Milánkovich Dorottya: Fontosnak tartom a hazai űrszegmens erősítését

AC News 2022.10.15. Profil

Milánkovich Dorottya: Fontosnak tartom a hazai űrszegmens erősítését

A Magyar Asztronautika Társaság elnökségének tagja, részt vett már rakétaprojektben és az ENSZ Világűrbizottsági ülésén, de fontos szerepet töltött be a CubeSat projektben is, amely során Magyarország eddigi legnagyobb műholdját fejlesztették ki. A 2022-es Femcafé Inspiráló nők különdíjasával, Milánkovich Dorottya fizikus-űrkutatóval beszélgettünk, aki csupán 31 éves, de fiatal kora ellenére már most irigylésre méltó karriert futott be. Munkásságával és előadásaival ráadásul még pályatársait is megihlette.

Cba - cikk közötti

– A leginspirálóbb fiatal tehetség kategóriájában jelöltek, de végül a TV2 csoport különdíjával tértél haza. Milyen érzés, hogy kategórián kívül kaptál elismerést?

– A jelöltek mind kimagasló eredményeket értek el a saját szakterületükön, így egyáltalán nem számítottam arra, hogy a különdíjat nekem ítélik. Már maga a jelölés is megtisztelő, de a díj volt az igazi meglepetés.

– Mesélnél nekünk kicsit a kezdetekről, hogyan választottad ezt a hivatást?

– Amellett, hogy már gimnáziumban is érdekeltek a természettudományok és az űrkutatás, az igazi fordulópontot a Magyar Asztronautikai Társaságon keresztül szerzett kapcsolatok és lehetőségek jelentették.

– Min dolgozol jelenleg?

– Több kisműholdas projektünk fut jelenleg a C3S Kft nevű magyar cégnél, részben földmegfigyelési és aszálymonitorozási célú missziók. Emellett egy olyan űreszközön is dolgozunk, ami képes az üzemelő és a működésképtelen kisműholdak azonosítására és lokalizálására. A jövő év nagyon izgalmasnak ígérkezik, mert a tervek szerint három berendezésük is eléri majd a világűrt.

– Érezted valaha hátránynak, hogy nőként kell érvényesülnöd egy többnyire férfiak által dominált szakmában?

– Szerencsére azt tapasztaltam, hogy a szakmabeliek nagyobb hangsúlyt fektetnek a szaktudásra, a tapasztalatra és az együttműködési készségre, mint az előítéletekre.

– Mi volt a karriered legmeghatározóbb momentuma?

– A 2021 augusztusi rakéta felbocsátás, amelyen a RadCube nevű műholdunk is helyet kapott. Fantasztikus érzés volt megélni, amikor megérkeztek az első jelek a műholdról, de minden alkalommal lelkesen nézem a tudományos adatokat, ha történik valamilyen űridőjárási esemény.

– Volt az utóbbi időben olyan nagyszabású projekted, ami áttörő eredményekhez vezetett?

– Az előbb említett CubeSat projektben Magyarország eddigi legnagyobb műholdját fejlesztettük ki és üzemeltetjük. A projekt egy nemzetközi együttműködés keretében valósult meg az Európai Űrügynökség támogatásával, és idén decemberig hosszabbítottuk meg a tudományos adatgyűjtést.

– Habár számos nemzetközi projektben közreműködtél már, nem érzed úgy, hogy külföldön jobban ki tudnál teljesedni az űrkutatásban?

– Biztosan sokat tudnék még tanulni külföldön. Egy új környezet és az új témák megismerése mindig kihívás és hatalmas fejlődési lehetőség is egyben, de itthonról is lehet csatlakozni érdekes nemzetközi projektekbe, és értékes tapasztalatot szerezni. Emellett fontosnak tartom a hazai űrszegmens erősítését.

– A MANT űrtáborban is tartasz előadásokat olyan fiataloknak, akiket érdekel a csillagászat, űrkutatás. Érettségi után te is részt vettél a táborban, s lám, hova jutottál! Ismersz esetleg olyan személyt, aki a te hatásodra indult el a pályán?

– Kaptam már szívet melengető pozitív visszajelzéseket. Van olyan barátom, aki egy részben általam szervezett nemzetközi rendezvényen szerzett kapcsolaton keresztül került ki külföldi szakmai gyakorlatra rakétát tervezni, de olyan is van, aki egy másik rendezvényen elhangzottak hatására földmegfigyelési adatokat feldolgozó céget alapított itthon. Egy építész ismerősömet pedig egy pár évvel ezelőtti előadás és egy beszélgetés inspirálta, hogy holdbéli- és marsi lakóegységeket tervezzen.

– Szakmádban elismert, sikeres nő vagy, ráadásul nem egy hétköznapi hivatást űzöl... Nem ijesztő ez egy férfi számára, neked mi a tapasztalatod?

– Meg szoktak lepődni, amikor megtudják mivel foglalkozom, de a kíváncsiság és a világűr iránti érdeklődés jellemzőbb ilyenkor, mint a menekülés.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde: Nincs itt semmi katasztrófa

Marinov Zsuzsanna 2023.03.28.
A Feleségek Luxuskivitelben sztárja szerint Floridában közel sem szokatlan az a jelenség, amit Gombos Edina katasztrófálisnak írt le.

Laborpánik – segíthetnének a magánrendelők

Pataki József 2023.03.28.
Elárasztották a laborokat a beutaltak, miközben egyre csak drágul a vizsgálat. Emiatt nagy bajba kerültek a szakrendelők is. 

Súlyos dologra figyelmeztet Németh Lajos

Pataki József 2023.03.28.
Egyre szélsőségesebb hazánkban az időjárás, aminek bizony nem lesz jó vége.

Huppsz

Drága válás: 430 millió dollár forog kockán Reese Witherspoonéknál

Kiss Nikolett 2023.03.28.
A színésznő 12 év után válik magyar származású férjétől.

III. Károly olcsó koronázási ceremóniát akar

Pataki József 2023.03.28.
A brit uralkodó összehúzta a nadrágszíjat - vége a családon belüli jótékonykodásnak is.

A NASA segít járni Jeremy Rennernek

Pataki József 2023.03.28.
Több tucat csontja tört el a Marvel-filmek sztárjának, ő azonban nem adja fel, és küzd a normális életért.
MBVK 1
MBVK 2
mbvk 5

AC News

Berúgta az ajtót a forint, nagyot erősödött estére

Virág Márton 2023.03.29.
Megint az a kérdés: akkor most vegyünk eurót, vagy várjunk még?

Hadat üzentek a magyar autósoknak az osztrák falu lakói

Virág Márton 2023.03.29.
Aljas módszerrel állnak bosszút az ingázókon Ausztriában.

Több a hamis méz, mint az igazi 

AC News 2023.03.28.
Egy vizsgálat szerint az Angliából és Törökországból behozott méz 90-100 százaléka hamis.

Sziréna

Anyját védve ölte meg éjjel egy 20 éves fiú az apját

AC News 2023.03.28.
Éjfél után halott várta a lakásba kiszálló rendőröket. Reggelre kiderült, a 49 éves apa volt az áldozat.

Online játékokkal szedte áldozatait a zalai pedofil

Pataki József 2023.03.28.
Gyerekpornó és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség egy zalai férfi ellen. A pedofil internetes játékokon keresztül 14 kiskorú fiút hálózott be, majd csikart ki tőlük inti...

Betonba döngölték a TEK-esek a drogdílereket - videó

Virág Márton 2023.03.28.
Bravúros munkát végeztek az NNI munkatársai.
mbvk 8
mbvk 5
MBVK 1

Itthon

A kormány ismét nemet mondott Brüsszelnek

Pataki József 2023.03.28.
Magyarország és Lengyelország is nemmel szavazott az Európai Bizottság újabb veszélyes javaslatára, amely a korábbi rendelet meghosszabbításaként ismét 15 százalékos csökkentést &iacu...

Belefulladunk a webshopokba

AC News 2023.03.28.
Magyarországon 32 ezer online áruház van 

Újabb nagykövetség nyílt Budapesten

Pataki József 2023.03.27.
Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon, bezárkózás és elszigetelts&eacu...

Világ

Orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem

Pataki József 2023.03.28.
Az orosz erők szinte teljesen "megtisztították" az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (korábbi nevén Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt oros...

Mégsem kegyelmeznek a benzineseknek

Pataki József 2023.03.28.
Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsát&aa...

Családügyi miniszter: a béranyaság rasszista

Pataki József 2023.03.27.
A béranyaság megalázza a nőket, törvénytelen kereskedelmi tevékenységnek számít, és a szülők kiválasztása rasszizmust hordoz magában Eugenia Roccella családügyi miniszter szerint, aki zé...
mbvk 4
mbvk 8
MBVK 1

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Ne vigyék börtönbe a fiam gyilkosát – könyörgött az anya a bíróságon

Marinov Zsuzsanna 2023.03.28.
Úgysem tud soha megbocsátani magának.

Ez a dinnye királlyá tesz az ágyban

Kiss Nikolett 2023.03.28.
Egy gyógynövény segít azoknak a férfiaknak, akik nem elégedettek az ágyban nyújtott teljesítményükkel.

Most meg egy biológia tanárnő zaklatta a diákját

Marinov Zsuzsanna 2023.03.28.
A fiú édesanyja jött rá, mi folyik a háttérben.
mbvk 4
mbvk 8
MBVK 1
Remiz uzlethaz - felugro