Sveiczer Sándor: Az első eredmények láttán elcsitult az ellenzék

AC News 2016.10.21. Profil

Sveiczer Sándor: Az első eredmények láttán elcsitult az ellenzék

Másfél év múlva megépül az 500 fős hevesi börtön, amely 250-300 munkahelyet hoz a városba – mondta az AcNews-nak Sveiczer Sándor polgármester. Heves első emberével kínos örökségről, megújult óvodákról és iskolákról, a helyi lakosság foglalkoztatásáról, erdélyi disznóvágásokról, és olasz fúvósokról is beszélgettünk.

- Honnan indultak 2014-ben, és hol tart most a város?

- A választási óvások miatt, csak 2014. novemberében állt fel az új testület, de a megalakulás után azonnal egy teljesen új szemlélettel kezdtünk neki a ciklusnak. Akkori ígéreteinket igyekszünk teljesíteni, és meghálálni a hevesiek bizalmát. Tapasztalhatják, hogy nem volt hiábavaló a változtatás, hiszen az új vezetés ténylegesen előremozdította a város és a teljes hevesi közösség szekerét is. Az örökölt milliárdos adósság mellett is évtizedes lemaradásokat sikerült pótolnunk már a két év alatt is, de van még mit tenni. Dolgozunk, küzdünk, hogy az ígért vállalásokat teljesíthessük, hogy Heves előre mozduljon.

- A 2014-es választási jelmondatuk szerint “Heves többre képes”, mi ez a több?

- Egy 11 ezres mezővárosról beszélünk, bölcsődékkel, óvodákkal, iskolákkal, középiskolával, szakmunkásképzővel. Rengeteg lehetőség van, amelyet nem használtak ki az elődök. Ráadásul sajnos örököltünk egy elég jelentős adósságot – mint már említettem -, annak ellenére, hogy 2013-ban itt is volt egy 3 milliárdos adósságkonszolidáció. 2014-re azonban felhalmozódott egy újabb tartozáshalmaz, például a beszállítók, vagy a Klik felé. Nagyjából 1 milliárd forintos rendezetlenséget örököltünk, amit azóta megpróbáltunk szisztematikusan lebontani. Jelentős kormányzati segítséget is kaptunk ehhez, nagyrészt országgyűlési képviselőnk, Szabó Zsolt államtitkár úr közbenjárásának köszönhetően.

- A tartozásokat a közvetlen, független előd halmozta fel, vagy még a szocialista?

- Az adósságok egy része egymásra épül, igen jelentős a 2009-2010-es felhalmozás - például a svájci kötvény. De volt egy 2013-as 165 millió Ft-os áfatartozás is. Erre az elődöm 3 éves részletfizetési lehetőséget kapott. Mondhatni tehát, hogy eleve ciklusokon átívelő adósságban gondolkodtak, így az utolsó 50 millió forintos részletet 2016 elején fizettük vissza.

- Az ön közvetlen elődjének időszakában hallani lehetett kifejezetten kézen-közön eltűnő milliókról is.

- Az elődöm a 2008-as kizárásáig a Fideszben politizált. 2010-ben függetlenként nyert, testületi többségét pedig pártonkívüli és MSZP-s vegyes formáció biztosította. Ez a ciklus nagyon megterhelte a várost, feltűnően rossz gazdálkodást folytattak, ennek lett a következménye a 2013-as konszolidáció, majd azt követően ismételten az adósságok halmozása. 2014 végétől változott a helyzet, nagyjából 800 millió forintos kormányzati támogatással sikerült leküzdeni az anyagi nehézségeink jelentős részét. 2015-ben kihasználtunk számos hazai páyázati lehetőséget. Elsőként napelem-fejlesztésre nyertünk forrást, azután energetikai szempontból újult meg több óvoda és iskola, illetve a városháza is. Két óvoda, két iskola, s velük egyidőben egy másik pályázatból a református fenntartású középiskola is korszerűsödött. A főtér parkját ugyan felújították 2013-ban, de kissé felemás módon: a rekonstrukcióból kihagyták például az öntözőrendszert, a beruházás kifogásolható minőségéről nem is beszélve. A park végleges megszépítését – beleértve az új szökőkutat, a parkolókat, öntözőrendszert és a közfoglalkoztatottak munkáját dícsérő új padokat, szemetestárolókat – már az új vezetés fejezte be, egy 65 millió forintos pályázati kiegészítéssel.

- Mennyien vesznek részt összesen a közmunka-programban?

- Nagyjából 400 ember, ennek negyede a mezőgazdaságban dolgozik. Az önkormányzatnak van egy 45 hektáros területe, amelyet az államtól kapott vissza a közmunkaprogramra, de akadnak saját parcelláink is, amelyeken zöldségtermesztés folyik. A centrumban áll az önkormányzati pavilon, ahol meg lehet vásárolni a közmunkások által termelt burgonyát, hagymát és egyéb konyhakerti növényeket. Az iskolai kertész- és takarító is közmunkás, mellettük varrók, betonosok, parkosok vesznek részt a programban. Úgy látom, minden érintett úgy érzi: munkájának értelme van. A varrónőknek épp olyan öröm látni, hogy a helyi iskolákban, óvodákban az általuk készített párnákon, puffokon ülnek a gyerekek, ahogyan a szülőknek is.

- Büntetés-végrehajtási intézet épül Hevesen és már elkezdődött a munkavállalók toborzása. Mit lehet tudni a beruházásról és a most induló toborzóprogramról?

- Hamarosan megkezdődik Hevesen az 500 fős börtön építése. A börtön üzemeltetéséhez nagyjából 250 alkalmazottra lesz szükség, a vezetőktől a kutyás őrökig és egyéb kiszolgáló személyzetig. Szeretnénk, ha ezeket az állásokat helybeliek töltenék be, nekik szól a toborzás: itt van a munkalehetőség, tessék kihasználni! Remélhetően a kivitelező és a beszállító cégek is helyi alkalmazottaknak adnak majd munkát, így kb. 300 főre emelhető az újonan létesülő munkahelyek száma. Egy 11 ezres településen, ahol nagyjából 3500-4000 aktív korú ember él, a börtön felépülése jelentős foglalkoztatottság emelkedést jelent.

- A munkanélküliség gondolom halmozottan sújtja a helyi cigányságot, hiszen nagyrészt képzetlenek. Hány roma élhet a városban és hogyan alakult velük az együttélés az elmúlt években?

- Nagyjából 20 százalékra, 2200 főre saccoljuk a helyi cigányság létszámát. Őket közmunkával, az ingyenes iskolai étkezéssel, az évente igényelhető 15 ezer forintos segéllyel támogatjuk. Mindezek mellett van más lehetőség is a számukra, így a nyári időszakban óriási a napszámosigény, ami szintén lehetőséget ad azoknak, akik dolgozni akarnak. Csak a helyi gyümölcsösökben nyáron naponta 600-800 embert foglalkoztatnak. Ha a kérdése a közbiztonságra vonatkozik, szerencsére elmondható, hogy mostanában nem volt kirívó erőszakos bűncselekmény. A békés egymás mellett élésre törekszünk, persze ebben szerepet játszhat a rendőrség folyamatos fejlesztése és állománynövekedése, illetve a kamerarendszer kiépítése is.

- Milyen ellenzékkel dolgozik? A korábban erős szocialisták helyét mára átvette a Jobbik...

- Igazából azt kell, hogy mondjam, hogy az első évben lefutottak a konfliktusok a városházán. Van 3 jobbikos, van egy független és egy MSZP-s képviselőnk. Amint megjelentek az első eredmények, amint megépült a városunkat helyzetbe hozó 31-es főút, szinte megszűntek az ellenzéki támadások. Komoly konfliktus nincs, együtt dolgozunk a város fejlesztéséért. A 2016-os költségvetést jelentősebb módosítások és ellenzéki vita nélkül fogadtuk el.

- Most érkeztek haza az erdélyi testvértelepülésükről, Gyergyócsomafalváról. Élő a kapcsolat?

- Igen, évente jönnek-mennek a delegációk, kórusok, a focicsapatok, van közös disznóvágás, közös búcsú. Noha Erdélyből Csíkszereda is testvértelepülésünk, velük kevésbé szoros a kapcsolatunk, de Csomafalvával kitűnő viszonyt ápolunk. Olaszországban két várossal is jóban vagyunk: Breganze a testvérvárosunk, és nemrég kötöttünk együttműködési megállapodást Fagagnával. Évtizedek óta összejárnak a hevesi és a fagagnai fúvósok, innen indult a városok közötti kapcsolat. Igazán élővé tehát az emberek, a barátságok teszik a testvérvárosi kapcsolatokat.

- Európai szinten is jegyzik a hevesi Sakkmúzeumot, ami még ebben a ciklusban korszerűsödhet...

- Sajnos a Sakkmúzeumon mára kicsit túllépett az idő. Maga a kiállítás, a kategorizálás és a bemutatás megrekedt a 20 évvel ezelőtti szinten, újságcikkek, ereklyék, táblák láthatók egy szűkös helyen, kevés interaktivitással. A múzeum megújulásához kellene némi modern szemlélet, 2-3 nyelveket beszélő, sakkban jártas fiatal, aki arra áldozza az idejét, hogy XXI századi, interaktív módon újragondolja a Sakkmúzeum szerepét. Nem elég csupán az épületet megújítani. Ötletek, tervek már vannak a Sakkmúzeumra, de az ipari park, a szennyvíztelep, a tanuszoda, a kerékpárút megépülése a mindennapi élet szempontjából megelőzi azokat. És ne feledjük: elméletileg 2018 tavaszán átadhatjuk az új börtönépületet, ami alapvetően változtatja meg Heves város képét, lehetőségeit, foglalkoztatási statisztikáit és egyáltalán:  városunk jövőjét.

Megnyílt a toborzóiroda

2018-ra megépülhet Hevesen az 500 fős börtön. A fegyintézet működtetésére helyi munkaerőt toboroz a BV. Ottjártunkkor vágta át a toborzóirodát megnyitó nemzetiszínű szalagot Szabó Zsolt, a Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Sveiczer Sándor hevesi polgármester. Heves első embere az iroda megnyitóján elmondta: a város önkormányzata másfél éve adta be a pályázatát a büntetésvégrehajtási intézmény felépítésére, amit el is nyertek. Az előkészítő munkálatok megindultak, és felállt a toborzóiroda, amely a börtön majdani 250 fős munkaerő-igényét igyekszik kielégíteni. Szabó Zsolt államtitkár hozzátette: egy 5 milliárdos beruházás érkezik Hevesre, vele pedig munkahely, fejlődés, rendezettség és biztonság. 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kóbor János: Lehet, hogy a jövő év lesz az Omega búcsúja

AC News 2021.09.28.
Az Omega frontembere szerint hatvan év után véget érhet a legendás zenekar diadalmenete. Eddigi utolsó lemezük most jelenik meg, amin még a tavaly novemberben elhunyt Benkő László az orvosai tanácsai ellenére is dolgo...

Harmadik gyermekéről mesélt Dobó Ági – „Pandi az életünk része”

Pataki József 2021.09.27.
Sokan nem tudják, de egy igazi költő veszett el a hírességben. Ági most minden bátorságát összeszedte, és egy csokorba gyűjtötte eddigi verseit, hogy aztán kiadja azokat. De nem akármilyen kötetre kell sz&aac...

BREAKING! Elértük DJ Dominique-t – „Agyérgörcsöm volt”

Pataki József 2021.09.24.
DJ Dominique tegnap került kórházba, de eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt.

Huppsz

Poszt-feszt! – Depresszióval küzd Pumped Gabo

Pataki József 2021.09.28.
Sokan viccnek tartják, de tényleg létezik a fesztivál utáni depresszió.

Azta! Így szexizik a szakítás után Tolvai Reni

AC News 2021.09.28.
Az énekesnő egy igazán merész fotót osztott meg magáról az Instagramon.

Kajdi Csaba fiatalságának titka a közösségi oldalakban rejlik

Pataki József 2021.09.28.
A modellügynökség tulajdonosa néhány éve még értetlenül állt az Instagram működése előtt. Ma már az ilyen és ehhez hasonló új platformok használatában látja a fiatalsá...
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
min-mano

AC News

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik hétvégén a Nemzeti Vágtát

AC News 2021.09.28.
Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató k...

Megállt a tanyán élők számának csökkenése

AC News 2021.09.28.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit - mondta az Agrárminisztérium (AM)...

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban, de további áremelkedés várható

AC News 2021.09.28.
Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként...

Sziréna

Eredményes volt az ellenőrzés

AC News 2021.09.28.
Az Oroszlányi Rendőrkapitányság területén tartott akció ideje alatt három körözött személyt fogtak el a rendőrök.  

Harmincegy migránssal hajtott fának egy embercsempész

AC News 2021.09.28.
Menekülés közben fának hajtott autójával egy 31 migránst szállító embercsempész hétfőn este Abda külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a rend...

Csónakot lopott egy hamis rendszámú teherautóval     

AC News 2021.09.28.
A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei lopás közben érték tetten a férfit.
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Pataki József 2021.09.28.
Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a...

Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Pataki József 2021.09.28.
A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben - hívta fel a figyelmet Varga Judit hétfői Facebook bejegyzésében.

Nagy István: Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet

Pataki József 2021.09.28.
Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Világ

Biden kamerák előtt vette fel a harmadik, emlékeztető oltását

Pataki József 2021.09.28.
Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Pataki József 2021.09.28.
Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyh...

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését

Pataki József 2021.09.28.
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn...
video2a - Kategóriák között
min-mano
Video4a - Kategóriák között

Profil

Pozsgai Brigitte: Amikor éppen elegem van a startup-ból, akkor jön a forgatókönyv

AC News 2021.09.26.
Egy igazi feltörekvő polihisztorral olvashatnak interjút a következő percekben. 

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Amiről beszélnek

Kiderült, hányszor kell oltakoznunk a jövőben

AC News 2021.09.28.
A Pfizer vezetője azt is elárulta, mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Dugódíjat követlenek Budapesten

AC News 2021.09.28.
A Levegő Munkacsoport szerint 500 forintért lehetne behajtani Budapest belvárosába.

Brutális drágulás: Ennyibe kerül az üzemanyag holnaptól

AC News 2021.09.28.
Szerdától a benzin literenkénti átlagára 4, míg a gázolajé 9 forinttal nő.
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között