Szokor Gyula: Nem egyszerű feladat nézőt lebegtetni egy izgő-mozgó hajón!

2017.10.16. Profil

Szokor Gyula: Nem egyszerű feladat nézőt lebegtetni egy izgő-mozgó hajón!

Szokor Gyula neve ismerősen csenghet a bűvészkörökben. A 80-as, 90-es években nem volt olyan ember, aki ne látta volna legalább egy előadását (és itt nemzetközi viszonylatban értjük). Az ezredfordulón azonban, a hírnév ellenére, jó pár évre otthagyta hivatását. Nemrég viszont újult erővel vetette be magát a bűvészszakmába. A nagy múltú magyar varázsló két fellépés szünetében fogadta az AcNews-t.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

– Mikor köszöntött be életedben először a varázslat világa?

– 1976-ban kezdtem jobban megismerkedni a bűvészet rejtelmeivel. Kisebb-nagyobb szünetekkel, de gyermekkorom óta vonzódtam e szórakoztató műfajhoz. Annak idején a kispesti bűvészkörnek is tagja voltam. Talán én vagyok az egyetlen az országban, aki a mai napig hobbiként tekint a bűvészkedésre.

– Volt akkoriban példaképed?

– Kezdő bűvészként szinte mindenkit példaképnek tekintettem. Aki engem is elkápráztatott arra merőben másképpen tekintettem én is. Szerintem a mai napig ez a helyes hozzáállás egy tanulótól.

– Mi volt az első mutatványod?

– Természetesen egy kártyatrükk!  Igazából magyar kártyával láttam és tanultam meg, de semmi akadálya, hogy bármilyennel bemutassam!

– Mikor indult be a bűvészkarriered?

– Az igazi áttörést a 80-as évek vége hozta meg. Néhány színpadi fellépés után döntöttem el, hogy a bűvészet általános kategóriája a megfelelő számomra. Ez nem azt jelenti, hogy az apró trükkök vagy akár a close- up (szalon jellegű bűvészkedés) nem lenne a szívem csücske. Jó eredményeket értem el ezekben az ágazatokban is!

– A pályád során számos külföldi országban is felléptél…

– Igen. Sikerem volt például a floridai Disneyland-ben. Sőt, egy luxushajó varázslójaként eljutottam a Kanári-, illetve Görög-szigetekre. Nem egyszerű feladat nézőt lebegtetni egy izgő-mozgó hajón!

– Gondolom egy ilyen hajóút előtt nehezen váltál meg az otthoniaktól.

– Nem volt könnyű. Nem családos embernek való egy több hónapos külföldi munkaszerződés. Más 3-4 napra elutazni egy külföldi kongresszusra, versenyre vagy akár gálázni, és más, amikor hónapokig nem látod a szeretteidet, de akkor is mosolyogni kell a színpadon. Ennek a korszaknak talán az egyik legemlékezetesebb momentuma az volt, amikor az a megtiszteltetés ért, hogy a svájci bűvészkongresszuson a gálát én nyitottam meg a műsorommal, nagy sikerrel.

– A siker ellenére mégis ott hagytad a bűvészetet több, mint 10 évre. Miért?

– Nem nevezném ezt kihagyásnak, legbelül mindig bennem volt a bűvész, de mint ahogy azt előbb is említettem, „talán én vagyok az egyetlen az országban, aki a mai napig hobbiként tekint a bűvészkedésre”. Igaz, az ezredfordulótól nagyobb szünetet tartottam egy új hobbi, a motorsport miatt. A hazai legnagyobb motoros fórum tiszteletbeli tagjává választottak és a több ezer tagot számláló fórum adminisztrátora voltam.

– Mikor tértél vissza?

– 2015-ben a régi szerelem visszacsalogatott! Újra a régi lendülettel vetettem bele magamat. Elég érdekes fejlődésen ment át az évek során a bűvész szakma. Azt, hogy az új irány pozitív-e nehéz lenne megmondani, de mindenesetre próbálom becsempészni a klasszikus műfajt a műsoraimba, még ha új köntösben is tűnnek fel!

– Nemrég részt vettél egy nívós bűvészversenyen. Mesélnél kicsit róla?

– A Corodini bűvészklub megrendezi minden évben a saját nyílt bajnokságát, idén a harmincadikat. A Fővárosi Nagycirkuszban volt a találkozó, ahol nagyon jó tudással rendelkező kollégákkal mérettettem meg magamat. Itt lettem első helyezett „gyerekműsor” kategóriában.

– Miért pont a „gyerekműsor” kategóriát céloztad meg?

– Talán a legnehezebb műfaj a versenyre tervezett gyerekműsor! Alap trükkökkel kell a gyerekeket ámulatba ejteni, mégpedig úgy, hogy a szakmai zsűri is értékelni tudja. A gyerekműsorom érdekessége, hogy hangeffektekre dolgozom, ami nincs kiélezve erőltetett tapsra. Nincs hajlongás, csak mikor megkívánja a helyzet. Számomra elég, ha látom a csodálkozást, a tátott szájakat, nevetést. Figyelem a gyerkőcök viselkedését, mennyire tudják követni a fejleményeket.

– Tervezel a közeljövőben valamilyen grandiózus showműsort?

- 2018 december végén lesz egy nagyszabású bűvész show, ahol szerepelni fogok. Többet még nem árulhatok el, de már most arra is készülök. Természetesen addig is szeretnék minél több embert szórakoztatni műsoraimmal!

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)