Riz Levente felébresztette Rákosmentét a Csipkerózsika-álomból

AC News 2016.08.29. Profil

Riz Levente felébresztette Rákosmentét a Csipkerózsika-álomból

Riz Levente szerint jó az együttműködés a főváros és a kerületek között, 1990 óta nem volt ilyen korrekt kapcsolat. Rákosmente polgármesterével régi bakelit lemezekről, kerékpárút-fejlesztésről, Hosszú Katinkáról, kerületösszevonási koncepciókról és a zenekedvelő Köles kutyáról is beszélgettünk.

- Ön harmadik ciklusát tölti XVII. kerületi polgármesterként, a legutóbbi két választást toronymagasan nyerte, az ember szinte nem is emlékszik, ki volt korábban Rákosmente élén. Milyen állapotban vette át a kerületet 2006-ban?

- 56 év baloldali városvezetés után 2006-ban egyáltalán nem volt könnyű a győzelem, alig több, mint 300 szavazattal nyertem a hivatalban lévő szocialista vetélytárssal szemben. Akkoriban Rákosmente komoly, kétmilliárd forintot meghaladó adóssággal küzdött. A kerület nagyon lemaradt, a csatornázáson kívül nemigen történtek fejlesztések, Rákosmente Csipkerózsika-álmát aludta. Ezt kellett felpörgetni. Talán a tempóváltásnak is köszönhető, hogy 2010-ben már 15 ezer szavazat volt a különbség.

- Melyik a szívéhez leginkább közelálló beruházás az elmúlt 3 ciklusból? Mire a legbüszkébb?

- A leglátványosabb változást a városközpont újjáépítése hozta: ez csupán egy útkereszteződés volt egy hatalmas buszpályaudvarral. Hiányoztak a zöldterületek, a közösségi terek, élhetetlen volt a kerület központja. Meggyőződésünk, hogy egy város szívében az embereknek szüksége van olyan közös terekre, ahol találkozni tudnak, jó programokon vehetnek részt, adott esetben le tudnak ülni meginni egy kávét és megenni egy süteményt. A buszjáratok átszervezésével felszabadult a hely, ezt követően uniós támogatással és saját erőből új köztereket, új közösségi épületeket hoztunk létre, bővítettük a zöldfelületeket, összességében egy 1,6 milliárdos fejlesztést valósítottunk meg. A másik, “személyes ügyem” volt a kerület kerékpárosbarát településsé alakítása.   2006 óta 13 kilométer összefüggő kerékpárút-hálózat épült Rákosmentén. Szépségében kiemelkedik közülük a Rákos-patak menti bicikliút. Utóbbihoz kapcsolódik egy emlékezetes történet is: a tervezett kerékpárút egy része, a Cinkotai út és a Ferihegyi út közötti terület magántulajdonban volt, ráadásul a tulajdonos perben-haragban állt az önkormányzattal. Benyújtottuk az EU-s pályázatot, az elbírálók pedig az érintett területre vonatkozó tulajdonjog igazolására szólítottak fel. A csodával határos módon a hiánypótlási határidő napján, este 22:20-kor sikerült megkötni a szerződést a tulajdonossal, ráadásul az önkormányzat szabta feltételekkel. A hiánypótlást éjfélig kellett teljesíteni, személyesen szaladtam a Fogarasi úti Tescóba, ahol a postán 20 perccel az éjféli határidő előtt feladtam a szerződést, így lett meg a hiánypótlás, az uniós támogatás és maga a fejlesztés.

- Kerékpáros-ügyben a főpolgármester úr ellenében Ön határozottan kiállt a biciklisták védelmében. Lett ebből konfliktus a városházán?

- A főpolgármester úrral nem képviselünk teljesen azonos nézőpontot a kerékpárosok ügyében. Az egyik legjobb európai trendnek tartom a városi bringázás terjedését, különösen a környezetvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Budapest is végre előrelépett az elmúlt néhány évben, meggyőződésem, hogy ebbe az irányba kell továbbmennie a fővárosnak, ez a jövő útja Európában. A fővárosi közlekedési hálózatot erre alkalmassá kell tenni! Budapest elemi érdeke, hogy kevesebb autó és több bringázó legyen. A főpolgármester úrral abban egyetértünk, hogy a kerékpárosok biztonságát garantálni kell, ezért a kerékpárutaknak – ahol lehetséges – védett forgalmi sávot kell biztosítani.

- Rákoskeresztúri ismerőseim közül sokan a közbiztonságot emelik ki a kerület legfőbb látható előnyei között...

- Jó tendencia, hogy Budapest egészében javulnak a bűnüldözési statisztikák, ez hatványozottan igaz a külkerületekre, így a XVII. kerületre. Nálunk is jelentősen csökkent a betörések és a gépkocsilopások száma, élő a kapcsolat a kerületi rendőrség és az önkormányzat között. Minden bizonnyal az elmúlt években általunk nyújtott pénzügyi támogatás és a kialakított térfigyelő kamerarendszer is szerepet játszhat a jó eredményekben.

- A szimbolikus térben is változik a kerület, helyreállították az országzászlós Trianon-emlékművet, szobrot kapott Wass Albert, templom épül Rákoskerten...

- Polgármesterként számomra minden kerületi lakos egyformán fontos, ugyanakkor meggyőződésem szerint nemzeti érzésű, keresztény ember vagyok. Büszke vagyok rá, hogy Budapesten a rendszerváltozás után elsőként Rákosmentén állították helyre a trianoni országzászlót, itt avattuk fel a főváros első köztéri Wass Albert-szobrát, katolikus közösségi ház és kápolna épül Rákoskerten, sőt várhatóan itt lesz először Budapesten Makovecz Imre által tervezett templom.

- A 2014-ben megváltozott városházi döntési mechanizmus ügyében Ön a főpolgármester úr mellé állt, pedig sokan – köztük kormánypárti polgármesterek – ellenezték a változást, mondván, hogy egymás ellen játsza ki a kerületi érdekeket. Ön szerint bevált az új rendszer?

- Úgy gondolom, hogy a főváros és kerületek között 1990 óta nem volt ilyen korrekt kapcsolat. Közösen dolgozunk. 2014 előtt bent ült 5 polgármester a közgyűlésben, 18 pedig kívülről nézte a döntéshozatalt. Így sérült az egyenlő pályák, egyenlő esélyek elve. Ma az összes polgármester ott van, ez a helyzet közös gondolkodást, intézményesített együttműködést tesz szükségessé. Én sikeresnek tartom az új modellt.

- Mi a véleménye a főpolgármester úr környezetéből időről-időre felmerülő fővárosi kerület-összevonási koncepcióról?

- Az ötlet nem a főpolgármester úr fejéből pattant ki, eredetileg ez egy 2011-es belügyminisztériumi munkaanyag. Mi védjük a jelenlegi fővárosi közigazgatási rendszert, mert a kerületek értelmes és hatékonyan irányíható egységei a városnak. Jelenleg nincs érdemi szándék a kerületek átszabására, az ezzel kapcsolatos hír csak a nyári politkai uborkaszezon teméke.

- Milyen ellenzékkel dolgozik a XVII. kerületi közgyűlésben?

- A közgyűlésben hat ellenzéki képviselő van, mind a hatan különböző politikai szervezetet képviselnek. Szétaprózódtak, nem könnyű a helyzetük. Mi ezzel együtt törekszünk arra, hogy a testületben konszenzusos döntések szülessenek.

- Kicsit személyesebb vizekre evezve: az már kiderült, hogy hobbija a kerékpározás, de a Facebook-posztjait nézegetve kiderül, hogy Ön igen aktívan fut. Hosszú Katinkáért legutóbb 12 kilométet küzdött le.

- Igen, épp a szeptemberi félmaratonra edzek. Általában heti három alkalommal, esténként futok, javulgat a teljesítményem, most 5 perc körül futok le egy kilométert.

- A zenélésre is marad ideje?

- Persze, minden héten próbálunk a zenekarommal, a MégEgyKör-rel, legutóbb szerdán jöttünk össze. Most koncerteztünk Szekszárdon, jön Budapest, az Akvárium Klub, majd a Barba Negra, és így tovább. Énekesünk, a rádiós Abaházi Csaba is elég elfoglalt ember, de próbáljuk összehangolni a szabad időnket.

- Van otthon egy hangszigetelt szoba, ahová el tud vonulni békében zenélni, dalt írni?

- Külön stúdióm nincs, de vannak hangszereim otthon, a zeneszerzés az egyik hobbim. A zongora mellett mindig ott ül Köles, a vizslám, aki nagy zenerajongó. Írok zenét másoknak is, legutóbb például egy fél lemezt a nővéremnek, aki énekesnő Franciaországban.

- Mi szól az autójában?

- Mostanában Steven Wilson és a Porcupined Tree. A rádiót ritkán kapcsolom be. A legtöbb zenét futás közben hallgatom az mp3 lejátszón. Gigantikus CD gyűjteményem van otthon, és van néhány bakelit lemezem is régről, de ezeket egyre kevesebbszer veszem elő.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kóbor János: Lehet, hogy a jövő év lesz az Omega búcsúja

AC News 2021.09.28.
Az Omega frontembere szerint hatvan év után véget érhet a legendás zenekar diadalmenete. Eddigi utolsó lemezük most jelenik meg, amin még a tavaly novemberben elhunyt Benkő László az orvosai tanácsai ellenére is dolgo...

Harmadik gyermekéről mesélt Dobó Ági – „Pandi az életünk része”

Pataki József 2021.09.27.
Sokan nem tudják, de egy igazi költő veszett el a hírességben. Ági most minden bátorságát összeszedte, és egy csokorba gyűjtötte eddigi verseit, hogy aztán kiadja azokat. De nem akármilyen kötetre kell sz&aac...

BREAKING! Elértük DJ Dominique-t – „Agyérgörcsöm volt”

Pataki József 2021.09.24.
DJ Dominique tegnap került kórházba, de eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt.

Huppsz

Poszt-feszt! – Depresszióval küzd Pumped Gabo

Pataki József 2021.09.28.
Sokan viccnek tartják, de tényleg létezik a fesztivál utáni depresszió.

Azta! Így szexizik a szakítás után Tolvai Reni

AC News 2021.09.28.
Az énekesnő egy igazán merész fotót osztott meg magáról az Instagramon.

Kajdi Csaba fiatalságának titka a közösségi oldalakban rejlik

Pataki József 2021.09.28.
A modellügynökség tulajdonosa néhány éve még értetlenül állt az Instagram működése előtt. Ma már az ilyen és ehhez hasonló új platformok használatában látja a fiatalsá...
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
min-mano

AC News

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik hétvégén a Nemzeti Vágtát

AC News 2021.09.28.
Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató k...

Megállt a tanyán élők számának csökkenése

AC News 2021.09.28.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit - mondta az Agrárminisztérium (AM)...

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban, de további áremelkedés várható

AC News 2021.09.28.
Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként...

Sziréna

Eredményes volt az ellenőrzés

AC News 2021.09.28.
Az Oroszlányi Rendőrkapitányság területén tartott akció ideje alatt három körözött személyt fogtak el a rendőrök.  

Harmincegy migránssal hajtott fának egy embercsempész

AC News 2021.09.28.
Menekülés közben fának hajtott autójával egy 31 migránst szállító embercsempész hétfőn este Abda külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a rend...

Csónakot lopott egy hamis rendszámú teherautóval     

AC News 2021.09.28.
A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei lopás közben érték tetten a férfit.
video2a - Kategóriák között
min-mano
video4 - Kategoriak között

Itthon

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Pataki József 2021.09.28.
Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a...

Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Pataki József 2021.09.28.
A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben - hívta fel a figyelmet Varga Judit hétfői Facebook bejegyzésében.

Nagy István: Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet

Pataki József 2021.09.28.
Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Világ

Biden kamerák előtt vette fel a harmadik, emlékeztető oltását

Pataki József 2021.09.28.
Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Pataki József 2021.09.28.
Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyh...

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését

Pataki József 2021.09.28.
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn...
video2a - Kategóriák között
min-mano
video5 - Kategoriak között

Profil

Pozsgai Brigitte: Amikor éppen elegem van a startup-ból, akkor jön a forgatókönyv

AC News 2021.09.26.
Egy igazi feltörekvő polihisztorral olvashatnak interjút a következő percekben. 

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Amiről beszélnek

Kiderült, hányszor kell oltakoznunk a jövőben

AC News 2021.09.28.
A Pfizer vezetője azt is elárulta, mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Dugódíjat követlenek Budapesten

AC News 2021.09.28.
A Levegő Munkacsoport szerint 500 forintért lehetne behajtani Budapest belvárosába.

Brutális drágulás: Ennyibe kerül az üzemanyag holnaptól

AC News 2021.09.28.
Szerdától a benzin literenkénti átlagára 4, míg a gázolajé 9 forinttal nő.
min-mano
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között