Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Polesz Anita 2023.01.07. Profil

Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Ötvös Edina holisztikus egészség coach az AcNewsnak beszélt arról, hogy home office-ban dolgozva hogyan tudunk életmódot váltani.

Cba - cikk közötti

Edina az elmúlt 20 évben hazai és nemzetközi környezetben dolgozó vezető PR-esként megélte, milyen az, amikor a teljesítménykényszer és a nyomás elindít a kiégés felé vezető úton.

Azóta az egészség és a prevenció az egész életét végig kíséri: szervezett egészségügyi szűrést újságíróknak, számtalan külföldi tanfolyamon a helyiektől tanult főzni, részt vett természetgyógyász képzésen. Végül a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájában az Institute for integrative Nutrition – ban tanult több mint 100 féle táplálkozási elméletről. Így lett holisztikus egészség coach és bélrendszer specialista, ám magát egészségsherpának nevezi.

Az egészségsherpa kifejezés honnan ered?

A végzettségem holisztikus egészség coach. Ez sok mindent lefed, de szerettem volna egy olyan fantázianévvel illetni a tevékenységemet, ami jobban megragad a köztudatban. A testi és lelki maximális teljesítmény elérése céljából kísérem a csúcsra a hozzám fordulókat, pont úgy, mint a Himalájára a hegymászókat a sherpák.

Mellettük állok, hogy az egészséggel kapcsolatos céljaikat megvalósítsák. A nehézségeik cipelésében segítek, ám az utat nekik kell megtenni.

Egészség coachként többen is tevékenykednek, ön miben különbözik?

Holisztikus egészség coach vagyok, az emberek egészségét rendszerben nézem. Nálam az egészség olyan megvilágításba kerül, ahol minden mindennel összefügg. Nem csak azzal foglalkozom, hogy mi található a tányéron, hanem azzal is, mi jellemzi a hozzám forduló embert körülvevő világot. Mi a fontos a számára, a karrier, pénzügyei, a családi kapcsolatai, vagy a testmozgás. Ezek ugyanis mind meghatározzák, mennyire leszünk egészségesek. Dietetikust akkor keresnek fel az emberek, ha már egészségügyi problémáik vannak, mint pl. cukorbetegség. Én abban különbözöm, hogy nem írom elő, miből mennyit fogyasszanak. Helyette az egészséges emberek elakadásainál próbálok segíteni. Ha hirtelen valaki édességfüggő lesz, vagy azt érzi, hogy az energiaszintje csökken, és erre szeretne megoldást, akkor jövök képbe.

Januárban tömegek próbálkoznak átállni az egészséges életmódra. Lehetséges a mindennapjainkká vált home - office-ban áttörést elérni?

Nem, de továbbra is tudatosnak kell maradni. A magyarok étkezése egyébként sem változatos, az otthoni munkavégzés pedig csak ront az arányokon.

Szilveszter éjjelén alighanem mindenki tesz valamilyen fogadalmat az újévre vonatkozóan, amelyeknek a túlnyomó többsége a tapasztalatok szerint az egészséggel kapcsolatos. Erre szükség is van, hiszen a pandémia kitörése óta az energiaszintünkben sajnos nem abba az irányba indultunk el, amikor fittebbnek, dinamikusabbnak éreznénk magunkat.

Ezek szerint az otthoni munka nem is tesz jót az egészségünknek?

Az otthoni munka néhány éve még majdhogy nem tabu volt. Ennek persze van jó oldala is, hiszen sokkal rugalmasabban tudjuk beosztani a napjainkat, de rá is nyomja a bélyegét mindenre, hiszen a szociális életünket, a bevásárlást, a főzést és a mozgást is másként kell szervezni. Jellemző, hogy a munkaidő és a pihenőidő összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben

Az egészséges táplálkozás ezek szerint nehezünkre esik a négy fal között?

Igen. Ráeszméltek az emberek, hogy sokan nincsenek berendezkedve a főzésre, főleg azok, akik az új évben egy egészségesebb élet mellett tették le a voksukat.

A modern táplálkozást változatosnak lehet mondani?

Ez sajnos csak önámítás. Kutatások szerint a bolygón létező több mint tízezer ehető növényből kevesebb mint kétszázat hasznosítunk ételként. Ráadásul az emberek által növényekkel bevitt kalóriák 60 százaléka csak három terményből származik: búzából, rizsből és kukoricából. Ehhez még hozzáadhatjuk, hogy a feldolgozott ételekből származó cukrot, finomított fehér lisztet, finomított növényi olajokat. Ezek épp azok, amelyek ha dominánssá válnak étrendünkben, rengeteg kárt tudnak okozni.

Vegyük elő a józan paraszti eszünket és gondoljunk bele az alábbiakba: van egy hatalmas földterületünk. Ezen a területen évről évre ugyanazt a növényt termesztjük, mindig ugyanazt a terményt. Nem kell hozzá mezőgazdasági szakembernek lennünk, hogy tudjuk, mi lesz ennek a következménye: az egész ökoszisztéma a kárát fogja látni. Miért? A talaj kimerül, a madarak, rovarok, állatok kihalnak és a betegségek virulásnak indulnak. Kivéve, ha nem kezdjük el őket vegyszerrel mérgezni, hogy elpusztuljanak.

Az egészséges étkezés meg tud védeni a súlyos betegségektől?

Ezt nem állítom, de ha a teljes értékű ételeket válogatjuk össze, és a tápanyagban gazdag hozzávalókat társítjuk egymással, sokkal nagyobb eséllyel leszünk egészségesek, mintha az említett háromféle gabonát választjuk.

Mit kellene tenni, hogy kiszálljunk a mókuskerékből?

Kezdő lépésként mindenki határozza el, hogy minden héten kipróbál egy új ételt. Csak egyszer kell megtanulni az egészséges életmód titkát, és az egész életünkre hatással lesz.

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Meglepő pályára lépett a népszerű DJ kisebbik fia

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
Dévényi Tibor kisebbik fia üzletemberként tűnt fel édesanyja mellett a Cápák között című műsorban.

Szerelmi szál -Többszáz millós yacht van a maffiás ügyvédnő nevén

AC News 2023.01.30.
Szerelmi szál, maffia kapcsolatok, amelyek Budapestig nyúlnak. Így jutottunk el az Olaszországban horgonyzó luxusyachthoz, ami a magyar ügyvédnő nevén van. Az évtized legizgalmasabb bűnügyében ny...

Gyötrő látomás – Fegyvereket és robbanószereket rejthet Szilágyi háza

Pataki József 2023.01.30.
Nem elég a szellemjárás. Szilágyi István horrorháza ezen kívül is szörnyű, sötét titkokat rejthet.

Huppsz

Különleges napon kérte meg párja az énekesnő kezét

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
Romantikus helyszínen, egy mezőn kérte meg szerelme Agárdi Szilvia kezét.

Színpad helyett pincérkedés - Pizzériában dolgozik a Sztárban Sztár felfedezettje

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
Miután sikeresen felépült a pszichés betegségéből, Krizsán Lili főállás mellett próbál a félbeszakadt karrierjére koncentrálni.

Meglepő fotó a múltból - Már titokban egy párt alkotott a két sztár 

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
28 éve él boldog párkapcsolatban Szandi és férje, Bogdán Csaba.

AC News

Riadó: brutális szélviharral búcsúzik a január

Virág Márton 2023.01.31.
Öt vármegyére adtak ki figyelmeztetést a durva széllökések miatt.

Jéghideg iszapba ragadt egy férfi

Polesz Anita 2023.01.30.
Egy Somogy vármegyei tó nádasába csúszott egy 25 év körüli férfi, mentőhelikopterrel mentették ki.

Kedden lejárnak az autópálya-matricák

Polesz Anita 2023.01.30.
Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezm...

Sziréna

Vérfürdő a pizzériánál: gyönyörű kislányt ölt meg az ámokfutó

Virág Márton 2023.01.31.
A gyanútlan lányt a barátja hiába próbálta megvédeni, őt is szúrások érték.

Frissen levágott dámbikafejet találtak egy kocsi csomagtartójában

Polesz Anita 2023.01.30.
Kölesden igazoltattak a szekszárdi egyenruhások, amikor egy ellenőrzött autó csomagterében egy frissen levágott dámbikafejet találtak. 

Olcsó tűzifát hirdettek, ami nem is létezett

Polesz Anita 2023.01.30.
Egy pécsi illetőségű nő és a társa a 2020 októbere és 2021 májusa közötti hét hónapban internetes hirdetéseken keresztül kínáltak a piaci árnál jóval alacsonyabb áron, h&...

Itthon

Varga Mihály: át kellett rendezni az erőforrásokat

Pataki József 2023.01.30.
A külső körülmények radikálisan megváltoztak, ezért az erőforrások átrendezésére és a prioritások újragondolására volt szükség; a stabilizáció érdekében...

Orbán: feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal

Pataki József 2023.01.30.
Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten.

Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első

Pataki József 2023.01.27.
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műso...

Világ

„Moszkva ellenáll a legyőzésére irányuló amerikai kísérletnek”

Pataki József 2023.01.30.
Oroszország minden eszközzel ellenáll a stratégiai veresége előidézését célzó kísérletnek - jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség &aacut...

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

Pataki József 2023.01.30.
A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére - táj&eacu...

A lengyel kormányfő az Ukrajnában zajló népirtásra figyelmeztetett

Pataki József 2023.01.27.
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemze...

Profil

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Polesz Anita 2023.01.07.
Ötvös Edina holisztikus egészség coach az AcNewsnak beszélt arról, hogy home office-ban dolgozva hogyan tudunk életmódot váltani.

Amiről beszélnek

Újabb vérfagyasztó részletek a Hableány tragédiájáról

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
Hétfő reggel folytatódott a halálos áldozatokkal járó dunai hajóbaleset tárgyalása.

Boldog Valentin nap – Most Ön is csótányt nevezhet el az exéről

Pataki József 2023.01.30.
Különleges akciót indított egy állatkert a szerelmesek napja alkalmából.

Tragédia – Kettészakadt autóból repült ki a terhes nő

Pataki József 2023.01.30.
A New York-i balesetet a várandós nő, ittas párja okozta.
Remiz uzlethaz - felugro