Viola Szandra: Egy mikrokultúrát alakítottam ki magam körül

Pataki József 2019.04.23. Profil

Viola Szandra: Egy mikrokultúrát alakítottam ki magam körül

Ha Viola Szandra neve szóba kerül, az embernek legtöbbször erotikától átitatott testverselés jut eszébe. Csakhogy a fiatal költőnő ennél sokkal több. Most interjút adott visszagondolva a kezdetekre, és a kortárs magyar költők jelenlegi helyzetéről. 

Cba - cikk közötti

– Mikor kezdtél el költészettel foglalkozni? Minek a hatására?

Szerencsére, mikor gyerek voltam, nem kellett a költészettel külön „foglalkozni”, mert ott volt mindenhol, a mondókákban, gyerekjátékokban, az esti mesében, a kiváló régi rajzfilmekben és később, az irodalom órákon is. Az, hogy az ember olvas, olyan természetes volt mondjuk, mint zenét hallgatni. Már gyerekként komoly elszántság volt bennem, amikor elkezdtem verseket, regényt fabrikálni, már akkor szent ügynek éreztem és egy kisgyerek nagyon komolyan tud venni dolgokat, talán még annál is komolyabban, mint a felnőttek.

– Miről szólt az első versed?

Ha jól emlékszem egy szürke gémről, igazi csodaként éltem meg azt, hogy egészen közelről megfigyelhettem egy ilyen nagy és érdekes madarat. Még nagyon kicsi voltam, de ha jobban belegondolok, a költészet alapvető gesztusa már benne volt ebben a rácsodálkozásban, az antik ember magatartása volt ez a gyermeki megfigyelés, aki nem kezd önmarcangolásba és pszichologizálásba, hanem a nagyszerűt, az előkelőt látja meg a teremtett világban.  Valószínűleg formailag ez a vers még kezdetleges volt és számos hibával bírt, de a gondolatisága tanulságos, ráadásul nehezebb „dicsőítő” hangú, pozitív verseket írni, mint olyat, amely a negatív tulajdonságokat állítja pellengérre.

– Mit gondolsz a kortárs költők helyzetéről így, 2019-ben? Van igény még a költészetre?

Egy mikrokultúrát alakítottam ki magam körül, olyan emberekből az egyetemről, a művésztársadalomból, olyan ismerősökből, ahol természetes, hogy mindenki olvas, ezt ma meg lehet tenni, például a közösségi oldalakon; az üzenőfalamon minden harmadik bejegyzés vers vagy kulturális programajánló. De, ha az ember egyszer egy gyökeresen más közegbe vetődik, akkor érhetik durva meglepetések, megrázkódtatások, persze ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy időnként olvasásnépszerűsítő kampányokba kezdek, olyankor azt érzem, valami nagyon másra vagy akár egy-egy polgárpukkasztó gesztusra van szükség ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet a kortárs irodalomra. Ezért is csináltam jó néhány utcai akciót vagy performanszot kötetbemutatóim alkalmával és indítottam el a „Viselj verset!” kampányt, melynek első részeként lemosható verstetoválásokat, a második alkalommal pedig egy irodalmi divatbemutatót hoztam létre.

– Sokszor szokták mondani, hogy a slam poetry kezdi felváltani a klasszikus költészetet. Te mit gondolsz erről? 

A költészet is folyamatosan változik, az a dolga, viszont érdemes megfigyelni, hogy egy adott kor mitől idegenkedik a legjobban, például a romantikától vagy kimódoltságtól. Szerintem a slam nem különbözik annyira az úgynevezett „hagyományos” lírától, pusztán azért, mert megvannak a maga előadói módozatai. Amit viszont minden költőnek érdemes lenne a slamtől eltanulnia, az az, hogy mennyire fontos, hogy valaki hogyan adja elő, olvassa fel a verseit, valószínűleg minden költőnek kellene tanulnia retorikát és beszédtechnikát is.

– Sokan a testverselésről ismernek, hogy te vagy a csinos költőnő, aki a meztelen bőrén szép mondatokat visel. Honnan jött az ötlet?

Tánckritikusként tevékenykedtem évekig, egész egyszerűen a tánc, mint nonverbális közeg jól hat rám, kikapcsolok, majd ellenállhatatlan kényszert érzek, hogy amit láttam, éreztem, azt szavakkal is megpróbáljam kifejezni. Nagyon sok klassz táncfotót is nézegettem, innen jött, hogy ezt a két, ellentétes energiát összekapcsoljam és felfeszítsem rá a mondanivalóm, a „néma” művészetekre, a táncra és a fotóra a lexikalitásával küzdő költészetet.

– Az erotikus felhang csak figyelemfelkeltés vagy sokkal több van mögötte?

Nem pusztán erotikusnak nevezném, hanem a testi jelenlét erejét használónak. Az úgynevezett testvers-fotó műfaja, amely előző, Testreszabás című kötetemre volt jellemző egy komplexebb esztétikai üzenetet sűrít, mozdulat-testarttás, szöveg és fotó elegyébe, amely nem feltétlenül erotikus, de a test szenzualitását használó. Természetesen figyelemfelkeltő ereje is van, hiszen a XXI. században ismét a képek világát éljük, azonban a „testre szabó” gesztus sokkal több ennél. Mi az alkotás végső soron? A releváns válaszok kereséséhez érdemes a Bibliát is forgatni, a „testté lett” ige konkrét és átvitt értelmű manifesztációit kutatni. Szerintem valahol minden művész a Nagy Alkotót szeretné utánozni, vagyis valami szellemi természetű dolgot anyagi természetűként is megmutatni, a lelki, szellemi erő segítségével létrehozni valamit a fizikai világban. Épp ezért érdekes véleményem szerint a szinte légies, szinte csak „gondolatminőségű” verset minél inkább kézzel foghatóvá, materiálissá tenni. Vajon a lelki töltet milyen mélyen képes átjárni az anyag lépcsőzeteit, az igévé lett vers válhat-e hangzássá, képpé, fotóvá, és miként változik meg a test jellege, amikor arra írás kerül? Ezek mind a Testreszabás nagy kérdései.

Fotók: Nánási Pál, Szőcs Petra, HarmonyArt, Bakonyi Fotóstúdió

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kész horror: 2 és fél millióért árulnak egy spártai Trabantot

Virág Márton 2023.04.01.
Egy vagyonért válna meg gazdája a Honecker bosszújaként ismert kisautótól.

Lazán üzent Ferenc pápa: „Még élek!”

Virág Márton 2023.04.01.
Kiengedték Ferenc pápát a kórházból, már viccelődni is van kedve.

Tóth Andi tisztába tette: tűrök kussban, de én szakítottam

Kiss Nikolett 2023.03.31.
A 24 óráig elérhető Instagram-sztorijában magyarázta el az énekesnő, mi az igazság.

Huppsz

Reviczky Gábor kanabiszolajjal gyógyítja végzetes betegségét

Kiss Nikolett 2023.03.31.
A Nemzet Művésze egy sikeres műtéten már túl van, ám elutasította a kemoterápiát.

Szakít eddigi életével Istenes Bence és Csobot Adél

Kiss Nikolett 2023.03.31.
Mint mondták, egy életre szóló kaland vár rájuk, miután úgy döntöttek, eldobják maguktól a nyüzsgő városi életet és egy vidéki házba költöznek.

Váratlan fordulat Gwyneth Patrow cserbenhagyásos ügyében

Pataki József 2023.03.31.
A színésznő egy idős úrral viaskodott egy síelési baleset ügyében a bíróságon. Végül a vádlóból lett a vádlott.
mbvk 4
mbvk 5
mbvk 3

AC News

Verstappené az időmérő, Alonso-Hamilton párharc a második sorban

Virág Márton 2023.04.01.
Izgalmas lesz a vasárnapi Forma-1-es futam.

NyusziSTOP-ért könyörögnek az állatvédők

AC News 2023.03.31.
Húsvét előtt egy héttel már tiltakoznak az állatvédők az ünnepi kedvességnek szánt, majd pár nap után után kidobott nyuszik és kiscsibék ajándékozása ellen.

Sopronban is megijedtek az osztrák földrengéstől

AC News 2023.03.31.
Megmozdult a föld s riadalmat okozott Sopronban is, igaz nem annyira, mint a szomszédos Ausztriában,

Sziréna

Rémálom Kecskeméten: szamurájkardos rablók verték félholtra

Virág Márton 2023.04.01.
Vádat emeltek a két emberrabló ellen, évekre rács mögé kerülnek.

Lángcsóvákkal riogat a német farkasember – nem tudják elkapni

Kiss Nikolett 2023.03.31.
Egy őrült férfi farkasbőrbe bújva hozza a szívbajt már öt éve a turistákra.

Két fehérvári hülyegyerek ki akarta siklatni a vonatot

AC News 2023.03.31.
Szerencse, hogy a Székesfehérvár és Szombathely közötti vasútvonalon közlekedő személyszállító vonat mozdonyvezetője felfigyelt a betonelemekre, amiket két fiatal Székesfehérvár külter&uu...
mbvk 8
MBVK 2
MBVK 1

Itthon

A török-magyar barátság megtörhetetlen

Pataki József 2023.03.31.
A bátorságról, a segítőkészségről és az önzetlenségről szóljon a török és magyar barátság következő 100 éve is - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a...

Marad a rezsicsökkentés és emelik a nyugdíjat

Pataki József 2023.03.31.
Az Országgyűlés elfogadta a rezsivédelmi költségvetés módosítását, amely négyszeresére emeli a Rezsivédelmi Alap összegét, ezzel biztosítva, hogy minden magyar család továbbra i...

Magyarország megkerülhetetlen

Pataki József 2023.03.30.
Gazdasági életbiztosítás, hogy Magyarország mára megkerülhetetlenné vált az európai autóiparban, s hazánk éppen azokkal az államokkal versenyez az elektromos akkumulátorgyárakért, ame...

Világ

Amerikai abszurd: Trump börtönből is irányíthatná az Államokat

AC News 2023.03.31.
Mint reggeli elemzésünkben megírtuk, Donald Trump vád alá helyezése nem akadálya elnökjelöltségének - vélik szakértők. Erre történelmi precedensek is vannak.

Videón, ahogy a visszavonuló ukránok gránátot rejtenek a halottak alá (+18)

Pataki József 2023.03.30.
Csak erős idegzetűeknek. Az esetről az Orosz hírek töltötte fel a felvételt az Telegramra.

Ferenc pápa lemondásáról suttognak – kórházban az egyházfő

Pataki József 2023.03.30.
A pápát a súlyos légúti gyulladása napokig az ágyhoz köti.
mbvk 3
mbvk 4
MBVK 2

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Áramot kell termelniük a svájci postásoknak

AC News 2023.04.01.
A svájci posta különös módon segíti alkalmazottait abban, hogy munka közben védjék az egészségüket.

Dráma a határon: 8 menekült meghalt, köztük 2 gyerek

Virág Márton 2023.04.01.
Az egyik tragikus sorsú kisfiú még nem volt hároméves sem.

Orbán leütögeti a sapkát az árakról

AC News 2023.03.31.
De semmi pánik - nem egyszerre, hanem fokozatosan, egyenként…
mbvk 8
mbvk 5
mbvk 3
Remiz uzlethaz - felugro