Világhírű akrobatánkkal szóba sem állnak a biztosítótársaságok

2017.09.21. Profil

Világhírű akrobatánkkal szóba sem állnak a biztosítótársaságok

Simet László napjaink legismertebb magyar cirkuszművésze. Az egész világ megcsodálhatta különleges képességeit, amikor a Londoni Olimpiai Játékok záróünnepségén végigsétált a stadion felé kifeszített dróton. Most új produkciójával készül fellépni januárban a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

- Januárban a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon mutathatja be óriásszemafor-produkcióját. Mit jelent az ön számára, hogy 58 évesen részt vehet a cirkuszvilág legnagyobb megmérettetésén?

- 1987-ben már voltam Monte-Carlóban erőm teljében levő fiatal artistaként és azóta is számtalan fesztiválon részt vettem. A mostani produkciónk unikum a cirkuszvilágban. Szinte divat, hogy mindenki világszámnak kiáltja ki a sajátját, de a mi zsánerünk valóban egyedülálló. Rajtunk kívül senki más nem műveli. Ez a legújabb számom, melynek során űrhajósnak öltözöm a partnereimmel. Maga a szemafor tulajdonképpen a halálkerék és a magasdrót kombinációja. Egy forgó rekvizit, ami megtetszett a cirkuszfesztivál művészeti igazgatójának, ezért meghívott bennünket. Tény, hogy az én koromban sok artista már visszavonul, de úgy tűnik, nekem van valami különleges adottságom ahhoz, hogy még sokáig dolgozzak. Ehhez jó formában kell tartanom magamat, bár bevallom, egyre nehezebb.

- Ugyanezt a számot már a 2014-es Budapesti Cirkuszfesztiválon is nagy sikerrel adta elő. Mennyit változott azóta a mutatvány?

- A szám ugyanaz, igaz, azóta megérett és lecserélődtek a partnerek. Korábban a feleségemmel és egy másik lánnyal dolgoztam. A feleségem viszont úgy döntött, hogy inkább itthon marad a gyerekekkel. Ők 6 és 9 évesek, és úgy gondoltuk, hogy nekik az iskolában a helyük. Ott jobb képzést kaphatnak, mint ha mi tanítgatnánk őket egy lakókocsiban. Ez megnehezíti a dolgunkat, de így alakult. A másik kolléganőnek más tervei lettek. Az új partnereim Kapitány Olívia és  Carannante Linda. Mindketten rendkívül tehetségesek és igen gyorsan megtanulták a feladatukat.

- Olíviának nem a magasrdrót volt az eredeti zsánere, inkább légtornászként bizonyított.

- De nem szabad megfeledkezni a szertornászmúltjáról sem és elvégezte az artistaképzőt is. Jó anyag volt. Könnyű volt átképezni arra, amire ennél a zsánernél szükség van. Lindával hasonló a helyzet: ő balett-táncos volt az artistaképző előtt. Nem utcáról bejött emberek.

- Ön híres arról, hogy a legveszélyesebb számokhoz sem használ biztosítókötelet. Ennél a mutatványnál mégis megteszi.

- Büszke vagyok rá, hogy eddig nem volt rá szükségem, és az új számnál is inkább csak használgatunk. Ennek az az oka, hogy amíg a feleségemmel a dróton dolgoztam, volt rá lehetőségünk, hogy korrigáljunk, ha elrontottunk valamit. Elkaphattuk a drótot. Ennél az ovális rekvizitnél ez nem adott. Előttünk és mögöttünk is alig egy méternyi görbület van. Amikor Olívia áll a vállamon, bármit elhibázunk, minimálisak az esélyei, hogy bármit is elkapjon. Ha leesik, annak nagyon csúnya vége lehet. Történtek már cirkuszban halálos balesetek. A szám egy másik részénél egy biciklit is használunk. Ha rosszul számítjuk ki a mozdulatokat, mindhárman lezuhanunk 10 méter magasból.

- Lehet ezt a számot még fejleszteni?

- Mindent lehet fokozni, de amikor egy teljesen új mutatvánnyal lépünk fel, ez nem annyira kényszerű. Az új partnerekkel azon vagyok, hogy rutinosan menjen a szám. Mivel mindkét lány igen ambiciózus, nem kizárt, hogy később új elemeken is gondolkodhatunk.

- Esetleg lehet szaltózni a szemaforon?

- Nem valószínű, mert nem passzol ide. Ahhoz kellene némi rugózás is, márpedig ez az eszköz merev. Ráadásul mivel űrhajósnak öltözünk, a mozgásokat is le kellett lassítanunk.

- Kötnek önökkel biztosítást a társaságok?

- Egy időben próbálkoztam ezzel, de szóba sem álltak velem. Mára feladtam, inkább megpróbálok vigyázni magamra. Szerencsés vagyok, mert csak apróbb sérülések értek. Fentről soha nem estem le.

- Mire gondol odafönn?

- Minden gondolatot kizárok, ami kizökkenthetne. Csakis a munkára, a feladatra koncentrálok.

- Milyen képességekre van szükség az ön zsáneréhez?

- A legfontosabb az egyensúlyérzék. Az, hogy valaki fél a magasságtól, nem probléma, de nem szabad lebénulni. Tehát  ha valaki tériszonyos az kízáró ok, és nyilván probléma ha fél is. Minél brahisabb valaki annál könnyebben tudja megtanulni. Mondjuk balesetet is elöbb szenved ha nem tiszteli a magasságot.  Fontos a ritmusérzék, hiszen saját zenét használunk, amit kifejezetten erre a számra komponáltak.

- Hol lépnek fel a közeljövőben?

- Jövő szeptemberig megvannak az aláírt szerződéseink. Szombaton indulunk Franciaországba és ott is maradunk karácsonyig. Az ünnepet Hollandiában töltjük, januárban pedig Monte-Carlóban lépünk fel. Utána megyünk Spanyolországba egy másik fesztiválra, márciustól szeptemberig pedig Dániában vendégszerepelünk. Csak látogatóba jövünk majd haza.

- A legenda szerint ön gyermekkorában eltanácsolták az artistahivatástól.

- 15 évesen szereztem egy nagyon csúnya kézsérülést egy sportakrobatikus edzésen. Egy viszonylag egyszerű szaltó kivitelezését elrontottam, és darabokra tört a jobb alkarom. Az orvosok azt tanácsolták, hogy felejtsem el a szakmát. Én, akinek a szülei is artisták voltak, és magam is a manézsba vágytam. Az artistaképzőbe valóban nem vettek fel. Ennek már több, mint 40 éve. Akkoriban teljesen más volt a helyzet. Hatalmas volt a túljelentkezés, ráadásul kész, képzett tornászok kérték a felvételüket. Be kellett látnom, hogy jobbak voltak, mint én. A sors fintora, hogy közülük nagyon kevesen maradtak a pályán, és a szakmában elért sikerek tekintetében egyiküknek sem sikerült leelőzniük engem. A szakmát a szüleimtől tanultam meg.

- A cirkuszrajongók úgy tartják, hogy a magyar artisták kiemelkednek a nemzetközi mezőnyből. A fesztiválokon mégis elsősorban az orosz és kínai művészek tarolnak…

- A magyar cirkuszművészet 40-50 évvel ezelőtt nagyon magas színvonalat képviselt. Úgy is mondhatjuk, hogy cirkusznagyhatalom voltunk. Ez szép lassan kezdett megkopni. A nagy öregek kihaltak vagy felhagytak a hivatásukkal, és egyre kevésbé keletkeztek új, erős számok. Az oroszoknál is megindult egy kisebb hanyatlási folyamat, de náluk olyan magas volt a színvonal, hogy még így is az élvonalhoz tartoznak. A kínaiak rettentően feljöttek. Mindig csodálkozom azon, hogy ők ránézésre teljesen normális testalkatú emberek, mégis elképesztő fizikai erővel rendelkeznek. Magyarországon egészen a 80-as évekig leginkább a sportolók és az artisták járhattak külföldre, az átlagembereknek ez nem adatott meg. Nagy volt a cirkusz vonzereje. Az emberek mára elkényelmesedtek. Egy igazán jó számot csakis vért izzadva lehet begyakorolni, márpedig az emberek elkényelmesedtek.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Szívbetegség kínozza a koronavírus után Balázs Klárit

AC News 2021.09.17.
Az énekesnő tudtán kívül esett át a betegségen, pulzusa extrém alacsony, nagyon megijedt az orvosi diagnózistól. 

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Huppsz

Péterfy Bori: Sajnos engem is utolért és leterített a Covid

AC News 2021.09.17.
Szomorú hírt adott közre közösségi oldalán a színésznő-énekesnő. Sajnos ő is elkapta a koronavírust, ami miatt le kellett mondania az előadásait is.    

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

AC News

Olaszországban kötelező a koronavírus elleni oltás a munkásoknak

AC News 2021.09.17.
Ha valaki nem kapta meg a vakcinát vagy nem esett át a víruson, elvesztheti az állását. 

Extrém körülmények között szült Polgár Kriszta

AC News 2021.09.17.
 Hurrikán nehezítette a szépség kislányának születését. 

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
min-mano

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Kriptovalutával is fizethetnek Salvaorban

AC News 2021.09.17.
Hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin a mikroországban. 

Megnyílt az első okospláza Budapesten

AC News 2021.09.17.
Navigációban, parkolásban és a vásárlásban is segít az épület felhő alapú szolgáltatása.   

Családi tragédia miatt távozott a Survivor játékosa

AC News 2021.09.17.
Tibi a testvérét vesztette el a túlélőshow forgatása alatt.   
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között