Monori Lili: Ti, színészek lesztek a négerek!

AC News 2017.03.28. Profil

Monori Lili: Ti, színészek lesztek a négerek!

Monori Lili is megkapta a Remember-díjat, amivel korábban Szilágyi Istvánt és Paudits Bélát tüntették ki. A színésznő az átadó előtt az AcNews-nak azt mondta, ritkán ad interjút. Monori Lilivel négerekről, a Mortimer-ügyről, A tanúról, disszidálásról, pinceszínházról és feltámadás utáni felháborodásról is beszélgettünk.

Cba - cikk közötti

- Miért nem szokott interjút adni?

- Nem szeretek magamról beszélni, sem a magánéletemről, sem a betegségekről, sőt, igazából ma már a szakmámról sem.

- Hogyan viszonyul a most átadott Remember-díjhoz? A korábbi díjátadón Szilágyi István meghatódott, Paudits Béla viszont az esemény után azt mondta, szégyelli magát.

- Én örülök neki. Büszke vagyok rá, hogy szívbetegen is hű tudok maradni a színészet iránti elkötelezettségemhez, ahogy az egy „katonához” illik.

- Mióta beteg?

- Nyolcéves koromban diagnosztizálták a szívbetegséget, egy kanyaró szövődményeként. Tudja, akkor még nem volt kanyaró elleni védőoltás. A főiskolán titkolni kellett a betegségemet, eltéptem az orvosi papírjaimat. A mozgásórákat megpróbáltam valahogy kijátszani, nem véletlen, hogy mozgásból kettes voltam. De a szakma nagyon érdekelt és vonzott, mint egy gyermek, aki rákérdez, a világra, hogy mi ez? Tudni akartam mindent, azt is, hogy egy rendező vajon miért pont oda ültet a színpadon, ahová, és miért pont úgy, ahogy. Nem volt könnyű velem, gyakran szemtelenül kérdeztem vissza: most tényleg csak azért csináljak valamit így vagy úgy, mert Te azt mondtad?

- Volt konfliktusa a rendezőivel?

- Dehogy, velük mindig jóban voltam, ha valamit megértettem, hamar megcsináltam. A színészeket néha sajnáltam, mert ők a négerek. A főiskolán az osztályfőnököm azt mondta: mindig én, a rendező leszek a fehér ember, és mindig ti, színészek lesztek a négerek. Igazat mondott, nem hazudott, felkészített az életre.

- Ha összevetjük az Ön sorsát Pauditséval, vagy Szilágyiéval, azt kell mondanom: említett urak évek, évtizedek óta nincsenek a színpadon, vagy a kamerák előtt, Ön viszont igen. Néhány éve szerepelt a Fehér Istenben, tavaly még fellépett a Proton színházzal, szintén tavaly lett Érdemes művész….

- Igen, máig rengeteg külföldi turném van, igazából fut a szekér. Francia és német területeken lépünk fel, nagy sikerrel. Én a legutóbbi turnén egy furcsa szerepkörben tűntem fel: ülök a színpad szélén és a közönség egy hatalmas kivetítőn követi a mondataimat. Magyar cigányasszonyt játszom. Emlékszik még a Mortimer-ügyre, amikor a 21-es buszon megszúrtak egy cigány srácot? Ezt vittük színpadra, én játszom Mortimer anyját és mondom el a gyermekem életét. Persze fikció az egész, csak a történet végén emlékezünk meg mindarról, ami a buszon történt. A történetünkben a karddal támadó roma srác azért szúr, azért rasszista, mert szégyelli a saját származását. Nem könnyű a szerepem, megkínlódtam vele.

- Pályája során melyik darabhoz, vagy filmhez adta a legszívesebben a nevét és a tehetségét?

- A tanút nagyon szerettem, bár arra nehéz volt filmként tekinteni, részben hamar betiltották, részben nekünk, szereplőknek nem is mutatták be a kész anyagot. Én csak valamikor 1980-ban néztem meg a filmet az elejétől a végéig, akkor, amikor kivitték Cannes-ba. Voltak persze belső vetítések, jöttek a buszok Bécsből, mert éjjel a Mafilmben meg lehetett nézni a tiltás ellenére, de nekem nem mutatták meg. Nyilván még kicsi voltam, „FH”....de az is lehet, hogy maga Kállai sem látta. Kedvenc darabom nemigen van, talán a legemlékezetesebb alakításom Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig-jában volt, azt a szerepet véletlenül kaptam meg, valaki kiugrott. Ekkor játszottam először „komoly” szerepet, és bejött, le is szerződtettek Pestre. Az előadás fotója máig kint van a Színművészeti Egyetem gazdasági irodájában. Ez után a darab után lettem pertuban Nádasdy Kálmán rektorral.

- Ezt tartja számon kedvenc fellépéseként?

- Kihívás volt, áttörés. De nagyon sok jó szerepem volt Kazimir Károlynál is, a Tháliában. Aztán lekerültem Kaposvárra, ott is megtaláltak a jó szerepek. Egyedül énekelni nem szerettem ott, pedig annakidején Szinetár, az osztályfőnököm szubrettnek szánt. Akár Chanson-énekes is lehettem volna...

- A telefonján Edit Piaf adja a csengőhangot? Bitang jól szól!

- Igen, ezt a klassz mobilt nemrég kaptam, mert minden telefonomat mindig elhagyom, eltöröm. És tényleg jó hangja van! Szóval, noha a drámai szerepek jobban vonzottak, azért a mai napig szoktam énekelni, most is fogok Brnoban, ahol egy operett-dívát játszom, és énekelem a Bécsi vér nyitóáriáját, Nagy Ervin kollégám oldalán.

- Van olyan szerep, amit mai eszével nem vállalna, kvázi, amit megbánt?

- Egy színész ilyen kérdésre nem válaszol, nem is mondhat olyat, hogy bármit megbánt volna. Nincs rossz szerep, csak rossz színész van! Nincs kis szerep, csak kis színész! Ha egy széket kell eljátszani, akkor azt játszom el.

- Nem bánta meg, hogy végül nem gyors- és gépíró lett? Egy korábbi interjújában viccelődött ilyesmivel... Meg azt is mondta a rendszerváltás körül, hogy minden vágya a kisoroszi önkormányzatnál elhelyezkedni, valamilyen adminisztrátori állásban.

- Megszűnt a Mafilm, mert felszámolták, sajnos. Tizenöt évig az volt az otthonom, közben csináltam saját színházat egy pincében. Senki sem mondta meg, meddig csinálhatom. Én ezért otthagytam a Gaumont-t! Széles körben ismertek Párizsban és nagyon sokan szerették volna, hogy francia színésznő legyek. Sokszor persze olyan érzésem volt, hogy sajnálnak, mint egy észak-koreai leányt, de az tény, hogy nagyon marasztaltak volna. De itt volt a 6 éves kisfiam. 1980-ban a francia mentoraim azt javasolták, hogy teremtsek egzisztenciát Franciaországban, és utána hozzam ki magam után a fiamat. Ez disszidálással ért volna fel, a lakásomat elvették volna, a gyereket pedig még a Vörös Kereszttel sem tudtam volna kihozatni. Nekem a fiam fontosabb volt! Az anyám halála után azt mondták: meddő vagyok. Ehhez képest megszültem Sanyit. Ami orvosi csoda volt. A Jóisten ajándéka. Úgyhogy nem mentem Franciaországba.

- A fia, ha jól tudom, éppen kint dolgozik Franciaországban, nem?

- Kint volt egy nagyvállalatnál, de már hazajött. Inkább novellát ír itthon.

- Gondolom nem ez a kedvenc témája, de hadd kérdezzem meg: hogy van a szíve? Sokan aggódni kezdtek Önért, amikor 2010-ben infarktust kapott.

- Az orvos akkor azt mondta, meghaltam. Egy kicsit.

- Volt „odaát”? Van élménye, ami a „túloldalról” származik?

- Nincs. Sok orvos dolgozott azon, hogy visszakozzanak. Megtömtek morfinnal, meztelenül feküdtem egy fém lapon. Amikor feltámadtam, azonnal a felháborodás lett úrrá rajtam. Kikértem magamnak ezt az egészet. Éhes voltam, fáztam, én azt hittem ordítok, valójában alig hallható módon beszéltem. Azóta kontrollra járok, voltam tágításon, az orvos szerint jobb, ha aktív vagyok, és nem pihengetek, meg fekszem egész nap. Persze, sohasem voltam igazán aktív, már gyermekkoromban is megvolt a szívbetegségem, úgyhogy amikor a többiek tornáztak, én egy padon ülve rajzolgattam. Rajzban nagyon jó voltam. Aztán a szüleim elváltak, nekem munkát kellett vállalnom, ekkor lettem gyors- és gépírónő és felhagytam a rajzokkal.

- Manapság, ha van ideje, szokott rajzolni?

- Igen, az ötéves unokámmal, Dórival. Két unokám van, akikkel rendszerint együtt töltjük a hétvégét, jó nagy zsivajban.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Túl szaftos volt Száraz Dénes egy jelenetben – Ki is vágták a filmből!

Pataki József 2022.01.25.
Nemrég bemutatták a Kék Róka című magyar filmet. A produkcióból azonban ki kellett vágni egy bizonyos jelenetet.

Közterületet neveznek el Törőcsik Mariról – Bodrogi Gyula: Szobrot is érdemelne!

Pataki József 2022.01.24.
Népszavazáson döntenek arról az Újbudaiak, hogy melyik közterületet nevezzék el az ország legkedveltebb színésznőjéről. Bodrogi Gyula úgy gondolja, hogy akár még szobrot is emelhetnének neki. ...

Bejutott a TOP 40-be magyarország szépségkirálynője!

Pataki József 2022.01.21.
Elsőként tudta meg az AcNews, hogy milyen hatalmas eredményt ért el Tótpeti Lili

Huppsz

Szívbemarkoló üzenettel búcsúzik barátja Csollány Szilvesztertől – „Annyi mindent szeretnék még mondani neked!”

AC News 2022.01.25.
Csollány Szilvesztertől szívbemarkoló sorokkal búcsúztak az exatlonos barátai is. Mórádi Zsolt profi kick-boxos egy hosszú üzenetben emlékezett meg Szilveszterről.

Tápai Szabina elárulta, mi az, ami nem tett jót a házasságuknak

AC News 2022.01.24.
Az elmúlt napokban Tápai Szabina és Kucsára Gábor magánéletével volt tele a bulvármédia, pedig az utóbbi időben szándékosan kevesebbet mutatott magából a pár. A volt kézilabd&aacut...

Megdöbbentő titkot árult el magáról Wolf András

Pataki József 2022.01.22.
A sztárséf nemcsak arról lebbentette fel a fátylat, hogy milyen gyakran főz a családjának, de a gyorséttermekkel kapcsolatban sem rejtette véka alá a véleményét.
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

AC News

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

AC News 2022.01.25.
Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján.     

Japán kitüntetéssel ismerték el Karikó Katalin és kutatótársa munkáját

AC News 2022.01.25.
Karikó Katalinnak és kutatótársának, Drew Weissmannak ítélték oda az idei Japán díjat anyagok és gyártás kategóriában - tette közzé honlapján a Japán díj alap&iac...

A Budapest Airport tavaly tovább csökkentette szén-dioxid kibocsátását

AC News 2022.01.25.
A Budapest Airport 2021-ben tovább csökkentette a közvetlen szén-dioxid kibocsátását, amely így már a tíz évvel ezelőtti szint felére csökkent, míg az egy utasra jutó kibocsátás a 2011-e...

Sziréna

Magára hagyta hét macskáját a költözéskor - Videó

AC News 2022.01.25.
Az erzsébetvárosi nyomozók azzal gyanúsítanak egy budapesti nőt, hogy azért pusztult el öt macskája, mert költözéskor korábbi lakásában hagyta őket.

Karácsonyfa miatt tűz ütött ki egy zalaegerszegi társasházban

AC News 2022.01.25.
Kigyulladt egy karácsonyfa hétfőn késő este egy társasházi lakásban Zalaegerszegen, az épület lakóinak egy részét kimenekítették a tűzoltók - közölte a Zala Megyei Katasztrófavé...

Vádat emeltek a pestszentlőrinci kettős gyilkosság elkövetője ellen

AC News 2022.01.25.
Vádat emeltek az ellen a férfi ellen, aki több késszúrással megölte édesanyját és nevelőapját XVIII. kerületi közös otthonukban 2020 őszén - közölte a fővárosi főügyész ked...
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Szijjártó: A kormány elítéli az újabb húszi terrortámadást az Egyesült Arab Emirátusok ellen

Pataki József 2022.01.25.
A magyar kormány határozottan elítéli az újabb húszi terrortámadást az Egyesült Arab Emirátusok ellen - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán hé...

Nem csitul a vita a székely identitásról

Pataki József 2022.01.25.
Romániában bő másfél hónappal a népszámlálás kezdete előtt nem csitul a vita a székely identitásról.

9717 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 74 beteg

Pataki József 2022.01.25.
Magyarországon a beoltottak száma 6 344 089, közülük 6 082 196-an a második, 3 560 753-an pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 9717 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete ó...

Világ

Zelenszkij nyugalomra intette az ukránokat

Pataki József 2022.01.25.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői videoüzenetében arra kérte az ukránokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és "ne kiabálják, hogy minden odaveszett".

Javasolja a negyedik oltást az egészségügyi tanácsadó testület Izraelben

Pataki József 2022.01.25.
A koronavírus elleni negyedik oltás engedélyezését javasolja az egészségügyi tanácsadó testület minden öt hónapnál régebben oltott ember számára Izraelben - jelentette a katonai rá...

Megcsappant Biden népszerűsége az afroamerikaiak körében is

Pataki József 2022.01.25.
Megcsappant Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a hivatalba kerülése óta eltelt egy évben a színes bőrű szavazók körében is, pedig ez a társadalmi csoport kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fehér H&aac...
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

Profil

Kővári Erika: Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza

Pataki József 2022.01.22.
A pénzügyi tanácsadó már nagy múltat tudhat maga mögött. Feladatának tekinti, hogy mindenkinek személyre szabott ajánlatokat rakjon össze és csakis az ügyfelei érdekét képviselje mindentől f...

Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

AC News 2022.01.15.
A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Benedekffy Katalin énekművész, aki hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt nagy sikereket ért el a vírus előtt, soká...

Mann-Schőner Gizella: Gyűlölet nélkül éltem

AC News 2022.01.05.
A 92 éves Gitta túlélte Auschwitzot, szembenézett a rettegett Dr. Mengelével és most arra tanítja a fiatalokat, hogy szeressenek, és ne gyűlölködjenek.

Amiről beszélnek

Puskás-Dallos Bogi: Peti azt mondta, ez nekem való műsor

AC News 2022.01.25.
Dallos Bogi minden feladatot maximálisan szeretne teljesíteni a Sztárban Sztárban. Az énekesnő alig várja, hogy megküzdjön a kihívásokkal.

Dés Lászlóval lép színpadra a világhírű Rhoda Scott

Pataki József 2022.01.25.
Rendkívüli bejelentéssel lepte meg rajongótáborát Rhoda Scott dzsesszorgonista, a Hammond-orgona királynője. A világsztár szeptemberben a budapesti Dohány utcai Zsinagógában koncertezik, partnere pedig egy mási...

Kórházi kezelés szüntette meg Pataki Ádám pokoli fájdalmát

Pataki József 2022.01.25.
A mestercukrászt évek óta kínozta fájdalom, amelynek okára csak nemrég jöttek rá az orvosok. A kórházi kezelésnek és néhány kiló mínusznak köszönhetően egyre jobban van Lip...
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro