Tabár Andrea, influenszer: Kiközösítettek, megvertek, leköptek!

Pataki József 2019.11.06. Profil

Tabár Andrea, influenszer: Kiközösítettek, megvertek, leköptek!

A napokban tartotta meg sajtótájékoztatóját a Cartoon Network csatorna a Nemzeti Bűnmegelőzési tanáccsal karöltve. Az esemény neve beszédes: Aki ver, nem haver kampánynevet viseli, céljuk az, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek egymás közötti bántalmazására, mely gyakran gyógyíthatatlan sebeket ejthet egy-egy fiatalon, és nem egyszer volt már arra példa, hogy tragikus véget ért egy ilyen „heccelés”. A kampányban aktív szerepet vállal Tabár Andrea Youtuber és véleményvezér, akinek sok ezer fiatal követi mindennapjait. A 25 éves lány lapunknak mesélt erről a valós problémáról, a vele megtörtént sokkoló eseményekről és lehetséges megoldásról.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

– Hogyan lettél influenszer?

– Egy ifjúsági fórumon voltam moderátor. Számítógépes játékokkal és filmekkel kapcsolatos témákért voltam felelős. Az ott fórumozók kértek meg arra, hogy csináljak videojátékokkal kapcsolatos videókat a Youtubeon. Mai napig csinálom ezt a csatornát. Később jött az Instagram oldalam is, amin egyre több követőm lett.

– Mikortól számít valaki véleményvezérnek?

– Nem igazán kedvelem ezt a kifejezést. Nem érzem azt, hogy az én véleményemnek befolyásolnia kellene mások döntéseit. Persze szeretek felszólalni bizonyos témákban. Ezért is vállaltam el a Cartoon Networknek a kampányát. Volt már több közös projectem a rendőrséggel, és jártuk az iskolákat, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy az iskolai zaklatás egy valós probléma. Visszatérve a kérdésre, 2-3 évvel ezelőtt kezdődtek el komolyabban az ilyen jellegű munkáim.

– Ez az első közös projected a Cartoon Networkkel?

– Volt már több közös munkáink, de ilyen fontos témában ez az első.

– Hogyan érint téged az Aki ver, nem haver kampány témája?

– Személyes kötődésem van ebben a dologban. Amikor nyolcadikos voltam, eléggé kiközösítettek a társaim egy félreértés miatt. Egy ’úgynevezett’ barátnőm kezdett el rólam dolgokat terjeszteni. Akkoriban teljesen megváltoztam. Visszahúzódó gyerek lettem, féltem a többiektől. Így sok év távlatából is még mélyen érint az, ami akkor történt.

– Meddig mentek el a zaklatásban a gyerekek?

– Megvertek és leköptek…

– Hogyan tudtad ezt kezelni?

 – Nagyon nehezen. Nem értettem, hogy miért történik. A szüleimmel és az akkori osztályfőnökömmel tudtam csak megbeszélni ezt a problémát, de igazán ők sem tudtak segíteni. Feldolgozni az egészet csak akkor tudtam, amikor elballagtam és megszüntettem a kapcsolatot az összes osztálytársammal.

– Szoktak a követőid segítséget kérni tőled?

– Igen, sokan írnak nekem, hogy tanácsot kérjenek. Általában live streamek közben szoktuk megbeszélni a fontosabb dolgokat.

– Mi a legnagyobb sikerélményed ezzel kapcsolatban?

– Volt egy lány, aki írt nekem, azzal kapcsolatban, hogy érkezett egy új osztálytársa, akin segíteni szeretne. A gyerek olyan megjegyzéseket tett, hogy hamarosan öngyilkos lesz. A lány segíteni akart neki, de csak elutasítást kapott. Azt tanácsoltam neki, hogy próbáljon meg iskola után odamenni hozzá, amikor mások nem látják, szervezzen közös programot. Mondtam, hogy gondoljon arra, hogy esetleg olyan sebeket ejtettek előzőleg ebben a személyben, ami miatt nagyon bizalmatlan lett. Nemrégiben kaptam egy levelet ettől a lánytól, hogy megfogadta a tanácsaimat, és most már minden rendben van, javult a helyzet.

– Látsz arra esélyt, hogy véglegesen megszűnik egyszer az iskolai zaklatás?

– Sajnos mindig lesz erre példa. Csökkenteni lehet ezeknek az eseteknek a számát, de ez nevelésből adódó dolog. Amíg nem úgy nőnek fel az emberek, hogy ezt fontosnak tartják, addig mindig lesz bántalmazás. Remélem, sok mindenkihez eljut majd az üzenet.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT