Rétvári Bence: Hagyják abba a hisztériakeltést!

AC News 2017.04.18. Profil

Rétvári Bence: Hagyják abba a hisztériakeltést!

Rétvári Bence szerint ha hatályba lép a külföldi székhelyű egyetemeket érintő szabályozás, és kiderül, hogy nincs vége a világnak, a kedélyek le fognak csillapodni. Az EMMI államtitkára addig is számít a megszokott manipulatív hisztériakeltésre, külföldről érkező nyomásgyakorlásra. Az államtitkárral Soros György filozófiájáról, a nemzet és a nemzetiség közötti különbségről és a megújuló zánkai Erzsébet-táborról is beszélgettünk.

Cba - cikk közötti

- A CEU ügyében az ellenzéki sajtó a “demokrácia utolsó bástyájának lerombolását” emlegeti, az EMMI-hez beadványok és leiratok tucatjai érkeznek, tüntetés-sorozatot szerveznek az egyetem mellett. Számítottak rá, hogy ilyen hangsúlyt kap majd a CEU működésének szabályozása?

- Nem a CEU működését szabályoztuk, hanem az összes külföldi egyetemét Magyarországon. Félrevezető dolog csak a CEU-ról beszélni, miközben minden hazánkban működő külföldi, amerikai és ázsiai egyetem új működési keretet kapott. Úgy látom, minden más érintett felsőoktatási intézmény elfogadta ezt, és megpróbálja tartani magát a törvényekhez, a CEU az egyetlen, amely nem betartani akarja a jogszabályokat, hanem megváltoztatni. Ezért Washingtontól Berlinig mindenkit fellármáznak, hogy szólaljanak fel az érdekükben. Eközben a legkevesebb szó a szabályozás lényegi újdonságának számító négy paragrafusról esik, és noha többször kértem ellenzéki politikusokat, hogy mutassanak rá arra a mondatra, ami bármilyen szinten is korlátozza az egyetemi autonómiát, a tudomány, vagy az akadémiai élet szabadságát, senki sem tudott ilyet felmutatni. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy nem a törvény betűjével, hanem a szellemével van baj.

- És persze vége a demokráciának....

- Ezt 2010 óta félévente halljuk különböző törvényjavaslatok kapcsán, de Magyarországon a demokrácia működik, a szabadságjogok érvényesülnek, a véleménnyilvánítástól a gyülekezésig, a sajtószabadságtól a szólásszabadságig, és a tudományos élet szabadságáig. Utóbbit a jelenlegi javaslat sem szeretné csorbítani, a kormány csupán egy jogi kiskaput zárt be. Csak olyan külföldi egyetem működhet Magyarországon, amelynek van az anyaországban is campusa. Vagyis a CEU-nak kellene nyitni egy kart Amerikában is. A CEU mögött Soros György áll, aki egymagában valutákat tud bedönteni, cégeket tud szétszedni és a semmiből összerakni és olyan magas szintű manipulátora a pénzügyi világnak, hogy kisujjból ki tudja rázni ezeket a módosításokat.

- Érdekes, hogy az elmúlt napokban több közép-európai város is “bejelentkezet” a CEU-ért, azonban az egyetem vezetése kikötötte, hogy ragaszkodik a budapesti székhelyhez. Ezek szerint mégiscsak megegyezés lesz a vége?

- Remélem igen. Az elmúlt években a CEU hozzászokott ahhoz, hogy ha arra kér egy kormányt, ugyan írjon már át egy jogszabályt, akkor ezt az érintett kormány szolgai módon megteszi. Kiszivárgott az elmúlt napokban egy 2004-es levél, amit Soros György írt az akkori liberális oktatási miniszternek. A levélben a milliárdos megköszöni, hogy kedveztek a Közép Európai Egyetemnek, és szó szerint ezt írja a miniszternek, “tudom, hogy ez a te segítséged nélkül nem történt volna meg”. Az akkori kormányzat a CEU-val kapcsolatban betűre pontosan azokat a módosításokat fogadta el, amit Soros kért tőlük. Ezért lehet Soros számára meglepő, hogy a jövőben a CEU-ra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az összes többi külföldi egyetemre. Senkinek nincs előjoga, senki nem emelheti magát a törvények fölé! A CEU nem a jogait, hanem az előjogait félti! A kormány természetesen a békesség pártján áll, semmilyen lehetetlen feltételt nem fogalmaztunk meg, nyitottak vagyunk a tárgyalásra. A CEU-tól addig is azt szeretnénk kérni, hogy ezt a félinformációkra és riogatásra épülő folyamatos hisztériakeltést hagyja abba.

- Ha jól értem, Ön szerint a CEU környékéről valaki megtéveszteni igyekszik a nyugati közvéleményt és az erre fogékony politikusokat, újságírókat. Cinikusan értetlenkednék, hiszen a megtévesztés olyan távol áll Soros György filozófiájától...

- Soros György filozófiája jól ismert: nemrég egy, az amerikai CBS tévétársaságnak adott interjúban elmondta, hogy azért mozgatja a tőkéjét offshore hátterű cégeken keresztül, mert azokra nem vonatkoznak az amerikai pénzügyi törvények. Ezt a szemléletet láthatjuk akkor is, amikor a CEU kapcsán azt kérik, hogy a magyar szabályok ne vonatkozzanak rájuk. Noha Trócsányi miniszter úr és Palkovics államtitkár úr is fogadta a CEU rektorát, ő mégis kiszaladt külföldre, hogy partnereket keressen a Magyarország elleni fellépéshez, a nyomásgyakorláshoz. Ez látható gyakorlat volt a múltban is. A CEU-t nem először érni valamilyen ferdítésen: nemrégiben bejelentették, hogy megkapták az Oktatási Hivatal friss állásfoglalását, amely semmilyen szabálytalanságot nem talált a működésükben, majd napokon belül kiderült, hogy az állásfoglalás nem friss, hanem régi és nem a törvényes működésről, hanem egy másik részkérdésről szól. Vélelmezhető, hogy a mostani, kormányellenes kampányával hasonló módon téveszti meg a CEU saját hallgatóit, tanárait és a külföldi közvéleményt – beleértve Nobel-díjas tudósokat is.

- A baloldali ellenzéki pártok is szépen rácsatlakoztak a felfokozott hangulatra.

- Az ellenzék soha nem aktivizálta magát ennyire, mint pont most, a CEU ügyében. Az orvosi béremelések, az iskolák helyzete, a szociális szféra változásai kapcsán nem hallottuk a hangjukat, ami jól mutatja, hogy kinek is akarnak megfelelni: a választóknak, vagy Soros Györgynek.

- Az Európai Parlament következő ülésén napirenden lesz a CEU ügye, számítanak bármilyen brüsszeli megrovásra?

- Ha lehetek egy kicsit ironikus: rendkívül diszkriminatívnak tartanám, ha az Európai Parlament foglalkozna a CEU-val, de a Webster University-vel nem, a Boston University-vel nem, Heilongjiang Egyetemmel nem, pedig Magyarországon rájuk is ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak. A törvény hatálya alá tartozó egyetemek közül miért csak egyetlen egyel foglalkoznak? Ebből is látszik, hogy egy adminisztratív ügyből valakik tudatosan politikai ügyet csináltak. Pedig szerintünk nem ésszerűtlen elvárás, hogy egy egyetem valós működést folytasson a bejegyzett székhelyén és ott ne csak egy postafiók legyen, hanem tanárok, diákok, campusok.

- Az ehhez hasonló műbalhék – mint amilyen a médiatörvény, vagy az új Alaptörvény körüli hangulatkeltés volt - korábban általában fél év alatt ültek el...

- Most sem számítunk másra. Ha működni kezd az új szabályozás, és kiderül, hogy nincs vége a világnak, a kedélyek le fognak csillapodni. Egyébként Európa több országában is éppen most változnak a felsőoktatási szabályok, Hollandiában júniusban lép életbe a külföldi egyetemek működésének ellenőrzéséről szóló jogszabály, de Angliában is csupán két külföldi egyetemnek van meg az a megfelelő angol partnerkapcsolata, ami alapján egyszerre angol és külföldi diplomát is kiadhat.

- A nemrég indult nemzeti konzultációban ismét visszaköszönnek a bevándorlókkal kapcsolatos kérdések, pedig a magyarok migrációval és betelepítéssel kapcsolatos véleményéről a korábbi konzultáció során és a tavalyi népszavazás után szerintem világos képet kaptunk. Miért került elő ismét ez a kérdés?

- Mert Brüsszel most sem tud mit kezdeni azzal, hogy a visegrádi országoknak eltérő véleménye van a bevándorlásról. Ahhoz már túl jelentős szereplő a V4 csoport, hogy simán lesöpörjék a véleményét, ezért időről-időről megpróbálják ránk kényszeríteni az akaratukat, mi pedig időről-időről ezt visszautasítjuk. A tagállami hatáskörökből nem engedünk! És nem csak a bevándorlás kapcsán gondoljuk így. Régi vita ez és messzire vezet, de mindenkinek el kell döntenie, hogy olyan Európában szeretne élni, amelyben egymás mellett él a magyar nemzet, a lengyel nemzet, a német nemzet és a francia nemzet, vagy olyanba, amelyben van az európai nép, amelynek vannak nemzetiségi csoportjai, lengyel nemzetiség, magyar nemzetiség és így tovább.

- Maradva a “magyar nemzetiségnél” – sokan, az ellendrukkerek közül azt modják, hogy a kormány túltolja a propagandát és nem létező sikereket kommunikál. Van azonban egy terület, az Erzsébet táborok világa, amelyről alig hallani, pedig évről-évre gyerekek tízezrei nyaralnak és üdülnek jelképes összegekért a Balatonnál, sok olyan – például – szabolcsi roma gyerek, akik valószínűleg ezt más körülmények között nem engedhetnék meg maguknak, ezért gyaníthatóan életül élményét szerzik meg nekik az Erzsébet-táborok. Amenyire fontos lehet egy hátrányos helyzetű gyereknek ez az élmény, annyira nincs “túlkommunikálva”.

- Annakidején azért indítottuk el az Erzsébet-programot, hogy egy formabontó szociális üdültetési programunk legyen. Korábban az étekezési utalványokon szerzett hasznot három francia cég kivitte az országból, a kormány pedig úgy gondolta, hogy ha az állami bocsátaná ki ezeket az étkezési jegyeket, akkor annak a hasznát rászoruló magyar gyerekek üdültetésére lehet fordítani.

- Volt is ebből kiabálás Brüsszelben, ahová a franciák panasszal fordultak.

- Igen, sőt az Európai Bíróság is a franciák javára is döntött. Brüsszel igyekszik elvonni az étkezési jegyek hazai hasznát és ezzel folyamatosan csökkenti a magyar gyerekek üdültetésének a forrását. Persze mi ettől függetlenül folytatjuk a programot! Összesen 400 ezer gyermeknek tudtuk biztosítani  a táboroztatását, mondhatni, jelképes összeg fejében. Ezek nagyrészt olyan gyerekek, akik a nyár folyamán a saját településük határait sem hagyták volna el, de a szociális üdültetésnek hála eljutnak a Balatonhoz, tudnak üdülni, hajóra szállni, kirándulni a környéken, kulturális, hagyományőrző, vagy akár sportprogramokon részt venni, találkozni sportolókkal, művészekkel.

- És hamarosan duplaennyi gyereknek lesz lehetősége a nyári táborozásban.

- A kormány 26 milliárdos fejlesztési programot indított, ennek következtében kétszerannyi diáknak lesz majd lehetősége üdülni az Erzsébet-táborokban. Megújul a zánkai és a fonyódligeti tábor, új szállásépületek épülnek, XXI. századivá válik a környezet, Zánkán megújul a sportcsarnok, a kikötő és létesül egy viziélménypark is. Bízunk benne, hogy évről-évre egyre több gyerek tud élményekkel gazdagon hazatérni az Erzsébet-táborokból.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Sáfrány Emese az Intivel közös képükről: Szeretnék véget vetni a találgatásoknak

AC News 2022.08.12.
Sáfrány Emesét és a TNT dobosát júliusban látták először romantikázni, de azon kívül, hogy ismerik egymást, sokáig homály fedte a kapcsolatukat. Emese most egy közös képpel robbanto...

Ideges volt a fellépés előtt Korda György, hét éve nem énekelt a Szigeten

Pataki József 2022.08.11.
Kordáék varázsa nem múlik: megőrülnek értük a fiatalok. Hét év után tért vissza Korda György és Balázs Klári a Sziget Fesztivál színpadára, és olyan bulit csináltak,...

Szélhámos hálójába került Béres Alexandra?

AC News 2022.08.10.
Újabb közismert ember került elő, akit átvert a Béres Alexandrát hitelrontással vádló férfi, K. Izmael. Szegedi Fecsó az AcNewsnak nyilatkozott.

Huppsz

Vastag Csaba nagy lépésre szánta el magát - eljegyezte a barátnőjét - Fotó

AC News 2022.08.12.
Vastag Csaba eljegyezte a párját, Evelint, aki igent mondott  a nők egyik legkedvesebb kérdésére.  

25 éve tűnt el Damon Hill!

Pataki József 2022.08.10.
Palik László híres kérdése napra pontosan 25 éve hangzott el, és azóta is szállóige.

Szülei elvesztése megedzette Gömöri András Máté lelkét

Pataki József 2022.08.09.
A fiatal tehetség elképesztő sikereket ér el, nemcsak a színészet, de a testépítés terén is. Kitartása, keménysége abból is fakad, hogy szüleit korán veszítette el.
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Lebuktatta hűtlen feleségét a férfi: videófelvételt játszott le a menyegzőn

AC News 2022.08.13.
Esküvőjük napján bukott le a menyasszony, akiről kiderült, hogy sógorával meg a férjét.

Törött üvegpohárral támadt a mentősre a zavart nő

AC News 2022.08.12.
Mosonmagyaróvárra kérték a mentők segítségét ahhoz a 20 év körüli nőhöz, aki zavartan viselkedett otthon.

Helikopter szállt le egy berekfürdői strandon - lett rosszul egy 70 év körüli férfi

AC News 2022.08.12.
Egy berekfürdői strandon lett rosszul az a 70 év körüli férfi, akihez tegnap reggel kérték a mentők gyors segítségét a rémült szemtanúk.

Sziréna

Fiatal hackerekre csapott le a rendőrség

AC News 2022.08.12.
Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal.    

Tokostul tépte ki a tároló ajtaját a rabló

AC News 2022.08.12.
Minden tőle telhetőt megtett arcának rejtegetése érdekében, a szentendrei rendőröknek két nap elegendő volt, hogy az előállító helyiségbe kísérjék azt a bűnügyi felügyelet alatt álló...

Hatmillió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le Szabolcsban

AC News 2022.08.12.
Hatmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a pénzügyőrök egy autóban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MT...
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Itthon

Energiahivatal: több mint 20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

Pataki József 2022.08.12.
A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai é...

Magyar Levente: az ország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben

Pataki József 2022.08.12.
Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második ...

TIM: a háborús helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Pataki József 2022.08.12.
Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutató...

Világ

Több mint hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Pataki József 2022.08.12.
Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr c&iacu...

Orosz külügyi szóvivő: állatias idegengyűlölet vezérelte a lett parlament határozatát

Pataki József 2022.08.12.
Nem a tényeken, hanem a helyi politikusok "állatias idegengyűlöletén" alapul a lett parlamentnek az a határozata, amely "terrorizmust támogató országnak" nyilvánította Oroszországot - közölte Ma...

Az EU több mint 60 ezer tonna életmentő segélycsomagot segített Ukrajnába juttatni

Pataki József 2022.08.12.
Az Európai Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül 30 országból származó 66 224 tonna életmentő segélycsomag eljuttatását segítette Ukrajnába  - közölte cs...
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

Profil

Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

AC News 2022.08.06.
Sok nonprofit szervezet akadályokkal néz szembe, amikor váratlan problémák jelennek meg. Számos vállalat és jóakaratú ember szívesen segít ilyenkor, de ha a támogatást rosszul kezelik, akkor lehet, hogy...

Jólmenő médiakarrierjét cserélte le a szenvedélyére, ezrek követik játék közben

2022.07.31.
A beltazor néven ismert gamerlány, Kalocsai Márti a képernyőt és a mainstream médiát cserélte le szenvedélyére, a számítógépes játékokra. Továbbra is a hangjából...

Zákonyi S. Tamás: Minden életútban van egyéni dráma

Pataki József 2022.07.23.
A napokban befejeződött „A nemzet aranyai” című, egész estés mozifilm forgatása, amelynek hősei azok a vízilabda legendák, akik 1997 és 2008 között végig verték a világot. Ez alatt a 12 év alat...

Amiről beszélnek

Meghalt Anne Heche

Pataki József 2022.08.13.
Meghalt Anne Heche amerikai színésznő, aki olyan súlyos agysérülést szenvedett múlt heti autóbalesetében, hogy életét nem lehetett megmenteni. Gépekkel csak addig tartották életben, amíg eldőlt, ...

Christiano Ronaldót megalázta korábbi klubjának elnöke

AC News 2022.08.12.
Christiano Ronaldo egykori klubjának elnöke az ötszörös aranylabdást a korára hivatkozva utasította vissza.

Hallgatnia kell a násznépnek - Titoktartásra kérte őket Hosszú Katinka

AC News 2022.08.12.
Meglepő, ám a sztárvilágban nem szoktalan dolgot kért hosszú Katinka az esküvőjére meghívottaktól.
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro