Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

AC News 2022.01.15. Profil

Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Benedekffy Katalin énekművész, aki hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt nagy sikereket ért el a vírus előtt, sokáig polgári foglalkozásból tartotta fenn magát, amit egyáltalán nem titkol. Újult erővel vetette tért vissza a színpadokra és nemrégiben egy hiánypótló, irodalmi tartalmú képeskönyvet is készített Egy Csipetnyi Erdély címmel, amely gyerekeknek és családoknak szól.


 

Csanyi cikk

- A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Ön nem titkoltan egy ideig polgári munkából tartotta fenn magát. Mivel foglalkozott és mennyire tudott visszatérni már a rendes kerékvágásba?

- A pandémia mindenkit komolyan érintett, aki művészeti szférában vagy akár csak vendéglátásban dolgozott. Fellépések tömkelege, főszerepek, külföldi turné várt rám, amikor „kihúzták a lábam alól a talajt”, nagyon kemény időszak volt, de valahogy talpra kellett állni. Szerencsére a színész diplomámon kívül van gazdasági és bölcsész diplomám is, így egy nagy német biztosító cégnél helyezkedtem el, ügyfelekkel dolgoztam. Rengeteget profitáltam ebből az időszakból, különleges volt megtapasztalni, hogy milyen, ha az ember nem primadonnaként és művészként létezik, teljesen más szemszögből láttam a világot. Ez nekem nagyon sokat adott, a mai napig könnyedebben szervezkedem, oldok meg helyzeteket és minden megoldásra van A,B,C, tervem. Az éneklést azért soha nem hagytam abba, folyamatosan gyakoroltam a mestereimmel, ment a munka és mellette énekeltem. Tudtam, hogy ha vége lesz ennek az időszaknak, vissza kell térnem mielőbb a színpadra. Amikor elkezdtek megtalálni újra a különböző lehetőségek, akkor döbbenetes volt megélni a visszatérést. Minden fellépés előtt úgy izgultam, mint egy kisdiák, elszoktam a közönségtől, több hónap kihagyás után, ahol az ember a négy falnak vagy épp a szomszédok „örömére” énekel, egyszer csak ott volt több száz ember, és az is furcsa volt, hogy a maszkban nem láttam az emberek arckifejezéseit, a tapsból ítélve tetszett nekik, de a mimikát nem láttam, szóval kemény időszak volt a visszatérés is.

- Egyébként sem egy dologra szokott összpontosítani a mindennapjai során. Nemrégiben például könyvet írt. Miről szól a kiadvány? Hogyan jött az indíttatás a könyv megírására?

- A pandémia megtanított arra, hogy az embernek az se elég, ha két lábbal áll a földön, hanem inkább újabb lábakat kell növeszteni, és egyszerre nagyon sok lábon állni (nevet). Most épp a lónak a másik oldalán állunk, pihentünk másfél évig, most meg egyszerre 5 helyen kellene lenni. Decemberben jelent meg a könyvem Egy csipetnyi Erdély címen. A könyv hat nagy egységben mutatja be az erdélyi és székely kultúra hagyomány- és mondavilágát, népművészetét, balladáit, legendáit, gyermekmondókáit, a tájegységek szokásait, kézimunkáit és a tájegységekhez kapcsolódóan egy-egy hagyományos receptet. Mindezt számos fotóval színesítve. Úgy gondolom, hogy a hiánypótló mű szerethető és rendszeresen használható lesz óvodák, iskolák, könyvtárak számára, célunk minél több helyre ingyenesen, adományként eljuttatni. A könyv részeként megjelent egy CD melléklet is, ami a tájegységek zenei világát mutatja be.

- Itthon és a határokon túl már korábban is rengeteg embert mozgatott meg egyedülálló művészeti programjával, az „Egy csipetnyi Erdély” névre keresztelt művészeti műhellyel. Miről szól ez a program?

- Az Egy csipetnyi Erdély egy közösségkovácsoló művészeti műhely, ahol a résztvevőkkel verseken, meséken, balladákon, néptáncokon és népdalokon keresztül elevenítjük fel a magyar és a székely kultúra gyöngyszemeit, egy családi foglalkozás keretében. Ez egy interaktív program, amelynek létjogosultsága van nem csak itt Budapesten, de szerte az országban, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt.

- Mennyire fontosak ön számára a gyökerei és kultúrája ápolása Erdélyiként?

- Székelyként és Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő unokahúgaként nagyon fontosak számomra a gyökereim, a kultúrám és a nemzeti összetartozásunk. Világot járt énekművészként mindig szem előtt tartottam a magyar zenei és irodalmi élet fontosságát, kultúránk ápolását, megismertetését, tovább örökítését a következő generációnak. Mindezeket szeretném eljuttatni a legtávolabbi otthonokba, és a diaszpórába egyaránt, erősítve ezzel is a nemzeti öntudatot a kulturális, nyelvi és lelki összetartozásunkat. Az év végén megjelent képes albummal szeretném, hogy az olvasók az igazi Erdélyt, Székelyföldet ismerjék meg a hagyományain, balladáin, versein, mondókáin, kultúráján keresztül. Betekintést nyerjenek az ott élő emberek lelkületébe, azt az Erdélyt lássák, amelyben én is felnőttem, és amely olyan embereket adott a világnak, mint Kányádi Sándor, Tamási Áron, Benedek Elek és még hosszan sorolhatnánk. Hiszen Erdély és Székelyföld hitet és gyökereket adott, Magyarország pedig szárnyakat, hogy megvalósulhassanak az álmaink.

- Számtalan díjjal is jutalmazták már munkásságát. Melyikre a legbüszkébb ezek közül?

- Nagyon sok szép díjat kaptam az elmúlt időszakban, úgy tűnik, hogy az elmúlt húsz év munkássága szépen beért a díjak tekintetében is. Büszke vagyok a 2003-as Karácsonyi aranylemezemre. Nemrég vehettem át a Nemzetközi Szent György lovagrend nagykeresztjét. Tokody Ilona vezetése alatt pedig a Mester és Tanítványa Díjjal jutalmaztak, pár éve az Erdélyi Élet Kiválósága Díját vehettem át. De amire a legbüszkébb vagyok, az a Zeneművészeti kategóriában elnyert Csongrád megyei Príma Díjam. Nagyon örülök az elismeréseknek, de ezektől függetlenül teszem a dolgom, énekelek, tanítom a fiatalokat, ha lehetőségem nyílik rá, folytatom a nemzetközi koncerteket, alázattal és köszönettel.

- Milyen színpadokon láthatjuk mostanság?

- Az év nagyon mozgalmasnak ígérkezik, remélem a Jóisten sok egészséget is ad hozzá. Az Operettben játsszuk a Nine, és hamarosan bemutatjuk a Jackyll és Hyde című darabokat. Ezeken kívül van egy Klasszikusok könnyedén operai bevezető előadásom, amit itthon és Erdélyben is bemutatunk. A Csíkszeredai szimfonikusokkal is több közös projektünk van. MMA ösztöndíjasként árvaházi gyereknek lesz egy zenés előadássorozatom, Tiszta forrásból Magyarországon és Székelyföldön is. A Női lélek rejtelmei című operakoncerttel is több helyen bemutatkozhatunk itthon és a határon túl is, valamint tervezünk egy nagyszabású művészeti fesztivált Székelyföldön, melynek megálmodója és egyben a projektmenedzsere is leszek. A Soproni Petőfi színházzal együttműködésben nyáron Sopronban és Fertőrákoson német és magyar nyelven is hallhatja a közönség a Lehár Gála koncertünket. Játszom a Mária főhadnagyban, és a Viktóriában is, ráadásul címszerepet. Közben egyetemista vagyok, a Kolozsvári egyetem zeneművészeti és pedagógia karán, és most úgy tűnik, hogy valószínűleg a külföldi koncertek is elindulnak.

- Milyen céljai, tervei vannak az új esztendőben?

- Lehet, hogy furcsán hangzik, de bizonyos szempontból nagyon hálás vagyok a pandémiának, mert olyan dolgokat hozott ki belőlem, amire sosem hittem, hogy képes vagyok. A munkám elvesztése, majd a hosszan tartó Covid betegségem olyan mélységekbe taszított, amelyből csak nagyon nehezen, sok lelki munkával, önmagam átformálásával és egy lelki és szellemi újjászületéssel tudtam felülemelkedni. Rengeteg dolgot megtanultam és felfedeztem magamban: új értékeket, lehetőségeket. Tudtam, a megújuláshoz csak egyetlen út vezethet, ha visszatérünk a forráshoz, a gyökereinkhez. Ezért is örülök, hogy olyan dolgokat valósíthattam meg, amit nagyon mélyen már eltemettem magamban. Lemez, könyvmegjelenés, rengeteg új feladat, és lehetőség (vár rám). Mély és nehéz időszak volt, de az, hogy nagyon mélyre kerültem, megjártam a poklok poklát, segített abban, hogy egy teljesen új ember, hittel, bizalommal és szeretettel alkosson most és nyisson a világ felé.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Mulatós zene biznisz: mindenki szeretne profitot termelni

Farkas Márió 2022.05.19.
A lakodalmas zenészek legkedvezőbb időszaka érkezik: itt a nyár, jönnek a haknik és két év után először megkötések nélkül lehet fellépni. Előkerült egy lista, miszerint a műfaj legkeresettebb előad&o...

Reviczky Gábor megerősítette: Jöhet az új Üvegtigris

Farkas Márió 2022.05.18.
Az Üvegtigris az elmúlt 20 év popkultúrájának meghatározó mozifilmje, a mai napig idéznek belőle, emlegetik a jeleneteket. Az egyik közkedvelt szereplő, Gáspár Sándor tett egy sejtelmes kijelentést, misze...

Férjhez megy Yvonne Dederick – Évek óta tart a szerelem!

Pataki József 2022.05.17.
Egy ortopéd-sebész főorvos rabolta el a luxusfeleség szívét.

Huppsz

Ma lenne 56 éves Ambrus Zoltán – Egykor ilyen bulikkal köszöntötték

Pataki József 2022.05.19.
Az Irigy Hónaljmirigy egykori tagja sosem vetette meg a jó bulikat, és bizonyára, ha még ma is köztünk lenne, kapva kapna az alkalmon, hogy szeretteivel megünnepelje születését.

Curtis Újpestért tényleg minden őrültségre képes

Farkas Márió 2022.05.19.
Az Újpest FC egykori játékosa, Curtis lilára festette a haját! A rapper néhány nappal ezelőtt a közösségi oldalán indított egy szavazást, a hajszínét illetően, rajongói pedig a lilát ...

Járai Mátét felfüggesztette az RTL Klub

AC News 2022.05.19.
A műsorvezető az RTL Klub reggeli műsorának titkait fecsegte ki Istenes Bence internetes műsorában, ezzel büntették érte.   
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Elkezdődött a jegyértékesítés: már 1500 forintért bejuthatsz a vizes világbajnokságra

AC News 2022.05.19.
Egy hónappal a rajt előtt elindult a jegyértékesítés a magyarországi vizes világbajnokságra.

Balul sült el az ünneplés - szembe lőtte a pezsgősdugó a kerékpárost

AC News 2022.05.19.
Hiába írt történelmet az eritreai Biniam Girmay a Giro d'Italián, nevét nem ezért fogják még sokáig emlegetni a verseny szerelmesei.    

Nyitnak a fővárosi vízparti strandok

AC News 2022.05.19.
Két fővárosi, vízparti strand is megnyitja a kapuit a hétvégén. Május 20-tól nyit Budapest tengerpartja, a Lupa, mely 2017 óta új minőséget hozott a hazai strandkultúrában.  Az Újbud&aa...

Sziréna

Ecettel büntette a körmüket rágó diákokat az edzőnő

AC News 2022.05.19.
A pusztazámori általános iskolában megengedhetetlen módszerekkel büntette diákjait az edzőnő.

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emeltek vádat

AC News 2022.05.19.
A húszas éveik elején járó két rendőr Mohács belterületén, járőrszolgálatuk során kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan embereket bántalmazott és alázott meg.  

Nem aprózta el a mezőtúri sofőr, egy nap 14 pontot gyűjtött be szabbályszegésért

AC News 2022.05.19.
A mezőtúri férfi egy délután 14 pontot gyűjtött be az elkövetett szabályszegésekért. Szabálytalanul előzött és a piroson is áthaladt.
min-mano
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Pintér: Jó kezekbe kerül az egészségügy

Pataki József 2022.05.19.
Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt szerint azzal, hogy az egészségügy a tárcája irányítása alá kerül, jó kezekben lesz az ágazat.

Bakondi: A migráció továbbra is kihívást jelent

Pataki József 2022.05.19.
A migráció a következő években is biztonsági kihívást fog jelenteni - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Rogán: A háború ellenére is rekordévre számítunk az elmúlt két esztendőhöz képest a turizmusban

Pataki József 2022.05.19.
Az ukrajnai háború ellenére is rekordévre számítunk az elmúlt két esztendőhöz képest a turizmusban - jelentette ki Rogán Antal az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülés&eacu...

Világ

Moldovai elnök: Moldova az Európai Unióhoz tartozik

Pataki József 2022.05.19.
Moldova a szabad világ része kíván maradni, Európa részeként képzeli el a jövőjét, az unió értékeit sajátjaként vallja, Moldova az Európai Unióhoz tartozik - jelentette ki Maia Sandu...

Uniós biztos: Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság védelme érdekében

Pataki József 2022.05.19.
Az Európai Bizottság mindent megtesz a jogállamiság és az európai értékek védelme érdekében, minden eszközt felhasznál a tagállamokkal szemben, ha megsértik az európai jogot - jelentette ki ...

Biden a védelmi termelési törvény segítségével orvosolná az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer hiányt

Pataki József 2022.05.19.
Joe Biden amerikai elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) hívja segítségül, hogy orvosolni tudják az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiányt - jelentette b...
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Profil

Haddad Henrik: Minden annyira sorsszerűen jött össze

Farkas Márió 2022.04.30.
Haddad Henrik, azaz Ricky, az egykori fiúcsapat, a Picasso Branch énekese volt a 90’s évek végén. Az azóta eltelt időben sem tétlenkedett, beindította szólókarrierjét, született négy gyermeke és ak...

Gajdos Attila: Most a háború elől menekülteknek van szükségük a segítségre

AC News 2022.03.06.
Gajdos Attila különleges gospel csapatot alapított, akikkel mélyszegénységben élő gyermekeket támogatnak és most a háború elől menekülteknek is megpróbálnak segíteni. Mint mondja, ez a műfaj, a gosp...

Ferenczi István: Megszenvedtem a 490 kilométeres Phidippidest, de idén megint nekivágok!

AC News 2022.02.26.
A korábbi válogatott futballista, a Zalaegerszeg jelenlegi másodedzője, Ferenczi István mára az ultamaratoni futás megszállottja lett. Tavaly novemberben teljesítette az Athén-Spárta-Athén 490 km-es távot, aminek id...

Amiről beszélnek

Nem akárkivel randizgat Charlize Theron

Pataki József 2022.05.19.
Állítólag Halle Berry exével kavar a színésznő.

Fresh Andi a botoxról: úgy néztem ki, mint egy viaszbábú

Farkas Márió 2022.05.19.
Villányi Andrea, azaz Fresh Andi életének utóbbi időszaka igencsak küzdelmesre sikeredett: mellrákot diagnosztizáltak nála, ráadásul sokakban csalódott, miután kiderült a betegsége. Az énekesnő sze...

Horgas Eszter 25 éves traumával küzd: fiatalkori szerelmei kezet emeltek rá

Farkas Márió 2022.05.19.
Manapság már nem fordulhat elő ilyen a fuvolaművész életében, de ha szóváltásba kerül egy partnerével, összehúzza magát, mert számít az ütésre.
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro