Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08. Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project ötletgazdája és elnöke az AcNewsnak beszélt ezúttal a megalakulásukról és terveikről.

–Hogyan alakult meg az egyesület?

– Az egyesület egy Kenyában játszódó BBC sorozat hatására kezdett körvonalazódni. A samburui bozótosban élő, és ott elefánt megfigyelő tábort működtető brit-kenyai házaspár munkássága, az elefántok megmentésére fordított erőfeszítéseik, teljesen magával ragadott. Innentől kezdve szívügyemnek éreztem, hogy én is tegyek valamit a kenyai, így kelet-afrikai régió vadvilága érdekében. Mivel magánszemélyként körülményes vadvilág mentő, vadvilág védő programokat és kezdeményezéseket kivitelezni, ezért döntöttem egy hivatalos keretek között működő szervezet alapítása mellett.

– Hogyan jön össze Magyarország és Afrika?

– Magyarországon jó pár szervezet dolgozik azon évek óta, hogy magyar önkéntesek segítségével együtt tegyenek Afrika támogatásáért. Ezek a szervezetek többségében az afrikai nők és gyermekek megsegítésén fáradoznak, ezért is különleges és jelenleg egyedülálló a mi egyesületünk, melynek keretein belül az afrikai állatvilág védelméért, megóvásáért fáradozunk. Ha segítségről, támogatásról beszélünk, biztosan kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni, vagy afrikai állatokon, mivel itthon is számos menhely szorul támogatásra. Mi azt valljuk, hogy mindenki ott segítsen, ahol azt a szíve leginkább diktálja. Nekünk ez Afrika, és annak egyedülálló és lenyűgöző állatvilága. Ettől függetlenül magyar projektbe is bekapcsolódunk, és örömmel segítünk, amiben és akinek csak tudunk.

– Milyen önkéntes programjaik vannak?

– Jelenleg, mint frissen alakult szervezet még nincs önkéntes programunk. Egyelőre az egyesület tagjaival azon dolgozunk, hogy mielőbb elindulhasson a tervezett "Ranger leszek" ösztöndíj programunk Kenyában. Ehhez a programhoz természetesen szívesen fogadunk önkéntesként működni vágyó magyar fiatalokat. Az ösztöndíj programunk kidolgozása mellett folyamatosan készítünk hiánypótló interjúkat és webes tartalmakat weboldalunkon. Az interjúalanyok olyan érdekes és fantasztikus magyarok, akik vagy Afrika valamelyik országában élnek, kutatnak, dolgoznak vagy projektek miatt folyamatosan kijárnak egy adott afrikai országba segíteni.

A fentiekben említett két szál mellett kulturális programokat is szervezünk (amennyire a vírus helyzet engedi). Jelenleg egy online jótékonysági előadás utolsó simításait végezzük, ami azt jelenti, hogy reményeink szerint legkésőbb június elején már láthatják és hallhatják az érdeklődők egy magyar állatgondozó lány történetét egy dél-afrikai gepárd menhelyről.

Illetve szeretnénk, ha magyar állatorvos, biológus, zoológus vagy ökológus hallgatóknak kínálhatnánk olyan afrikai fogadó szervezet listát és lehetőségeket, ahol kötelező gyakorlataikat tölthetik, és mindeközben életük kalandjait élhetik át igazi vadállatok között Kelet vagy Dél-Afrika lenyűgöző tájain.

– Ezek közül melyik lesz a legnépszerűbb?

Egyelőre feltételezni tudjuk csak, hogy melyik programunk lesz igazán népszerű. Úgy gondoljuk, és az eddigi visszajelzések alapján (már akiknek beszéltünk a programról), úgy tűnik, hogy a gepárd menhely támogató projektünk lesz igazán érdekes és különleges támogatási lehetőség.

– Például én, mint átlag civil, hogyan tudnék tenni Afrika vadvilágért?

– Aki jegyet vesz, a fentebb már említett jótékonysági online (gepárdos) előadásunkra, az már hozzájárult vadvilág támogató munkánkhoz. A megvett jegyek árának java része ugyanis mindig egy kiválasztott projektet vagy afrikai szervezetet (állatvédő, állatmenhely) támogat.  A későbbiekben reméljük, hogy a további jótékonysági offline előadásainkon találkozhatunk is az érdeklődőkkel, és nem kell minden kulturális eseményünket online térbe szorítani. Ezen offline események jegyárai is egy kijelölt afrikai állatmenhely munkáját vagy olyan gyermekek képzését fogja támogatni, akik rangerek, azaz parkőrök szeretnének lenni, hozzájárulva így afrika vadvilágának védelméért.

Ezen kívül, ha valaki adományt küld nekünk, természetesen az is nagy segítség, hogy minél több tervezett projektünket minél előbb elindíthassuk, megvalósíthassuk. Továbbá, ha valaki önkéntes munkájával tudja segíteni szervezetünk működését, az is felbecsülhetetlen segítség.

– Melyik akcióra a legbüszkébb eddig?

– Mivel frissen alakult egyesület vagyunk, és a pandémia miatt igen korlátozottak a lehetőségeink az utazások és személyes tárgyalások, találkozások tekintetében, egyelőre arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy minden korlátozás és vírus helyzet miatti nehézség ellenére megalakult a szervezetünk, és jó pár ötletünkön hatalmas és töretlen lelkesedéssel és motivációval dolgozunk.

– Meséljen a jelenlegi projektről…

– Szívügyemnek érzem, hogy mások által indított afrikai projektbe is bekapcsolódjak, hogy afrikai tapasztalataimmal, ahol tudok, segítsek. Jelenleg a Szülők Háza Ghána Program projekt managere vagyok, ami egy fantasztikus érzés és feladat. Azon dolgozom Regős Judit Szülők Háza Alapítvány elnök asszonyával, hogy a Világbank és a Hungary Helps Ügynökség által is támogatott család és közösség segítő Szülők Háza program és módszertan termékeny talajra találjon Ghánában is, és ezzel hozzájárulhassunk, hogy egy ghánai közösségben is gyökeres változások induljanak el, melyek nélkülözhetetlenek a kinti családok eredményes jövőjéért.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde titka: Válságba került a kapcsolatunk a férjemmel

AC News 2021.10.22.
Házassága legsötétebb pillanatairól vallott a híresség.

Meződi József: Legszívesebben egy tengerparton ülnék és nézném a halakat

Pataki József 2021.10.21.
Most hétvégén végre megtarthatja az 50 éves jubileumi koncertjét az Apostol együttes. A frontember, Meződi József most az AcNewsnak beszélt arról, mennyire várja a nagy eseményt, és milyen érzései...

Teret neveznek el Psota Irénről – Bontják a legendás színésznő szülőházát

AC News 2021.10.20.
Néhai barátja, Szerednyey Béla szerint ez a minimum, amit megérdemel a legendás színésznő, akinek gyerekkori otthona helyén épül egy közpark.

Huppsz

A közösségi oldalak leállása megváltoztatta Kajdi Csaba életét

Pataki József 2021.10.22.
A modellügynökség vezetője a nemrég történt leállás alatt döbbent rá, hogy milyen sok ideje megy el a közösségi oldalak látogatásával. Úgy döntött, lefarag ebből az időmennyis&eacu...

Mutatjuk, kik estek ki elsőként a Nyerő párosból

AC News 2021.10.21.
Sokakat meglepett a döntés, a versenyző kiakadt.  

Súlyos vírus döntötte le a lábáról Majkát

AC News 2021.10.21.
A sztárért többen aggódnak, korábban kórházban is kezelték koronavírus-fertőzés miatt.
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

AC News

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Káosz várható az utakon az ünnepi hétvégén! Mutatjuk, hol!

AC News 2021.10.22.
Már péntektől változásokra számíthatnak a közlekedők.

Bréking: Megszűnik egy magyar mobilmárka

AC News 2021.10.22.
Nem hosszabbítják meg az együttműködést.

Sziréna

Unokázós módszerrel csaltak ki milliókat egy idős hölgytől

AC News 2021.10.22.
Több millió forintot utalt át egy nagykanizsai nyugdíjas nő azoknak a csalóknak, akik az unokájával történt bűnesetre hivatkozva kértek tőle pénzt.

Autófeltörésből rablás

AC News 2021.10.22.
A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki feltört egy autót Csepelen, majd az őt tetten érő tulajdonost meg is támadta.    

Nem lett belőlük vacsora

AC News 2021.10.22.
A Nagylak Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai a közúti határátkelőhelyen elfogtak két férfit, akik 4350 rákot akartak az országba szállítani.  
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Elhunyt 24 beteg, 2548 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.22.
Huszonnégy, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 2548 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 935 182...

Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben

Pataki József 2021.10.22.
Magyarország és Izrael közös érdekeken alapuló kiváló kapcsolatát méltatták Jeruzsálemben az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett fogadáson.

Tállai: 1956 a magyaroknak egy világháborúval ért fel

Pataki József 2021.10.22.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyaroknak egy világháborúval ért fel - jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Szíki Károly: A szabadság magvetői 1956 című kön...

Világ

Putyin: Valós fenyegetést jelent Oroszország számára a külföldi katonai jelenlét Ukrajnában

Pataki József 2021.10.22.
A NATO katonai jelenléte Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig gyakorlatilag megnyitotta a NATO-ba vezető utat Kijev számára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz ...

EP: A lengyel alkotmánybíróság illegitim, alkalmatlan az alkotmány értelmezésére

Pataki József 2021.10.22.
A lengyel alkotmánybíróság illegitim, nem független, és alkalmatlan a lengyel alkotmány értelmezésére - jelentette ki az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott áll&aac...

Stoltenberg: A NATO a megváltozott biztonsági helyzethez alakítja védelmi képességeit

Pataki József 2021.10.22.
A NATO az ellenséges orosz tevékenység miatt megváltozott globális biztonsági helyzethez alakítja elrettentő és védelmi képességeit, és fokozza erőinek felkészültségét - jelentette ki a NA...
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Profil

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Amiről beszélnek

Halálos beteg a Grease sztárja

AC News 2021.10.23.
A 73 éves színésznő harmadszor néz szembe a gyilkos kórral.

Leslie Mandoki dokumentumfilmje debütál

Pataki József 2021.10.23.
Október 23-án este láthatja a közönség Leslie Mandoki: Szabadságvágy című dokumentumfilmjét a TV2 Playen. A világhírű zenész egyik célja az ’56-ról szóló alkotással megmu...

Súlyos döntést hozott Rúzsa Magdi

AC News 2021.10.22.
Az ikerterhes énekesnőnek vissza kell vennie a tempóból.
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között