Vigyél Haza Alapítvány: Így vigyázzunk szilveszterkor az állatainkra, és keressük meg, ha elszökött

Marinov Zsuzsanna 2022.12.31. Profil

Vigyél Haza Alapítvány: Így vigyázzunk szilveszterkor az állatainkra, és keressük meg, ha elszökött

Fotó: Vigyél haza Alapítvány

Karácsonykor az örökbefogadási kedv megnő, így a menhelyek fokozottan hívják fel a figyelmet arra, hogy nem csak az ünnepek ideje alatt kell gondját viselni egy állatnak.

Cba - cikk közötti

Az ajándékba adott állatok sok örömet tudnak szerezni a családnak, de annál több galibát is. Sokan az első probléma után lemondanak az állatról, amelyek így az utcára kerülnek, vagy jobb esetben egy menhelyen kötnek ki. Hogy miként lehet felelősségteljesen állatot tartani és mire érdemes figyelni az ünnepekkor, hogy elkerülhessük a petárdázás és a tűzijáték miatt kialakuló baleseteket, arról A Vigyél Haza Alapítvány alapítóját, Óvári Andrást kérdeztük.

-Állatot örökbe fogadni felelős döntés, a legtöbben pedig az ünnepekkor ajándékozzák meg szeretteiket egy kiskedvenccel. Fellángolás ez a legtöbb esetben, vagy tapasztalataik szerint az örökbefogadók többsége ilyenkor is komoly elhatározással vesz magához egy állatot?

- Egy élő állatot örökbe fogadni hosszú távú kötelezettségvállalás, komoly, életre szóló felelősség. Ezt a döntést az örökbefogadónak és családjának kell felelősen meghoznia. Ezért semmiképp sem ajánljuk, hogy bármilyen állatot ajándékba adjanak.

- Mire kell felkészülnie egy örökbefogadónak, milyen kötelező egészségügyi intézkedésekre hívják fel önök a figyelmüket?

- A Vigyél Haza Alapítvány valamennyi kutyát egészségesen, oltva, ivartalanítva és mikrochippel ellátva adja örökbe. Az örökbefogadás előtt a legfontosabbakról, amit megfontolni érdemes, arról a weboldalunkon többet megtudhat.

- Sok befogadott állat a gazdájuk megváltozott életkörülményei miatt kerül utcára, vagy vissza a menhelyre. Az örökbefogadókkal való folyamatos kapcsolattartás segíthet abban, hogy az állat mielőbb új tulajdonost kaphasson?

-Mi valamennyi örökbefogadást megelőzően egy kérdőívet kérünk kitölteni, ami nem csupán alapítványunknak, de az örökbe fogadni szándékozónak is segít a helyes döntésben. Az örökbefogadást megelőzően az egész családot várjuk a kiválasztott kutyával való ismerkedésre, hogy láthassuk, teljes-e az egyetértés a kutya családba fogadására. A kutyát az örökbefogadásra „házhoz visszük”, hogy a helyszínen is meggyőződhessünk arról, hogy a körülmények alkalmasak az új családtag tartására. Ezt követően a gazdikkal eseti kapcsolatban maradunk, de – az örökbefogadói nyilatkozat alapján jogunk van a kutya tartási körülményeit esetenként ellenőrizni.

- A petárdadurrogások miatt az állatok elmenekülnek, sokan pedig soha nem térnek haza, mert éhen halnak az utcán, vagy kiszaladnak az autók elé, és megtörténik a végzetes baleset… Hogyan lehet ilyenkor megnyugtatni az állatot, mit tanácsolnak ez esetben?

- Sajnos sokan fordulnak a Vigyél Haza Alapítványhoz tanácsért, hogy mit tegyenek, ha elveszett kutyusuk a szilveszteri nagy durrogásban. Engedjék be a házba, lakásba kutyáikat szilveszter napján este 6 és reggel 6 óra között legalább erre a 12 órára. Ha már megtörtént a baj, akkor sürgősen ellenőriztessük, hogy a mikrochipben az aktuális adataink vannak-e megadva. Fel kell tölteni a kutya fotóját a www.w-ebkereso.hu oldalra, a „kutyáim” rovatba, és be kell jelölni, hogy elveszett. Érdemes plakátot készíteni a kutya képével, jellemzőivel, a gazdája elérhetőségével, és ki kell tenni mielőbb a környéken, megállókban, állatorvosi rendelők környékén.

- Azok, akik nem tudnak örökbe fogadni, de mégis segíteni szeretnének az állatokon, hogyan tehetik meg?

- Sokakban szunnyad a segítő szándék, de életvitelük nem engedné meg, hogy egy-egy állatot felelősen örökbe fogadhassanak. Ezért indítottuk el virtuális örökbe fogadó programunkat, amelyről szintén weboldalunkon lehet érdeklődni.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Meglepő pályára lépett a népszerű DJ kisebbik fia

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
Dévényi Tibor kisebbik fia üzletemberként tűnt fel édesanyja mellett a Cápák között című műsorban.

Szerelmi szál -Többszáz millós yacht van a maffiás ügyvédnő nevén

AC News 2023.01.30.
Szerelmi szál, maffia kapcsolatok, amelyek Budapestig nyúlnak. Így jutottunk el az Olaszországban horgonyzó luxusyachthoz, ami a magyar ügyvédnő nevén van. Az évtized legizgalmasabb bűnügyében ny...

Gyötrő látomás – Fegyvereket és robbanószereket rejthet Szilágyi háza

Pataki József 2023.01.30.
Nem elég a szellemjárás. Szilágyi István horrorháza ezen kívül is szörnyű, sötét titkokat rejthet.

Huppsz

Különleges napon kérte meg párja az énekesnő kezét

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
Romantikus helyszínen, egy mezőn kérte meg szerelme Agárdi Szilvia kezét.

Színpad helyett pincérkedés - Pizzériában dolgozik a Sztárban Sztár felfedezettje

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
Miután sikeresen felépült a pszichés betegségéből, Krizsán Lili főállás mellett próbál a félbeszakadt karrierjére koncentrálni.

Meglepő fotó a múltból - Már titokban egy párt alkotott a két sztár 

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
28 éve él boldog párkapcsolatban Szandi és férje, Bogdán Csaba.

AC News

Riadó: brutális szélviharral búcsúzik a január

Virág Márton 2023.01.31.
Öt vármegyére adtak ki figyelmeztetést a durva széllökések miatt.

Jéghideg iszapba ragadt egy férfi

Polesz Anita 2023.01.30.
Egy Somogy vármegyei tó nádasába csúszott egy 25 év körüli férfi, mentőhelikopterrel mentették ki.

Kedden lejárnak az autópálya-matricák

Polesz Anita 2023.01.30.
Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezm...

Sziréna

Vérfürdő a pizzériánál: gyönyörű kislányt ölt meg az ámokfutó

Virág Márton 2023.01.31.
A gyanútlan lányt a barátja hiába próbálta megvédeni, őt is szúrások érték.

Frissen levágott dámbikafejet találtak egy kocsi csomagtartójában

Polesz Anita 2023.01.30.
Kölesden igazoltattak a szekszárdi egyenruhások, amikor egy ellenőrzött autó csomagterében egy frissen levágott dámbikafejet találtak. 

Olcsó tűzifát hirdettek, ami nem is létezett

Polesz Anita 2023.01.30.
Egy pécsi illetőségű nő és a társa a 2020 októbere és 2021 májusa közötti hét hónapban internetes hirdetéseken keresztül kínáltak a piaci árnál jóval alacsonyabb áron, h&...

Itthon

Varga Mihály: át kellett rendezni az erőforrásokat

Pataki József 2023.01.30.
A külső körülmények radikálisan megváltoztak, ezért az erőforrások átrendezésére és a prioritások újragondolására volt szükség; a stabilizáció érdekében...

Orbán: feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal

Pataki József 2023.01.30.
Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten.

Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első

Pataki József 2023.01.27.
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műso...

Világ

„Moszkva ellenáll a legyőzésére irányuló amerikai kísérletnek”

Pataki József 2023.01.30.
Oroszország minden eszközzel ellenáll a stratégiai veresége előidézését célzó kísérletnek - jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség &aacut...

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

Pataki József 2023.01.30.
A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére - táj&eacu...

A lengyel kormányfő az Ukrajnában zajló népirtásra figyelmeztetett

Pataki József 2023.01.27.
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemze...

Profil

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Polesz Anita 2023.01.07.
Ötvös Edina holisztikus egészség coach az AcNewsnak beszélt arról, hogy home office-ban dolgozva hogyan tudunk életmódot váltani.

Amiről beszélnek

Újabb vérfagyasztó részletek a Hableány tragédiájáról

Marinov Zsuzsanna 2023.01.30.
Hétfő reggel folytatódott a halálos áldozatokkal járó dunai hajóbaleset tárgyalása.

Boldog Valentin nap – Most Ön is csótányt nevezhet el az exéről

Pataki József 2023.01.30.
Különleges akciót indított egy állatkert a szerelmesek napja alkalmából.

Tragédia – Kettészakadt autóból repült ki a terhes nő

Pataki József 2023.01.30.
A New York-i balesetet a várandós nő, ittas párja okozta.
Remiz uzlethaz - felugro