Riz Levente felébresztette Rákosmentét a Csipkerózsika-álomból

AC News 2016.08.29. Profil

Riz Levente felébresztette Rákosmentét a Csipkerózsika-álomból

Riz Levente szerint jó az együttműködés a főváros és a kerületek között, 1990 óta nem volt ilyen korrekt kapcsolat. Rákosmente polgármesterével régi bakelit lemezekről, kerékpárút-fejlesztésről, Hosszú Katinkáról, kerületösszevonási koncepciókról és a zenekedvelő Köles kutyáról is beszélgettünk.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Ön harmadik ciklusát tölti XVII. kerületi polgármesterként, a legutóbbi két választást toronymagasan nyerte, az ember szinte nem is emlékszik, ki volt korábban Rákosmente élén. Milyen állapotban vette át a kerületet 2006-ban?

- 56 év baloldali városvezetés után 2006-ban egyáltalán nem volt könnyű a győzelem, alig több, mint 300 szavazattal nyertem a hivatalban lévő szocialista vetélytárssal szemben. Akkoriban Rákosmente komoly, kétmilliárd forintot meghaladó adóssággal küzdött. A kerület nagyon lemaradt, a csatornázáson kívül nemigen történtek fejlesztések, Rákosmente Csipkerózsika-álmát aludta. Ezt kellett felpörgetni. Talán a tempóváltásnak is köszönhető, hogy 2010-ben már 15 ezer szavazat volt a különbség.

- Melyik a szívéhez leginkább közelálló beruházás az elmúlt 3 ciklusból? Mire a legbüszkébb?

- A leglátványosabb változást a városközpont újjáépítése hozta: ez csupán egy útkereszteződés volt egy hatalmas buszpályaudvarral. Hiányoztak a zöldterületek, a közösségi terek, élhetetlen volt a kerület központja. Meggyőződésünk, hogy egy város szívében az embereknek szüksége van olyan közös terekre, ahol találkozni tudnak, jó programokon vehetnek részt, adott esetben le tudnak ülni meginni egy kávét és megenni egy süteményt. A buszjáratok átszervezésével felszabadult a hely, ezt követően uniós támogatással és saját erőből új köztereket, új közösségi épületeket hoztunk létre, bővítettük a zöldfelületeket, összességében egy 1,6 milliárdos fejlesztést valósítottunk meg. A másik, “személyes ügyem” volt a kerület kerékpárosbarát településsé alakítása.   2006 óta 13 kilométer összefüggő kerékpárút-hálózat épült Rákosmentén. Szépségében kiemelkedik közülük a Rákos-patak menti bicikliút. Utóbbihoz kapcsolódik egy emlékezetes történet is: a tervezett kerékpárút egy része, a Cinkotai út és a Ferihegyi út közötti terület magántulajdonban volt, ráadásul a tulajdonos perben-haragban állt az önkormányzattal. Benyújtottuk az EU-s pályázatot, az elbírálók pedig az érintett területre vonatkozó tulajdonjog igazolására szólítottak fel. A csodával határos módon a hiánypótlási határidő napján, este 22:20-kor sikerült megkötni a szerződést a tulajdonossal, ráadásul az önkormányzat szabta feltételekkel. A hiánypótlást éjfélig kellett teljesíteni, személyesen szaladtam a Fogarasi úti Tescóba, ahol a postán 20 perccel az éjféli határidő előtt feladtam a szerződést, így lett meg a hiánypótlás, az uniós támogatás és maga a fejlesztés.

- Kerékpáros-ügyben a főpolgármester úr ellenében Ön határozottan kiállt a biciklisták védelmében. Lett ebből konfliktus a városházán?

- A főpolgármester úrral nem képviselünk teljesen azonos nézőpontot a kerékpárosok ügyében. Az egyik legjobb európai trendnek tartom a városi bringázás terjedését, különösen a környezetvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Budapest is végre előrelépett az elmúlt néhány évben, meggyőződésem, hogy ebbe az irányba kell továbbmennie a fővárosnak, ez a jövő útja Európában. A fővárosi közlekedési hálózatot erre alkalmassá kell tenni! Budapest elemi érdeke, hogy kevesebb autó és több bringázó legyen. A főpolgármester úrral abban egyetértünk, hogy a kerékpárosok biztonságát garantálni kell, ezért a kerékpárutaknak – ahol lehetséges – védett forgalmi sávot kell biztosítani.

- Rákoskeresztúri ismerőseim közül sokan a közbiztonságot emelik ki a kerület legfőbb látható előnyei között...

- Jó tendencia, hogy Budapest egészében javulnak a bűnüldözési statisztikák, ez hatványozottan igaz a külkerületekre, így a XVII. kerületre. Nálunk is jelentősen csökkent a betörések és a gépkocsilopások száma, élő a kapcsolat a kerületi rendőrség és az önkormányzat között. Minden bizonnyal az elmúlt években általunk nyújtott pénzügyi támogatás és a kialakított térfigyelő kamerarendszer is szerepet játszhat a jó eredményekben.

- A szimbolikus térben is változik a kerület, helyreállították az országzászlós Trianon-emlékművet, szobrot kapott Wass Albert, templom épül Rákoskerten...

- Polgármesterként számomra minden kerületi lakos egyformán fontos, ugyanakkor meggyőződésem szerint nemzeti érzésű, keresztény ember vagyok. Büszke vagyok rá, hogy Budapesten a rendszerváltozás után elsőként Rákosmentén állították helyre a trianoni országzászlót, itt avattuk fel a főváros első köztéri Wass Albert-szobrát, katolikus közösségi ház és kápolna épül Rákoskerten, sőt várhatóan itt lesz először Budapesten Makovecz Imre által tervezett templom.

- A 2014-ben megváltozott városházi döntési mechanizmus ügyében Ön a főpolgármester úr mellé állt, pedig sokan – köztük kormánypárti polgármesterek – ellenezték a változást, mondván, hogy egymás ellen játsza ki a kerületi érdekeket. Ön szerint bevált az új rendszer?

- Úgy gondolom, hogy a főváros és kerületek között 1990 óta nem volt ilyen korrekt kapcsolat. Közösen dolgozunk. 2014 előtt bent ült 5 polgármester a közgyűlésben, 18 pedig kívülről nézte a döntéshozatalt. Így sérült az egyenlő pályák, egyenlő esélyek elve. Ma az összes polgármester ott van, ez a helyzet közös gondolkodást, intézményesített együttműködést tesz szükségessé. Én sikeresnek tartom az új modellt.

- Mi a véleménye a főpolgármester úr környezetéből időről-időre felmerülő fővárosi kerület-összevonási koncepcióról?

- Az ötlet nem a főpolgármester úr fejéből pattant ki, eredetileg ez egy 2011-es belügyminisztériumi munkaanyag. Mi védjük a jelenlegi fővárosi közigazgatási rendszert, mert a kerületek értelmes és hatékonyan irányíható egységei a városnak. Jelenleg nincs érdemi szándék a kerületek átszabására, az ezzel kapcsolatos hír csak a nyári politkai uborkaszezon teméke.

- Milyen ellenzékkel dolgozik a XVII. kerületi közgyűlésben?

- A közgyűlésben hat ellenzéki képviselő van, mind a hatan különböző politikai szervezetet képviselnek. Szétaprózódtak, nem könnyű a helyzetük. Mi ezzel együtt törekszünk arra, hogy a testületben konszenzusos döntések szülessenek.

- Kicsit személyesebb vizekre evezve: az már kiderült, hogy hobbija a kerékpározás, de a Facebook-posztjait nézegetve kiderül, hogy Ön igen aktívan fut. Hosszú Katinkáért legutóbb 12 kilométet küzdött le.

- Igen, épp a szeptemberi félmaratonra edzek. Általában heti három alkalommal, esténként futok, javulgat a teljesítményem, most 5 perc körül futok le egy kilométert.

- A zenélésre is marad ideje?

- Persze, minden héten próbálunk a zenekarommal, a MégEgyKör-rel, legutóbb szerdán jöttünk össze. Most koncerteztünk Szekszárdon, jön Budapest, az Akvárium Klub, majd a Barba Negra, és így tovább. Énekesünk, a rádiós Abaházi Csaba is elég elfoglalt ember, de próbáljuk összehangolni a szabad időnket.

- Van otthon egy hangszigetelt szoba, ahová el tud vonulni békében zenélni, dalt írni?

- Külön stúdióm nincs, de vannak hangszereim otthon, a zeneszerzés az egyik hobbim. A zongora mellett mindig ott ül Köles, a vizslám, aki nagy zenerajongó. Írok zenét másoknak is, legutóbb például egy fél lemezt a nővéremnek, aki énekesnő Franciaországban.

- Mi szól az autójában?

- Mostanában Steven Wilson és a Porcupined Tree. A rádiót ritkán kapcsolom be. A legtöbb zenét futás közben hallgatom az mp3 lejátszón. Gigantikus CD gyűjteményem van otthon, és van néhány bakelit lemezem is régről, de ezeket egyre kevesebbszer veszem elő.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT