Vitorláztunk a Kékszalagon - „A Balatonnak nagyon speciális szélviszonya van”

2017.07.07. Profil

Vitorláztunk a Kékszalagon - „A Balatonnak nagyon speciális szélviszonya van”

Immár 49. alkalommal rajtolt el Európa legnagyobb tókerülő versenyének mezőnye, ahol idén 526 hajó próbálta elnyerni a legjobbnak járó elismerést. Az Acnews-nak az indulás előtt a Frelon hajó legénysége és tulaja adott interjút, akik már jó néhány éve a hajózás szerelmesei.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

A Kékszalag Vitorlásversenyt először 1934-ben rendezték meg, amikor mindössze 21 hajó vágott neki a kalandos hajózásnak, ami az évek alatt jócskán megnövekedett. A tegnapi indulásnál immár 526 vitorlás szállt versenybe, hogy 48 óra alatt kikötés és külső segítség igénybevétele nélkül tegyék meg a hagyományos 155 kilométeres Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Keszthely – Tihany – Balatonfüred útvonalat.

 „Nagy Bencével közös a hajónk, aki már nagyon régóta vitorlázik, én pedig szintén hosszú ideje motoros hajózom. Egy évvel ezelőtt elhívott engem egy tengeri versenyre, és akkor ragadott meg ez az egész. Kialakult a barátság, és így vettük közösen ezt a zürichi hajót, ami nagyon ritka darab. Nagy súlyú, széles hajó, nagy felületű vitorlával, ami egyszer a ’90-es években világbajnokságot is nyert” – magyarázta Tóth Barnabás, a hajó egyik tulajdonosa.

„Körülbelül immár a 10. Kékszalagon veszek részt, viszont már több különböző hajón is voltam, így kialakult egyfajta rálátásom a hajózásra. A Balatonnak nagyon speciális meteorológiája, szélviszonya van, ami nem összehasonlítható egy tengerrel. A tengereknél egy nagyon standard, statikus kifújt szél jellemző, nagyon ritkák az olyan helyi hatások, mint a Balatonon. Figyelni kell az időjárást, mert a viharok pillanatok alatt csaphatnak le. Hisz emlékszünk még arra a nagy viharra, amikor sok hajó felborult… Így nem árt ismerni a Balaton zegzugait, ami által már nagyjából tudható, hol vannak szélerősödések, avagy szélcsendes helyek. Ez csak úgy ismerheti meg az ember, ha minél több versenyen részt vett már… Ennek a hajónak ez az első versenye,  de azzal tisztában vagyunk, hogy itt több száz milliós költségvetésű hajók is  részt vesznek, azokkal nyilván nem tudnunk versenyezni. Viszont a saját kategóriánkat kell nézni, azaz az egytestű vitorlásokat - és azon belül pedig első harmadban szeretnénk végezni” – nyilatkozta Gál Szabolcs, a Frelon csapatának tagja.

A verseny után elértük telefonon Nagy Bencét, a vitorlás másik tulajdonosát, aki tudatta, hogy délben sikeresen célt értek. 

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT