Tari Fruzsina: Egy Sentinel műholdban 83 magyar fejlesztésű alkatrész van

AC News 2016.11.05. Profil

Tari Fruzsina: Egy Sentinel műholdban 83 magyar fejlesztésű alkatrész van

A hazai űripar elismerten világszínvonalú, több szférában is piacvezető a térségben, mégis keveset tudunk róla. A Magyar Űrkutatási Irodát vezető Tari Fruzsina mérnök-űrjogász szerint a magyar űrséta ugyan jelenleg még fikció, de az tény, hogy hazai szakemberek munkája meghatározóan jelen van az európai űrteljesítményekben. Az EU Copernicus programjában részt vevő Sentinel műholdban például 83 magyar alkatrész van.

- Magyarországon nagy múltja van az űrkutatásnak, éppen mostanában, október 31-én volt a 42. évfordulója annak, hogy az első magyar űreszköz kijutott a világűrbe. Ez egy mikrometeorit-detektor volt, egy űrelektronikai eszköz, amely az IK-12 jelű orosz műhold fedélzetén kapott helyet – mondta dr. Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője. A szakember hozzátette: 40 magyar kutatóhely és vállalkozás létezik, ahol tényleges és – nem mellékesen – világszínvonalú munka zajlik. A magyar fejlesztések különleges mivoltát bizonyítja az is, hogy ezidáig minden hazánkban kifejlesztett eszköz tökéletesen működött – szögezte le a szakember, aki alapvégzettsége szerint jogász, majd a Műszaki Egyetemen szerzett ipari termék- és formatervező diplomát, végül Párizsban szerzett világűrjogi és távközlési jogi szakképesítést.

- A magyar űripar abban a szerencsés helyzetben van, hogy munkáit széles spektrum jellemzi. Konkrétan fogalmazva Magyarország minden eszközt képes megtervezni és legyártani, amire csak az űrkutatásban szükség lehet – kivéve a hordozóeszközöket. A műholdas platform gyártásától a hasznos teherig a teljes vertikumra rendelkezünk szakértelemmel, ideértve az elektronikai, hírközlési, távérzékelési, orvostudományi és sugárzásmérő berendezéseket, speciális anyagtudományi fejlesztéseket – mondja Tari Fruzsina.

A Magyar Űrkutatási Iroda 1992 óta működik, jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül. - Elsődleges feladata a hazai űrszektornak a koordinálása, érdekképviselete, a résztvevőknek a beazonosítása. Amikor lehetősége van, hazai programokat ír ki az űrkutatás érdekében és hazai technológiai fejlesztéseket képvisel. A második pillére a tevékenységünknek a nemzetközi szervezetekben való képviselet, képviseljük hazánkat az Európai Unióban az űrkutatás, űripar területén, kétoldalú nemzetközi kapcsolatokat ápolunk és építünk ki, ilyen az orosz-magyar kapcsolat és az Egyesült Államokkal is szeretnénk újra felvenni a kapcsolatot – mondja Tari Fruzsina.

A 2014-ben üstökös felszínén landoló Rosetta űrszondáról sokat olvashattunk annakidején. A programban nem csak a fő koordinátor Európai Űrügynökség (ESA) tagjai vettek részt, hanem az amerikai NASA, valamint Ausztrália is. Magyarországról is legalább négy intézmény kapcsolódott be a munkába. Az egyik, talán a leglátványosabb feladat a Philae leszállóegység megtervezése volt, amely az üstökös felszínén történő landolást irányította. A landolásra 2014. november 12-én kerül sor. A keringőeszköz elektronikai energiaellátásának és a tudományos méréseket végző eszközöknek a tervezésében és megépítésében is részt vettek magyar szakemberek.

Magyarország 2015 tavaszán csatlakozott az Európai Űrügynökséghez (ESA). A tagsággal hazánk olyan programokba is bekapcsolódhatott, amilyeneket az egyes országok egymagukban nem lennének képesek elindítani. - Az Európai Űrügynökségben végzett munka olyan szabványok szerint működik, amely a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfelel, ez a hadiiparnál is szigorúbb szabványokat jelent. Ha egy ipari szereplő vagy egy kutatóhely sikeres projektben tud részt venni, az biztos, hogy egy nagyon jó alap az uniós pályázati rendszer kihasználására, vagy más harmadik országokkal való gazdasági együttműködésre – húzta alá a vezető, kiemelve: az űrkutatás sokkal bővebb, sokkal több hétköznapi és tudományos területre van közvetlen hatással, mint azt elsőre gondolnánk.

- Az orvostudomány olyan kutatásokat végezhet az űrben, ahol kizárt a gravitáció hatása és esetleg tisztább módon lehet elemezni egy-egy betegséget, vagy egy reakciót. A csontszövet és izomtónus kutatásában, vagy akár a szív és érrendszer működésében is jelentőséggel bírnak az űrorvostani felfedezések. A pszichológiában is fontos szerepet játszik, hiszen az űr egy olyan környezet, amely az ember pszichéjét maximálisan megterheli. Aztán másik irány lehet például a meteorológia. Ha bekapcsoljuk a TV-t és megnézzük, hogy milyen időjárás lesz, a meteorológiai adatokat is műholdas távérzékelés eredményeként kapjuk. Emellett rengeteg helyen fontos lehet a műholdas technológia, így például említhetném a globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatásokat, a talajszerkezet vagy egyéb mezőgazdasági vizsgálatokat is – mondja a vezető.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 1927-ben jött létre, Magyarország a 22. tagállama. Az európai tagok mellett Kanada is részt vesz a legtöbb programban, igen komoly hozzájárulásokkal. Az ESA közel 2200 alkalmazottal rendelkezik, 5 milliárd eurós éves költségvetéssel bír, ebbe Magyarország kötelező hozzájárulásként 5 millió eurót fizet be. - Az európai ügynökség harmonizálja az elérhető űrtechnológiákat, és beazonosítja azokat, amelyek hiányoznak, ezeknek a pótlására pedig programokat indít el. Annak érdekében, hogy Európa az űrkutatás szempontjából független legyen, saját hordozóeszközök fejlesztésével is foglalkozik, az Ariane és a Vega hordozórakétákra kell itt gondolnunk. A kutatás sem maradhat el, sem az emberes űrrepülések támogatása, ennek megfelelően van egy európai modul a Nemzetközi Űrállomáson, a Colombus-modul, amelyben különféle kísérletek elvégzésére van lehetőség. Mint ügynökség, önálló tevékenysége mellett az ESA más szervezetek megbízásából is fejleszt műhold-családokat. Ilyen nagy megbízó maga az Európai Unió, a Copernicus és a Galileo program keretében.

A Copernicus program a műholdas távérzékelés, téradatok pl. ingatlannyilvántartás rögzítése mellett különféle kutatásokat végez a gyógyászat, az energetika, a mezőgazdasági terménybecslések, az erdőgadálkodás (erdők állapotfelmérése), a tengerszint változásának vizsgálata, és a klímaváltozás-vizsgálat terén. A programban részt vevő Sentinel műholdak tevékenysége átnyúlik a környezetvédelem, a klímavédelem, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, az élelmezésügy és a biztonságpolitika (katasztrófahelyzetek megelőzése és kezelése) területére. A Copernikus projekt 2013 óta fut közel 4 milliárd eurós költségvetéssel. A másik nagy európai program, amelyben Magyarország részt vesz a Galileo program, ez gyakorlatilag egy GPS-szerű helymeghatározó műholdcsaládot koordinál, amely elsősorban polgári – tehát deklaráltan nem katonai - célokra lett kifejlesztve. Idén bocsájtják fel a 13. és a 14. műholdat, ezekkel már 24 rendes és 6 tartalékműholdból áll majd a Sentinel-műholdcsalád.

A magyar űripar jelentősen hozzájárul az európai sikerekhez. Legutóbb például a Titel-program keretében sugárzásvédelemben használható eszközöket fejlesztettek magyar szakemberek a nemzetközi űrállomásra. A már említett Rosetta küldetésben is kulcsszerepet játszottak magyar fejlesztők. - A Rosetta-programban mind a keringő- mind a leszállóegység kifejlesztésében összesen 4 magyar kutatóintézet és vállalkozás vett részt, amelyek nagyon komoly berendezéseket szállítottak le egyrészt a kísérletekhez, másrészt az alaprendszerekhez, mint a fedélzeti számítógép, vagy az energiaellátó rendszer. Fontos kiemelni, hogy a Sentinel 2 egységben is van magyar beszállító, tehát a Copernikus programban van kifejezetten magyar érdekeltség. Egy-egy Sentinel műholdban konkrétan 83 db magyar fejlesztésű berendezés, alkatrész van – mondja Tari Fruzsina.

A hazai sikerek ellenére Tari Fruzsina szerint nem valószínű, hogy a közeli jövőben magyar űrhajós jutna ki a Nemzetközi Űrállomásra. - Ez nem kizárólag a mi terveinken múlik, szokás szerint nyílt pályázatot írnak ki azoknak az embereknek, akiket ez kifejezetten érint és érdekel. Hatalmas a verseny, az előző válogatásban is több mint tízezren jelentkeztek, és csak 6 űrhajósjelöltet választottak ki. Ezért az, hogy legközelebb magyar űrhajós megy az űrbe, jelenleg inkább fikció, mintsem reális lehetőség. 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kulcsár Edina elárulta a titkát! – „Így fogytam le 2 hónap alatt 12 kilót”

AC News 2021.05.12.
Ahogy közeledik a nyár, sokan próbálják elérni az áhított nyári alakot, így volt ezzel Kulcsár Edina is, aki egy fürdőruhás poszttal mutatta meg közösségi oldalán, hogy állt rajta a...

Ezt nyerte a pandémiával Németh Kristóf!

AC News 2021.05.11.
A színész életéből a járvány nemcsak elvett, hiszen jó ideig nem állhatott színpadon, de hozott is, ugyanis az elmúlt másfél évben nem tétlenkedett és a pandémia alatti stoppot arra haszn...

Sztárok, akik imádják a kertészkedést - Gyomlálnak és gereblyéznek is

AC News 2021.05.10.
A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amely a természet iránti tiszteletről szól, valamint a környezettudatosság elmélyítésének is emléket kíván áll&iacut...

Huppsz

Liptai Claudia számára örökre pokoli élmény marad élete első élő show-ja

Pataki József 2021.05.12.
A műsorvezető fejből, rögtönözve vezette le élete első élő adását, a Big Brothert. A mélyvíz, amelybe akkor került, amikor elromlott a súgógép, örökre meghatározó emlék marad sz&aac...

Kábán, kórházi ágyról jelentkezett az X-Faktor műsorvezetője!

Pataki József 2021.05.11.
Altatás után jelentkezett be nemrég az Insta sztorijában Miller Dávid, aki elmondta, miért volt szükség műtétre.

Így NEM ünnepli a születésnapját Lang Györgyi!

Pataki József 2021.05.10.
Az énekesnő nem szereti, ha felköszöntik a születésnapján. Mi azért megpróbáltuk…
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Szibériai tigriskölykök születtek a Kecskeméti Vadaskertben

AC News 2021.05.13.
Szibériai tigriskölykök (Panthera tigris altaica) születtek a Kecskeméti Vadaskertben - közölte az állatkert vezetése az MTI-vel.

Buli, ahova nem hívnak meg senkit, mégis teltházas

AC News 2021.05.12.
The Carbonfools szobadiszkó című új dala összefoglalja az elmúlt év karantén időszakát.

A nap kérdése: Kötelezheti-e a munkaadó a munkavállalót a védőoltásra?

AC News 2021.05.12.
A 24.hu dr. Nagy Bence munkaügyi szakjogászt kérdezte a sokunkat foglalkoztató kérdésről. Nagyon nehéz is megközelíteni a témakört, hiszen rengeteg jogszabályt kell figyelembe venni, melyek közt vannak olyanok, amely...

Sziréna

Temetőből lopott mécsesekkel világított otthonában egy férfi, vádat emeltek ellene

AC News 2021.05.13.
Temetőből lopott elemes mécsesekkel világított otthonában egy füzesabonyi férfi, vádat emeltek ellene - tájékoztatta a Heves megyei főügyészség csütörtökön az MTI-t.     

Tényleges életfogytiglant kapott a túronyi kettős gyilkos

AC News 2021.05.12.
Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy túronyi férfit, aki két idős embert gyilkolt meg 2016-ban és 2017-ben.    

Eltévedtek az erdőben – A 112-es segélyhívót tárcsázták

AC News 2021.05.12.
Egy órán belül megtalálták a rendőrök és segítőik azt a két lányt, akik a mártélyi ártérben tévedtek el.
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

Itthon

NAV: Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Pataki József 2021.05.13.
Május elejéig csaknem 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el személyi jövedelemadó bevallását az adóhat&oacut...

Meghalt 82 beteg, 1416 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.05.13.
Meghalt 82, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 4 420 76...

ITM: Jövő hét végéig kérhető a KFI bértámogatás

Pataki József 2021.05.13.
Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó S&aa...

Világ

Biden: Izraelnek joga van megvédenie önmagát

Pataki József 2021.05.13.
Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak, ...

Azonnal megkezdhetik a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával az Egyesült Államokban

Pataki József 2021.05.13.
Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőz...

Polgárháborús helyzet alakult ki zsidók és arabok között Izrael számos pontján

Pataki József 2021.05.13.
Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli...
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08.
Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project &...

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01.
A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, ho...

Középkori selymekkel tört be a világpiacra egy magyar vállalkozó

AC News 2021.04.25.
Mestellér János, a Kazár Bazár webshop vezetője nem akármilyen termékek gyártásával foglalkozik, ugyanis a vállalkozó középkori selyemmintákat kelt életre. Az AcNews az üzletembert többe...

Amiről beszélnek

Kiefer Sutherland kémes tévésorozatban játszik

Pataki József 2021.05.13.
Kiefer Sutherland privát kémet alakít egy új tévésorozatban, amely a Paramount+ streamingszolgáltatására készül.

Elhunyt Norman Lloyd színész, aki még együtt forgatott Hitchcockkal és Chaplinnel

Pataki József 2021.05.13.
Elhunyt 106 évesen Norman Lloyd amerikai színész-rendező, aki pályafutása kezdetén még együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.

Poszt-Covidos tünetei miatt sürgősségire került Pápai Joci

AC News 2021.05.12.
Túlhajtotta magát az énekes, aminek meglett a szomorú következménye. Szerencsére, azóta már jobban és figyel arra, hogy eleget pihenjen.
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között