Van egy budai, aki 150 halott német katona fölött él

AC News 2016.05.21. Profil

Van egy budai, aki 150 halott német katona fölött él

Egyre terjednek a megélhetési kutatók, sírrablók és kincsvadászok, ezért jogosan szigorították a kulturális örökség védelméről szóló szabályozást – mondja Alkay Zsolt. A harctérkutatóval erdőben talált világháborús bunkerekről, lőállásokról és egy budai villa kertjében fekvő tömegsírról is beszélgettünk. Alkayék második világháborús katonasírokat kutatnak fel és gondoznak a budai hegyekben.

 

- Honnan van az információ, hogy hol érdemes kutatni? Csupán a történelmi ismereteik alapján?

- Igen, könyvekből és még élő szemtanúk beszámolói alapján indulunk el. Ebben a második világháborús veterán honvéd, Pongrácz György bácsi is sokat segít. Van, amikor a jószerencse áll mellénk, az Árpád kilátó közelében például szinte szó szerint belebotlottunk a felszínen heverő emberi csontokba. A Mátrában, a Bükkben, az Alföldön és máshol is vannak felderítetlen hadisírok, de mi elsősorban az 1945-ös kitörés budai útvonalán “dolgozunk”, már csak a távolság miatt is, hiszen fővárosiak vagyunk.

 

- Mi van akkor, ha muzeális kincset találnak, például fegyvert, egyenruhadarabot? Be kell szolgáltatni, gondolom.

- 2014 decemberében szigorodott a szabályozás, azóta magához a fémdetektoros kereséshez is önkormányzati, illetve hatósági engedély kell. Ez indokolt, mert sajnos valóban egyre több a sírrabló, a kincsvadász. Sokan élnek abból, hogy akár világháborús, akár római, vagy akár keltakori kincseket különböző aukciós oldalakon értékesítenek, és egyre több az efféle talált kincseket átvevő szaküzlet is. A decemberi változások előtt elég liberális volt a “beszolgáltatási rendszer”, az 1711 utáni tárgyakat megtarthatta a megtaláló. De ha teszem azt, második világháborús fegyvert talált az ember, azonnal értesítenie kellett a tűzszerészeket, hiszen a laikus harctérkutató nem dönthet egy fegyver veszélyességi fokáról. Az új szabályozás óta egyébként nem találtunk új sírt, a korábban feltártakat próbáljuk rendben tartani.

 

 - A hadisír-felderítés és - gondozás nem állami feladat?

- De, és a megfelelő honvédelmi szervek végeznek is ilyen tevékenységet. Persze ez viszonyítás kérdése, nyilván Ausztriában még alaposabban gondozzák a hadisírokat. Mi nem annyira az állammal, inkább egyes önkormányzatokkal működünk együtt. Például a II. kerületi önkormányzat sokat segített, legutóbb a Föld Napján biztosítottak nekünk szerszámokat, gumikesztyűt és üres konténert és mi kitakarítottuk a nyéki-hegyi és homok-hegyi lőszertározó bunkereket, amelyekben korábban hajléktalanok éltek. Borospalackok, ruhadarabok, régi játékok, konzervesdobozok kerültek elő – megtöltöttünk velük egy konténert.

 

- Mi van akkor, ha beépített területen van a katonasír, mondjuk valakinek a telkén?

- Ez a tulajdonos együttműködési hajlandóságától függ. Tudunk például egy budai házról, ahol korábban egy szobrász lakott, és amelynek a kertjében a meszesgödörbe 1945-ben belelőttek 150 német katonát. Ezeknek a tetemére föld került. A sír bent van a kertben, az új tulajdonos befüvesítette, fölötte él és valószínűleg nem is tudja, hogy tömegsír van a kertjében. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum felé jelezte Pongrácz Gyuri bácsi a dolgot, de gyakorlatilag nem történt semmi. Rendszeresen írunk nekik levelet arról is, hogy itt és itt érdemes lenne deríteni, de általában csak formai választ kapuk, hogy köszönik, megkapták a levelünk és mihamarabb intézkednek. A Várban az Alagutat és a Sándor-palotát összekötő belső lépcsőrendszer egyik lépcsőfordulójáról egy hadnagy visszaemlékezéseiben azt olvashatjuk, hogy oda van befalazva az összes irat, amit el akartak tüntetni az oroszok elől. Ezt is szerettük volna feltárni, de eddig nem történt semmi. De nem mindenki ilyen elzárkózó: a Pilisi Parkerdő Zrt munkatársai támogatják az általunk tervezett sírkereszt és emléktábla felállítását, vagy a Cartographiai Vállalat például ígéretet tett, hogy a jövőben jelölni fogják a műholdas koordinátáink által megadott helyet a térképen – az Árpád-kilátótól 100-150 méterre – ahol emberi csontokat találtunk. Egyébként ha emberi maradványt találsz, azt először mindig a rendőrségnek kell jelenteni.

 

- Gondolom irgalmatlan mennyiségű holttest nyugszik Budán, a kitörés során 36 ezer katonából 700-800 ember jutott át a szovjet vonalakon.

- A történészek kutatásai alapján, kb.700-800 katona érte el a saját vonalakat, és nagyjából ezer maradt vissza civilbe öltözve. A Vár alatt azonban aratott a halál. Sokan estek hadifogságba a budai erdőkben, a magyarokat inkább kímélték de a németeket általában a helyszínen agyonlőtték.

 

- A német állam ma már nem keresi az itt elhunyt németeket?

- Inkább a leszármazottaik, rokonaik. Még pár éve is adtak fel hirdetéseket például a Militaria újságban olyan német családok, akik keresték az elhunyt felmenőt. Van mellettük egy német alapítvány is. Ennek a ’90-es években volt igazi felfutása, Pongrácz Gyuri bácsi egy Erdős nevű embert említett a hadtörténeti múzeum vezetőségétől, aki nagyon segítőkész módon állt a sírkutatáshoz. Katonai terepjárót biztosított pár napra, azzal járták be Perbál és Tök határát, ahol rengeteg hősi halált halt katona maradványa került elő.

 

- Ön statisztaként, német katonát játszva szerepelt az Oscar-díjas Saul fia című filmben, ez hogyan jött?

- Tagja vagyok annak a hagyományőrző egyesületnek, amely felkérést kapott a részvételre. A forgatás alatt különben többen arról beszéltünk, mekkora bukás lesz a film, és mennyire furcsa, hogy csak Röhrig Gézát veszi a kamera. Ehhez képest Oscart kapott, sőt, pont ezzel az újszerű koncepcióval nyert a film.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Teret neveznek el Psota Irénről – Bontják a legendás színésznő szülőházát

AC News 2021.10.20.
Néhai barátja, Szerednyey Béla szerint ez a minimum, amit megérdemel a legendás színésznő, akinek gyerekkori otthona helyén épül egy közpark.

Yvonne Dederick: Látok rá esélyt, hogy megnyeri az X-Faktort a lányom!

Pataki József 2021.10.19.
Mindenkit megdöbbentett, amikor Mardoll, azaz Catherine Dederick megjelent az X-Faktor válogatóján.

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

Huppsz

Kulcsár Edina: A végsőkig harcolunk egymásért!

Pataki József 2021.10.20.
A szépségkirálynő nemrég vallotta be, hogy egy ideje zátonyra futott a házassága Csutival. Most viszont elárulta, hogy nem adják fel, és mindent megtesznek azért, hogy megmentsék a kapcsolatukat.

Az egész ország Bíró Icaként ismerte meg, pedig nem ez a neve eredetileg

Pataki József 2021.10.19.
Első férje nevét viseli Bíró Ica, aki több, mint 20 év után döntött úgy, hivatalosan is felveszi ezt a nevet. Döntésébe volt férjét is bevonta, aki támogatta mindebben.

Dráma: Válságban Kulcsár Edináék házassága?

AC News 2021.10.19.
A szépségkirálynő és Csuti egy showműsorban próbálják menteni a kapcsolatukat.
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

AC News

Emelkedik a nyugdíjkorhatár 2022-től! Mutatjuk, kiket érint

AC News 2021.10.20.
Lesznek páran, akik nem örülnek majd az új szabályozásnak.

Nincs többé Facebook? Jövő héten új nevet kaphat a legnagyobb közösségi oldal

AC News 2021.10.20.
Növekszik a vállalat, ennek lesz a következménye egy érkező közlés.

Újabb koronavírus-variáns tartja rettegésben a világot

AC News 2021.10.20.
Az USA-ban és Nagy-Britanniában már kimutatták a delta variáns új változatát.

Sziréna

Megmentette az életét a tóba esett férfinek

AC News 2021.10.20.
A Dombóvári Rendőrkapitányság egyenruhása, Márton Krisztián r. törzsőrmester egy helyi férfit húzott ki a település melletti Szállásréti-tóból.

Lopott autóval ment lopni     

AC News 2021.10.20.
A nyomozók őrizetbe vették a véméndi tolvajt, és kezdeményezték letartóztatását.  

Detroitban fogtak el egy magyar bűnözőt

AC News 2021.10.20.
Detroitban fogtak el egy költségvetési csalás miatt keresett magyar férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán a police.hu oldalon.    
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Elhunyt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.20.
Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 929 164 embert olto...

Semjén: A kormány nemzetben gondolkodik

Pataki József 2021.10.20.
A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért é...

Bakondi: Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok

Pataki József 2021.10.20.
Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok, sürgős és egységes álláspontra volna szükség annak érdekében, hogy az európai belső biztonságot garantálni lehessen - mondta a...

Világ

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Pataki József 2021.10.20.
Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok

Pataki József 2021.10.20.
A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok a koronavírus miatt ápolásra szoruló betegekkel - számolt be kedden az amerikai sajtó.

Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban

Pataki József 2021.10.20.
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttest...
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Megint megműtötték Esztergályos Cecíliát

AC News 2021.10.20.
A színésznő alig pár év alatt a harmadik csípőműtétjén esett át.

Liptai Claudia drámai vallomása: Visszasírom Panka apukáját

AC News 2021.10.20.
A mai napig nem tudta feldolgozni Gesztesi Károly és az édesanyja elvesztését a színésznő.

Kiderült, mi lesz Törőcsik Mari velemi otthonával

AC News 2021.10.20.
Járai Máté hamarosan már csak belépőjeggyel léphet be szeretett nagymamája otthonába.
video5 - Kategoriak között
min-mano
video3 - Kategoriak között