Prockl Amanda: Sokszor érzem úgy, hogy a kutyák hangja vagyok

2019.03.18. Profil

Prockl Amanda: Sokszor érzem úgy, hogy a kutyák hangja vagyok

Prockl Amanda, a bicskei Kutyaovi Állatvédő Egyesület alapítója igazi női erőt képvisel a magyar állatvédelem szélmalomharcában, így lett a Femcafe.hu Inspiráló nők díjáért folyó versenyben a Leginspirálóbb civil teljesítmény kategóriájának egyik jelöltje.

Tavaly alapította a bicskei Kutyaovi Állatvédő Egyesületet, de előtte már hosszú utat járt be az állatvédelemben: kezdetben menhelyeken önkénteskedett, ideiglenes befogadó is volt, és megindító fotókat készített gazdára váró állatokról. A 46 éves Prockl Amanda a vendéglátóiparban dolgozik, mellette, a szabadidejében menedzseli az egyesületet. Sokakat inspirál nap mint nap, hiszen olyanokért áll ki, akik nem tudják megvédeni magukat az emberi kegyetlenséggel szemben.

– Sokan úgy hivatkoznak rád, mint a négylábúak avatatlan védőszentjére. Mikor vált elkötelezett üggyé az életedben? – kérdezte a Femcafe.hu Prockl Amandától.

– Gyerekként nagyon szerető és állatszerető családom volt, mindig volt háziállatunk, és jó példával álltak előttem a szüleim a felelős állattartásukkal. Később, amikor önkéntes feladatokat vállaltam menhelyeken, gyűjtéseket szerveztem, mert láttam, hogy nemcsak az állatok, hanem az állatvédők is nehéz helyzetben vannak. Az elkeseredés és a reménytelenség helyett próbáltam másképp hozzáállni a helyzethez. Idővel egyre nagyobb lelkesedéssel működtem közre, mert mindenképpen segíteni szerettem volna. Elkezdtem fotózni az állatokat, egyre jobb fényképezőgépeket vettem, és egyre jobb fotók születtek, amelyekkel sikerült még több emberhez eljutni és még több kutyust gazdához juttatni. Nagy probléma még az állatmenhelyeken, hogy az állatokat nem tudják időben orvoshoz juttatni. Ezen is próbáltam segíteni, orvoshoz vittem vagy otthon ápoltam a betegeskedő kutyákat. Egyre jobban éreztem, hogy szükség van a munkámra, és ma már azt érzem, képtelen lennék elszakadni ettől.

– Hogyan tudod összehangolni a munkádat és az önkéntességet?

– Az egyesület szervezése és az állatokon való segítség a szívügyem, erre sosem sajnálom az időt és az energiát. Elég rugalmas a munkaidőm, a munkatársaim nagyon megértőek, tolerálják, hogy ez az életem fontos része. Mindenki maga dönti el, mivel tölti a szabadidejét, én a legnagyobb részét azzal, hogy állatokkal foglalkozom.

– A közösségi médiát olvasva úgy tűnik, a felelős állattartásért vívott küzdelem szélmalomharc. Miért álltál mégis bele ebbe a kihívásokkal teli és sokszor reménytelennek tűnő helyzetbe?

– Ha senki nem áll bele, akkor mi lesz velük? Sokakat érdekel az állatvédelem, szívükön viselik a menhelyen élők sorsát, de ténylegesen nagyon kevesen cselekednek. Lebeszélik magukat, hogy ők nem elég erősek lelkileg ahhoz, hogy elviseljék egy menhely légkörét. Ha mindenki így állna ehhez, akkor senki sem segítene rajtuk. Nem vagyok egy harcias típus, de nekem egyértelmű volt, hogy kiálljak értük. Nem akarok nagy szavakat használni, de sokszor érzem úgy, hogy a kutyák hangja vagyok. Ez tényleg szélmalomharc, mert az emberek elképesztően felelőtlenek és kegyetlenek tudnak lenni. Látni az éhező, csonttá fagyott, bántalmazott kutyákat, teljesen elhanyagolta őket az ember, aki egykor magához vette, szívszaggató látvány… De a csatákat meg kell vívni, a kudarcokból tanulni kell, és nem szabad feladni soha. Számomra nincs felemelőbb érzés, mint amikor látom, hogy egy ártatlan kisállat boldog életet élhet egy új, felelősségteljes gazdinál. Az örökbeadás után a nyomonkövetés nagyon fontos számunkra, mert ez ad erőt és inspirációt a folytatáshoz.

– Az örökbeadásokon kívül mi élteti benned a lelkesedést?

– A társak, akik közvetve vagy közvetlenül azon munkálkodnak, hogy véget vessen az állatok bántalmazásának. Tíz-tizenkét fős gárdával dolgozom, mindenki önkéntes alapon segít a Kutyaovi életének szervezésében. Én vagyok a motorja, de egyedül képtelenség lenne működtetni, még koordinálni sem egyszerű. Ez valódi csapatmunka, mert rengeteg a feladat. Kapcsolatban állunk az ország számos állatvédő egyesületével, az erőforrásainkat maximalizálva próbálunk segíteni a nehéz helyzetbe jutott kutyákon, kiváltképpen a kölykökön.

– Hogyan szoktál lelkesíteni, inspirálni másokat?

– Mindig azt szoktam mondani, hogy a legnagyobb bajok nem a külső környezetből, hanem belülről fakadnak. Mindenkinek hinnie kellene magában, hogy képes elérni azt a célt, amit kitűzött maga elé. Sajnos sok emberből hiányzik a kitartás. A sportmúltamból adódóan én ezt jól megtanultam, versenyszerűn pingpongoztam, és abban éltem, hogy nem szabad feladni. Talán ennek köszönhetem azt is, hogy sikerrel működtetek egy olyan egyesületet, amelyben teljes lényemmel hiszek és igen nemes ügyet szolgál.

– Ha kívánhatnál egyet annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjatok fellépni az állatok jogaiért, mi lenne az?

– Ha csak egy kívánságom teljesülhetne, azt kérném, hogy legyenek okosabbak, felelősségteljesebbek és jóindulatúak az emberek. Lehet, hogy akkor nem lenne szükség ennyi állatvédőre, de azt hiszem, akkor találnánk más célt. Nagyon boldog lennék, ha olyan világban élhetnék, ahol egyértelmű az emberek számára, hogy minden állat érző lény, és nem kezelik őket tárgyként.

 

Inspiráló nők díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat. Idén hét kategóriában keresték a leginspirálóbb nőket az olvasóik segítségével. A kategóriák három-három jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatták le szavazataikat a jelöltekre.

A díjátadó gálát idén március 21-én a Várkert Bazárban rendezik.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Szívbetegség kínozza a koronavírus után Balázs Klárit

AC News 2021.09.17.
Az énekesnő tudtán kívül esett át a betegségen, pulzusa extrém alacsony, nagyon megijedt az orvosi diagnózistól. 

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Huppsz

Péterfy Bori: Sajnos engem is utolért és leterített a Covid

AC News 2021.09.17.
Szomorú hírt adott közre közösségi oldalán a színésznő-énekesnő. Sajnos ő is elkapta a koronavírust, ami miatt le kellett mondania az előadásait is.    

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

AC News

Olaszországban kötelező a koronavírus elleni oltás a munkásoknak

AC News 2021.09.17.
Ha valaki nem kapta meg a vakcinát vagy nem esett át a víruson, elvesztheti az állását. 

Extrém körülmények között szült Polgár Kriszta

AC News 2021.09.17.
 Hurrikán nehezítette a szépség kislányának születését. 

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
video5 - Kategoriak között
min-mano
video3 - Kategoriak között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Kriptovalutával is fizethetnek Salvaorban

AC News 2021.09.17.
Hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin a mikroországban. 

Megnyílt az első okospláza Budapesten

AC News 2021.09.17.
Navigációban, parkolásban és a vásárlásban is segít az épület felhő alapú szolgáltatása.   

Családi tragédia miatt távozott a Survivor játékosa

AC News 2021.09.17.
Tibi a testvérét vesztette el a túlélőshow forgatása alatt.   
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között