Potápi: Magyarország és Európa jövőjét a keresztény értékrend fennmaradása jelenti

Pataki József 2021.09.27. Itthon

Potápi: Magyarország és Európa jövőjét a keresztény értékrend fennmaradása jelenti

Magyarország és Európa jövőjét a keresztény értékrend fennmaradása jelenti - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Bonyhád-Majoson.

Potápi Árpád János, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a felújított bonyhád-majosi, római katolikus templom újraszentelésén hozzátette: a kormány minden erejével azon lesz a jövőben is, hogy segítse a történelmi egyházakat, a helyi közösségeket, és mindazokat, "akiknek fontos a közös értékrendünk".

Hangsúlyozta, hogy 2010 óta háromezer templom épült vagy újult meg a Kárpát-medencében; "ilyen Szent István kora óta nem történt".

A mintegy kétszáz hívő előtt tartott ünnepen az államtitkár úgy folytatta: a hit mellett legalább ilyen fontos a családok és gyermekek védelme. Minden eddiginél erősebb támaszt kapnak a magyar családok, akik a nemzet alapkövei - fogalmazott.

Az államtitkár szerint az elmúlt tíz év eredményei is igazolják, hogy a magyar család- és nemzetpolitika az egyik legsikeresebb Európában. "Gyermekeink jövője is múlik azon, hogy a 2010-ben megkezdett, öt pillérre épülő családpolitikát tudjuk-e folytatni" - fűzte hozzá.

Tudjuk-e folytatni azt, hogy a gyermekvállalás anyagi értelemben előny legyen, hogy a családokat saját tulajdonú lakáshoz juttassuk, és hogy az édesanyákra alapozzuk a családpolitikát. Az ország működését családbaráttá kell tenni a jog eszközeivel, meg kell védeni a család intézményét, és a gyerekeket - foglalta össze.

Potápi Árpád János kitért arra is, hogy a második világháború előtt Majos összetartó német közössége építette ki a ma Bonyhádhoz tartozó települést. A vesztes világháború után ennek a falunak is kitelepítették a döntően evangélikus, német többségét, helyükre a Bukovinából elindított, majd a Bácskából elmenekült székelyek kerültek.

A településen akkor csak evangélikus templom volt, de a katolikus székelyek, magyarok, felvidékiek feladatuknak tekintették hitük gyakorlását, és egy polgári jellegű parasztházat alakítottak át templommá. Az eltelt csaknem 80 évben az épület állaga romlott; a felújítást a Majos Értékeiért Egyesület indította el, amelyhez a Miniszterelnökség 100 millió forinttal járult hozzá, és támogatta a munkát a bonyhádi önkormányzat, illetve a pécsi egyházmegye is.

Felföldi László pécsi megyéspüspök az újraszentelésen azt mondta: a megújult templom óriási ajándék és "mindnyájunk szívében nagy gazdagság".

A Szűz Mária Szent Neve templomnak helyet adó épületben 170 négyzetméterre növelték a szakrális teret, 80 négyzetméteres közösségi teret hoztak létre, továbbá egyebek mellett kicserélték a nyílászárókat, a tetőt és új haranglábat építettek - mondta  Gáspár Imre, az egyesület elnöke az MTI-nek.

A mintegy 1200 lakosú településrészen 80-100 hívő látogatja a hétvégi miséket - tette hozzá. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

10 kilótól szabadult meg Király Viktor! – „Újra a régi vagyok”

Pataki József 2021.10.15.
Másfél hónap alatt sikerült az énekesnek megszabadulnia a felszaladt kilóktól, mely már egy ideje eléggé zavarta. Ráadásul nem akárki játszott közre a sikerében.

Gáspár Evelin: Most lettem lányból nő!

AC News 2021.10.14.
A Survivor sztárja úgy érzi, mostanra találta meg a helyét az életben.

Huppsz

Így találkozott Leonardo DiCaprioval Liptai Claudia

Pataki József 2021.10.17.
A műsorvezető számára örök emlék marad a New Yorkban töltött idő. Már csak azért is, mert itt futott össze a világsztárral a véletlen szerencsének köszönhetően.

Bódi Margó: Kivettünk két hetet és Gusztival kettesben elutaztunk Egyiptomba

AC News 2021.10.16.
Bódi Margó és Guszti Egyiptomban töltötték két hét szabadságukat. A sztárpár utazása nem sokkal az indulás előtt is kérdéses volt, a nehezen összejött nyaralás végül az ...

Mi a titka? 24 év után is randizik a férjével Kandász Andrea

AC News 2021.10.15.
A sztár és a férje a mai napig úgy turbékolnak, mint a kamaszok, Feri nem titkolja, igazán vonzó nőnek találja feleségét.
video4 - Kategoriak között
min-mano
Video4a - Kategóriák között

AC News

Hölgyek figyelem! Ez a higiéniai termék növelheti a mellrák kockázatát

AC News 2021.10.18.
Két új kutatás lehel új életet az évtizedek óta tartó vitába arról, vajon felelhetnek-e az izzadásgátlók az emlődaganatos esetekért.

Covid vagy influenza? Nyakunkon a járvány

AC News 2021.10.18.
A két betegséget különböző vírusok okozzák, és bár a betegségek lefolyása is eltérő, vannak azért hasonlóságok is szép számmal a fertőzések között.

Visszatértek az orosz filmesek a világűrből

AC News 2021.10.18.
Mindenki jól van. Megdőlt egy nemzeti magassági rekord is.

Sziréna

Letartóztatásban a gyújtogató   

AC News 2021.10.18.
Hatszáz szalmabála égett le Duka térségében.

Falatozás közben érték tetten a betörőt

AC News 2021.10.18.
Egy kutyaajtón jutott be az ingatlanba a 19 éves férfi.  

A tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését a Borostyán Med Hotelben

AC News 2021.10.18.
Kigyulladt vasárnap este és teljes terjedelmében égett a Borostyán Med Hotel tetőszerkezete Tamásipusztán; a katasztrófavédelem késő esti közlése szerint a tűzoltók megakadályozták a láng...
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Elhunyt 51 beteg, 3274 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.18.
Ötvenegy, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 3274 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavir...

Soltész Miklós: A szlovén nemzetiségi közösség számára megtartó erő a hitélet

Pataki József 2021.10.18.
A szlovén nemzetiségi közösség számára önkormányzatuk, iskoláik, intézményeik, civil szervezeteik mellett fontos megtartó ereje van hitéletük gyakorlásának is - hangoztatta a Minisztereln&o...

Orbán Viktor megkapta a harmadik oltást

Pataki József 2021.10.18.
Megkapta a koronavírus elleni harmadik oltást Orbán Viktor miniszterelnök, sajtófőnöke tájékoztatása szerint a Moderna vakcináját vette fel.

Világ

Ferenc pápa szerint a terrorizmus mindenki számára vereséget jelent

Pataki József 2021.10.18.
Az erőszak ellen emelte fel szavát Ferenc pápa vasárnapi beszédében az utóbbi napokban a világ több pontján elkövetett terrorista támadások kapcsán.

Erdogan: Washington F-16-osokat ajánlott fel Ankarának az F-35-ös programba fektetett pénzért cserébe

Pataki József 2021.10.18.
Washington F-16-os vadászbombázókat ajánlott fel Ankarának, miután az Egyesült Államok 2019-ben orosz védelmi rendszer vásárlása miatt kizárta Törökországot a modernebb F-35-ös harci g&eacu...

Ukrajnában hamarosan elkezdik a 14 év fölötti kiskorúak beoltását

Pataki József 2021.10.18.
Hamarosan elkezdik a 14 és 18 éves közötti korosztály koronavírus elleni beoltását Ukrajnában, az ehhez szükséges dokumentumokat az egészségügyi minisztérium már elkészítette - k&oum...
min-mano
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Bréking: Palik László nélkül folytatódik az Exatlon Hungary

AC News 2021.10.18.
A hírek szerint a műsorvezető maga döntött a távozás mellett.

Mutatjuk, kivel osztja meg az otthonát Vastag Tomi

AC News 2021.10.18.
Igazi kecses fenevad az új társa az énekesnek.

Két hírességről is lekerült a maszk az Álarcos énekesben

AC News 2021.10.18.
Mutatjuk, ki volt a Szarvas és a Gorilla jelmez mögött!
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között