Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

AC News 2022.09.10. Profil

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

Fotó:ATV

2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a rendezvény egyik zsűritagja.

Cba - cikk közötti

Az eseményen azokat a női tehetségeket és kiemelkedő példaképeket díjazzák majd, akik munkásságukkal és teljesítményükkel motiváló erőként hatnak a társadalomra, és eredményeikkel kitűnnek a maguk területén.
 

– Milyen Önnek egy inspiráló nő?

– Az inspiráló nő számomra az, aki megtartja minden olyan tulajdonságát, amire azt mondjuk, hogy nőies. Ugyanakkor képes a saját világában, a saját elképzeléseit is megvalósítani, legyenek akár olyanok, amelyekre a társadalom azt mondja, hogy férfiasak, vagy amire azt mondja a környezete, hogy úgy sem sikerülnek. Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá.

– Az életében ki volt az a nő, aki a legjobban inspirálta? Szakmailag vagy akár a magánéletben…

– Különböző és eltérő személyiségek jutnak eszembe. Ha a családomra gondolok, akkor az édesanyám jut eszembe, aki azzal volt inspiráló számomra, ahogy összetartotta a családunkat. Pont azt a mintát valósította meg, amiről most nem beszélünk. Művész apámat minden szempontból nagyon nagy erővel tartotta egyenesben, még szakmailag is. Ez egy másik fajta feladat, amikor nem önmagadért élsz, hanem a családodért. Férfinél és nőnél ez egyaránt lehetséges, csak a nőktől várjuk el ezt a szerepet a patriarchális társadalmi hagyományok miatt. De mondhatom a feleségemet is, aki eredeti hivatása szerint táncművész, de én már televíziós szerkesztőként ismertem meg, most pedig háromgyerekes édesanya, és közben most is tanul, egy új feladatra készül. Építi az életét tovább. Nekem ezek jó példák és minták, mert azt mutatják, hogy az a fajta gondolkodásmód, amit oly gyakran hallunk, hogy a nőnek az a dolga, hogy otthon legyen és a gyerekét nevelje és ne foglalkozzon semmivel, az mennyire igazságtalan, és mennyire bezárja őket egy világba, amelyből ki tudnak jönni, ha adunk nekik teret.

– Szakmai példaképe is van?

– Nyilván vannak. Olyan kollégák, akiket nagyra becsülök, mert képesek voltak megújulni, és mégis a szakmában maradni. Például D. Tóth Kriszta, aki a tévében megtette, amit lehetett, és azután felépített egy új arculatot. Ez is bátorság, és a bátorság maga inspiráló egy társadalmon belül.

– Ön képes lenne újrakezdeni az életét nulláról?

– Szerencsére ezt megúszhattam, de az én életemben is akadt olyan pillanat, amikor úgy gondoltam, hogy mindent újra kellene kezdeni. Nem tudom, hogy képes lennék-e rá, de van három kisgyerekem, és van az embernek egy család iránti felelőssége, ezért nyilván belefognék. A kérdés egy ilyen helyzetben nem az, hogy húzomhatom-e a számat, hogy újrakezdjem-e , hanem muszáj és kész. Egyébként is azt gondolom, hogy eléggé nagy küzdő vagyok… de szerencsére nem kellett újra kezdenem.

– Mit jelent az Ön számára ez a díj?

– Jó dolog jót cselekedni. Fontos visszajelzést adni a jelölteknek és díjazottaknak. A kettő között csak egy hajszálnyi a különbség, egy pillanat és nem egy élet teljesítménye. Szerintem ők mind büszkék lehetnek, hogy felfigyeltek rájuk, hogy az emberek látják, hogy valami értékeset tesznek. Van teljesítmény mögöttük, és azt fontos díjazni dolog, legyen az sport, kultúra, tudomány vagy üzleti élet.

– Nehéz kiválasztani a kedvencet, hisz minden annyira szubjektív…

– Nagyon. Régen mindig azt mondták, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt… Hát valóban, hisz a káposztát hasonlítjuk össze a kalapáccsal. Egy-egy kategória is rengeteg színt mutat, ami nagyon jó, mert kiderül, hogy mennyiféle módon lehet valaki inspiráló, kreatív. Ha a sok szubjektivitás összeadódik, abból lesz a díjazott.

– Van személyes kedvence a kategóriák közül?

– A divat tőlem kissé távol álló. Sokkal testre szabottabb inkább a sporttal és kultúrával kapcsolatos világ, ebben mozgok otthonosan.

– Miért tartja fontosnak egy ilyen díj kiosztását 2022-ben?

– Fontos felhívni arra a helyzetre a figyelmet, hogy mennyi innovatív, sikeres, bátor nő él közöttünk. Nekik sokszor még most is ellentmondanak a társadalmi konvenciók. És azért is fontos, mert a közönség nem ismerhet mindenkit, aki kívül esik az érdeklődési körén. Így olyan teljesítményeket is meg lehet mutatni, amelyek kevésbé vannak szem előtt.

– Miért vállalta el a zsűrizést?

– Mert megtisztelő, mert lényeges a témája, hasznos és felemelő célja van!

– Egy nő ma tud ma Magyarországon egyedül, férfi támasz nélkül boldogulni az üzleti életben, a karrierjében?

– Talán egy férfi női támasz nélkül tud? Különben igen, mindkettőnek sikerülhet. A saját akarata és vágyai hajthatják annyira, hogy magányosan, társ nélkül is végig menjen az úton. De ez az egész akkor működik jól, ha ehhez szerető környezet is párosul. Nem azért kell a másik, mert nélküle nem menne, hanem mert jobb így, mert így teljes egy élet.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kiderült, hogyan jött össze Koltai Róbert a párjával

AC News 2022.09.30.
Egy színdarabnak, a Kreutzer szonátának köszönheti Gaál Ildikó rendező Koltai Róberttel való kapcsolatát.  

Sáfrány Emese félti a gyermekét

AC News 2022.09.29.
Sáfrány Emese rendkívül élvezi az anyaságot, és szinte minden apró pillanatot megörökít, amit az egyéves kisfiával együtt élnek meg. Ezeket a felvételeket a közösségi m&eacut...

Zalatnay Sarolta a gyásztól megtörten nyilatkozott: Teljesen berekedt a hangom az idegeskedéstől

AC News 2022.09.28.
Az énekesnő a közösségi oldalán osztotta meg mindenkivel a hírt, miszerint kedden elhunyt 13 éves magyar vizslája, Sára. Cini megtörten nyilatkozott lapunknak.

Huppsz

Ragyogott a sztárpár a gálán - George Clooney felesége, Amal arany estélyiben pompázott

AC News 2022.09.30.
George Clooney és felesége, Amal Clooney csütörtökön este jelentek meg a Clooney Alapítvány első Justice Albie Awards átadásán a New York-i Közkönyvtárban.

Ételpazarlás a Séfek Séfében? Krausz Gábor megszólalt

AC News 2022.09.29.
Rengeteg étel készül el a Séfek Séfe című TV2-ös gasztrovetélkedőben, amelyre a felvételek után már nincs szükség. A titkot, hogy mi lesz ezekkel, az egyik zsűritag, Krausz Gábor árul...

15 kilótól szabadult meg Völgyi Zsuzsi!

Pataki József 2022.09.29.
Az énekesnőre a pandémiás időszak alatt felszaladt több mint húsz kiló, amely már az egészségét fenyegette, és úgy érzi, ez lehetett az egyik oka annak is, hogy tönkrement a házassága. A plu...
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Hat év börtönt kapott meztelen képei miatt egy modell

AC News 2022.10.01.
A korábban orvosként dolgozó mianmari származású nő a meztelen képeivel megsértette hazája kultúráját.

Interneten lehet szavazni az év lepkéjére

AC News 2022.09.30.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya jövőre indítja el az Év lepkéje programot, amelynek keretében idén december 22-ig lehet szavazni, hogy a fecskefarkú pillang...

Második világháborús lőszerutánpótlás-konténerek kerültek elő a Dunából

AC News 2022.09.30.
Második világháborús lőszerutánpótlás-konténereket emeltek ki a tűzszerészek a Dunából az 1945-ben felrobbantott Lánchíd eredeti, folyómederbe esett elemeinek romeltakarítása sorá...

Sziréna

Wc-be vagy a kamrába zárta az óbudai sorozatbetörő az áldozatait

AC News 2022.10.01.
Volt, hogy a férfi megfenyegette és bezárta a lakót, aki tetten érte. A III. kerületi rendőrök elfogták a feltételezett elkövetőt.

Indul a fűtési szezon - máris meghalt egy ember szén-monoxid mérgezésben

AC News 2022.09.30.
Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben egy bajai családi házban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t.

Sokat fizető, pornós karrierrel kecsegtetve csapták be az idős traktorost

AC News 2022.09.29.
Egy hiszékeny Csongrád-Csanád megyei férfit több százezer forinttal károsítottak meg a raffinált csaló nők. A pornó karrierből pedig nem lett semmi.
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Agrárminisztérium: hamarosan kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

AC News 2022.09.30.
Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára - jelentette be pénteken az Agrármini...

AM: több mint 6 milliárd forint rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskocatartók

Pataki József 2022.09.29.
Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására - az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendk&iacu...

Szijjártó: a globális biztonság forog kockán

Pataki József 2022.09.29.
Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gaz...

Világ

Az Ian-hurrikán legkevesebb 42 halálos áldozatot hagyott maga után Floridában

AC News 2022.09.30.
Floridában már legkevesebb 42 halálos áldozatot találtak meg az Ian-hurrikán után a mentőegységek - közölték az állam hatóságai pénteken az esti órákban.

Rakusan: nem irányul Szlovákia ellen a cseh határellenőrzések felújítása

Pataki József 2022.09.29.
Nem Szlovákia elleni lépés, hogy szerda éjféltől Csehország ideiglenesen rendőri ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határátkelőhelyen - jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter s...

Florida minden idők egyik legpusztítóbb hurrikánjára készül, 620 ezer háztartás áram nélkül, ezreket telepítettek ki

Pataki József 2022.09.29.
Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán, a vele járó áradásokra és jelentős károkra, 250 kilométer/óra k&...
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

Profil

Vegán Vera: Nem lehetek állatbarát, ha szelektálom, kit eszek meg, kit zárok ketrecbe, vagy kiből csinálok lábbelit

AC News 2022.10.01.
Nyomós oka volt Vegán Verának, hogy ezt az életmódot válassza. Idővel a téma szakértőjévé vált, blogot vezet, és elhivatottan segíti mindazokat, akik vele tartanak ezen az úto...

Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

AC News 2022.09.23.
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László radiológusok 2007-ben hozták létre a magyar Ikerregisztert. Az iker ikerkutatók egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával...

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

AC News 2022.09.10.
2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a re...

Amiről beszélnek

Halotti bizonylat: idős kora okozta az uralkodó halálát

Pataki József 2022.10.01.
"Idős kor" okozta II. Erzsébet királynő halálát a csütörtökön nyilvánosságra hozott halotti bizonyítvány szerint.

Titok a múltból: ugyanazt a férfit szerette Kamilla királyné és Anna hercegnő

AC News 2022.09.30.
Kamilla királyné és III. Károly kapcsolata hosszú évtizedek óta tartja lázban a közvéleményt, mert bár már 2005-ben összekötötték az életüket, a magánéletük m...

Jáksó László előkerült és ismét botrány van körülötte

AC News 2022.09.30.
Az egykori műsorvezető ismét hallatott magáról, pedig már jó ideje kivonult a médiából és informatikusként dolgozik. Felbukkanása nem nevezhető kellemesnek, beleállt egykori kollégáiba.
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro