Riz Levente felébresztette Rákosmentét a Csipkerózsika-álomból

AC News 2016.08.29. Profil

Riz Levente felébresztette Rákosmentét a Csipkerózsika-álomból

Riz Levente szerint jó az együttműködés a főváros és a kerületek között, 1990 óta nem volt ilyen korrekt kapcsolat. Rákosmente polgármesterével régi bakelit lemezekről, kerékpárút-fejlesztésről, Hosszú Katinkáról, kerületösszevonási koncepciókról és a zenekedvelő Köles kutyáról is beszélgettünk.

- Ön harmadik ciklusát tölti XVII. kerületi polgármesterként, a legutóbbi két választást toronymagasan nyerte, az ember szinte nem is emlékszik, ki volt korábban Rákosmente élén. Milyen állapotban vette át a kerületet 2006-ban?

- 56 év baloldali városvezetés után 2006-ban egyáltalán nem volt könnyű a győzelem, alig több, mint 300 szavazattal nyertem a hivatalban lévő szocialista vetélytárssal szemben. Akkoriban Rákosmente komoly, kétmilliárd forintot meghaladó adóssággal küzdött. A kerület nagyon lemaradt, a csatornázáson kívül nemigen történtek fejlesztések, Rákosmente Csipkerózsika-álmát aludta. Ezt kellett felpörgetni. Talán a tempóváltásnak is köszönhető, hogy 2010-ben már 15 ezer szavazat volt a különbség.

- Melyik a szívéhez leginkább közelálló beruházás az elmúlt 3 ciklusból? Mire a legbüszkébb?

- A leglátványosabb változást a városközpont újjáépítése hozta: ez csupán egy útkereszteződés volt egy hatalmas buszpályaudvarral. Hiányoztak a zöldterületek, a közösségi terek, élhetetlen volt a kerület központja. Meggyőződésünk, hogy egy város szívében az embereknek szüksége van olyan közös terekre, ahol találkozni tudnak, jó programokon vehetnek részt, adott esetben le tudnak ülni meginni egy kávét és megenni egy süteményt. A buszjáratok átszervezésével felszabadult a hely, ezt követően uniós támogatással és saját erőből új köztereket, új közösségi épületeket hoztunk létre, bővítettük a zöldfelületeket, összességében egy 1,6 milliárdos fejlesztést valósítottunk meg. A másik, “személyes ügyem” volt a kerület kerékpárosbarát településsé alakítása.   2006 óta 13 kilométer összefüggő kerékpárút-hálózat épült Rákosmentén. Szépségében kiemelkedik közülük a Rákos-patak menti bicikliút. Utóbbihoz kapcsolódik egy emlékezetes történet is: a tervezett kerékpárút egy része, a Cinkotai út és a Ferihegyi út közötti terület magántulajdonban volt, ráadásul a tulajdonos perben-haragban állt az önkormányzattal. Benyújtottuk az EU-s pályázatot, az elbírálók pedig az érintett területre vonatkozó tulajdonjog igazolására szólítottak fel. A csodával határos módon a hiánypótlási határidő napján, este 22:20-kor sikerült megkötni a szerződést a tulajdonossal, ráadásul az önkormányzat szabta feltételekkel. A hiánypótlást éjfélig kellett teljesíteni, személyesen szaladtam a Fogarasi úti Tescóba, ahol a postán 20 perccel az éjféli határidő előtt feladtam a szerződést, így lett meg a hiánypótlás, az uniós támogatás és maga a fejlesztés.

- Kerékpáros-ügyben a főpolgármester úr ellenében Ön határozottan kiállt a biciklisták védelmében. Lett ebből konfliktus a városházán?

- A főpolgármester úrral nem képviselünk teljesen azonos nézőpontot a kerékpárosok ügyében. Az egyik legjobb európai trendnek tartom a városi bringázás terjedését, különösen a környezetvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Budapest is végre előrelépett az elmúlt néhány évben, meggyőződésem, hogy ebbe az irányba kell továbbmennie a fővárosnak, ez a jövő útja Európában. A fővárosi közlekedési hálózatot erre alkalmassá kell tenni! Budapest elemi érdeke, hogy kevesebb autó és több bringázó legyen. A főpolgármester úrral abban egyetértünk, hogy a kerékpárosok biztonságát garantálni kell, ezért a kerékpárutaknak – ahol lehetséges – védett forgalmi sávot kell biztosítani.

- Rákoskeresztúri ismerőseim közül sokan a közbiztonságot emelik ki a kerület legfőbb látható előnyei között...

- Jó tendencia, hogy Budapest egészében javulnak a bűnüldözési statisztikák, ez hatványozottan igaz a külkerületekre, így a XVII. kerületre. Nálunk is jelentősen csökkent a betörések és a gépkocsilopások száma, élő a kapcsolat a kerületi rendőrség és az önkormányzat között. Minden bizonnyal az elmúlt években általunk nyújtott pénzügyi támogatás és a kialakított térfigyelő kamerarendszer is szerepet játszhat a jó eredményekben.

- A szimbolikus térben is változik a kerület, helyreállították az országzászlós Trianon-emlékművet, szobrot kapott Wass Albert, templom épül Rákoskerten...

- Polgármesterként számomra minden kerületi lakos egyformán fontos, ugyanakkor meggyőződésem szerint nemzeti érzésű, keresztény ember vagyok. Büszke vagyok rá, hogy Budapesten a rendszerváltozás után elsőként Rákosmentén állították helyre a trianoni országzászlót, itt avattuk fel a főváros első köztéri Wass Albert-szobrát, katolikus közösségi ház és kápolna épül Rákoskerten, sőt várhatóan itt lesz először Budapesten Makovecz Imre által tervezett templom.

- A 2014-ben megváltozott városházi döntési mechanizmus ügyében Ön a főpolgármester úr mellé állt, pedig sokan – köztük kormánypárti polgármesterek – ellenezték a változást, mondván, hogy egymás ellen játsza ki a kerületi érdekeket. Ön szerint bevált az új rendszer?

- Úgy gondolom, hogy a főváros és kerületek között 1990 óta nem volt ilyen korrekt kapcsolat. Közösen dolgozunk. 2014 előtt bent ült 5 polgármester a közgyűlésben, 18 pedig kívülről nézte a döntéshozatalt. Így sérült az egyenlő pályák, egyenlő esélyek elve. Ma az összes polgármester ott van, ez a helyzet közös gondolkodást, intézményesített együttműködést tesz szükségessé. Én sikeresnek tartom az új modellt.

- Mi a véleménye a főpolgármester úr környezetéből időről-időre felmerülő fővárosi kerület-összevonási koncepcióról?

- Az ötlet nem a főpolgármester úr fejéből pattant ki, eredetileg ez egy 2011-es belügyminisztériumi munkaanyag. Mi védjük a jelenlegi fővárosi közigazgatási rendszert, mert a kerületek értelmes és hatékonyan irányíható egységei a városnak. Jelenleg nincs érdemi szándék a kerületek átszabására, az ezzel kapcsolatos hír csak a nyári politkai uborkaszezon teméke.

- Milyen ellenzékkel dolgozik a XVII. kerületi közgyűlésben?

- A közgyűlésben hat ellenzéki képviselő van, mind a hatan különböző politikai szervezetet képviselnek. Szétaprózódtak, nem könnyű a helyzetük. Mi ezzel együtt törekszünk arra, hogy a testületben konszenzusos döntések szülessenek.

- Kicsit személyesebb vizekre evezve: az már kiderült, hogy hobbija a kerékpározás, de a Facebook-posztjait nézegetve kiderül, hogy Ön igen aktívan fut. Hosszú Katinkáért legutóbb 12 kilométet küzdött le.

- Igen, épp a szeptemberi félmaratonra edzek. Általában heti három alkalommal, esténként futok, javulgat a teljesítményem, most 5 perc körül futok le egy kilométert.

- A zenélésre is marad ideje?

- Persze, minden héten próbálunk a zenekarommal, a MégEgyKör-rel, legutóbb szerdán jöttünk össze. Most koncerteztünk Szekszárdon, jön Budapest, az Akvárium Klub, majd a Barba Negra, és így tovább. Énekesünk, a rádiós Abaházi Csaba is elég elfoglalt ember, de próbáljuk összehangolni a szabad időnket.

- Van otthon egy hangszigetelt szoba, ahová el tud vonulni békében zenélni, dalt írni?

- Külön stúdióm nincs, de vannak hangszereim otthon, a zeneszerzés az egyik hobbim. A zongora mellett mindig ott ül Köles, a vizslám, aki nagy zenerajongó. Írok zenét másoknak is, legutóbb például egy fél lemezt a nővéremnek, aki énekesnő Franciaországban.

- Mi szól az autójában?

- Mostanában Steven Wilson és a Porcupined Tree. A rádiót ritkán kapcsolom be. A legtöbb zenét futás közben hallgatom az mp3 lejátszón. Gigantikus CD gyűjteményem van otthon, és van néhány bakelit lemezem is régről, de ezeket egyre kevesebbszer veszem elő.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kulcsár Edina elárulta a titkát! – „Így fogytam le 2 hónap alatt 12 kilót”

AC News 2021.05.12.
Ahogy közeledik a nyár, sokan próbálják elérni az áhított nyári alakot, így volt ezzel Kulcsár Edina is, aki egy fürdőruhás poszttal mutatta meg közösségi oldalán, hogy állt rajta a...

Ezt nyerte a pandémiával Németh Kristóf!

AC News 2021.05.11.
A színész életéből a járvány nemcsak elvett, hiszen jó ideig nem állhatott színpadon, de hozott is, ugyanis az elmúlt másfél évben nem tétlenkedett és a pandémia alatti stoppot arra haszn...

Sztárok, akik imádják a kertészkedést - Gyomlálnak és gereblyéznek is

AC News 2021.05.10.
A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amely a természet iránti tiszteletről szól, valamint a környezettudatosság elmélyítésének is emléket kíván áll&iacut...

Huppsz

Liptai Claudia számára örökre pokoli élmény marad élete első élő show-ja

Pataki József 2021.05.12.
A műsorvezető fejből, rögtönözve vezette le élete első élő adását, a Big Brothert. A mélyvíz, amelybe akkor került, amikor elromlott a súgógép, örökre meghatározó emlék marad sz&aac...

Kábán, kórházi ágyról jelentkezett az X-Faktor műsorvezetője!

Pataki József 2021.05.11.
Altatás után jelentkezett be nemrég az Insta sztorijában Miller Dávid, aki elmondta, miért volt szükség műtétre.

Így NEM ünnepli a születésnapját Lang Györgyi!

Pataki József 2021.05.10.
Az énekesnő nem szereti, ha felköszöntik a születésnapján. Mi azért megpróbáltuk…
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

AC News

Gulyás: Május 28-tól megtarthatók a lakodalmak

AC News 2021.05.13.
A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedése...

Tej Terméktanács: Meg kell akadályozni a magyar tejtermékek piaci visszaszorulását!

AC News 2021.05.13.
A magyar tejágazat jövője érdekében meg kell akadályozni, hogy a belföldön készülő termékek kiszoruljanak a saját piacukról - közölte a Tej Terméktanács az MTI-vel.    

Szibériai tigriskölykök születtek a Kecskeméti Vadaskertben

AC News 2021.05.13.
Szibériai tigriskölykök (Panthera tigris altaica) születtek a Kecskeméti Vadaskertben - közölte az állatkert vezetése az MTI-vel.

Sziréna

Megkülönböztető jelzéssel kísértek kórházba egy ismert énekesnőt

AC News 2021.05.13.
A kocsiban indult meg a szülés, de már nem jutottak volna el a kórházig – számolt be a police.hu.    

Zebrán sodort el egy anyát gyermekeivel egy teherautó Rádon

AC News 2021.05.13.
Egy anyát és két gyermekét sodorta el a zebrán egy teherautó csütörtök reggel Rádon - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.  

Temetőből lopott mécsesekkel világított otthonában egy férfi, vádat emeltek ellene

AC News 2021.05.13.
Temetőből lopott elemes mécsesekkel világított otthonában egy füzesabonyi férfi, vádat emeltek ellene - tájékoztatta a Heves megyei főügyészség csütörtökön az MTI-t.     
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Itthon

NAV: Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Pataki József 2021.05.13.
Május elejéig csaknem 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el személyi jövedelemadó bevallását az adóhat&oacut...

Meghalt 82 beteg, 1416 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.05.13.
Meghalt 82, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 4 420 76...

ITM: Jövő hét végéig kérhető a KFI bértámogatás

Pataki József 2021.05.13.
Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó S&aa...

Világ

Biden: Izraelnek joga van megvédenie önmagát

Pataki József 2021.05.13.
Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak, ...

Azonnal megkezdhetik a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával az Egyesült Államokban

Pataki József 2021.05.13.
Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőz...

Polgárháborús helyzet alakult ki zsidók és arabok között Izrael számos pontján

Pataki József 2021.05.13.
Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli...
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08.
Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project &...

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01.
A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, ho...

Középkori selymekkel tört be a világpiacra egy magyar vállalkozó

AC News 2021.04.25.
Mestellér János, a Kazár Bazár webshop vezetője nem akármilyen termékek gyártásával foglalkozik, ugyanis a vállalkozó középkori selyemmintákat kelt életre. Az AcNews az üzletembert többe...

Amiről beszélnek

Infarktust kapott Fásy Ádám

Pataki József 2021.05.13.
A mulatós sztár élete csupán órákon múlott. A felesége noszogatására ment el orvoshoz, miután szív infarktust kapott. Azonnal megműtötték.

Kislánya lesz Berkiéknek!

Pataki József 2021.05.13.
Az izomceleb és felesége azt hitte fiuk fog születni, de kiderült, hogy tévedtek.

Véget ér az ikonikus talkshow

Pataki József 2021.05.13.
Ellen DeGeneres műsora az utóbbi időkben rengeteg negatív kritikát kapott, ezért a műsorvezető úgy döntött, hogy 18 év után véget vet ennek a talkshownak.
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között