Sveiczer Sándor: Az első eredmények láttán elcsitult az ellenzék

AC News 2016.10.21. Profil

Sveiczer Sándor: Az első eredmények láttán elcsitult az ellenzék

Másfél év múlva megépül az 500 fős hevesi börtön, amely 250-300 munkahelyet hoz a városba – mondta az AcNews-nak Sveiczer Sándor polgármester. Heves első emberével kínos örökségről, megújult óvodákról és iskolákról, a helyi lakosság foglalkoztatásáról, erdélyi disznóvágásokról, és olasz fúvósokról is beszélgettünk.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

- Honnan indultak 2014-ben, és hol tart most a város?

- A választási óvások miatt, csak 2014. novemberében állt fel az új testület, de a megalakulás után azonnal egy teljesen új szemlélettel kezdtünk neki a ciklusnak. Akkori ígéreteinket igyekszünk teljesíteni, és meghálálni a hevesiek bizalmát. Tapasztalhatják, hogy nem volt hiábavaló a változtatás, hiszen az új vezetés ténylegesen előremozdította a város és a teljes hevesi közösség szekerét is. Az örökölt milliárdos adósság mellett is évtizedes lemaradásokat sikerült pótolnunk már a két év alatt is, de van még mit tenni. Dolgozunk, küzdünk, hogy az ígért vállalásokat teljesíthessük, hogy Heves előre mozduljon.

- A 2014-es választási jelmondatuk szerint “Heves többre képes”, mi ez a több?

- Egy 11 ezres mezővárosról beszélünk, bölcsődékkel, óvodákkal, iskolákkal, középiskolával, szakmunkásképzővel. Rengeteg lehetőség van, amelyet nem használtak ki az elődök. Ráadásul sajnos örököltünk egy elég jelentős adósságot – mint már említettem -, annak ellenére, hogy 2013-ban itt is volt egy 3 milliárdos adósságkonszolidáció. 2014-re azonban felhalmozódott egy újabb tartozáshalmaz, például a beszállítók, vagy a Klik felé. Nagyjából 1 milliárd forintos rendezetlenséget örököltünk, amit azóta megpróbáltunk szisztematikusan lebontani. Jelentős kormányzati segítséget is kaptunk ehhez, nagyrészt országgyűlési képviselőnk, Szabó Zsolt államtitkár úr közbenjárásának köszönhetően.

- A tartozásokat a közvetlen, független előd halmozta fel, vagy még a szocialista?

- Az adósságok egy része egymásra épül, igen jelentős a 2009-2010-es felhalmozás - például a svájci kötvény. De volt egy 2013-as 165 millió Ft-os áfatartozás is. Erre az elődöm 3 éves részletfizetési lehetőséget kapott. Mondhatni tehát, hogy eleve ciklusokon átívelő adósságban gondolkodtak, így az utolsó 50 millió forintos részletet 2016 elején fizettük vissza.

- Az ön közvetlen elődjének időszakában hallani lehetett kifejezetten kézen-közön eltűnő milliókról is.

- Az elődöm a 2008-as kizárásáig a Fideszben politizált. 2010-ben függetlenként nyert, testületi többségét pedig pártonkívüli és MSZP-s vegyes formáció biztosította. Ez a ciklus nagyon megterhelte a várost, feltűnően rossz gazdálkodást folytattak, ennek lett a következménye a 2013-as konszolidáció, majd azt követően ismételten az adósságok halmozása. 2014 végétől változott a helyzet, nagyjából 800 millió forintos kormányzati támogatással sikerült leküzdeni az anyagi nehézségeink jelentős részét. 2015-ben kihasználtunk számos hazai páyázati lehetőséget. Elsőként napelem-fejlesztésre nyertünk forrást, azután energetikai szempontból újult meg több óvoda és iskola, illetve a városháza is. Két óvoda, két iskola, s velük egyidőben egy másik pályázatból a református fenntartású középiskola is korszerűsödött. A főtér parkját ugyan felújították 2013-ban, de kissé felemás módon: a rekonstrukcióból kihagyták például az öntözőrendszert, a beruházás kifogásolható minőségéről nem is beszélve. A park végleges megszépítését – beleértve az új szökőkutat, a parkolókat, öntözőrendszert és a közfoglalkoztatottak munkáját dícsérő új padokat, szemetestárolókat – már az új vezetés fejezte be, egy 65 millió forintos pályázati kiegészítéssel.

- Mennyien vesznek részt összesen a közmunka-programban?

- Nagyjából 400 ember, ennek negyede a mezőgazdaságban dolgozik. Az önkormányzatnak van egy 45 hektáros területe, amelyet az államtól kapott vissza a közmunkaprogramra, de akadnak saját parcelláink is, amelyeken zöldségtermesztés folyik. A centrumban áll az önkormányzati pavilon, ahol meg lehet vásárolni a közmunkások által termelt burgonyát, hagymát és egyéb konyhakerti növényeket. Az iskolai kertész- és takarító is közmunkás, mellettük varrók, betonosok, parkosok vesznek részt a programban. Úgy látom, minden érintett úgy érzi: munkájának értelme van. A varrónőknek épp olyan öröm látni, hogy a helyi iskolákban, óvodákban az általuk készített párnákon, puffokon ülnek a gyerekek, ahogyan a szülőknek is.

- Büntetés-végrehajtási intézet épül Hevesen és már elkezdődött a munkavállalók toborzása. Mit lehet tudni a beruházásról és a most induló toborzóprogramról?

- Hamarosan megkezdődik Hevesen az 500 fős börtön építése. A börtön üzemeltetéséhez nagyjából 250 alkalmazottra lesz szükség, a vezetőktől a kutyás őrökig és egyéb kiszolgáló személyzetig. Szeretnénk, ha ezeket az állásokat helybeliek töltenék be, nekik szól a toborzás: itt van a munkalehetőség, tessék kihasználni! Remélhetően a kivitelező és a beszállító cégek is helyi alkalmazottaknak adnak majd munkát, így kb. 300 főre emelhető az újonan létesülő munkahelyek száma. Egy 11 ezres településen, ahol nagyjából 3500-4000 aktív korú ember él, a börtön felépülése jelentős foglalkoztatottság emelkedést jelent.

- A munkanélküliség gondolom halmozottan sújtja a helyi cigányságot, hiszen nagyrészt képzetlenek. Hány roma élhet a városban és hogyan alakult velük az együttélés az elmúlt években?

- Nagyjából 20 százalékra, 2200 főre saccoljuk a helyi cigányság létszámát. Őket közmunkával, az ingyenes iskolai étkezéssel, az évente igényelhető 15 ezer forintos segéllyel támogatjuk. Mindezek mellett van más lehetőség is a számukra, így a nyári időszakban óriási a napszámosigény, ami szintén lehetőséget ad azoknak, akik dolgozni akarnak. Csak a helyi gyümölcsösökben nyáron naponta 600-800 embert foglalkoztatnak. Ha a kérdése a közbiztonságra vonatkozik, szerencsére elmondható, hogy mostanában nem volt kirívó erőszakos bűncselekmény. A békés egymás mellett élésre törekszünk, persze ebben szerepet játszhat a rendőrség folyamatos fejlesztése és állománynövekedése, illetve a kamerarendszer kiépítése is.

- Milyen ellenzékkel dolgozik? A korábban erős szocialisták helyét mára átvette a Jobbik...

- Igazából azt kell, hogy mondjam, hogy az első évben lefutottak a konfliktusok a városházán. Van 3 jobbikos, van egy független és egy MSZP-s képviselőnk. Amint megjelentek az első eredmények, amint megépült a városunkat helyzetbe hozó 31-es főút, szinte megszűntek az ellenzéki támadások. Komoly konfliktus nincs, együtt dolgozunk a város fejlesztéséért. A 2016-os költségvetést jelentősebb módosítások és ellenzéki vita nélkül fogadtuk el.

- Most érkeztek haza az erdélyi testvértelepülésükről, Gyergyócsomafalváról. Élő a kapcsolat?

- Igen, évente jönnek-mennek a delegációk, kórusok, a focicsapatok, van közös disznóvágás, közös búcsú. Noha Erdélyből Csíkszereda is testvértelepülésünk, velük kevésbé szoros a kapcsolatunk, de Csomafalvával kitűnő viszonyt ápolunk. Olaszországban két várossal is jóban vagyunk: Breganze a testvérvárosunk, és nemrég kötöttünk együttműködési megállapodást Fagagnával. Évtizedek óta összejárnak a hevesi és a fagagnai fúvósok, innen indult a városok közötti kapcsolat. Igazán élővé tehát az emberek, a barátságok teszik a testvérvárosi kapcsolatokat.

- Európai szinten is jegyzik a hevesi Sakkmúzeumot, ami még ebben a ciklusban korszerűsödhet...

- Sajnos a Sakkmúzeumon mára kicsit túllépett az idő. Maga a kiállítás, a kategorizálás és a bemutatás megrekedt a 20 évvel ezelőtti szinten, újságcikkek, ereklyék, táblák láthatók egy szűkös helyen, kevés interaktivitással. A múzeum megújulásához kellene némi modern szemlélet, 2-3 nyelveket beszélő, sakkban jártas fiatal, aki arra áldozza az idejét, hogy XXI századi, interaktív módon újragondolja a Sakkmúzeum szerepét. Nem elég csupán az épületet megújítani. Ötletek, tervek már vannak a Sakkmúzeumra, de az ipari park, a szennyvíztelep, a tanuszoda, a kerékpárút megépülése a mindennapi élet szempontjából megelőzi azokat. És ne feledjük: elméletileg 2018 tavaszán átadhatjuk az új börtönépületet, ami alapvetően változtatja meg Heves város képét, lehetőségeit, foglalkoztatási statisztikáit és egyáltalán:  városunk jövőjét.

Megnyílt a toborzóiroda

2018-ra megépülhet Hevesen az 500 fős börtön. A fegyintézet működtetésére helyi munkaerőt toboroz a BV. Ottjártunkkor vágta át a toborzóirodát megnyitó nemzetiszínű szalagot Szabó Zsolt, a Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Sveiczer Sándor hevesi polgármester. Heves első embere az iroda megnyitóján elmondta: a város önkormányzata másfél éve adta be a pályázatát a büntetésvégrehajtási intézmény felépítésére, amit el is nyertek. Az előkészítő munkálatok megindultak, és felállt a toborzóiroda, amely a börtön majdani 250 fős munkaerő-igényét igyekszik kielégíteni. Szabó Zsolt államtitkár hozzátette: egy 5 milliárdos beruházás érkezik Hevesre, vele pedig munkahely, fejlődés, rendezettség és biztonság. 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT