Szőcs Ferenc: Jövőre már jut macskakőre is!

AC News 2016.07.31. Profil

Szőcs Ferenc: Jövőre már jut macskakőre is!

Torockó az erdélyi falusi turizmus egyik gyöngyszeme, a festői környezetű, világörökségi listán lévő település éppúgy vonzza az anyaországi magyar, mint a regáti román turistákat. A falu első emberével, Szőcs Ferenccel beszélgetve az is kiderült: nem véletlen, hogy idén Torockó rendezhette meg Erdély legnagyobb fesztiválját, a Double Rise-t.

- Torockón a falusi turizmus a leginkább tőkevonzó húzóágazat, mára a falu jelentős része ebből él. Mikor indul a torockói vendégvárás története?

- Húsz éve, 1995-ben kezdődött a turizmus fejlesztése Torockón, akkor nyitotta meg az első helyi turistaszállást a kolozsvári Brassai Líceum. Mára 70 európai színvonalú panziónk van, amelyekben több száz vendég váltja egymást, gyakorlatilag az év minden szakában. 2014-ben Torockón épült fel a Duna Televízió határon túli központja, a Duna Ház, amely otthont ad a június elején esedékes Duna Napok nevű rendezvénynek. Az elmúlt másfél évtizedben látványosan épült-szépült a falu, az sem lehet véletlen, hogy idén pont Torockón rendezték meg a Double Rise fesztivált, ami négy nap alatt 22 ezer ember vonzott a településre.

- Hogy-hogy Torockó „nyerte” a Double Rise-t? Nyilván más települések is bejelentkeztek egy ilyen hatalmas fesztivál helyszínéül.

- Biztosan. A rendezvényen 90 százalékban fiatalok voltak, sok olyan magyarországi ifjú, akik először jártak erdélyi fesztiválon, de ezek után talán jövőre is jönnek. Tudja, a Double Rise, vagyis kettős napfelkelte elnevezés maga is Torockóra utal, hiszen a falunkban kétszer kel fel a nap. Hajnalban az első sugarak után a nap visszabújik a falu fölött magasodó Székelykő csúcsa mögé, hogy onnan nemsokára ismét „felkeljen”. Hogy a fesztivál szervezőinek miért pont Torockóra esett a választása, azt nem tudom, de talán az is közrejátszott a döntésükben, hogy a falunk 2 éve megkapta az Erdély legszebb települése díjat.

- Torockó évek óta fent van az UNESCO világörökségi listáján. Mikor lesz része a falu a világörökségnek?

- Hollókő 15 éve örökségvédelmi listán van, a hollókőiek segítenek nekünk a hazai és a nemzetközi pályázati lehetőségek megtalálásában.

- Van a világörökségi védettségnek hátránya?

- Persze, egy világörökségi oltalom alatt álló település számára világosan le van írva, mit szabad és mit nem. Például a közutakat csak speciális, autentikus anyagokkal és macskakővel szabad burkolni, az összképet rondító, bár praktikus műút építése tilos. Ha azonban egy település elnyeri a világörökségi védelmet, könnyebben jut számos vissza nem térítendő támogatáshoz – például EU-s forrásokhoz. Onnantól lehet majd pályázni macskakőre is. - Ma már nem olyan sok. De a testvértelepülések közösen tudnak pályázni különféle rendezvények, például falunapok támogatására. Az augusztusi Torockó-napokra is kaptunk támogatást az anyaországtól. A falunapon egyébként az Örökség együttes fog koncertezni, ami a Kormoránból alakult.
 
- Önöknél a polgármesteri hivatal homlokzatán kint van a székely zászló? Vagy inkább úgy kérdem: a román zászlón kívül lobog kint már zászló is?
 
- Én ezzel nem szívesen foglalkozom. Már csak azért sem, mert mi nem székelyek, hanem magyarok vagyunk. A román népszámlálásnál a mai napig külön kategória van a székely és a magyar nemzetiségre. Mi egységesen a magyart jelöltük be. 2010-ben 1127 lakosunk volt, ennek 98 százaléka magyarnak vallotta magát. Nagyjából 70 román család él velünk a faluban.
 
- Gondolom, szép számmal akadnak román turisták is, akik autentikus torockói magyar környezetben pihennek.
 
- Persze, sok román turista érkezik hozzánk, ahogyan sok külföldi is. Bukarestben is népszerű az erdélyi falusi turizmus. De a legtöbben Magyarországról jönnek.

- Hányan honosítottak és kértek magyar állampolgárságot a faluban?
 
- Nem sokan, nagyjából 120 ember, főleg az idősebbek. Ezt nem kommentálnám.
 
- Önnek ez az ötödik mandátuma RMDSZ-es színekben. Jelen van „konkurens” magyar párt is a településen? Milyen a viszonyuk a többi magyar formációval?
 
- Noha 2014-ben szimbolikusan, hatalmas koszorúkkal eltemettük a Tőkés László-féle "ellenpártot", az Erdélyi Magyar Néppártot, idén úgy feltámadtak, mint annakidején Jézus. Az idei önkormányzati választásokon sokhelyütt magyar ellenjelöltet állított az EMNP, ezzel gyengítette az RMDSZ-t. Aztán a voksolás után egy héttel a templomunkban azt prédikálta az EMNP-t támogató pap, hogy a választás nem Isten akaratát tükrözi, nem Isten akarata szerint történt. Hát mit lehet erre mondani?
 
- Ön szerint az RMDSZ jól szerepelt a legutóbbi helyhatósági választásokon?
 
- Nálunk igen, Erdély egészében nem. Ne kérdezze miért, nem tudom az okát. -
 
A mindenkori erdélyi helyhatósági választások sarokköve Marosvásárhely. Vajon miért nem sikerült idén sem visszavenni a felerészben magyar település vezetését?
 
- Mert megfelelő helyre megfelelő embert kellene jelölni. Marosvásárhelyen ez az idén sem sikerült.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kóbor János: Lehet, hogy a jövő év lesz az Omega búcsúja

AC News 2021.09.28.
Az Omega frontembere szerint hatvan év után véget érhet a legendás zenekar diadalmenete. Eddigi utolsó lemezük most jelenik meg, amin még a tavaly novemberben elhunyt Benkő László az orvosai tanácsai ellenére is dolgo...

Harmadik gyermekéről mesélt Dobó Ági – „Pandi az életünk része”

Pataki József 2021.09.27.
Sokan nem tudják, de egy igazi költő veszett el a hírességben. Ági most minden bátorságát összeszedte, és egy csokorba gyűjtötte eddigi verseit, hogy aztán kiadja azokat. De nem akármilyen kötetre kell sz&aac...

BREAKING! Elértük DJ Dominique-t – „Agyérgörcsöm volt”

Pataki József 2021.09.24.
DJ Dominique tegnap került kórházba, de eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt.

Huppsz

Poszt-feszt! – Depresszióval küzd Pumped Gabo

Pataki József 2021.09.28.
Sokan viccnek tartják, de tényleg létezik a fesztivál utáni depresszió.

Azta! Így szexizik a szakítás után Tolvai Reni

AC News 2021.09.28.
Az énekesnő egy igazán merész fotót osztott meg magáról az Instagramon.

Kajdi Csaba fiatalságának titka a közösségi oldalakban rejlik

Pataki József 2021.09.28.
A modellügynökség tulajdonosa néhány éve még értetlenül állt az Instagram működése előtt. Ma már az ilyen és ehhez hasonló új platformok használatában látja a fiatalsá...
video4 - Kategoriak között
min-mano
video1a - Kategoriak között

AC News

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik hétvégén a Nemzeti Vágtát

AC News 2021.09.28.
Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató k...

Megállt a tanyán élők számának csökkenése

AC News 2021.09.28.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit - mondta az Agrárminisztérium (AM)...

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban, de további áremelkedés várható

AC News 2021.09.28.
Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként...

Sziréna

Eredményes volt az ellenőrzés

AC News 2021.09.28.
Az Oroszlányi Rendőrkapitányság területén tartott akció ideje alatt három körözött személyt fogtak el a rendőrök.  

Harmincegy migránssal hajtott fának egy embercsempész

AC News 2021.09.28.
Menekülés közben fának hajtott autójával egy 31 migránst szállító embercsempész hétfőn este Abda külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a rend...

Csónakot lopott egy hamis rendszámú teherautóval     

AC News 2021.09.28.
A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei lopás közben érték tetten a férfit.
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Itthon

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Pataki József 2021.09.28.
Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a...

Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Pataki József 2021.09.28.
A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben - hívta fel a figyelmet Varga Judit hétfői Facebook bejegyzésében.

Nagy István: Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet

Pataki József 2021.09.28.
Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Világ

Biden kamerák előtt vette fel a harmadik, emlékeztető oltását

Pataki József 2021.09.28.
Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Pataki József 2021.09.28.
Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyh...

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését

Pataki József 2021.09.28.
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn...
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Profil

Pozsgai Brigitte: Amikor éppen elegem van a startup-ból, akkor jön a forgatókönyv

AC News 2021.09.26.
Egy igazi feltörekvő polihisztorral olvashatnak interjút a következő percekben. 

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Amiről beszélnek

Kiderült, hányszor kell oltakoznunk a jövőben

AC News 2021.09.28.
A Pfizer vezetője azt is elárulta, mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Dugódíjat követlenek Budapesten

AC News 2021.09.28.
A Levegő Munkacsoport szerint 500 forintért lehetne behajtani Budapest belvárosába.

Brutális drágulás: Ennyibe kerül az üzemanyag holnaptól

AC News 2021.09.28.
Szerdától a benzin literenkénti átlagára 4, míg a gázolajé 9 forinttal nő.
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
min-mano