Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02. Profil

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent meg az új regénye, mely egy sötét jövőt vetít az emberek elé. A mű létrejöttéről, és a pszichológia ebbeni vonatkozásáról mesélt az AcNewsnak.

Cba - cikk közötti

– Minden pszichológusnak van egy sztorija arról, hogy miért választotta magának ezt a hivatást. Neked mi az?

– Az írás és a történetek régóta az életem részei. Így bár gimnáziumban biológia tagozatra jártam, az irodalom is foglalkoztatott. Egy olyan szakmát szerettem volna, amelyben a tudományos és a művészeti érdeklődésem is előtérbe kerülhet, amelyben emberekkel és a történetükkel foglalkozhatok, így kötöttem ki a pszichológia és a művészetterápia mellett.

– Egyetemista korodban kezdted el írni a Diabolika című könyvedet. Honnan merítetted az ihletet?

– Először általában a karaktereket szoktam kitalálni és köréjük szövök egy történetet. Itt is így volt. Tudtam, hogy akarok pár félvért, akik két faj, két kultúra közé szorultak, akik nem találják a helyüket, és akarok egy világot, ami a mi világunk lehető legrosszabb verziója. Hogy honnan merítettem az ötletet, azt már nem igazán tudom, tíz éve történt, de biztos befolyásoltak akkori olvasmányaim, amelyek főleg urban fantasy regények voltak, és az animék is, amelyeket akkoriban néztem.

– Elmesélnéd a sztorit nagy vonalakban?

– A történet a jelenünk után zajlik körülbelül hétszáz évvel. Az emberek tönkretették a bolygót, szinte kiirtották egymást, ezért az égiek elfordulnak tőlük és átadják az irányítást Lucifernek. A pokol teremtményei a felszínre törnek, majd rémuralmat vezetnek be. A túlélő emberek a felszín alá menekülnek és a vámpírok védelme alatt élik az életüket, míg Diabolika városaiban az eddig rejtőzködő varázslények és a mitológiából ismert teremtmények foglalják el a helyüket. A történet főhősei között van a félvér Édua, aki az emberek és a vámpírok oldalán áll, az alakváltó Keján, aki képes ugrálni térben és időben, és Lucifer három fia is, akik Diabolika helytartói.

– Milyen korosztálynak szól a könyved?

– Korábbi történeteim inkább a young adult kategóriába tartoztak, kamaszoknak szóló történetek voltak. A Diabolika inkább a fiatal felnőtteknek íródott, különösen azoknak, akik szeretik a fantasy zsánerét.

– A pácienseidnek is tudnád ajánlani az elkészült művet?

– A Diabolika megírásánál nem életvezetési tanácsokat, vagy önsegítő módszereket mutatok be, de nem is lelki problémákat boncolgatok. Az Ahol a part szakad című első regényem szorongó serdülő lányoknak jó olvasmány lehet, de a Diabolika célja inkább a szórakoztatás. Inkább azoknak ajánlom, akik szeretik az izgalmakat, a kalandokat, és a nem hétköznapi szerelmi történeteket.

– Milyen előnyei lehetnek annak, ha valaki egy fantasy világba vonul el időnként?

– Sokan úgy hiszik, hogy a fantasy történetek gyerekes mesék, pedig nem így van. Egy fantasy-nek is lehetnek ugyanolyan komoly és mély mondanivalói, mint egy realista regénynek vagy novellának, csak éppen nem direkt tolja azt az arcunkba. Egy fantasy világ lehet allegória, egy varázslány lehet valaminek a megszemélyesítője. Amiben más, hogy tartja a távolságot, az igazság és a szörnyűségek egy távoli, meseszerű köntösbe kerülnek, ki kell hámozni őket, vagy ha az ember nem akar tudomást venni róluk, úgyis jó. Fel lehet fogni egy szórakoztató irománynak is ezeket a regényeket.

– Miért szükséges az, hogy valaki elszakadjon a valóságtól?

– Sokszor a monotonitás, a hétköznapokra jellemző rohanás, a rengeteg elvárás rátelepszik az emberre. Szürkévé, átélhetetlenné teszi a napokat. Olykor kell egy kis kikapcsolódás. Számomra ezt az írás és a rajzolás jelenti, vagy egy új világ megalkotása. Másoknak ezt jelenti az olvasás. Valaki a romantikus történetekben, vagy egy történelmi regényben találja meg ezt a kikapcsolódást, míg van, aki a fantasy szerelmese. Mindenki mást szeret, mindenkinek más nyújtja a pihentető kikapcsolódást. A lényeg, hogy az ember szánjon időt önmagára és arra, amit szeret, ezzel az életminősége és a hangulata is sokkal jobb lesz.

– Milyen üzenetet szeretnél átadni a Diabolikával?

– A démonok az emberi kapzsiság, erőszak és sötétség megtestesítői. Mindegyiküknek megvan, hogy melyik főbűn a kedvence. Azt akartam bemutatni, hogyha a világunk továbbra is úgy halad, ahogy eddig, rossz vége lehet. A környezetszennyezés és klímaváltozás akár olyanná teheti a felszínt, mint a regényemben Diabolika, olyanná válhat a bolygónk, mintha a pokol a felszínre költözött volna. És azt is fontosnak láttam, ahogy a legtöbb történetemben, hogy az átlagtól eltérő, kirekesztett főhősöket alkossak, akik nem találják a helyüket, akik elnyomásban élnek. Azért, hogy a történet végére rávilágíthassak: a másság nem bűn, és nem rossz... hogy gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba.

– Mik a hosszútávú terveid az írással?

– Rengeteg kéziratom van, ami még nem látott napvilágot, és rengeteg történetem, amin jelenleg is dolgozom. Van több fantasy, egy-két sci-fi regényötletem, de tervezek újabb ifjúsági könyv megjelenését is. Első helyen van jelenleg, hogy egy serdülőként írt naplóregényemet átdolgozzam, mert a depresszió és az öngyilkosság az egyik fő témaköre, amiről fontos beszélni. Főleg manapság. Kamaszokról szól, de nemcsak kamaszoknak. A másik nagy projektem, hogy A táltosok öröksége fantasy sorozatom is végre megjelenhessen, amely a magyar mondakörből táplálkozik, és amelyben táltosok és totemállatok vannak a főszerepben. Ezeken kívül novemberben megjelenik egy Sssh! című romantikus antológia is, amelyben szerepel majd egy novellám.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Sáfrány Emese az Intivel közös képükről: Szeretnék véget vetni a találgatásoknak

AC News 2022.08.12.
Sáfrány Emesét és a TNT dobosát júliusban látták először romantikázni, de azon kívül, hogy ismerik egymást, sokáig homály fedte a kapcsolatukat. Emese most egy közös képpel robbanto...

Ideges volt a fellépés előtt Korda György, hét éve nem énekelt a Szigeten

Pataki József 2022.08.11.
Kordáék varázsa nem múlik: megőrülnek értük a fiatalok. Hét év után tért vissza Korda György és Balázs Klári a Sziget Fesztivál színpadára, és olyan bulit csináltak,...

Szélhámos hálójába került Béres Alexandra?

AC News 2022.08.10.
Újabb közismert ember került elő, akit átvert a Béres Alexandrát hitelrontással vádló férfi, K. Izmael. Szegedi Fecsó az AcNewsnak nyilatkozott.

Huppsz

Vastag Csaba nagy lépésre szánta el magát - eljegyezte a barátnőjét - Fotó

AC News 2022.08.12.
Vastag Csaba eljegyezte a párját, Evelint, aki igent mondott  a nők egyik legkedvesebb kérdésére.  

25 éve tűnt el Damon Hill!

Pataki József 2022.08.10.
Palik László híres kérdése napra pontosan 25 éve hangzott el, és azóta is szállóige.

Szülei elvesztése megedzette Gömöri András Máté lelkét

Pataki József 2022.08.09.
A fiatal tehetség elképesztő sikereket ér el, nemcsak a színészet, de a testépítés terén is. Kitartása, keménysége abból is fakad, hogy szüleit korán veszítette el.
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

AC News

Lebuktatta hűtlen feleségét a férfi: videófelvételt játszott le a menyegzőn

AC News 2022.08.13.
Esküvőjük napján bukott le a menyasszony, akiről kiderült, hogy sógorával meg a férjét.

Törött üvegpohárral támadt a mentősre a zavart nő

AC News 2022.08.12.
Mosonmagyaróvárra kérték a mentők segítségét ahhoz a 20 év körüli nőhöz, aki zavartan viselkedett otthon.

Helikopter szállt le egy berekfürdői strandon - lett rosszul egy 70 év körüli férfi

AC News 2022.08.12.
Egy berekfürdői strandon lett rosszul az a 70 év körüli férfi, akihez tegnap reggel kérték a mentők gyors segítségét a rémült szemtanúk.

Sziréna

Fiatal hackerekre csapott le a rendőrség

AC News 2022.08.12.
Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal.    

Tokostul tépte ki a tároló ajtaját a rabló

AC News 2022.08.12.
Minden tőle telhetőt megtett arcának rejtegetése érdekében, a szentendrei rendőröknek két nap elegendő volt, hogy az előállító helyiségbe kísérjék azt a bűnügyi felügyelet alatt álló...

Hatmillió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le Szabolcsban

AC News 2022.08.12.
Hatmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a pénzügyőrök egy autóban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MT...
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Energiahivatal: több mint 20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

Pataki József 2022.08.12.
A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai é...

Magyar Levente: az ország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben

Pataki József 2022.08.12.
Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második ...

TIM: a háborús helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Pataki József 2022.08.12.
Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutató...

Világ

Több mint hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Pataki József 2022.08.12.
Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr c&iacu...

Orosz külügyi szóvivő: állatias idegengyűlölet vezérelte a lett parlament határozatát

Pataki József 2022.08.12.
Nem a tényeken, hanem a helyi politikusok "állatias idegengyűlöletén" alapul a lett parlamentnek az a határozata, amely "terrorizmust támogató országnak" nyilvánította Oroszországot - közölte Ma...

Az EU több mint 60 ezer tonna életmentő segélycsomagot segített Ukrajnába juttatni

Pataki József 2022.08.12.
Az Európai Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül 30 országból származó 66 224 tonna életmentő segélycsomag eljuttatását segítette Ukrajnába  - közölte cs...
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Profil

Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

AC News 2022.08.06.
Sok nonprofit szervezet akadályokkal néz szembe, amikor váratlan problémák jelennek meg. Számos vállalat és jóakaratú ember szívesen segít ilyenkor, de ha a támogatást rosszul kezelik, akkor lehet, hogy...

Jólmenő médiakarrierjét cserélte le a szenvedélyére, ezrek követik játék közben

2022.07.31.
A beltazor néven ismert gamerlány, Kalocsai Márti a képernyőt és a mainstream médiát cserélte le szenvedélyére, a számítógépes játékokra. Továbbra is a hangjából...

Zákonyi S. Tamás: Minden életútban van egyéni dráma

Pataki József 2022.07.23.
A napokban befejeződött „A nemzet aranyai” című, egész estés mozifilm forgatása, amelynek hősei azok a vízilabda legendák, akik 1997 és 2008 között végig verték a világot. Ez alatt a 12 év alat...

Amiről beszélnek

Meghalt Anne Heche

Pataki József 2022.08.13.
Meghalt Anne Heche amerikai színésznő, aki olyan súlyos agysérülést szenvedett múlt heti autóbalesetében, hogy életét nem lehetett megmenteni. Gépekkel csak addig tartották életben, amíg eldőlt, ...

Christiano Ronaldót megalázta korábbi klubjának elnöke

AC News 2022.08.12.
Christiano Ronaldo egykori klubjának elnöke az ötszörös aranylabdást a korára hivatkozva utasította vissza.

Hallgatnia kell a násznépnek - Titoktartásra kérte őket Hosszú Katinka

AC News 2022.08.12.
Meglepő, ám a sztárvilágban nem szoktalan dolgot kért hosszú Katinka az esküvőjére meghívottaktól.
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro