Világhírű akrobatánkkal szóba sem állnak a biztosítótársaságok

2017.09.21. Profil

Világhírű akrobatánkkal szóba sem állnak a biztosítótársaságok

Simet László napjaink legismertebb magyar cirkuszművésze. Az egész világ megcsodálhatta különleges képességeit, amikor a Londoni Olimpiai Játékok záróünnepségén végigsétált a stadion felé kifeszített dróton. Most új produkciójával készül fellépni januárban a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

cba bejegyzeseknél(200x300)

- Januárban a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon mutathatja be óriásszemafor-produkcióját. Mit jelent az ön számára, hogy 58 évesen részt vehet a cirkuszvilág legnagyobb megmérettetésén?

- 1987-ben már voltam Monte-Carlóbanerőm teljében levő fiatal artistaként és azóta is számtalan fesztiválon részt vettem. A mostani produkciónk unikum a cirkuszvilágban. Szinte divat, hogy mindenki világszámnak kiáltja ki a sajátját, de a mi zsánerünk valóban egyedülálló. Rajtunk kívül senki más nem műveli. Ez a legújabb számom, melynek során űrhajósnak öltözöm a partnereimmel. Maga a szemafor tulajdonképpen a halálkerék és a magasdrót kombinációja. Egy forgó rekvizit, ami megtetszett a cirkuszfesztivál művészeti igazgatójának, ezért meghívott bennünket. Tény, hogy az én koromban sok artista már visszavonul, de úgy tűnik, nekem van valami különleges adottságom ahhoz, hogy még sokáig dolgozzak. Ehhez jó formában kell tartanom magamat, bár bevallom, egyre nehezebb.

- Ugyanezt a számot már a 2014-es Budapesti Cirkuszfesztiválon is nagy sikerrel adta elő. Mennyit változott azóta a mutatvány?

- A szám ugyanaz, igaz, azóta megérett és lecserélődtek a partnerek. Korábban a feleségemmel és egy másik lánnyal dolgoztam. A feleségem viszont úgy döntött, hogy inkább itthon marad a gyerekekkel. Ők 6 és 9 évesek, és úgy gondoltuk, hogy nekik az iskolában a helyük. Ott jobb képzést kaphatnak, mint ha mi tanítgatnánk őket egy lakókocsiban. Ez megnehezíti a dolgunkat, de így alakult. A másik kolléganőnek más tervei lettek. Az új partnereim Kapitány Olívia és  Carannante Linda. Mindketten rendkívül tehetségesek és igen gyorsan megtanulták a feladatukat.

- Olíviának nem a magasrdrót volt az eredeti zsánere, inkább légtornászként bizonyított.

- De nem szabad megfeledkezni a szertornászmúltjáról sem és elvégezte az artistaképzőt is. Jó anyag volt. Könnyű volt átképezni arra, amire ennél a zsánernél szükség van. Lindával hasonló a helyzet: ő balett-táncos volt az artistaképző előtt. Nem utcáról bejött emberek.

- Ön híres arról, hogy a legveszélyesebb számokhoz sem használ biztosítókötelet. Ennél a mutatványnál mégis megteszi.

- Büszke vagyok rá, hogy eddig nem volt rá szükségem, és az új számnál is inkább csak használgatunk. Ennek az az oka, hogy amíg a feleségemmel a dróton dolgoztam, volt rá lehetőségünk, hogy korrigáljunk, ha elrontottunk valamit. Elkaphattuk a drótot. Ennél az ovális rekvizitnél ez nem adott. Előttünk és mögöttünk is alig egy méternyi görbület van. Amikor Olívia áll a vállamon, bármit elhibázunk, minimálisak az esélyei, hogy bármit is elkapjon. Ha leesik, annak nagyon csúnya vége lehet. Történtek már cirkuszban halálos balesetek. A szám egy másik részénél egy biciklit is használunk. Ha rosszul számítjuk ki a mozdulatokat, mindhárman lezuhanunk 10 méter magasból.

- Lehet ezt a számot még fejleszteni?

- Mindent lehet fokozni, de amikor egy teljesen új mutatvánnyal lépünk fel, ez nem annyira kényszerű. Az új partnerekkel azon vagyok, hogy rutinosan menjen a szám. Mivel mindkét lány igen ambiciózus, nem kizárt, hogy később új elemeken is gondolkodhatunk.

- Esetleg lehet szaltózni a szemaforon?

- Nem valószínű, mert nem passzol ide. Ahhoz kellene némi rugózás is, márpedig ez az eszköz merev. Ráadásul mivel űrhajósnak öltözünk, a mozgásokat is le kellett lassítanunk.

- Kötnek önökkel biztosítást a társaságok?

- Egy időben próbálkoztam ezzel, de szóba sem álltak velem. Mára feladtam, inkább megpróbálok vigyázni magamra. Szerencsés vagyok, mert csak apróbb sérülések értek. Fentről soha nem estem le.

- Mire gondol odafönn?

- Minden gondolatot kizárok, ami kizökkenthetne. Csakis a munkára, a feladatra koncentrálok.

- Milyen képességekre van szükség az ön zsáneréhez?

- A legfontosabb az egyensúlyérzék. Az, hogy valaki fél a magasságtól, nem probléma, de nem szabad lebénulni. Tehát  ha valaki tériszonyos az kízáró ok, és nyilván probléma ha fél is. Minél brahisabb valaki annál könnyebben tudja megtanulni. Mondjuk balesetet is elöbb szenved ha nem tiszteli a magasságot.  Fontos a ritmusérzék, hiszen saját zenét használunk, amit kifejezetten erre a számra komponáltak.

- Hol lépnek fel a közeljövőben?

- Jövő szeptemberig megvannak az aláírt szerződéseink. Szombaton indulunk Franciaországba és ott is maradunk karácsonyig. Az ünnepet Hollandiában töltjük, januárban pedig Monte-Carlóban lépünk fel. Utána megyünk Spanyolországba egy másik fesztiválra, márciustól szeptemberig pedig Dániában vendégszerepelünk. Csak látogatóba jövünk majd haza.

- A legenda szerint ön gyermekkorában eltanácsolták az artistahivatástól.

- 15 évesen szereztem egy nagyon csúnya kézsérülést egy sportakrobatikus edzésen. Egy viszonylag egyszerű szaltó kivitelezését elrontottam, és darabokra tört a jobb alkarom. Az orvosok azt tanácsolták, hogy felejtsem el a szakmát. Én, akinek a szülei is artisták voltak, és magam is a manézsba vágytam. Az artistaképzőbe valóban nem vettek fel. Ennek már több, mint 40 éve. Akkoriban teljesen más volt a helyzet. Hatalmas volt a túljelentkezés, ráadásul kész, képzett tornászok kérték a felvételüket. Be kellett látnom, hogy jobbak voltak, mint én. A sors fintora, hogy közülük nagyon kevesen maradtak a pályán, és a szakmában elért sikerek tekintetében egyiküknek sem sikerült leelőzniük engem. A szakmát a szüleimtől tanultam meg.

- A cirkuszrajongók úgy tartják, hogy a magyar artisták kiemelkednek a nemzetközi mezőnyből. A fesztiválokon mégis elsősorban az orosz és kínai művészek tarolnak…

- A magyar cirkuszművészet 40-50 évvel ezelőtt nagyon magas színvonalat képviselt. Úgy is mondhatjuk, hogy cirkusznagyhatalom voltunk. Ez szép lassan kezdett megkopni. A nagy öregek kihaltak vagy felhagytak a hivatásukkal, és egyre kevésbé keletkeztek új, erős számok. Az oroszoknál is megindult egy kisebb hanyatlási folyamat, de náluk olyan magas volt a színvonal, hogy még így is az élvonalhoz tartoznak. A kínaiak rettentően feljöttek. Mindig csodálkozom azon, hogy ők ránézésre teljesen normális testalkatú emberek, mégis elképesztő fizikai erővel rendelkeznek. Magyarországon egészen a 80-as évekig leginkább a sportolók és az artisták járhattak külföldre, az átlagembereknek ez nem adatott meg. Nagy volt a cirkusz vonzereje. Az emberek mára elkényelmesedtek. Egy igazán jó számot csakis vért izzadva lehet begyakorolni, márpedig az emberek elkényelmesedtek.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)