Modern antiszemitizmus az ezredforduló után

2017.07.13. Profil

Modern antiszemitizmus az ezredforduló után

Az új antiszemitizmus nyugati megjelenéséről már számos tudományos beszámoló elérhető, azonban a jelenség közép-kelet- európai jelenlétéről keveset tudunk. A témában most megjelent egy tanulmánykötet, amely a modern, azon belül is az új antiszemitizmus megjelenését tárgyalja a visegrádi országokban.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

„Modern antiszemitizmus a visegrádi országokban” címmel megjelenő összefoglaló kötet tárgyalja az új antiszemitizmus megjelenését, ami alatt Izráel démonizációját és delegimitizációját, valamint a kettős mérce alkalmazását tárgyalja az országgal szemben.

           

A 2000 - 2016 között végzett kutatás eredményei alapján kiderült, hogy a négy visegrádi ország közül Csehországban a legelfogadóbbak a zsidókkal szemben, bár az utóbbi években ott is nőtt az antiszemita összeesküvés – elméletek elfogadottsága, ami főként a migrációs válság kezdetén vett új lendületet. A felmérések arra is rámutatnak, hogy a válaszadók Lengyelországban értenek leginkább az antiszemita állításokkal.

Barna Ildikó, az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalomtudományi karának docense elmondta, hogy Magyarországon az antiszemitizmus formái közül elsősorban a gyűlöletbeszéd jellemző, fizikai atrocitások kevésbé fordulnak elő, mint például Nyugat-Európában. A nyílt antiszemitizmus egyre kevésbé jellemző, bár ez az egész világon megfigyelhető trend – mondta a sajtótájékoztatón, majd hozzátette: viszont jelen van a holokauszttagadás.

A kötetet Barna Ildikó és Félix Anikó, a Zsidó élet és antiszemitizmus elnevezésű program menedzsere, a Tom Lantos Intézet munkatársa szerkesztette.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT