protokoll szerint rögzítettünk és értékeltünk ki.

- A betegségek, függőségek sok esetben öröklődnek, de külső tényezők egyaránt befolyásolják.  Az ikrek többnyire hasonló környezetben nőnek fel, de mi a helyzet akkor, ha már kiskoruktól kezdve különválasztják őket?

- Valóban, a klasszikus ikervizsgálat modellje azon alapszik, hogy az ikrek közösen nőnek fel, ezért a közös környezetük megegyezik. Ha azonban különválasztott ikerpárokról beszélünk, rájuk máshogy hatnak a közös környezeti tényezők is, ezért a klasszikus ikervizsgálati modell rajtuk nem alkalmazható. A pszichológiai kutatások értékes alanyai az ilyen ikerpárok, mivel az ilyen ikrekre nem hat a párhatás, így a viselkedésük, személyiségük stb. egyedi körülmények között vizsgálható.  
 
-Az ikerregiszterre alapozott kutatásaik során világszintű felfedezéseket tettek, illetve idén tavasszal adták ki angol nyelvű könyvüket, amely az elmúlt évek ikerkutatásának leghatásosabb eredményein alapul. Milyen áttörő eredményekre jutottak?

-Több éves munkát követően most jelent meg a világ első angol nyelvű ikerkutatás szakkönyve, amelynek szerkesztői lehettünk a világhírű Nancy Segal és Jennifer Harris professzor asszonyokkal együtt. Ebben számos szakma legmagasabb szintű képviselője ír több mint 700 oldalon át több megadott szakterületről, az idegrendszeri ikerkutatásoktól kezdve az ikerségen át az ikrek pszichológiájáig. Mi a szív-érrendszeri ikervizsgálati eredményeket összegeztük a könyvben, közte megemlítve a saját kutatási eredményeinket is (centrális vérnyomás, nyaki főütőér plakkok öröklődése stb.).

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kiderült, hogyan jött össze Koltai Róbert a párjával

AC News 2022.09.30.
Egy színdarabnak, a Kreutzer szonátának köszönheti Gaál Ildikó rendező Koltai Róberttel való kapcsolatát.  

Sáfrány Emese félti a gyermekét

AC News 2022.09.29.
Sáfrány Emese rendkívül élvezi az anyaságot, és szinte minden apró pillanatot megörökít, amit az egyéves kisfiával együtt élnek meg. Ezeket a felvételeket a közösségi m&eacut...

Zalatnay Sarolta a gyásztól megtörten nyilatkozott: Teljesen berekedt a hangom az idegeskedéstől

AC News 2022.09.28.
Az énekesnő a közösségi oldalán osztotta meg mindenkivel a hírt, miszerint kedden elhunyt 13 éves magyar vizslája, Sára. Cini megtörten nyilatkozott lapunknak.

Huppsz

Ragyogott a sztárpár a gálán - George Clooney felesége, Amal arany estélyiben pompázott

AC News 2022.09.30.
George Clooney és felesége, Amal Clooney csütörtökön este jelentek meg a Clooney Alapítvány első Justice Albie Awards átadásán a New York-i Közkönyvtárban.

Ételpazarlás a Séfek Séfében? Krausz Gábor megszólalt

AC News 2022.09.29.
Rengeteg étel készül el a Séfek Séfe című TV2-ös gasztrovetélkedőben, amelyre a felvételek után már nincs szükség. A titkot, hogy mi lesz ezekkel, az egyik zsűritag, Krausz Gábor árul...

15 kilótól szabadult meg Völgyi Zsuzsi!

Pataki József 2022.09.29.
Az énekesnőre a pandémiás időszak alatt felszaladt több mint húsz kiló, amely már az egészségét fenyegette, és úgy érzi, ez lehetett az egyik oka annak is, hogy tönkrement a házassága. A plu...
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Hat év börtönt kapott meztelen képei miatt egy modell

AC News 2022.10.01.
A korábban orvosként dolgozó mianmari származású nő a meztelen képeivel megsértette hazája kultúráját.

Interneten lehet szavazni az év lepkéjére

AC News 2022.09.30.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya jövőre indítja el az Év lepkéje programot, amelynek keretében idén december 22-ig lehet szavazni, hogy a fecskefarkú pillang...

Második világháborús lőszerutánpótlás-konténerek kerültek elő a Dunából

AC News 2022.09.30.
Második világháborús lőszerutánpótlás-konténereket emeltek ki a tűzszerészek a Dunából az 1945-ben felrobbantott Lánchíd eredeti, folyómederbe esett elemeinek romeltakarítása sorá...

Sziréna

Wc-be vagy a kamrába zárta az óbudai sorozatbetörő az áldozatait

AC News 2022.10.01.
Volt, hogy a férfi megfenyegette és bezárta a lakót, aki tetten érte. A III. kerületi rendőrök elfogták a feltételezett elkövetőt.

Indul a fűtési szezon - máris meghalt egy ember szén-monoxid mérgezésben

AC News 2022.09.30.
Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben egy bajai családi házban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t.

Sokat fizető, pornós karrierrel kecsegtetve csapták be az idős traktorost

AC News 2022.09.29.
Egy hiszékeny Csongrád-Csanád megyei férfit több százezer forinttal károsítottak meg a raffinált csaló nők. A pornó karrierből pedig nem lett semmi.
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Agrárminisztérium: hamarosan kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

AC News 2022.09.30.
Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára - jelentette be pénteken az Agrármini...

AM: több mint 6 milliárd forint rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskocatartók

Pataki József 2022.09.29.
Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására - az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendk&iacu...

Szijjártó: a globális biztonság forog kockán

Pataki József 2022.09.29.
Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gaz...

Világ

Az Ian-hurrikán legkevesebb 42 halálos áldozatot hagyott maga után Floridában

AC News 2022.09.30.
Floridában már legkevesebb 42 halálos áldozatot találtak meg az Ian-hurrikán után a mentőegységek - közölték az állam hatóságai pénteken az esti órákban.

Rakusan: nem irányul Szlovákia ellen a cseh határellenőrzések felújítása

Pataki József 2022.09.29.
Nem Szlovákia elleni lépés, hogy szerda éjféltől Csehország ideiglenesen rendőri ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határátkelőhelyen - jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter s...

Florida minden idők egyik legpusztítóbb hurrikánjára készül, 620 ezer háztartás áram nélkül, ezreket telepítettek ki

Pataki József 2022.09.29.
Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán, a vele járó áradásokra és jelentős károkra, 250 kilométer/óra k&...
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Profil

Vegán Vera: Nem lehetek állatbarát, ha szelektálom, kit eszek meg, kit zárok ketrecbe, vagy kiből csinálok lábbelit

AC News 2022.10.01.
Nyomós oka volt Vegán Verának, hogy ezt az életmódot válassza. Idővel a téma szakértőjévé vált, blogot vezet, és elhivatottan segíti mindazokat, akik vele tartanak ezen az úto...

Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

AC News 2022.09.23.
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László radiológusok 2007-ben hozták létre a magyar Ikerregisztert. Az iker ikerkutatók egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával...

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

AC News 2022.09.10.
2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a re...

Amiről beszélnek

Halotti bizonylat: idős kora okozta az uralkodó halálát

Pataki József 2022.10.01.
"Idős kor" okozta II. Erzsébet királynő halálát a csütörtökön nyilvánosságra hozott halotti bizonyítvány szerint.

Titok a múltból: ugyanazt a férfit szerette Kamilla királyné és Anna hercegnő

AC News 2022.09.30.
Kamilla királyné és III. Károly kapcsolata hosszú évtizedek óta tartja lázban a közvéleményt, mert bár már 2005-ben összekötötték az életüket, a magánéletük m...

Jáksó László előkerült és ismét botrány van körülötte

AC News 2022.09.30.
Az egykori műsorvezető ismét hallatott magáról, pedig már jó ideje kivonult a médiából és informatikusként dolgozik. Felbukkanása nem nevezhető kellemesnek, beleállt egykori kollégáiba.
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro