Nagy Zsuzsi, óceánjárón felszolgáló – Aki egyszer ráérez ennek az ízére, sosem akarja abbahagyni!

2020.03.02. Profil

Nagy Zsuzsi, óceánjárón felszolgáló – Aki egyszer ráérez ennek az ízére, sosem akarja abbahagyni!

Fehér homokos tengerpart, pálmafák, kókuszkoktél – sokan így képzelik el az óceánjáró hajón dolgozók életét. Való igaz, szebbnél-szebb helyekre jutnak el, de a fedélzeten minden nap kőkemény munka van, és minden éjszaka egy ablaktalan kabinban alszanak. Nagy Zsuzsanna legutóbb nyolc és fél hónapot dolgozott végig a Carnival Cruise Line társaság egyik hatalmas hajóján, a tapasztalatairól pedig az AcNewsnak mesélt.

 

 

 

 

Mikor döntöttél úgy, hogy hajón szeretnél dolgozni?

– Az az igazság, hogy véletlenek sorozata az egész! Itthon ételt szállítottam autóval, de az egyik télen már nagyon elegem lett a hidegből, kezdeni akartam valami mást magammal. Aztán a Facebook feldobott egy reklámot, hogy ha szeretnél cruise hajón dolgozni, akkor gyere el hozzánk oktatásra. Mivel két utcával arrébb volt a tanfolyam, gondoltam, hogy miért ne? Amikor jelentkeztem, még akkor sem akartam tengerjárón melózni. De legalább valamit kezdtem a szabadidőmmel, és azt mondták, ha jók lesznek az eredményeim, akkor mehetek Angliába hotelbe karriert építeni. Végül jól sikerültek a vizsgáim, de mielőtt elhelyezkedtem volna bárhol, a volt párommal kimentünk Amerikába, a kint élő unokatestvéréhez. És Miamiban megláttam annak a társaságnak, ahol most dolgozom, a hajóját. Lenyűgözött a nagysága, a papírjaim is megvoltak ahhoz, hogy tudjak rajta azonnal kezdeni, megint jött a gondolat, hogy miért ne?

Már nem is jöttél haza?

– Azért nem ilyen egyszerű. De amikor hazaértem, felmondtam a munkahelyemen. Tudtam, hogy ehhez a hajós munkához az első alkalommal kell saját tőke, mert akkor még mindent te fizetsz. A repülőjegyeket, meg a szigorú orvosi kivizsgálást is, oltásokat, ezen kívül még kell lenni olyan 1000 dollárnak a zsebedben az induláshoz. Nekem nem volt annyi pénzem, így előbb elmentem Londonba dolgozni, tapasztalatot szereztem, megtanultam teljesen egyedül boldogulni. De amikor összejött a pénz, megint mindenhol felmondtam, és végül 2017 augusztusában csatlakoztam a Carnival Cruise Line csapatához.

Milyen volt az első napod a hajón?

– Már a kijutásom is nagyon kalandosra sikerült, főleg, hogy előtte még sosem utaztam ilyen messzire egyedül, többször át kellett szállnom, a csomagokat újra és újra csekkolni sem volt egyszerű. És amikor végre megálltam a hajó mellett a kikötőben, az volt az első gondolatom, hogy ez óriási. Még nagyobb, mint amilyennek Miamiban láttam. Szerencsém volt, mert a szobatársam magyar volt, és mindenben segített. Eleinte még az eligazodás is problémát jelentett.

Mi volt az első munkaköröd? Mert ha jól tudom, azóta több lépcsőfokkal feljebb vagy a ranglétrán.

– Pincérnek jelentkeztem, először felszolgáló asszisztens lettem, nem is találkozhattam a vendégekkel. Meg kell mindent szokni, ha ügyes vagy és jól beszélsz angolul, értelmes vagy, akkor hamar feljebb lehet kerülni. Keményen dolgoztam és így kerültem én is a következő szintre, ahol már a vendéggel is van kommunikáció. Persze ott is volt, hogy csak az asztalokat kellett letakarítani de már az első szerződésem alatt még egyet tudtam lépni előre. Azt már nagyon élveztem, ez már az volt, amiért jöttem.

 

Amikor lejárt az első szerződésed, egyértelmű volt, hogy mész megint?

– Igen! A Carnival Dream ötezer férőhelyes hajó, és úgy volt, hogy a következő alkalommal egy még nagyobb hajóra kerülök. De szerencsére még indulás előtt értesítettek, hogy mégse arra kell mennem. Végül egy kisebb hajón találtam magam, ahol új barátokat szereztem, és a szerelem is rám talált. Itt már egy új pozíciót kaptam, amihez rengeteget kellett tanulni, az étel allergiától kezdve a különböző borfajtákig. Belorusz szobatársam volt akkor, és ha ő nem buzdít engem, akkor bizony már feladtam volna.

Hogy néz ki egy átlagos napod?

– Az attól függ éppen hová osztanak be. Van, amikor reggel nyolckor kezdek, reggeliztetek fél kettőig, aztán alszom kicsit, és ötkor újra felveszem a munkát, este tízig. Ha kikötőben van a hajó, akkor változik, akkor korábban kezdek. Ilyenkor kicsit több idő jut felhívni a családot, aludni, de általában be kell segíteni máshol. Én ha tehetem, kimegyek a napfényre, mert előfordul, hogy egész nap nem éri a bőrömet napsugár. Minden nap dolgozunk, csak nem mindig ugyanott. Havonta változik a beosztás, ami nagyon jó mert nem unod meg. Elképesztően jól meg van szervezve a munka, mindenki tudja mit kell csinálnia. De egy 1500 fős személyzet esetében ez nem is megy máshogy.

 

Mi a legnehezebb ebben a munkában?

– Hogy tényleg minden nap meló van. Sokan azt hiszik, hogy az a legkeményebb, hogy hónapokon keresztül egy ablaktalan kabinban alszol másodmagaddal a hajó aljában. Pedig azt hamar meg lehet szokni, hiszen oda tényleg csak aludni megyünk. Rengeteget számít, hogy hány napos etapok után kötünk.

Kőkemény munka egy férfinak is, de egy nőnek?

– Senki nem mondta, hogy könnyű lesz! De még annál is fárasztóbb, mint eleinte gondoltam. Viszont rengeteg nemzetiségű, kultúrájú emberrel ismerkedsz meg, olyan helyekre eljutsz, ahová valószínűleg máshogy esélyed sem lenne. Bejártam már a Karib-térséget, a Bahamákat, voltam Bermudán, átéltem, ahogy átkelünk a Panama-csatornán. Eljutottam olyan helyre is, ami a hajó társaság privát tengerpartja volt, lenyűgöz az élővilág, soha ilyen élénk színeket nem láttam. És nem vagyok álszerény, a kemény munkáért magas fizetést kapunk, amiből könnyen lehet spórolni úgy, hogy a hajón nem is nagyon van időd mire költeni. Nekem ez volt a harmadik utam, már elég sokat tudtam félre tenni, abból a tőkéből szeretnék majd valamit itthon kezdeni.

 

Pár napja érkeztél haza, maradsz is?

– Azt mondják, aki egyszer ráérez ennek a hajós életnek az ízére, soha nem tudja abbahagyni. Én is mindig úgy jövök haza, hogy soha többet. De amikor már pár napja nem mozog alattam a víz, akkor már vágyódom vissza!

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

10 kilótól szabadult meg Király Viktor! – „Újra a régi vagyok”

Pataki József 2021.10.15.
Másfél hónap alatt sikerült az énekesnek megszabadulnia a felszaladt kilóktól, mely már egy ideje eléggé zavarta. Ráadásul nem akárki játszott közre a sikerében.

Gáspár Evelin: Most lettem lányból nő!

AC News 2021.10.14.
A Survivor sztárja úgy érzi, mostanra találta meg a helyét az életben.

Huppsz

Így találkozott Leonardo DiCaprioval Liptai Claudia

Pataki József 2021.10.17.
A műsorvezető számára örök emlék marad a New Yorkban töltött idő. Már csak azért is, mert itt futott össze a világsztárral a véletlen szerencsének köszönhetően.

Bódi Margó: Kivettünk két hetet és Gusztival kettesben elutaztunk Egyiptomba

AC News 2021.10.16.
Bódi Margó és Guszti Egyiptomban töltötték két hét szabadságukat. A sztárpár utazása nem sokkal az indulás előtt is kérdéses volt, a nehezen összejött nyaralás végül az ...

Mi a titka? 24 év után is randizik a férjével Kandász Andrea

AC News 2021.10.15.
A sztár és a férje a mai napig úgy turbékolnak, mint a kamaszok, Feri nem titkolja, igazán vonzó nőnek találja feleségét.
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

AC News

Hölgyek figyelem! Ez a higiéniai termék növelheti a mellrák kockázatát

AC News 2021.10.18.
Két új kutatás lehel új életet az évtizedek óta tartó vitába arról, vajon felelhetnek-e az izzadásgátlók az emlődaganatos esetekért.

Covid vagy influenza? Nyakunkon a járvány

AC News 2021.10.18.
A két betegséget különböző vírusok okozzák, és bár a betegségek lefolyása is eltérő, vannak azért hasonlóságok is szép számmal a fertőzések között.

Visszatértek az orosz filmesek a világűrből

AC News 2021.10.18.
Mindenki jól van. Megdőlt egy nemzeti magassági rekord is.

Sziréna

Letartóztatásban a gyújtogató   

AC News 2021.10.18.
Hatszáz szalmabála égett le Duka térségében.

Falatozás közben érték tetten a betörőt

AC News 2021.10.18.
Egy kutyaajtón jutott be az ingatlanba a 19 éves férfi.  

A tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését a Borostyán Med Hotelben

AC News 2021.10.18.
Kigyulladt vasárnap este és teljes terjedelmében égett a Borostyán Med Hotel tetőszerkezete Tamásipusztán; a katasztrófavédelem késő esti közlése szerint a tűzoltók megakadályozták a láng...
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Elhunyt 51 beteg, 3274 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.18.
Ötvenegy, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 3274 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavir...

Soltész Miklós: A szlovén nemzetiségi közösség számára megtartó erő a hitélet

Pataki József 2021.10.18.
A szlovén nemzetiségi közösség számára önkormányzatuk, iskoláik, intézményeik, civil szervezeteik mellett fontos megtartó ereje van hitéletük gyakorlásának is - hangoztatta a Minisztereln&o...

Orbán Viktor megkapta a harmadik oltást

Pataki József 2021.10.18.
Megkapta a koronavírus elleni harmadik oltást Orbán Viktor miniszterelnök, sajtófőnöke tájékoztatása szerint a Moderna vakcináját vette fel.

Világ

Ferenc pápa szerint a terrorizmus mindenki számára vereséget jelent

Pataki József 2021.10.18.
Az erőszak ellen emelte fel szavát Ferenc pápa vasárnapi beszédében az utóbbi napokban a világ több pontján elkövetett terrorista támadások kapcsán.

Erdogan: Washington F-16-osokat ajánlott fel Ankarának az F-35-ös programba fektetett pénzért cserébe

Pataki József 2021.10.18.
Washington F-16-os vadászbombázókat ajánlott fel Ankarának, miután az Egyesült Államok 2019-ben orosz védelmi rendszer vásárlása miatt kizárta Törökországot a modernebb F-35-ös harci g&eacu...

Ukrajnában hamarosan elkezdik a 14 év fölötti kiskorúak beoltását

Pataki József 2021.10.18.
Hamarosan elkezdik a 14 és 18 éves közötti korosztály koronavírus elleni beoltását Ukrajnában, az ehhez szükséges dokumentumokat az egészségügyi minisztérium már elkészítette - k&oum...
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Bréking: Palik László nélkül folytatódik az Exatlon Hungary

AC News 2021.10.18.
A hírek szerint a műsorvezető maga döntött a távozás mellett.

Mutatjuk, kivel osztja meg az otthonát Vastag Tomi

AC News 2021.10.18.
Igazi kecses fenevad az új társa az énekesnek.

Két hírességről is lekerült a maszk az Álarcos énekesben

AC News 2021.10.18.
Mutatjuk, ki volt a Szarvas és a Gorilla jelmez mögött!
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között