Zacher Gábor visszatért a mentőkhöz –„Köszönöm, jól vagyok”

2019.03.13. Profil

Zacher Gábor visszatért a mentőkhöz –„Köszönöm, jól vagyok”

Fotó: TV2

Ismét mentőzik Zacher Gábor, a neves toxikológus, bár erről engedély nélkül nem nyilatkozhat. Így nem tőle tudjuk, hogy amint régen, most is főállás mellett szenteli idejét a helyszíni életmentésnek. Jut ideje oktatásra és drogmegelőzési előadásokra is.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Mentős egyenruhában látták Zacher Gábort, a neves toxikológust, aki tavaly augusztusban viharos körülmények között távozott a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának osztályvezetői posztjáról – jelezték olvasóink. Utánanéztük, és megtudtuk, részmunkaidős közalkalmazottként tért vissza az Országos Mentőszolgálathoz, tavaly decemberben óta menti ismét az életeket, ahol szükség van rá. Mentős munkájáról azonban csak akkor nyilatkozhat, ha erre a mentőszolgálatnál bevezetett szigorú nyilatkozati szabályok szerint engedélyt kap. Ennek hiányában csak annyit mondott az AcNewsnak: „Köszönöm, jól vagyok”.

Akik ismerik, tudják, örök szerelme a mentőzés. Jó húsz évig úgy járt szirénázó mentőkkel a különböző helyszínekre, hogy főállásban a Péterffy Sándor Utcai Kórházban toxikológusa volt, számos öngyilkosjelölt és kábítószer-mérgezés miatt válságos állapotba került ember életét mentette meg. Amikor rábízták az osztály vezetését, akkor sem hagyott fel a mentőzéssel, sőt – a probléma súlyát testközelből látva – drogmegelőzési előadásokat kezdett tartani. Szívesen nyilatkozott is a témáról a sajtónak, beható ismereteit mindig közérthetően, orvosi szakkifejezések nélkül, sallangmentesen osztotta meg az olvasókkal, ha úgy érezte jónak, nem félt tabukat ledönteni.

Ebben sem változott, most is járja az országot, hogy fiataloknak beszéljen a különböző függőségekről. „A rendszerváltás előtt nem volt számottevő a drogprobléma, majd a ’90-es évektől elterjed a fű, a kokain, az amfetamin, az ecstasy meg körülbelül húszféle egyéb szer. Aztán a 2010-es évek elején megjelent egy csomó szintetikus partidrog meg a biofüvek, amelyekről semmit nem tudunk. Több mint négyszázféle anyag van a piacon, amelyeket pár száz forintért be lehet szerezni pillanatok alatt. Mindez a szegénységi drogfogyasztást erősíti, különösen a fiataloknál, mert az idősebbek maradnak a jól bevált piánál” – magyarázta nemrég a Magyar Hangnak. – A bezárkózás saját pszichoszociális gettónkba tudatmódosítók használata mellett továbbra is óriási méreteket ölt. A 800 ezer alkoholistával a világranglista nyolcadik helyén vagyunk, és körülbelül kilencvenezren vannak, akik nyugtatókon élnek. Ehhez képest elenyésző a körülbelül húszezer drogfüggő. Tehát a lakosság tíz százaléka tudatmódosítókkal kezeli a hétköznapi stresszt. (…) Ami a fiatalokat illeti, 18 éves korig negyven százalékuk kipróbál valamilyen szert, ami nemzetközi összehasonlításban nem nagy szám, a 15–16 éves magyar fiatalok azonban leisszák az európai mezőnyt. Egyértelmű, hogy az alkohol az első számú tudatmódosító szer, évente harmincezer áldozatot követel.”

Amíg a Honvédkórházban dolgozott, mellette nem maradt ideje a mentőzésre is, de hiányzott neki a napi valósággal mindig szembesítő helyszíni munka. Tavaly augusztusban azonban olyan helyzetben találta magát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja sürgősségi osztályának vezetőjeként – folyamatosan romló feltételek mellett napi százhatvan beteg érkezett a hatvan ellátására tervezett osztályra –, hogy főorvosként nyugodt lelkiismerettel már nem tudta vállalni, és felmondott. Több kollégája követte a példáját, és az egészségügyi botránnyá fajult ügy után olyan fejlesztések indultak az osztályon, amikért ő korábban hiába harcolt. Ennek Zacher Gábor is örül.

„Az osztályvezetés egyáltalán nem hiányzik, húsz év ebből éppen elegendő volt, de részállásba szívesen visszamennék, mert hiányzik a betegágy melletti munka és a kollégáim” – nyilatkozta a hetilapnak, elmondva, hogy kérvényére hónapok óta nem kapott választ. Pedig aki ismeri Zachert, tudja, sosem a karrier éltette, mindig a betegek és a betegellátás színvonalának emelése érdekében tette, amit tett, akár harcolt is, ha nem maradt más út.

Attól persze nem kell félteni, hogy munka nélkül maradna. Jelenleg főállásban az orvosi ügyeleteket és betegszállítást biztosító Inter-Ambulance Zrt. szakmai igazgatója, mellette klinikai toxikológiát tanít gyógyszerész-hallgatóknak, igazságügyi orvosszakértőként segíti az igazságszolgáltatást, és járja az országot, hogy fiataloknak beszéljen a drog- és az alkoholfogyasztás veszélyeiről. Mindezek mellett vállalt ismét munkát az egyébként folyamatosan munkaerő-hiánnyal küzdő mentőknél.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT