Bank Tamás: Vezetőként a portástól Gálvölgyi Jánosig mindenre oda kell figyelnem!

2019.07.05. Profil

Bank Tamás: Vezetőként a portástól Gálvölgyi Jánosig mindenre oda kell figyelnem!

Azon kevés direktorok közé tartozik Bank Tamás, aki sosem akart igazgató lenni. Az élet hozta így, és ha már így alakult, igyekszik jól csinálni. Hét éve vezeti a Játékszínt, ami Budapest egyik legsikeresebb színháza.

Színészből lettél színház igazgató! Bohém művészből, hogyan lesz sikeres vállalkozó?

- Valóban színészként indultam, a Budapesti Kamaraszínház tagja voltam 22 évig. Aztán amikor 2011-ben bezárt, és bajba kerültünk, akkor jött a Játékszín. De visszatérve az eredeti kérdésre, azon kevés direktorok közé tartozom, aki sosem akart igazgató lenni, engem az élet tett azzá. Egy éves bizonytalanság után kezdett körvonalazódni a Játékszín, összeraktuk a tervet, és egyszer csak ott álltunk, hogy rendben, de akkor ezt az intézményt irányítani kell... Aztán az élet szépen megtanítja, hogy működik az egész, gazdaságilag, szakmailag, művészileg. De ez a folyamat eltartott egy-két évig. Most már hét éve csinálom, és azt mondják nem rosszul… Pontosabban nem biztos, hogy jól, de rosszul biztosan nem. Pedig a kezdetekkor rengetegen mondták, hogy a magánszínházra rá megy a vagyonom, hogy belebukok, hogy rámegy a családom. De őszintén? Választásunk sem volt, mert hirtelen munka nélkül maradtam, maradtunk 2012-ben. Szóval inkább azt mondtuk, hogy csináljuk. És örömmel mondhatom, hogy a Játékszín ma az egyik legsikeresebb budapesti színház!

 

 

Honnan tudta, hogy milyen háttérembereket kell szerződtetnie?

- Azért akkor már húsz éve voltam a szakmában, nagyjából tudtam, hogy milyen emberekre lesz szükségünk. Nagyon sok kapcsolatot is építettem a két évtized alatt, például a gazdasági igazgató is jött velünk a kamara bezárása után. De nem csak ő, más szakemberek is, a műszaktól is, jött öltöztető, fodrász, de jöttek az adminisztratív osztálytól is. De maradtak itt emberek a volt Játékszínből is, a kettő összeállt. Azt nem mondom, hogy minden zökkenőmentes volt, dehogy is. Mint minden épülő vállalkozás, itt is voltak gondok. 2012-ben, amikor én megvettem a színházat, volt olyan, hogy ketten-hárman rohangáltunk az épületben úgy, hogy nem volt fűtés, nem volt áram. Szép lassan lett portás, meg lett a műszak, minden, és mindenki a helyére került. Az elején tíz előadásunk volt összesen. Aztán lett még egy bemutató, még egy premier, szépen lassan építettük fel az egészet.

 

Egyedül hozta meg az elején a döntéseket, vagy volt segítsége?

- Csapatember vagyok, és azt gondolom, hogy akkor tudom én is jól csinálni a dolgomat, ha megbízható emberek, jó csapat van körülöttem. Mielőtt elindultunk, mi is puhatolóztunk, hogy mi a tendencia, de magánszínházról lévén szó, tudtuk, hogy a szórakoztató irányba kell mennünk. Művész színház abban az időben sok volt, de olyan igazi, szórakoztató teátrum nem igazán. Így végül a MR és MRS lett az első bemutatónk Pindroch Csabával és Verebes Lindával. Majd jött A hölgy fecseg és nyomoz Vári Évával és Gálvölgyi Jánossal, aminek az volt a külön érdekessége, hogy ez a két fantasztikus, Kossuth-díjas színészművész akkor találkozott először. Szóval szórakoztató színház lett a tendencia, magas minőségben, kitűnő színészekkel, rendezővel, kiváló minőségű hang- és fénytechnikával, díszletekkel, látvánnyal. Később Budapesten, máshol is hasonló színházak alakultak… Egyébként azt gondolom, hogy a magyar fővárosnak igazán pezsgő kulturális élete van, majdhogynem olyan, mint Londonnak. És szerencsére a magyarok szeretnek színházba járni. Nekem az a célom, hogy olyan színházunk legyen, mint a londoni West End, a New York-i Broadway.

 

A Játékszínnek nincs állandó társulata, mégis minden színész otthon érzi magát Önöknél.

- Igen, ezt gyakran el is mondják nekem, jó hallani. Ezért is fontos, hogy csapatban gondolkozunk, és a színészek jól érezzék magukat nálunk. Nemrég felújítottuk az első emeletet, ahol gyönyörű, új öltözőket kaptak, amire sokan azt mondták, hogy úgy néz ki, mint egy ötcsillagos szálloda. Egyébként tényleg nincs állandó társulat, mi befogadó színház vagyunk. Tavaly 95 színész játszott itt, ebből alapvetően többen, több darabban is játszanak. Szóval, ha így vesszük, mégiscsak van társulat.

 

A Játékszín Budapest szívében található, hol tudják tárolni a darabok díszleteit?

- Jelen pillanatban 25 darab van repertoáron, aminek elképesztő a díszletmennyisége. Eddig Kőbányán volt egy nagy raktárunk, de nemrégiben sikerült a mellettünk lévő ház pincerészét kivenni, csináltunk benne liftet is. A ház egyébként nem olyan régen leégett, jöttek a tűzoltók oltani, a víz elől kellett menekítenünk a díszleteket, szerencsére nem lett nagy kárunk.

 

Igazgatóként mennyi mindenre kell figyelnie?

- Én az a típus vagyok, aki szeret mindenről tudni. Azt szoktam erre mondani, hogy odafigyelek a portástól, a Gálvölgyi Jánosig mindenre. Erre egy jó példa éppen a tűzeset, én mehettem be a díszletekhez, én raktam arrébb őket. Nálunk nagyjából most 140 ember dolgozik, itt mindenki ”színész”, mindenkinek nagy lelke van, ezzel együtt sok lelki probléma is, amit meg kell oldani. Nekem ezekre is oda kell figyelnem, mint ahogy arra is, hogy éppen elfogyott a WC papírom vagy ki kell cserélni egy villanykörtét. Ez is a szépsége egy magánszínháznak.

 

Miből él egy magánszínház?

- Mi most semmiféle állami támogatást nem kapunk, reméljük a következő színházi évadban már igen. Amíg volt a TAO támogatás, azt természetesen mi is kaptuk. Mi megpróbálunk jó színházat, jó előadásokat csinálni, hogy minden este teltház legyen, és a jegybevételből is gazdálkodunk. Amikor a TAO-t bevezették, megszűnt a szponzoráció. De, most, hogy Tao nincs, én azon dolgozom, hogy jöjjön vissza a mecenatúra. Cégek nem támogatják a művészetet, nincs erre pénz, keret. De nincs mit csinálni, valamifelé el kell indulnunk megint. Per pillanat, mi a jegybevételből befolyó nyereségből élünk meg, ebből fizetjük a rezsit, a dolgozók bérét, tehát az előadásoknak olyan jóknak kell lenniük, hogy sokan jöjjenek, hogy el tudja tartani a színházat. Eddig ez működött.

 

Beszéljünk egy kicsit a magánéletéről is. Furcsa helyzetben vannak Lévay Viktória színésznővel, akinek egyrészt a férje, másrészt az igazgatója. Hogyan kerülik el a pletykákat?

- Én ezt úgy oldottam meg - ami a Vikinek nem mindig tetszik -, hogy ő itt a színházban az alkalmazottam, színésznő és nem a feleségem. Én ezt tartom is, minket nem lehet bent látni súgni-búgni, csókolózni. Ha hazamegyünk, akkor természetesen ő a fantasztikus, csodaszép feleségem. Ha mi ezt tudjuk tartani, akkor nem lehet gond azzal, hogy egy helyen dolgozunk.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Bódi Margó: Azt hittem, megint sztrókom lesz!

AC News 2021.09.16.
Borzasztó fájdalmakkal kellett megküzdenie Bódi Margónak! Az énekesnő az utóbbi hónapokban már járni is alig tudott, halogatta az orvosi vizsgálatokat, mire aztán kiderült végre, mi okozza az elviselhetetl...

Zalatnay Sarolta: Ezt a pénzt a munkásságomért kaptam és nem a politikai hitvallásomért!

AC News 2021.09.15.
Az aranytorkú énekesnőt megviselik a támadások, de arra is felkészült, hogy pár rajongója hátat fordít neki.

Pásztor Erzsi: Se puszi, se pacsi

AC News 2021.09.14.
A 84 éves legendás színésznő továbbra is csak maszkban engedné színházba az embereket.

Huppsz

Péterfy Bori: Sajnos engem is utolért és leterített a Covid

AC News 2021.09.17.
Szomorú hírt adott közre közösségi oldalán a színésznő-énekesnő. Sajnos ő is elkapta a koronavírust, ami miatt le kellett mondania az előadásait is.    

Várkonyi Andrea: Volt lánybúcsú, de nem egy luxusvitorláson

AC News 2021.09.16.
A híresség egy Bride feliratú hajpánttal tisztázta a pletykákat a közösségi oldalán.

Győrfi Pál már a harmadik oltásán is túl van

AC News 2021.09.16.
Győrfi Pál továbbra is arra kér mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra. A szóvivő már túl is van az emlékeztető oltásán, és vele együtt 12 éves kisfia is megkapta az első adag vakcinát.  ...
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Idén utoljára nyílik meg a rakpart

AC News 2021.09.17.
Idén utolsó alkalommal nyílik meg hétvégén a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők szeptember 18-&aac...

BKK: A hétvégétől szabadabb lesz az út a Blahánál

AC News 2021.09.17.
Az autóval közlekedők a hétvégétől újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a Blaha Lujza téri csomópontot, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lá...

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

AC News 2021.09.17.
Japán középiskolások dobták a tengerbe 37 éve azt a vizespalackot, amely 6 ezer kilométerrel távolabb, Hawaiin sodródott partra idén nyáron - írta The Guardian online kiadása pénteken.   &nbs...

Sziréna

Zebrán ütötte el a gyalogost

AC News 2021.09.17.
A személygépkocsi sofőrje ellen a Győri Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított.      

Üzenni akart a rongálással

AC News 2021.09.17.
A dombóvári rendőrök rövid időn belül elfogták azt a szakcsi nőt, aki haragosa rokonának autóját rongálta meg.  

Egymillió illegális potencianövelő tablettát találtak egy kőbányai raktárban

AC News 2021.09.17.
Mintegy egymillió darab, illegális gyógyszert találtak egy kőbányai raktárban, a potencianövelő tabletták összértéke meghaladja a 760 millió forintot - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság...
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
min-mano

Itthon

Újabb több mint 170 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

AC News 2021.09.17.
A héten újabb több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. pénteken az MTI-t.   

Orbán: Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs

AC News 2021.09.17.
Jobb ha van harmadik oltás, mint ha nincs - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezés fontosságát han...

Elhunyt öt beteg, 479 új fertőzöttet találtak Magyarországon

AC News 2021.09.17.
Öt beteg meghalt és újabb 479 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 855 039 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5...

Világ

A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

AC News 2021.09.17.
A világon 227 019 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 669 895 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. ...

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

AC News 2021.09.17.
A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli k...

Visszatértek a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó űrhajósok

AC News 2021.09.17.
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három hónapon át tartózkodott az űrállomás központi elem&ea...
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Dés László 67 évesen másodszor is megnősült

AC News 2021.09.16.
Kedvesével, Évával négy éve élnek együtt.

Kiborult Szabó Győző lánya a Toxikómától

AC News 2021.09.16.
Zokogva jött ki a vetítéséről a színész lánya, Borbála.

Nagyon forró: Kiderült, milyen Majka és Dundika nemi élete

AC News 2021.09.16.
A két híresség az esküvőjük kapcsán osztotta meg a pikáns részleteket. 
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között