Szőcs Ferenc: Jövőre már jut macskakőre is!

AC News 2016.07.31. Profil

Szőcs Ferenc: Jövőre már jut macskakőre is!

Torockó az erdélyi falusi turizmus egyik gyöngyszeme, a festői környezetű, világörökségi listán lévő település éppúgy vonzza az anyaországi magyar, mint a regáti román turistákat. A falu első emberével, Szőcs Ferenccel beszélgetve az is kiderült: nem véletlen, hogy idén Torockó rendezhette meg Erdély legnagyobb fesztiválját, a Double Rise-t.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Torockón a falusi turizmus a leginkább tőkevonzó húzóágazat, mára a falu jelentős része ebből él. Mikor indul a torockói vendégvárás története?

- Húsz éve, 1995-ben kezdődött a turizmus fejlesztése Torockón, akkor nyitotta meg az első helyi turistaszállást a kolozsvári Brassai Líceum. Mára 70 európai színvonalú panziónk van, amelyekben több száz vendég váltja egymást, gyakorlatilag az év minden szakában. 2014-ben Torockón épült fel a Duna Televízió határon túli központja, a Duna Ház, amely otthont ad a június elején esedékes Duna Napok nevű rendezvénynek. Az elmúlt másfél évtizedben látványosan épült-szépült a falu, az sem lehet véletlen, hogy idén pont Torockón rendezték meg a Double Rise fesztivált, ami négy nap alatt 22 ezer ember vonzott a településre.

- Hogy-hogy Torockó „nyerte” a Double Rise-t? Nyilván más települések is bejelentkeztek egy ilyen hatalmas fesztivál helyszínéül.

- Biztosan. A rendezvényen 90 százalékban fiatalok voltak, sok olyan magyarországi ifjú, akik először jártak erdélyi fesztiválon, de ezek után talán jövőre is jönnek. Tudja, a Double Rise, vagyis kettős napfelkelte elnevezés maga is Torockóra utal, hiszen a falunkban kétszer kel fel a nap. Hajnalban az első sugarak után a nap visszabújik a falu fölött magasodó Székelykő csúcsa mögé, hogy onnan nemsokára ismét „felkeljen”. Hogy a fesztivál szervezőinek miért pont Torockóra esett a választása, azt nem tudom, de talán az is közrejátszott a döntésükben, hogy a falunk 2 éve megkapta az Erdély legszebb települése díjat.

- Torockó évek óta fent van az UNESCO világörökségi listáján. Mikor lesz része a falu a világörökségnek?

- Hollókő 15 éve örökségvédelmi listán van, a hollókőiek segítenek nekünk a hazai és a nemzetközi pályázati lehetőségek megtalálásában.

- Van a világörökségi védettségnek hátránya?

- Persze, egy világörökségi oltalom alatt álló település számára világosan le van írva, mit szabad és mit nem. Például a közutakat csak speciális, autentikus anyagokkal és macskakővel szabad burkolni, az összképet rondító, bár praktikus műút építése tilos. Ha azonban egy település elnyeri a világörökségi védelmet, könnyebben jut számos vissza nem térítendő támogatáshoz – például EU-s forrásokhoz. Onnantól lehet majd pályázni macskakőre is. - Ma már nem olyan sok. De a testvértelepülések közösen tudnak pályázni különféle rendezvények, például falunapok támogatására. Az augusztusi Torockó-napokra is kaptunk támogatást az anyaországtól. A falunapon egyébként az Örökség együttes fog koncertezni, ami a Kormoránból alakult.
 
- Önöknél a polgármesteri hivatal homlokzatán kint van a székely zászló? Vagy inkább úgy kérdem: a román zászlón kívül lobog kint már zászló is?
 
- Én ezzel nem szívesen foglalkozom. Már csak azért sem, mert mi nem székelyek, hanem magyarok vagyunk. A román népszámlálásnál a mai napig külön kategória van a székely és a magyar nemzetiségre. Mi egységesen a magyart jelöltük be. 2010-ben 1127 lakosunk volt, ennek 98 százaléka magyarnak vallotta magát. Nagyjából 70 román család él velünk a faluban.
 
- Gondolom, szép számmal akadnak román turisták is, akik autentikus torockói magyar környezetben pihennek.
 
- Persze, sok román turista érkezik hozzánk, ahogyan sok külföldi is. Bukarestben is népszerű az erdélyi falusi turizmus. De a legtöbben Magyarországról jönnek.

- Hányan honosítottak és kértek magyar állampolgárságot a faluban?
 
- Nem sokan, nagyjából 120 ember, főleg az idősebbek. Ezt nem kommentálnám.
 
- Önnek ez az ötödik mandátuma RMDSZ-es színekben. Jelen van „konkurens” magyar párt is a településen? Milyen a viszonyuk a többi magyar formációval?
 
- Noha 2014-ben szimbolikusan, hatalmas koszorúkkal eltemettük a Tőkés László-féle "ellenpártot", az Erdélyi Magyar Néppártot, idén úgy feltámadtak, mint annakidején Jézus. Az idei önkormányzati választásokon sokhelyütt magyar ellenjelöltet állított az EMNP, ezzel gyengítette az RMDSZ-t. Aztán a voksolás után egy héttel a templomunkban azt prédikálta az EMNP-t támogató pap, hogy a választás nem Isten akaratát tükrözi, nem Isten akarata szerint történt. Hát mit lehet erre mondani?
 
- Ön szerint az RMDSZ jól szerepelt a legutóbbi helyhatósági választásokon?
 
- Nálunk igen, Erdély egészében nem. Ne kérdezze miért, nem tudom az okát. -
 
A mindenkori erdélyi helyhatósági választások sarokköve Marosvásárhely. Vajon miért nem sikerült idén sem visszavenni a felerészben magyar település vezetését?
 
- Mert megfelelő helyre megfelelő embert kellene jelölni. Marosvásárhelyen ez az idén sem sikerült.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT