Sveiczer Sándor: Az első eredmények láttán elcsitult az ellenzék

AC News 2016.10.21. Profil

Sveiczer Sándor: Az első eredmények láttán elcsitult az ellenzék

Másfél év múlva megépül az 500 fős hevesi börtön, amely 250-300 munkahelyet hoz a városba – mondta az AcNews-nak Sveiczer Sándor polgármester. Heves első emberével kínos örökségről, megújult óvodákról és iskolákról, a helyi lakosság foglalkoztatásáról, erdélyi disznóvágásokról, és olasz fúvósokról is beszélgettünk.

- Honnan indultak 2014-ben, és hol tart most a város?

- A választási óvások miatt, csak 2014. novemberében állt fel az új testület, de a megalakulás után azonnal egy teljesen új szemlélettel kezdtünk neki a ciklusnak. Akkori ígéreteinket igyekszünk teljesíteni, és meghálálni a hevesiek bizalmát. Tapasztalhatják, hogy nem volt hiábavaló a változtatás, hiszen az új vezetés ténylegesen előremozdította a város és a teljes hevesi közösség szekerét is. Az örökölt milliárdos adósság mellett is évtizedes lemaradásokat sikerült pótolnunk már a két év alatt is, de van még mit tenni. Dolgozunk, küzdünk, hogy az ígért vállalásokat teljesíthessük, hogy Heves előre mozduljon.

- A 2014-es választási jelmondatuk szerint “Heves többre képes”, mi ez a több?

- Egy 11 ezres mezővárosról beszélünk, bölcsődékkel, óvodákkal, iskolákkal, középiskolával, szakmunkásképzővel. Rengeteg lehetőség van, amelyet nem használtak ki az elődök. Ráadásul sajnos örököltünk egy elég jelentős adósságot – mint már említettem -, annak ellenére, hogy 2013-ban itt is volt egy 3 milliárdos adósságkonszolidáció. 2014-re azonban felhalmozódott egy újabb tartozáshalmaz, például a beszállítók, vagy a Klik felé. Nagyjából 1 milliárd forintos rendezetlenséget örököltünk, amit azóta megpróbáltunk szisztematikusan lebontani. Jelentős kormányzati segítséget is kaptunk ehhez, nagyrészt országgyűlési képviselőnk, Szabó Zsolt államtitkár úr közbenjárásának köszönhetően.

- A tartozásokat a közvetlen, független előd halmozta fel, vagy még a szocialista?

- Az adósságok egy része egymásra épül, igen jelentős a 2009-2010-es felhalmozás - például a svájci kötvény. De volt egy 2013-as 165 millió Ft-os áfatartozás is. Erre az elődöm 3 éves részletfizetési lehetőséget kapott. Mondhatni tehát, hogy eleve ciklusokon átívelő adósságban gondolkodtak, így az utolsó 50 millió forintos részletet 2016 elején fizettük vissza.

- Az ön közvetlen elődjének időszakában hallani lehetett kifejezetten kézen-közön eltűnő milliókról is.

- Az elődöm a 2008-as kizárásáig a Fideszben politizált. 2010-ben függetlenként nyert, testületi többségét pedig pártonkívüli és MSZP-s vegyes formáció biztosította. Ez a ciklus nagyon megterhelte a várost, feltűnően rossz gazdálkodást folytattak, ennek lett a következménye a 2013-as konszolidáció, majd azt követően ismételten az adósságok halmozása. 2014 végétől változott a helyzet, nagyjából 800 millió forintos kormányzati támogatással sikerült leküzdeni az anyagi nehézségeink jelentős részét. 2015-ben kihasználtunk számos hazai páyázati lehetőséget. Elsőként napelem-fejlesztésre nyertünk forrást, azután energetikai szempontból újult meg több óvoda és iskola, illetve a városháza is. Két óvoda, két iskola, s velük egyidőben egy másik pályázatból a református fenntartású középiskola is korszerűsödött. A főtér parkját ugyan felújították 2013-ban, de kissé felemás módon: a rekonstrukcióból kihagyták például az öntözőrendszert, a beruházás kifogásolható minőségéről nem is beszélve. A park végleges megszépítését – beleértve az új szökőkutat, a parkolókat, öntözőrendszert és a közfoglalkoztatottak munkáját dícsérő új padokat, szemetestárolókat – már az új vezetés fejezte be, egy 65 millió forintos pályázati kiegészítéssel.

- Mennyien vesznek részt összesen a közmunka-programban?

- Nagyjából 400 ember, ennek negyede a mezőgazdaságban dolgozik. Az önkormányzatnak van egy 45 hektáros területe, amelyet az államtól kapott vissza a közmunkaprogramra, de akadnak saját parcelláink is, amelyeken zöldségtermesztés folyik. A centrumban áll az önkormányzati pavilon, ahol meg lehet vásárolni a közmunkások által termelt burgonyát, hagymát és egyéb konyhakerti növényeket. Az iskolai kertész- és takarító is közmunkás, mellettük varrók, betonosok, parkosok vesznek részt a programban. Úgy látom, minden érintett úgy érzi: munkájának értelme van. A varrónőknek épp olyan öröm látni, hogy a helyi iskolákban, óvodákban az általuk készített párnákon, puffokon ülnek a gyerekek, ahogyan a szülőknek is.

- Büntetés-végrehajtási intézet épül Hevesen és már elkezdődött a munkavállalók toborzása. Mit lehet tudni a beruházásról és a most induló toborzóprogramról?

- Hamarosan megkezdődik Hevesen az 500 fős börtön építése. A börtön üzemeltetéséhez nagyjából 250 alkalmazottra lesz szükség, a vezetőktől a kutyás őrökig és egyéb kiszolgáló személyzetig. Szeretnénk, ha ezeket az állásokat helybeliek töltenék be, nekik szól a toborzás: itt van a munkalehetőség, tessék kihasználni! Remélhetően a kivitelező és a beszállító cégek is helyi alkalmazottaknak adnak majd munkát, így kb. 300 főre emelhető az újonan létesülő munkahelyek száma. Egy 11 ezres településen, ahol nagyjából 3500-4000 aktív korú ember él, a börtön felépülése jelentős foglalkoztatottság emelkedést jelent.

- A munkanélküliség gondolom halmozottan sújtja a helyi cigányságot, hiszen nagyrészt képzetlenek. Hány roma élhet a városban és hogyan alakult velük az együttélés az elmúlt években?

- Nagyjából 20 százalékra, 2200 főre saccoljuk a helyi cigányság létszámát. Őket közmunkával, az ingyenes iskolai étkezéssel, az évente igényelhető 15 ezer forintos segéllyel támogatjuk. Mindezek mellett van más lehetőség is a számukra, így a nyári időszakban óriási a napszámosigény, ami szintén lehetőséget ad azoknak, akik dolgozni akarnak. Csak a helyi gyümölcsösökben nyáron naponta 600-800 embert foglalkoztatnak. Ha a kérdése a közbiztonságra vonatkozik, szerencsére elmondható, hogy mostanában nem volt kirívó erőszakos bűncselekmény. A békés egymás mellett élésre törekszünk, persze ebben szerepet játszhat a rendőrség folyamatos fejlesztése és állománynövekedése, illetve a kamerarendszer kiépítése is.

- Milyen ellenzékkel dolgozik? A korábban erős szocialisták helyét mára átvette a Jobbik...

- Igazából azt kell, hogy mondjam, hogy az első évben lefutottak a konfliktusok a városházán. Van 3 jobbikos, van egy független és egy MSZP-s képviselőnk. Amint megjelentek az első eredmények, amint megépült a városunkat helyzetbe hozó 31-es főút, szinte megszűntek az ellenzéki támadások. Komoly konfliktus nincs, együtt dolgozunk a város fejlesztéséért. A 2016-os költségvetést jelentősebb módosítások és ellenzéki vita nélkül fogadtuk el.

- Most érkeztek haza az erdélyi testvértelepülésükről, Gyergyócsomafalváról. Élő a kapcsolat?

- Igen, évente jönnek-mennek a delegációk, kórusok, a focicsapatok, van közös disznóvágás, közös búcsú. Noha Erdélyből Csíkszereda is testvértelepülésünk, velük kevésbé szoros a kapcsolatunk, de Csomafalvával kitűnő viszonyt ápolunk. Olaszországban két várossal is jóban vagyunk: Breganze a testvérvárosunk, és nemrég kötöttünk együttműködési megállapodást Fagagnával. Évtizedek óta összejárnak a hevesi és a fagagnai fúvósok, innen indult a városok közötti kapcsolat. Igazán élővé tehát az emberek, a barátságok teszik a testvérvárosi kapcsolatokat.

- Európai szinten is jegyzik a hevesi Sakkmúzeumot, ami még ebben a ciklusban korszerűsödhet...

- Sajnos a Sakkmúzeumon mára kicsit túllépett az idő. Maga a kiállítás, a kategorizálás és a bemutatás megrekedt a 20 évvel ezelőtti szinten, újságcikkek, ereklyék, táblák láthatók egy szűkös helyen, kevés interaktivitással. A múzeum megújulásához kellene némi modern szemlélet, 2-3 nyelveket beszélő, sakkban jártas fiatal, aki arra áldozza az idejét, hogy XXI századi, interaktív módon újragondolja a Sakkmúzeum szerepét. Nem elég csupán az épületet megújítani. Ötletek, tervek már vannak a Sakkmúzeumra, de az ipari park, a szennyvíztelep, a tanuszoda, a kerékpárút megépülése a mindennapi élet szempontjából megelőzi azokat. És ne feledjük: elméletileg 2018 tavaszán átadhatjuk az új börtönépületet, ami alapvetően változtatja meg Heves város képét, lehetőségeit, foglalkoztatási statisztikáit és egyáltalán:  városunk jövőjét.

Megnyílt a toborzóiroda

2018-ra megépülhet Hevesen az 500 fős börtön. A fegyintézet működtetésére helyi munkaerőt toboroz a BV. Ottjártunkkor vágta át a toborzóirodát megnyitó nemzetiszínű szalagot Szabó Zsolt, a Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Sveiczer Sándor hevesi polgármester. Heves első embere az iroda megnyitóján elmondta: a város önkormányzata másfél éve adta be a pályázatát a büntetésvégrehajtási intézmény felépítésére, amit el is nyertek. Az előkészítő munkálatok megindultak, és felállt a toborzóiroda, amely a börtön majdani 250 fős munkaerő-igényét igyekszik kielégíteni. Szabó Zsolt államtitkár hozzátette: egy 5 milliárdos beruházás érkezik Hevesre, vele pedig munkahely, fejlődés, rendezettség és biztonság. 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kulcsár Edina elárulta a titkát! – „Így fogytam le 2 hónap alatt 12 kilót”

AC News 2021.05.12.
Ahogy közeledik a nyár, sokan próbálják elérni az áhított nyári alakot, így volt ezzel Kulcsár Edina is, aki egy fürdőruhás poszttal mutatta meg közösségi oldalán, hogy állt rajta a...

Ezt nyerte a pandémiával Németh Kristóf!

AC News 2021.05.11.
A színész életéből a járvány nemcsak elvett, hiszen jó ideig nem állhatott színpadon, de hozott is, ugyanis az elmúlt másfél évben nem tétlenkedett és a pandémia alatti stoppot arra haszn...

Sztárok, akik imádják a kertészkedést - Gyomlálnak és gereblyéznek is

AC News 2021.05.10.
A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amely a természet iránti tiszteletről szól, valamint a környezettudatosság elmélyítésének is emléket kíván áll&iacut...

Huppsz

Liptai Claudia számára örökre pokoli élmény marad élete első élő show-ja

Pataki József 2021.05.12.
A műsorvezető fejből, rögtönözve vezette le élete első élő adását, a Big Brothert. A mélyvíz, amelybe akkor került, amikor elromlott a súgógép, örökre meghatározó emlék marad sz&aac...

Kábán, kórházi ágyról jelentkezett az X-Faktor műsorvezetője!

Pataki József 2021.05.11.
Altatás után jelentkezett be nemrég az Insta sztorijában Miller Dávid, aki elmondta, miért volt szükség műtétre.

Így NEM ünnepli a születésnapját Lang Györgyi!

Pataki József 2021.05.10.
Az énekesnő nem szereti, ha felköszöntik a születésnapján. Mi azért megpróbáltuk…
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

AC News

Tej Terméktanács: Meg kell akadályozni a magyar tejtermékek piaci visszaszorulását!

AC News 2021.05.13.
A magyar tejágazat jövője érdekében meg kell akadályozni, hogy a belföldön készülő termékek kiszoruljanak a saját piacukról - közölte a Tej Terméktanács az MTI-vel.    

Szibériai tigriskölykök születtek a Kecskeméti Vadaskertben

AC News 2021.05.13.
Szibériai tigriskölykök (Panthera tigris altaica) születtek a Kecskeméti Vadaskertben - közölte az állatkert vezetése az MTI-vel.

Buli, ahova nem hívnak meg senkit, mégis teltházas

AC News 2021.05.12.
The Carbonfools szobadiszkó című új dala összefoglalja az elmúlt év karantén időszakát.

Sziréna

Temetőből lopott mécsesekkel világított otthonában egy férfi, vádat emeltek ellene

AC News 2021.05.13.
Temetőből lopott elemes mécsesekkel világított otthonában egy füzesabonyi férfi, vádat emeltek ellene - tájékoztatta a Heves megyei főügyészség csütörtökön az MTI-t.     

Tényleges életfogytiglant kapott a túronyi kettős gyilkos

AC News 2021.05.12.
Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy túronyi férfit, aki két idős embert gyilkolt meg 2016-ban és 2017-ben.    

Eltévedtek az erdőben – A 112-es segélyhívót tárcsázták

AC News 2021.05.12.
Egy órán belül megtalálták a rendőrök és segítőik azt a két lányt, akik a mártélyi ártérben tévedtek el.
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

Itthon

NAV: Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Pataki József 2021.05.13.
Május elejéig csaknem 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el személyi jövedelemadó bevallását az adóhat&oacut...

Meghalt 82 beteg, 1416 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.05.13.
Meghalt 82, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 4 420 76...

ITM: Jövő hét végéig kérhető a KFI bértámogatás

Pataki József 2021.05.13.
Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó S&aa...

Világ

Biden: Izraelnek joga van megvédenie önmagát

Pataki József 2021.05.13.
Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak, ...

Azonnal megkezdhetik a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával az Egyesült Államokban

Pataki József 2021.05.13.
Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőz...

Polgárháborús helyzet alakult ki zsidók és arabok között Izrael számos pontján

Pataki József 2021.05.13.
Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli...
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08.
Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project &...

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01.
A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, ho...

Középkori selymekkel tört be a világpiacra egy magyar vállalkozó

AC News 2021.04.25.
Mestellér János, a Kazár Bazár webshop vezetője nem akármilyen termékek gyártásával foglalkozik, ugyanis a vállalkozó középkori selyemmintákat kelt életre. Az AcNews az üzletembert többe...

Amiről beszélnek

Kislánya lesz Berkiéknek!

Pataki József 2021.05.13.
Az izomceleb és felesége azt hitte fiuk fog születni, de kiderült, hogy tévedtek.

Véget ér az ikonikus talkshow

Pataki József 2021.05.13.
Ellen DeGeneres műsora az utóbbi időkben rengeteg negatív kritikát kapott, ezért a műsorvezető úgy döntött, hogy 18 év után véget vet ennek a talkshownak.

Kiefer Sutherland kémes tévésorozatban játszik

Pataki József 2021.05.13.
Kiefer Sutherland privát kémet alakít egy új tévésorozatban, amely a Paramount+ streamingszolgáltatására készül.
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között