Regős Judit: Most egy társadalmi kísérlet zajlik

Pataki József 2020.03.19. Profil

Regős Judit: Most egy társadalmi kísérlet zajlik

Regős Judit eredetileg rendező szeretett volna lenni, az élet mégis úgy hozta, hogy végül szociológiai tanulmányokba kezdett bele. Jobban nem is tehette volna, hiszen ennek köszönhetően később egy olyan egyedülálló kezdeményezést hozhatott létre, mely ma már több száz szülő és gyermek életét élhetőbbé tudta tenni. A Szülők Háza igazgatója most az idáig vezető útról és a jelenlegi helyzetről mesélt az AcNewsnak.

– Miért pont ezt a pályát választotta?

– Így visszatekintve, úgy gondolom ez egy elrendeltetés volt. Ide vezetett minden szál. Kiskoromtól kezdve erős szociális érzékenységem volt. Általános iskolás koromban, állami gondozott gyerekekkel jártam egy osztályba, már ott is, amikor nem volt ecsetje egy gyereknek akkor a hajamból csináltam nekik. Ennek anyu nem nagyon örült, így kaptam meg az első gombafrizurámat (nevet), és még számos ilyen történet volt. Eleve színész akartam lenni, de ahhoz nem volt sem elég tehetségem sem kitartásom. Aztán rendező akartam lenni és végül így kerültem a pályára. Akkor még csak diplomásként lehetett jelentkezni a Színművésztire. Ezért kerestem olyan egyetemet, ami alapjában véve tetszik. Így mentem szociológiára, ahol szociálpolitika és szociális munka szakra jártam. Mire elvégeztem, már nem akartam színésznő lenni, úgy éreztem megtaláltam a helyem. Így kerültem a női klinikára ahol családokkal foglalkoztam, nőkkel, akik elvesztették az újszülöttüket, koraszülöttekkel, drogos kismamákkal, hajléktalanokkal, fogyatékkal született gyerekek anyukájával. Olyan kiképzést kaptam, ami megváltoztatta a hozzáállásomat a dolgokhoz.

– Négy gyermek mellett hogy van energiája más családokra is odafigyelni, segíteni nekik?

– A Szülők Házát azért kezdtem el, mert mikor megszülettek a gyermekeim, a klinikára már nem tudtam visszamenni. Ugyan továbbra is dolgozni akartam, de nem volt lehetőségem arra, hogy valakire rábízzam a kicsiket. Ekkor találtam ki azt a helyet ahol foglalkozások vannak a gyerekeknek, miközben én a szülőkkel tudok beszélni. Nem sokkal később csatlakoztak hozzám a szakmabéli barátnőim, és kisvártatva ez lett a második otthonunk. A nagylányom már 18 éves lesz, és aktívan részt vesz minden programban, a fiam médiaszakra jár 16 éves, ő segít az alapítványnak filmeket készíteni, a férjem is filmes ő is be van vonva, a középső lányom 13 éves kézműveskedni szeret, a pici lányom meg már most mondta, hogy írjunk egy papírt arról, hogy örökölje a Szülők Házát, igazgató akar lenni.

– Hogy néz ki a szülők házában egy csoportos foglalkozás?

– A Szülők Háza mostanra egy hálózattá nőtte ki magát. 2005-ben indultunk, eleinte közösségi házakban dolgoztunk, zenés, tornás foglalkozásokat tartottunk, családi tanácsadást tartottunk szakemberekkel, aztán később lett egy központunk Gazdagréten. Az Európai Uniónak volt egy kutatása, melyben a legjobb gyakorlatnak a mi szülőtámogató módszertanunkat választották. Ezen kívül a Vodafonenak is volt egy pályázata, amit megnyertem, mint „főállású angyal”. Most már 4 helyszínen 12 egységgel működünk. van olyan programunk ahol tehetősebb családok segítenek rászoruló családoknak, egy fantasztikus közösséget építettünk fel. Többek között a világbank is felfigyelt a programunkra, és ennek köszönhetően jelen vagyunk már a Ghánában, Marokkóban és számos Európai országban. Emellett pedig van egy jótékonysági alapítványunk is, melynek a fő fókusza az állami gondozott gyerekek integrálása. Az alapítványt Kemény Dénes alapította 5 évvel ezelőtt és azóta is sikeresen működik. Több, mint 200 önkéntes család és 300 gyerek vett már részt a programunkban.

–Melyik „munkájára” a legbüszkébb?

– Egy ilyen munkában az a leglátványosabb, amikor el tudunk menni egy gyermekotthonba, megcsinálunk egy karácsonyi angyalprogramot, vagy viszont látjuk a gyerekek szemében a sok-sok szeretetet. Az emögött levő munka és a csapat összetartása, és az egyéni nehézségek kezelése és annak a menedzselése nagyon embert próbáló. De leginkább a négy gyermekemre vagyok büszke.

– A mostani helyzet hogyan befolyásolja a munkáját?

– A Szülők Háza mindig is az adott igényekre válaszolt. Ez egy új igény, és igyekszünk ezt is megoldani. Szuper csapattal dolgozunk együtt, éppen ezért nemsokára el tudjuk indítani az első „digibölcsit”, ami a jelenlegi helyzetben, -és remélem a későbbiekben is- nagy segítséget tud nyújtani a családoknak. A Szülők Háza szellemiséggel valós idejű programokat adunk a családoknak. Például 7-től délután 4-ig lesz torna, kézműves foglalkozás, ének. Sikerült megnyernünk ismert embereket is a programnak. Lesz egy úgynevezett „Napi Papi” rész is,- melynek Gálvölgyi János lesz az arca, - ahol szépkorúak fognak mesélni gyerekeknek. Mindeközben a szülők munkáját is segítjük. Webshopkészítést tanítunk, vagy önéletrajzírást. Ezen kívül elindítottunk egy digitális angyal programot is, ahol állami gondozásban élő gyerekeknek gyűjtünk az e-tanuláshoz szükséges eszközöket.

– Milyen hatásai lehetnek az önkéntes karanténnak a családi életre?

– Az gondolom, most egy társadalmi kísérlet zajlik. Mindenhol másként fognak reagálni. Szakemberként kíváncsi vagyok, hogy mit fog hozni ez a helyzet, nehéz megjósolni, hogy mi lesz. Most kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk azokra a szomszédainkra, ahol jelen lehet a családon belüli erőszak. A karantén erősíteni tudja az indulatokat. Egy közösségi együttműködést kell kialakítanunk, melyben figyelünk a környező emberekre. Segítenünk kell egymást, fel kell osztani a feladatokat, és kerülni kell a konfliktust a fokozott érzelmi helyzetben. Ugyanakkor ez a krízishelyzet egyfajta fejlődést is előre lendíthet, gondolok itt például a digitális oktatásra, vagy a robotikai munkaerőre. nehéz megmondani, hogy fejlődés, vagy visszaesés lesz-e ennek a vége.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

10 kilótól szabadult meg Király Viktor! – „Újra a régi vagyok”

Pataki József 2021.10.15.
Másfél hónap alatt sikerült az énekesnek megszabadulnia a felszaladt kilóktól, mely már egy ideje eléggé zavarta. Ráadásul nem akárki játszott közre a sikerében.

Gáspár Evelin: Most lettem lányból nő!

AC News 2021.10.14.
A Survivor sztárja úgy érzi, mostanra találta meg a helyét az életben.

Huppsz

Így találkozott Leonardo DiCaprioval Liptai Claudia

Pataki József 2021.10.17.
A műsorvezető számára örök emlék marad a New Yorkban töltött idő. Már csak azért is, mert itt futott össze a világsztárral a véletlen szerencsének köszönhetően.

Bódi Margó: Kivettünk két hetet és Gusztival kettesben elutaztunk Egyiptomba

AC News 2021.10.16.
Bódi Margó és Guszti Egyiptomban töltötték két hét szabadságukat. A sztárpár utazása nem sokkal az indulás előtt is kérdéses volt, a nehezen összejött nyaralás végül az ...

Mi a titka? 24 év után is randizik a férjével Kandász Andrea

AC News 2021.10.15.
A sztár és a férje a mai napig úgy turbékolnak, mint a kamaszok, Feri nem titkolja, igazán vonzó nőnek találja feleségét.
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

AC News

Hölgyek figyelem! Ez a higiéniai termék növelheti a mellrák kockázatát

AC News 2021.10.18.
Két új kutatás lehel új életet az évtizedek óta tartó vitába arról, vajon felelhetnek-e az izzadásgátlók az emlődaganatos esetekért.

Covid vagy influenza? Nyakunkon a járvány

AC News 2021.10.18.
A két betegséget különböző vírusok okozzák, és bár a betegségek lefolyása is eltérő, vannak azért hasonlóságok is szép számmal a fertőzések között.

Visszatértek az orosz filmesek a világűrből

AC News 2021.10.18.
Mindenki jól van. Megdőlt egy nemzeti magassági rekord is.

Sziréna

Letartóztatásban a gyújtogató   

AC News 2021.10.18.
Hatszáz szalmabála égett le Duka térségében.

Falatozás közben érték tetten a betörőt

AC News 2021.10.18.
Egy kutyaajtón jutott be az ingatlanba a 19 éves férfi.  

A tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését a Borostyán Med Hotelben

AC News 2021.10.18.
Kigyulladt vasárnap este és teljes terjedelmében égett a Borostyán Med Hotel tetőszerkezete Tamásipusztán; a katasztrófavédelem késő esti közlése szerint a tűzoltók megakadályozták a láng...
video3a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Elhunyt 51 beteg, 3274 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.18.
Ötvenegy, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 3274 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavir...

Soltész Miklós: A szlovén nemzetiségi közösség számára megtartó erő a hitélet

Pataki József 2021.10.18.
A szlovén nemzetiségi közösség számára önkormányzatuk, iskoláik, intézményeik, civil szervezeteik mellett fontos megtartó ereje van hitéletük gyakorlásának is - hangoztatta a Minisztereln&o...

Orbán Viktor megkapta a harmadik oltást

Pataki József 2021.10.18.
Megkapta a koronavírus elleni harmadik oltást Orbán Viktor miniszterelnök, sajtófőnöke tájékoztatása szerint a Moderna vakcináját vette fel.

Világ

Ferenc pápa szerint a terrorizmus mindenki számára vereséget jelent

Pataki József 2021.10.18.
Az erőszak ellen emelte fel szavát Ferenc pápa vasárnapi beszédében az utóbbi napokban a világ több pontján elkövetett terrorista támadások kapcsán.

Erdogan: Washington F-16-osokat ajánlott fel Ankarának az F-35-ös programba fektetett pénzért cserébe

Pataki József 2021.10.18.
Washington F-16-os vadászbombázókat ajánlott fel Ankarának, miután az Egyesült Államok 2019-ben orosz védelmi rendszer vásárlása miatt kizárta Törökországot a modernebb F-35-ös harci g&eacu...

Ukrajnában hamarosan elkezdik a 14 év fölötti kiskorúak beoltását

Pataki József 2021.10.18.
Hamarosan elkezdik a 14 és 18 éves közötti korosztály koronavírus elleni beoltását Ukrajnában, az ehhez szükséges dokumentumokat az egészségügyi minisztérium már elkészítette - k&oum...
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Bréking: Palik László nélkül folytatódik az Exatlon Hungary

AC News 2021.10.18.
A hírek szerint a műsorvezető maga döntött a távozás mellett.

Mutatjuk, kivel osztja meg az otthonát Vastag Tomi

AC News 2021.10.18.
Igazi kecses fenevad az új társa az énekesnek.

Két hírességről is lekerült a maszk az Álarcos énekesben

AC News 2021.10.18.
Mutatjuk, ki volt a Szarvas és a Gorilla jelmez mögött!
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között