Nagy Zsuzsi, óceánjárón felszolgáló – Aki egyszer ráérez ennek az ízére, sosem akarja abbahagyni!

Dózsa Gabriella 2020.03.02. Profil

Nagy Zsuzsi, óceánjárón felszolgáló – Aki egyszer ráérez ennek az ízére, sosem akarja abbahagyni!

Fehér homokos tengerpart, pálmafák, kókuszkoktél – sokan így képzelik el az óceánjáró hajón dolgozók életét. Való igaz, szebbnél-szebb helyekre jutnak el, de a fedélzeten minden nap kőkemény munka van, és minden éjszaka egy ablaktalan kabinban alszanak. Nagy Zsuzsanna legutóbb nyolc és fél hónapot dolgozott végig a Carnival Cruise Line társaság egyik hatalmas hajóján, a tapasztalatairól pedig az AcNewsnak mesélt.

 

 

 

 

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Mikor döntöttél úgy, hogy hajón szeretnél dolgozni?

– Az az igazság, hogy véletlenek sorozata az egész! Itthon ételt szállítottam autóval, de az egyik télen már nagyon elegem lett a hidegből, kezdeni akartam valami mást magammal. Aztán a Facebook feldobott egy reklámot, hogy ha szeretnél cruise hajón dolgozni, akkor gyere el hozzánk oktatásra. Mivel két utcával arrébb volt a tanfolyam, gondoltam, hogy miért ne? Amikor jelentkeztem, még akkor sem akartam tengerjárón melózni. De legalább valamit kezdtem a szabadidőmmel, és azt mondták, ha jók lesznek az eredményeim, akkor mehetek Angliába hotelbe karriert építeni. Végül jól sikerültek a vizsgáim, de mielőtt elhelyezkedtem volna bárhol, a volt párommal kimentünk Amerikába, a kint élő unokatestvéréhez. És Miamiban megláttam annak a társaságnak, ahol most dolgozom, a hajóját. Lenyűgözött a nagysága, a papírjaim is megvoltak ahhoz, hogy tudjak rajta azonnal kezdeni, megint jött a gondolat, hogy miért ne?

Már nem is jöttél haza?

– Azért nem ilyen egyszerű. De amikor hazaértem, felmondtam a munkahelyemen. Tudtam, hogy ehhez a hajós munkához az első alkalommal kell saját tőke, mert akkor még mindent te fizetsz. A repülőjegyeket, meg a szigorú orvosi kivizsgálást is, oltásokat, ezen kívül még kell lenni olyan 1000 dollárnak a zsebedben az induláshoz. Nekem nem volt annyi pénzem, így előbb elmentem Londonba dolgozni, tapasztalatot szereztem, megtanultam teljesen egyedül boldogulni. De amikor összejött a pénz, megint mindenhol felmondtam, és végül 2017 augusztusában csatlakoztam a Carnival Cruise Line csapatához.

Milyen volt az első napod a hajón?

– Már a kijutásom is nagyon kalandosra sikerült, főleg, hogy előtte még sosem utaztam ilyen messzire egyedül, többször át kellett szállnom, a csomagokat újra és újra csekkolni sem volt egyszerű. És amikor végre megálltam a hajó mellett a kikötőben, az volt az első gondolatom, hogy ez óriási. Még nagyobb, mint amilyennek Miamiban láttam. Szerencsém volt, mert a szobatársam magyar volt, és mindenben segített. Eleinte még az eligazodás is problémát jelentett.

Mi volt az első munkaköröd? Mert ha jól tudom, azóta több lépcsőfokkal feljebb vagy a ranglétrán.

– Pincérnek jelentkeztem, először felszolgáló asszisztens lettem, nem is találkozhattam a vendégekkel. Meg kell mindent szokni, ha ügyes vagy és jól beszélsz angolul, értelmes vagy, akkor hamar feljebb lehet kerülni. Keményen dolgoztam és így kerültem én is a következő szintre, ahol már a vendéggel is van kommunikáció. Persze ott is volt, hogy csak az asztalokat kellett letakarítani de már az első szerződésem alatt még egyet tudtam lépni előre. Azt már nagyon élveztem, ez már az volt, amiért jöttem.

 

Amikor lejárt az első szerződésed, egyértelmű volt, hogy mész megint?

– Igen! A Carnival Dream ötezer férőhelyes hajó, és úgy volt, hogy a következő alkalommal egy még nagyobb hajóra kerülök. De szerencsére még indulás előtt értesítettek, hogy mégse arra kell mennem. Végül egy kisebb hajón találtam magam, ahol új barátokat szereztem, és a szerelem is rám talált. Itt már egy új pozíciót kaptam, amihez rengeteget kellett tanulni, az étel allergiától kezdve a különböző borfajtákig. Belorusz szobatársam volt akkor, és ha ő nem buzdít engem, akkor bizony már feladtam volna.

Hogy néz ki egy átlagos napod?

– Az attól függ éppen hová osztanak be. Van, amikor reggel nyolckor kezdek, reggeliztetek fél kettőig, aztán alszom kicsit, és ötkor újra felveszem a munkát, este tízig. Ha kikötőben van a hajó, akkor változik, akkor korábban kezdek. Ilyenkor kicsit több idő jut felhívni a családot, aludni, de általában be kell segíteni máshol. Én ha tehetem, kimegyek a napfényre, mert előfordul, hogy egész nap nem éri a bőrömet napsugár. Minden nap dolgozunk, csak nem mindig ugyanott. Havonta változik a beosztás, ami nagyon jó mert nem unod meg. Elképesztően jól meg van szervezve a munka, mindenki tudja mit kell csinálnia. De egy 1500 fős személyzet esetében ez nem is megy máshogy.

 

Mi a legnehezebb ebben a munkában?

– Hogy tényleg minden nap meló van. Sokan azt hiszik, hogy az a legkeményebb, hogy hónapokon keresztül egy ablaktalan kabinban alszol másodmagaddal a hajó aljában. Pedig azt hamar meg lehet szokni, hiszen oda tényleg csak aludni megyünk. Rengeteget számít, hogy hány napos etapok után kötünk.

Kőkemény munka egy férfinak is, de egy nőnek?

– Senki nem mondta, hogy könnyű lesz! De még annál is fárasztóbb, mint eleinte gondoltam. Viszont rengeteg nemzetiségű, kultúrájú emberrel ismerkedsz meg, olyan helyekre eljutsz, ahová valószínűleg máshogy esélyed sem lenne. Bejártam már a Karib-térséget, a Bahamákat, voltam Bermudán, átéltem, ahogy átkelünk a Panama-csatornán. Eljutottam olyan helyre is, ami a hajó társaság privát tengerpartja volt, lenyűgöz az élővilág, soha ilyen élénk színeket nem láttam. És nem vagyok álszerény, a kemény munkáért magas fizetést kapunk, amiből könnyen lehet spórolni úgy, hogy a hajón nem is nagyon van időd mire költeni. Nekem ez volt a harmadik utam, már elég sokat tudtam félre tenni, abból a tőkéből szeretnék majd valamit itthon kezdeni.

 

Pár napja érkeztél haza, maradsz is?

– Azt mondják, aki egyszer ráérez ennek a hajós életnek az ízére, soha nem tudja abbahagyni. Én is mindig úgy jövök haza, hogy soha többet. De amikor már pár napja nem mozog alattam a víz, akkor már vágyódom vissza!

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT