Szőcs Ferenc: Jövőre már jut macskakőre is!

AC News 2016.07.31. Profil

Szőcs Ferenc: Jövőre már jut macskakőre is!

Torockó az erdélyi falusi turizmus egyik gyöngyszeme, a festői környezetű, világörökségi listán lévő település éppúgy vonzza az anyaországi magyar, mint a regáti román turistákat. A falu első emberével, Szőcs Ferenccel beszélgetve az is kiderült: nem véletlen, hogy idén Torockó rendezhette meg Erdély legnagyobb fesztiválját, a Double Rise-t.

- Torockón a falusi turizmus a leginkább tőkevonzó húzóágazat, mára a falu jelentős része ebből él. Mikor indul a torockói vendégvárás története?

- Húsz éve, 1995-ben kezdődött a turizmus fejlesztése Torockón, akkor nyitotta meg az első helyi turistaszállást a kolozsvári Brassai Líceum. Mára 70 európai színvonalú panziónk van, amelyekben több száz vendég váltja egymást, gyakorlatilag az év minden szakában. 2014-ben Torockón épült fel a Duna Televízió határon túli központja, a Duna Ház, amely otthont ad a június elején esedékes Duna Napok nevű rendezvénynek. Az elmúlt másfél évtizedben látványosan épült-szépült a falu, az sem lehet véletlen, hogy idén pont Torockón rendezték meg a Double Rise fesztivált, ami négy nap alatt 22 ezer ember vonzott a településre.

- Hogy-hogy Torockó „nyerte” a Double Rise-t? Nyilván más települések is bejelentkeztek egy ilyen hatalmas fesztivál helyszínéül.

- Biztosan. A rendezvényen 90 százalékban fiatalok voltak, sok olyan magyarországi ifjú, akik először jártak erdélyi fesztiválon, de ezek után talán jövőre is jönnek. Tudja, a Double Rise, vagyis kettős napfelkelte elnevezés maga is Torockóra utal, hiszen a falunkban kétszer kel fel a nap. Hajnalban az első sugarak után a nap visszabújik a falu fölött magasodó Székelykő csúcsa mögé, hogy onnan nemsokára ismét „felkeljen”. Hogy a fesztivál szervezőinek miért pont Torockóra esett a választása, azt nem tudom, de talán az is közrejátszott a döntésükben, hogy a falunk 2 éve megkapta az Erdély legszebb települése díjat.

- Torockó évek óta fent van az UNESCO világörökségi listáján. Mikor lesz része a falu a világörökségnek?

- Hollókő 15 éve örökségvédelmi listán van, a hollókőiek segítenek nekünk a hazai és a nemzetközi pályázati lehetőségek megtalálásában.

- Van a világörökségi védettségnek hátránya?

- Persze, egy világörökségi oltalom alatt álló település számára világosan le van írva, mit szabad és mit nem. Például a közutakat csak speciális, autentikus anyagokkal és macskakővel szabad burkolni, az összképet rondító, bár praktikus műút építése tilos. Ha azonban egy település elnyeri a világörökségi védelmet, könnyebben jut számos vissza nem térítendő támogatáshoz – például EU-s forrásokhoz. Onnantól lehet majd pályázni macskakőre is. - Ma már nem olyan sok. De a testvértelepülések közösen tudnak pályázni különféle rendezvények, például falunapok támogatására. Az augusztusi Torockó-napokra is kaptunk támogatást az anyaországtól. A falunapon egyébként az Örökség együttes fog koncertezni, ami a Kormoránból alakult.
 
- Önöknél a polgármesteri hivatal homlokzatán kint van a székely zászló? Vagy inkább úgy kérdem: a román zászlón kívül lobog kint már zászló is?
 
- Én ezzel nem szívesen foglalkozom. Már csak azért sem, mert mi nem székelyek, hanem magyarok vagyunk. A román népszámlálásnál a mai napig külön kategória van a székely és a magyar nemzetiségre. Mi egységesen a magyart jelöltük be. 2010-ben 1127 lakosunk volt, ennek 98 százaléka magyarnak vallotta magát. Nagyjából 70 román család él velünk a faluban.
 
- Gondolom, szép számmal akadnak román turisták is, akik autentikus torockói magyar környezetben pihennek.
 
- Persze, sok román turista érkezik hozzánk, ahogyan sok külföldi is. Bukarestben is népszerű az erdélyi falusi turizmus. De a legtöbben Magyarországról jönnek.

- Hányan honosítottak és kértek magyar állampolgárságot a faluban?
 
- Nem sokan, nagyjából 120 ember, főleg az idősebbek. Ezt nem kommentálnám.
 
- Önnek ez az ötödik mandátuma RMDSZ-es színekben. Jelen van „konkurens” magyar párt is a településen? Milyen a viszonyuk a többi magyar formációval?
 
- Noha 2014-ben szimbolikusan, hatalmas koszorúkkal eltemettük a Tőkés László-féle "ellenpártot", az Erdélyi Magyar Néppártot, idén úgy feltámadtak, mint annakidején Jézus. Az idei önkormányzati választásokon sokhelyütt magyar ellenjelöltet állított az EMNP, ezzel gyengítette az RMDSZ-t. Aztán a voksolás után egy héttel a templomunkban azt prédikálta az EMNP-t támogató pap, hogy a választás nem Isten akaratát tükrözi, nem Isten akarata szerint történt. Hát mit lehet erre mondani?
 
- Ön szerint az RMDSZ jól szerepelt a legutóbbi helyhatósági választásokon?
 
- Nálunk igen, Erdély egészében nem. Ne kérdezze miért, nem tudom az okát. -
 
A mindenkori erdélyi helyhatósági választások sarokköve Marosvásárhely. Vajon miért nem sikerült idén sem visszavenni a felerészben magyar település vezetését?
 
- Mert megfelelő helyre megfelelő embert kellene jelölni. Marosvásárhelyen ez az idén sem sikerült.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kulcsár Edina elárulta a titkát! – „Így fogytam le 2 hónap alatt 12 kilót”

AC News 2021.05.12.
Ahogy közeledik a nyár, sokan próbálják elérni az áhított nyári alakot, így volt ezzel Kulcsár Edina is, aki egy fürdőruhás poszttal mutatta meg közösségi oldalán, hogy állt rajta a...

Ezt nyerte a pandémiával Németh Kristóf!

AC News 2021.05.11.
A színész életéből a járvány nemcsak elvett, hiszen jó ideig nem állhatott színpadon, de hozott is, ugyanis az elmúlt másfél évben nem tétlenkedett és a pandémia alatti stoppot arra haszn...

Sztárok, akik imádják a kertészkedést - Gyomlálnak és gereblyéznek is

AC News 2021.05.10.
A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amely a természet iránti tiszteletről szól, valamint a környezettudatosság elmélyítésének is emléket kíván áll&iacut...

Huppsz

Liptai Claudia számára örökre pokoli élmény marad élete első élő show-ja

Pataki József 2021.05.12.
A műsorvezető fejből, rögtönözve vezette le élete első élő adását, a Big Brothert. A mélyvíz, amelybe akkor került, amikor elromlott a súgógép, örökre meghatározó emlék marad sz&aac...

Kábán, kórházi ágyról jelentkezett az X-Faktor műsorvezetője!

Pataki József 2021.05.11.
Altatás után jelentkezett be nemrég az Insta sztorijában Miller Dávid, aki elmondta, miért volt szükség műtétre.

Így NEM ünnepli a születésnapját Lang Györgyi!

Pataki József 2021.05.10.
Az énekesnő nem szereti, ha felköszöntik a születésnapján. Mi azért megpróbáltuk…
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Tej Terméktanács: Meg kell akadályozni a magyar tejtermékek piaci visszaszorulását!

AC News 2021.05.13.
A magyar tejágazat jövője érdekében meg kell akadályozni, hogy a belföldön készülő termékek kiszoruljanak a saját piacukról - közölte a Tej Terméktanács az MTI-vel.    

Szibériai tigriskölykök születtek a Kecskeméti Vadaskertben

AC News 2021.05.13.
Szibériai tigriskölykök (Panthera tigris altaica) születtek a Kecskeméti Vadaskertben - közölte az állatkert vezetése az MTI-vel.

Buli, ahova nem hívnak meg senkit, mégis teltházas

AC News 2021.05.12.
The Carbonfools szobadiszkó című új dala összefoglalja az elmúlt év karantén időszakát.

Sziréna

Temetőből lopott mécsesekkel világított otthonában egy férfi, vádat emeltek ellene

AC News 2021.05.13.
Temetőből lopott elemes mécsesekkel világított otthonában egy füzesabonyi férfi, vádat emeltek ellene - tájékoztatta a Heves megyei főügyészség csütörtökön az MTI-t.     

Tényleges életfogytiglant kapott a túronyi kettős gyilkos

AC News 2021.05.12.
Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy túronyi férfit, aki két idős embert gyilkolt meg 2016-ban és 2017-ben.    

Eltévedtek az erdőben – A 112-es segélyhívót tárcsázták

AC News 2021.05.12.
Egy órán belül megtalálták a rendőrök és segítőik azt a két lányt, akik a mártélyi ártérben tévedtek el.
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

NAV: Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Pataki József 2021.05.13.
Május elejéig csaknem 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el személyi jövedelemadó bevallását az adóhat&oacut...

Meghalt 82 beteg, 1416 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.05.13.
Meghalt 82, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 4 420 76...

ITM: Jövő hét végéig kérhető a KFI bértámogatás

Pataki József 2021.05.13.
Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó S&aa...

Világ

Biden: Izraelnek joga van megvédenie önmagát

Pataki József 2021.05.13.
Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak, ...

Azonnal megkezdhetik a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával az Egyesült Államokban

Pataki József 2021.05.13.
Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőz...

Polgárháborús helyzet alakult ki zsidók és arabok között Izrael számos pontján

Pataki József 2021.05.13.
Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli...
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08.
Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project &...

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01.
A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, ho...

Középkori selymekkel tört be a világpiacra egy magyar vállalkozó

AC News 2021.04.25.
Mestellér János, a Kazár Bazár webshop vezetője nem akármilyen termékek gyártásával foglalkozik, ugyanis a vállalkozó középkori selyemmintákat kelt életre. Az AcNews az üzletembert többe...

Amiről beszélnek

Kislánya lesz Berkiéknek!

Pataki József 2021.05.13.
Az izomceleb és felesége azt hitte fiuk fog születni, de kiderült, hogy tévedtek.

Véget ér az ikonikus talkshow

Pataki József 2021.05.13.
Ellen DeGeneres műsora az utóbbi időkben rengeteg negatív kritikát kapott, ezért a műsorvezető úgy döntött, hogy 18 év után véget vet ennek a talkshownak.

Kiefer Sutherland kémes tévésorozatban játszik

Pataki József 2021.05.13.
Kiefer Sutherland privát kémet alakít egy új tévésorozatban, amely a Paramount+ streamingszolgáltatására készül.
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között