Milánkovich Dorottya: Fontosnak tartom a hazai űrszegmens erősítését

AC News 2022.10.15. Profil

Milánkovich Dorottya: Fontosnak tartom a hazai űrszegmens erősítését

A Magyar Asztronautika Társaság elnökségének tagja, részt vett már rakétaprojektben és az ENSZ Világűrbizottsági ülésén, de fontos szerepet töltött be a CubeSat projektben is, amely során Magyarország eddigi legnagyobb műholdját fejlesztették ki. A 2022-es Femcafé Inspiráló nők különdíjasával, Milánkovich Dorottya fizikus-űrkutatóval beszélgettünk, aki csupán 31 éves, de fiatal kora ellenére már most irigylésre méltó karriert futott be. Munkásságával és előadásaival ráadásul még pályatársait is megihlette.

Cba - cikk közötti

– A leginspirálóbb fiatal tehetség kategóriájában jelöltek, de végül a TV2 csoport különdíjával tértél haza. Milyen érzés, hogy kategórián kívül kaptál elismerést?

– A jelöltek mind kimagasló eredményeket értek el a saját szakterületükön, így egyáltalán nem számítottam arra, hogy a különdíjat nekem ítélik. Már maga a jelölés is megtisztelő, de a díj volt az igazi meglepetés.

– Mesélnél nekünk kicsit a kezdetekről, hogyan választottad ezt a hivatást?

– Amellett, hogy már gimnáziumban is érdekeltek a természettudományok és az űrkutatás, az igazi fordulópontot a Magyar Asztronautikai Társaságon keresztül szerzett kapcsolatok és lehetőségek jelentették.

– Min dolgozol jelenleg?

– Több kisműholdas projektünk fut jelenleg a C3S Kft nevű magyar cégnél, részben földmegfigyelési és aszálymonitorozási célú missziók. Emellett egy olyan űreszközön is dolgozunk, ami képes az üzemelő és a működésképtelen kisműholdak azonosítására és lokalizálására. A jövő év nagyon izgalmasnak ígérkezik, mert a tervek szerint három berendezésük is eléri majd a világűrt.

– Érezted valaha hátránynak, hogy nőként kell érvényesülnöd egy többnyire férfiak által dominált szakmában?

– Szerencsére azt tapasztaltam, hogy a szakmabeliek nagyobb hangsúlyt fektetnek a szaktudásra, a tapasztalatra és az együttműködési készségre, mint az előítéletekre.

– Mi volt a karriered legmeghatározóbb momentuma?

– A 2021 augusztusi rakéta felbocsátás, amelyen a RadCube nevű műholdunk is helyet kapott. Fantasztikus érzés volt megélni, amikor megérkeztek az első jelek a műholdról, de minden alkalommal lelkesen nézem a tudományos adatokat, ha történik valamilyen űridőjárási esemény.

– Volt az utóbbi időben olyan nagyszabású projekted, ami áttörő eredményekhez vezetett?

– Az előbb említett CubeSat projektben Magyarország eddigi legnagyobb műholdját fejlesztettük ki és üzemeltetjük. A projekt egy nemzetközi együttműködés keretében valósult meg az Európai Űrügynökség támogatásával, és idén decemberig hosszabbítottuk meg a tudományos adatgyűjtést.

– Habár számos nemzetközi projektben közreműködtél már, nem érzed úgy, hogy külföldön jobban ki tudnál teljesedni az űrkutatásban?

– Biztosan sokat tudnék még tanulni külföldön. Egy új környezet és az új témák megismerése mindig kihívás és hatalmas fejlődési lehetőség is egyben, de itthonról is lehet csatlakozni érdekes nemzetközi projektekbe, és értékes tapasztalatot szerezni. Emellett fontosnak tartom a hazai űrszegmens erősítését.

– A MANT űrtáborban is tartasz előadásokat olyan fiataloknak, akiket érdekel a csillagászat, űrkutatás. Érettségi után te is részt vettél a táborban, s lám, hova jutottál! Ismersz esetleg olyan személyt, aki a te hatásodra indult el a pályán?

– Kaptam már szívet melengető pozitív visszajelzéseket. Van olyan barátom, aki egy részben általam szervezett nemzetközi rendezvényen szerzett kapcsolaton keresztül került ki külföldi szakmai gyakorlatra rakétát tervezni, de olyan is van, aki egy másik rendezvényen elhangzottak hatására földmegfigyelési adatokat feldolgozó céget alapított itthon. Egy építész ismerősömet pedig egy pár évvel ezelőtti előadás és egy beszélgetés inspirálta, hogy holdbéli- és marsi lakóegységeket tervezzen.

– Szakmádban elismert, sikeres nő vagy, ráadásul nem egy hétköznapi hivatást űzöl... Nem ijesztő ez egy férfi számára, neked mi a tapasztalatod?

– Meg szoktak lepődni, amikor megtudják mivel foglalkozom, de a kíváncsiság és a világűr iránti érdeklődés jellemzőbb ilyenkor, mint a menekülés.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Titok a múltból: előkerült egy fotó Katona Klári első esküvőjéről

AC News 2022.12.02.
Régi, ritkaságszámba menő kép került elő a 22 éves Katona Klári énekesnő első esküvőjéről Galácz Lajossal, a Neoton együttes alapító tagjával.

Összetört a Zámbó család – Gyűlést tartanak Anna néni halála után

AC News 2022.12.01.
Tegnap este jött a hír: elhunyt a Zámbó család legidősebb tagja, a 96 éves Anna néni. Lapunknak sikerült elérni a fiát, Árpyt, aki megtörten nyilatkozott a családi tragédiáról.

Elérzékenyül Haumann Máté, amikor naponta látja magát néhai édesapjával

Pataki József 2022.11.30.
Haumann Péter utolsó filmes munkáját nemrégiben kezdték el vetíteni a tévében. A reklámfilmben fiával, Mátéval szerepel, aki így minden nap láthatja magát édesapjával.

Huppsz

Luxusautót kapott Kulcsár Edina

AC News 2022.12.01.
Az egykori szépségkirálynő nagyon meglepődött, amikor megkapta a piros szalaggal átkötött fehér luxusjárgányt.

Az utolsó üzenet Kárász Róberttől - Mi történhetett?

AC News 2022.12.01.
Egy szomorú fotóval tudatta az ATV egykori műsorvezetője, hogy egy időre elhagyja a közösségi médiát.

Caramel feleségének nagyon sietős volt ünneplőbe öltöztetnie a szívét

AC News 2022.11.30.
Még be sem köszöntött a december, de Caramel felesége már karácsonyi pompába vágta az egész lakást.  
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

AC News

Aranyérmes lett a veszprémi cukrászda a gasztronómiai világbajnokságon

AC News 2022.12.02.
A Koko veszprémi cukrászda a brémai muzsikusok című Grimm-mese jellegzetes motívumát ábrázoló alkotása aranyérmes lett a luxemburgi gasztronómiai világbajnokság döntőjében.

Újra Mikulásfutás - vasárnap ellepik a fővárost a rohanó Mikulások

AC News 2022.12.02.
Két év kényszerszünet után vasárnap ismét megrendezik a Mikulásfutást Budapesten.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

AC News 2022.12.02.
A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be az Agrárminisztérium.

Sziréna

Négymilliárdos áfacsalás

AC News 2022.12.02.
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi ...

Részegen autózott a rendőr a pisztolyáért, majd lelőtte magát

AC News 2022.12.02.
Dávid egy liter almapálinkát ivott a legjobb barátjánál a végzetes estén, utána elhajtott a polgári rendőrségre, magához vette a fegyverét, és volt barátnője házánál fejbe ...

Szerelem: A törzsőrmester első látásra beleszeretett az utcán egyedül szaladgáló, fekete fiúba

AC News 2022.12.01.
A törzsőrmester és új szerelme újkeletű, de az összhang már most teljes, és a korkülönbség sem zavaró tényező. 
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Itthon

Miniszterelnökség: a földhivatalokban is szünetel az ügyintézés az igazgatási szünet alatt

Pataki József 2022.12.02.
Speciális szabályokat vezetett be a kormány a földhivatalok esetében az igazgatási szünet idejére - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

Nagy István: a háborúra adott minden európai válasz elhibázott

Pataki József 2022.12.02.
Minden európai válasz, amely az orosz-ukrán háborúra érkezik, elhibázott - jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Nyíradonyban.

Bakondi György: egyre súlyosabb a migrációs válság

Pataki József 2022.12.02.
Folytatódik és egyre súlyosabbá válik a 2015 óta tartó migrációs válság - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök esti m...

Világ

A bíróság leállította a Donald Trumptól legfoglalt iratok szakértői vizsgálatát

Pataki József 2022.12.02.
Egy szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön leállította a külső szakértő munkáját Donald Trump floridai házában lefoglalt iratok felülvizsgálatára, ami megnyitja...

Nuland: Putyin kudarcot vallott az EBESZ megosztására tett kísérletében

Pataki József 2022.12.02.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kudarcot vallott az Ukrajna legyőzésére, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megosztására vagy tönkretételére tett kísérletében...

Kuleba: fenyegető leveleket is küldtek a levélbombán kívül ukrán külképviseleteknek

Pataki József 2022.12.02.
Két ukrán külképviselet is kapott "nagyon konkrét fenyegetésekkel" levelet ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére - jelentette ki Dm...
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Profil

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

500 mangalicát tart Fekete Zsóka, akit a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítményéért díjaztak

AC News 2022.10.27.
A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúbösz&ou...

Amiről beszélnek

Elhunyt a maffiózók sztárja – Egy kocsiból dobták ki a holttestét

Pataki József 2022.12.02.
Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv – útmutató az élethez című filmből és a Maffiózók című sorozatból ismert színész  rejtélyes körülmények között hunyt el. 60 &eacut...

Elherdálták George Michael milliárdos vagyonát

Pataki József 2022.12.02.
A legendás popikon 97 millió fontos, azaz 47 milliárd Ft-os hagyatékának nyoma veszett.

Dráma:Lánya miatt az intenzív osztályon kezelik a TV2 sztárjának édesanyját

AC News 2022.12.02.
A Jóban Rosszban egykori nővérkéjének édesanyja agyvérzéssel került kórházba. Szorcsik Viki szerint édesanyja az őt ért támadások viselték meg.
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro